[#241] Re: zapomniany CDXL

@Dorian3d, post #240

hmmm, a nie Panny ?
[#242] Re: zapomniany CDXL

@pch, post #241

Pannny są bardziej na miejscu :D
1
[#243] Re: zapomniany CDXL

@mikecios, post #242

Odkopuje trochę temat. Choć nie stary. Czym konwerujecie do cdxl. Bo znalazłem AGAConv na MOSa:
https://www.morphos-storage.net/?id=1626214
oraz
https://mschordan.github.io/amiga/agaconv.html. Tylko z tego co czytam to ten drugi jest na Linuxa x86.
[#244] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #243

Ja to robię tą drugą wersją czyli pod Linux'a. W miarę szybko i bezproblemowo.

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 14:23:00 przez AmiClassic
[#245] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #243

No to.u mnie to jest żmudny proces nie zawierajacy się w uzyciu jednego programu ;)
[#246] Re: zapomniany CDXL

@AmiClassic, post #244

Wygląda nieskomplikowanie. Trzeba sprawdzić.

AGA Custom 24-bit CDXL Conversion Examples
Command line: ./agaconv myvideo.mp4 myvideo.cdxl.

OCS/ECS Custom 24-bit CDXL Conversion Examples
Command line: ./agaconv myvideo.mp4 myvideo.cdxl --color-mode=ham6 --fps=18 --frequency=15000 --width=256

OCS/ECS Standard 12-bit CDXL Conversion Examples (requires AGABlaster 0.9.82 or later)
Command line: ./agaconv myvideo.mp4 myvideo.cdxl --std-cdxl --color-mode=ocs5 --width=256

AGA Standard 12-bit CDXL Conversion Examples (requires AGABlaster 0.9.82 or later)
Command line: ./agaconv myvideo.mp4 myvideo.cdxl --std-cdxl --color-mode=ham8

Ale trzeba doinstalować ffmpeg w Linuxie:
Linux/Ubuntu 18.04

Enter the following commands in a terminal to install all required dependencies: (this asks for your password)
        sudo add-apt-repository universe
        sudo apt update
        sudo apt install ffmpeg libpng-dev tar default-jdk 
    Download agaconv-0.9.7-bin.tgz
    Unpack the archive with: tar xvzf agaconv-0.9.7-bin.tgz

Źródło:
https://mschordan.github.io/amiga/agaconv.html

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 16:37:00 przez don_rafito
[#247] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #246

O ile dobrze kojarzę to chyba wspomagałem się fragmentem tego filmu (od 10 minuty) :

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 19:18:39 przez AmiClassic
[#248] Re: zapomniany CDXL

@AmiClassic, post #247

Pięknie to zapierdziela. Kopiuj wklej (polecenia nawet te które tu wrzuciłem) plik wejścia, plik wyjścia i voilà szeroki uśmiech
[#249] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #248

Na monitorze CRT efekt to bajka OK
[#250] Re: zapomniany CDXL

@AmiClassic, post #249

Na prośbę jednego z naszych Amigowców, Bad Apple pod agablaster ;)

4
[#251] Re: zapomniany CDXL

@mikecios, post #250

U siebie BadApple skonwertowałem w trybie -color-mode=aga3, 30 FPSów i do tego w Hires OK
Jest miodzio bez pomijania klatek