kategoria: A1200
[#151] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #149

Fotki! dawać je tu prędziutko ;)
[#152] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #149

Gratulacje, mam nadzieję, że jak w końcu dojdzie do mnie, to będzie w tak dobrym stanie, ze wszystko mi zrekompensuje.
Moja nie doszła, podesłał mi potwierdzenie nadania z tracking number z DHL i niby faktycznie było wysłane na mój adres. Nikt poza mną nie mógł jej odebrać bo mieszkam sam, więc co się stało? Jutro jeszcze raz zadzwonię i dwa razy przedyktuję nr nadania, żeby na pewno nikt się nie pomylił i żeby na 100% potwierdzono, że paczka była nadana do mnie lub nie do mnie.
[#153] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #152

No u mnie też były jaja - czekałem od końca czerwca .... Ha, ale jest. Zdjęcie mam zrobione paszowantym telefonem - jak mi się uda to je wrzucę.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2013 23:09:09 przez posylus
[#154] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #149

i niech nikt nie mówi, że to nie są NOSy.

Ja mówię. Osoba która otrzymała ten komplecik też.
Jak widać każdy komplet jest "jedyny w swoim rodzaju".
Jednego odmówić mie można - obudowa i klawisze zawsze białe.
[#155] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #149

Dla mnie już sama zerwana plomba dyskwalifikuje od NOS'a.
Biel bielą (ładnie podnieca oczy) ale to nie wszystko...

Ale gratulować fajnego stanu :)

Ja osobiście hołduję logu ś.p. C= i takowych będę szukał... logo Amiga Tech. GMBH w ogóle mi nie podchodzi... (no ale to mój problem ;)

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2013 23:41:45 przez Tom Rain
[#156] Re: NOSy A1200 od Petra

@stachu100, post #154

Nie wiem czego chciałbyś oczekiwać po kilkunastu latach? Owszem, te pierwsze kąski byłby w 100% nieruszane, zafoliowane. U mnie jest zerwana plomba, ale wszystkie elementy są w 100% nieużywane. Bialutkie, blachy pysznie błyszczące - po prostu "nówka". O to, że pudełko otwierane i sfatygowane. Trudno, dzisiaj nie ma za bardzo innej opcji (nie licząc nielicznych aukcji pierwszej partii, gdzie nawet pudła były idealne). Tak czy siak, te kompy przeleżeły gdzieś kupę lat i jako takie są nosami, może i Petro kompletował teraz paczki z kilku - ale nie można mieć wszystkiego. Ja jestem w 100% zadowolony, bo w takim ukompletowaniu kupić amigę to fart i tyle.
Nikogo nie mam zamiaru przekonywać - sam rok temu plułem sobie w gębę, że nie kupiłem - więc to nadrobiłem, a inni, cóż - dzisiaj takie komplety, za parę lat będzie tylko gorzej.
[#157] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #156

Na ebayu mozna spotka lepsze uzywane egzemplarze
[#158] Re: NOSy A1200 od Petra

@stachu100, post #154

Jednego odmówić mie można - obudowa i klawisze zawsze białe.

Zdobycie idealnych obudów i klawiatur to akurat najmniejszy problem, gdy handlowało się Amigami w latach 90-tych. Wtedy był boom na wieże, po którym zostały wielkie nadwyżki. Obawiałbym się tego, co siedzi w tych obudowach i skąd zostało to wyciągnięte.
[#159] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #158

nowa klawiatura amigakit.com sam kupowałem , nowa obudowę znalazłem na ebay.com
i mam NOS
[#160] Re: NOSy A1200 od Petra

@Daclaw, post #158

Dlatego też twierdzę, że tego sprzętu NOS-em nazwać nie można. Szczególnie z zerwaną plombą gwarancyjną i różną rewizją płyty w środku.
Rzecz jasna kupuje się oczami i dla wielu liczy się głównie obudowa. Co sam rozumiem.
[#161] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #157

Nikogo nie przekonuję. Ale widziałem różne sprzęty elektroniczne - te amigi to nie "super odnowione używki" tylko faktycznie nieruszany sprzęt. Zgodzę się, że na ebay często spotyka się gościa co odnawia kompy i je sprzedaje - fakt są super z wyglądu, ale to sprzęt używany. Te od Petra na oko nigdy nie były włączone i wyglądają tak jak kilkunastoletni leżak magazynowy. Dla mnie to jest ważne, a nie fakt, że ktoś złapał używkę i ją wyperholował czy co tam i sprzedaje jako żyleta. Widok myszki, którą na spodzie widzać, że nie widziała stołu, płyta główna, która pomimo lat błyszczy nowością, obudowa bialutka w każym miejscu, nie tylko tam gdzie się udało wybielić, super sprawna stacja itp... Tego oczekiwałem i to dostałem. Teraz komuterek spokojnie leży w pudełku, a na biurko spokojnie już katuję uzywkę c=.
@Stachu
Nie wiadomo dlaczego plomby są zerwane, ale poza tym wszystko wygląda git. Nawet jeżeli Petro miał dostęp do leżaków części i złożył moją z nówek to godzę się na to - mogę żywić nadzieję, że ten krzem będzie wykorzystywany tylko przeze mnie. Swoją drogą, gdyby to były tylko składaki, to skąd oryginały pudełek z oprogramowaniem (a po pudłach widać, że sobie gdzieś poleżały).

Tak czy siak, każdy ocenia indywidualnie, część woli wybielone używki, inni jak ja cieszą się, z być może kompletowanych nówek. Ja tam strasznie żałowałem, że nie kupiłem w poprzednim rzucie wiedząc, że takich okazji będzie tylko mniej a nie więcej.
[#162] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #161

Amigakit w dalszym ciagu ma na sprzedaz nowe klawiatury nos nie odnawiane jak twierdzisz , na ebay kiedys facet mial nowe obudowy nie odnawiane tylko nos lezaki magazynowe ja sobie jedna kupilem zlozylem amige na nowej klawiaturze nowej obudowie wsadzilem pewna w 100 proc plyte glowna i mam ladniejsza amige jak to co wysyla petro dzisiaj ludziom za niemale pieniadze
[#163] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #161

faktycznie nieruszany sprzęt

Zgodzę się ze stachem, NOS to to nie jest, ze względu na otwarte opakowanie, zasilacze i myszki, które gdzieś leżały osobno i zerwane plomby, pootwierane obudowy. Ktoś ten sprzęt rozkręcał, czyli fizycznie dotykał już po przygotowaniu do wysyłki (w tamtych latach). No chyba, że to są Amigi, których nie zdążono skręcić i spakować po bankructwie

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2013 16:21:20 przez glichtanski
[#164] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #162

Potwierdzam. Jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze kupilismy u tej samej osoby - facet byl z UK.
[#165] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #161

Czyli kupujac od Petra wieksze znaczenie przywiazywalbys do stanu technicznego, anizeli wizualnego. Zrozumiale. Teraz pytanie retoryczne - ktora plyta ma wieksze szanse, ze padnie - ta, ktora lezala 20 lat zupelnie nieuzywana, czy sprawna "gently used"? (podpowiedz: kondensatory lubia prad)

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2013 17:08:25 przez F7sus4
[#166] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #161

Cieszę się że jesteś zadowolony z zakupu.
I o to tutaj chodzi.
A do elektroniki bym zajrzał tak czy inaczej. O ironio aluminiowym kondensatorom elektrolitycznym szkodzi bardzo długi czas bez napięcia - warstwa tlenku aluminium ulega degradacji.
[#167] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #152

Wygląda na to, że jednak w moim przypadku nie zawinił Petro, a DHL. Jeszcze nie jest wszystko jasne, ale chyba jakaś nieświadoma osoba z Bydgoszczy dostała moją Amigę, bo DHL źle przylepił etykietę.
Nie jestem przesądny, ale ten rok, to dla mnie same problemy na każdym kroku...

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2013 17:18:34 przez flops
[#168] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #167

Dwa lata temu też miałem przygodę z DHL-em. Kupiłem A3000D przed świętami Bożego Narodzenia - tymi w grudniu.

Śledziłem przesyłkę i nagle okazało się, że po wyjeździe z sortowni chyba w Warszawie, przesyłka zamiast iść w stronę Gorzowa Wlkp., poszła gdzieś nad morze. Zadzwoniłem szybko do DHL-u, ale dostałem informację, że ze względu na wigilię (za 2 dni) i dużą liczbę paczek, moja przesyłka zostanie dostarczona do mnie po nowym roku Oczywiście przeprosili za pomyłkę, ale pomyślałem, że mogą se te przeprosiny wsadzić w d... oniczkę. Paczka jednak do mnie trafiła, po nowym roku, tyle, że nikt jej nie odbierał. Po prostu w kolejnej sortowni przekierowano ją w stronę Gorzowa.
[#169] Re: NOSy A1200 od Petra

@flops, post #167

Wspolczujnik. Kiedys na jednej paczce do mnie zabraklo kodu pocztowego, kurier Siodemki dzwoni z tej lokacji i mowi, ze nie moze znalezc mojego adresu: [klik]. Myslalem, ze jaja sobie robi, ale w trackingu rzeczywiscie widnialo, ze przesylka poszla do sortowni zlego wojewodztwa.
[#170] Re: NOSy A1200 od Petra

@F7sus4, post #169

Up:
Heheh, bo nie ma takiego miasta Londyn! Jest Lądek... ;)

Co by nie psoczyć na pocztę, ja od czasów jeszcze sprzedunijnych wysyłam wszystkie paczki zagranicę (Niemcy, UK, Skandynawia) Pocztą Polską zwykłym listem - pakietem (taki do 1 kg bodajże). Cena około 20-30 złotych. Przez 15 lat nie zginęła ani nie uszkodziła się ani jedna paczka, a idą bardzo delikatne rzeczy bo okulary, wysłałem około 200-300 przesyłek. Polecam do wysyłania drobiazgów do 1kg.

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2013 20:11:59 przez pawelini
[#171] Re: NOSy A1200 od Petra

@pawelini, post #170

OK do poczty mam największe zaufanie , te wszystkie dhl , siódemki , ups to cwaniactwo
[#172] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #171

Dokładnie. Do tego poczta zostawi Ci awizo i jak wrócisz do domu to wieczorkiem można sobie spacerkiem skoczyć na pocztę i odebrać. A nie stresować się i pilnować kuriera czy przyjdzie, gdzie jest, czy zadzwoni.
[#173] Re: NOSy A1200 od Petra

@Diabeł, post #172

Co jak co ale poczta wzięła się za jakość usług gdy tylko konkurencja zaczęła się im do liter dobierać. Korzystam ostatnio z przyjemnością bo teraz jest lepiej. Niby.

ps. przepraszam z ot.
[#174] Re: NOSy A1200 od Petra

@Tom Rain, post #139

700 zeta z wysyłką oczywiści bez Indi i Blizzarda
[#175] Re: NOSy A1200 od Petra

@stachu100, post #166

Masz rację co do kondensatorów - ale one i tak pójdą do wymiany, bez względu na ich stan....
A co do zakupów - ważne aby każdy był zadowolony ze swojego wyboru i nie ma tutaj jednego słusznego wyboru.
@madwawa
Czy 8 stów za komplet bialutkiej a1200 + soft to taka przepaść? Kup uzywaną płytę a1200 (min. 200zł), nowy workbench 3.1 (min. 100), nówkę klawiaturę z amigakit (25 euro = ok 100zł), nówkę obudowę jak trafisz (myślę że też min. 100zł), nówkę myszkę np. amigakit (18 euro = ok. 80zł), nowy zasilacz (niewiem, ale też min. 100zł), softu magic + pudełka nie liczę. Mamy 200+100+100+100+80+100=680zł nie licząc przesyłek. Zatem wydając ok 750 stów (doliczmy przesytki na poziomie min. 70 dych) mamy = uzywaną płytę w nowej obudowie i to wszystko jako typowy składak bez pudła. Oszczędności tutaj nie widzę - tak ja sobie liczyłem i bez namysłu zamówiłem zestaw od Petra i mam wszystko nowe łącznie z płytą a do tego pełny soft magic i pudełko (zniszczone, ale jest).
Niemniej jednak każdy liczy sam i nie mi jest narzucać innym swojego punktu widzenia (nawet nie chcę tego robić). Ja się cieszę z mojego zakupu i jak Stachu napisał to jest najważniejsze - czego życzę wszystkim inwestującym w Amigowe graty OK

Ostatnia aktualizacja: 18.09.2013 21:33:30 przez posylus
[#176] Re: NOSy A1200 od Petra

@glichtanski, post #151

Fotki wrzucę jak żona przywiezie aparat, bo zrobiłem komórką i wyszły fatalnie. :D
[#177] Re: NOSy A1200 od Petra

@madwawa, post #162

Jeżeli już narzekacie na ceny od Petra - na ebay jest piękny zestaw za ... ok 1150zł + 200 przesyłka. I gdzie ta petrowska drożyzna? Ten zestaw to na 100% nie nos, bo gość zajmuje się zawodowym odnawianiem i jak się ceni? Naprawdę, należy być uczciwym i stwierdzić, że Petro robi to za bardzo uczciwe pieniądze. Chyba tylko polsckie handlarzyny mają przez niego nerwa, bo już nie idzie sprzedać a1200 wyjętej z kibla za min. 350 zł bez myszy i zasilacza i oprogramowania i często "nie mam jak sprawdzić, ale ostatnio działała" (czytaj jak była u szwaba w ogrodzie)....
PS. proszę się nie obrażać, mnie po prostu trafia szlag jak widzę co się dzieje na allegro - np. dwa lata przełącznik kick stał niezmiennie za 130zł, bez refleksji, że to g...no (bez obrazy dla kupującego).

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 01:49:16 przez posylus
[#178] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #177

No ale na ebay'ch to ceny zazwyczaj mają o min. 30% zawyżone - jak u nas ostatnio z CDTV się dzieje.
Trzeba szukać okazji po prostu
[#179] Re: NOSy A1200 od Petra

@posylus, post #177

zawsze możesz negocjować ja za swoją Commodore Amiga dałem 700 z kosztem wysyłki i jest w super stanie
[#180] Re: NOSy A1200 od Petra

@sebbb, post #179

No właśnie - 700 zł i jest "super stan", a tutaj za 8 stów masz nieruszany komp, w komplecie. Nie rozumiem tej nagonki na Petra, naprawdę. Gdyby śpiewał 1200 zł, to ok, chociaż 1200zł to w przypadku prawdziwego zafoliowanego pudła 1200 jak to było w pierwszym rzucie to i tak byłaby dobra cena. Powtarzam, wydaje mi się że najwięcej krzyku robią handlarze, udowadniając wszem i wobec że nie opłaca się kupować od Petra, tylko znaleźć sobie ładną używkę na aukcji (czytaj u nich), bo lepiej, taniej i takie tam. A to że sami czyszczą padaki, skupują pudełka i później sprzedają "komplety" to jest to i tak super okazja. Ehhh. Ciekawe, czy jeżeli ktoś z Polaków dostałby taki magazyn Amig to czy wtedy: a. miałby takie samo zdanie o tych leżakach b. sprzedawałby za taką ceną (może niższa ?!? - a coś mi się wydaję, że byłoby to coś około 1500zł, bo jak ktoś bez mrugnięcia okiem wystawia samą 500+, bez pudeł, bez niczego - czyli odkurzoną wystawkę z Niemiec za ponad 2 stówy, to takiej Petrowej amigi nie dałby na rynek za 800).

Komuś może się wydawać, że niby leczę kompleksy zakupu u Petra - ale to nie prawda. Kupiłem i jak będę miał kasę w przyszłym roku i będzą dalej amigi, to kupię jeszcze raz. Mnie po prostu strasznie irytuje to zawistne gadanie o gościu co sprzedaje na rynku po dosyć uczciwej cenie, nieużywane komputery (ciekawe za ile poszedłby nieużywany falcon, nawet w zapleśniałym pudełku ?!? i czy atarowcy by psioczyli, czy też z radochy związanej z możliwością cofnięcia się w czasie przyklaskali by sprzedawcy?). Ja wiem, że jakby Petro sprzedawał te Amigi, za 300 zł z przesyłką to byłoby to git (chociaż i wtedy malkontenci powiedzieliby, że a to klapka zmieniła kolor, a to plomba zerwana). Najciekawsze jest to, że Petro nic nie ukrywa, pisze że amigi są sprawdzane (może i dlatego rozkręcane), że pudełka mogą być bardzo sfatywgowane, czy może prakować oprogramownia magic (chociaż ja dostałem), jednocześnie daje nieużywane graty, oryginalne pudło, nowy workbench 3.1. Zamiast to powoli wyprzedawać w stylu naszego allegro, czyli za pierwszy rzut, gdzie pudła były w 100% kompletne powinien zaśpiewać z 2 koła, później powoli schodzić z ceną i najlepiej sprzedawać przez różne podstawione osoby, aby w "polskim stylu" starać się wyrolować ludzi, aby się nie zorientowali, że ma ich duży zapas.

Dobra koniec tego gadania no i Panowie nie psioczyć na tego człowieka, bo wielu z Was robi gorszą robotę jako sprzedawcy na portalach przeliczając te oferty oferujecie często znacznie mniej za znacznie więcej kasy. Pozdrawiam z cichym pragnieniem otrzymania informacji, że Petro dorwał się do magazynów z a4k, czego sobie i Wam życzę.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2013 09:47:32 przez posylus
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem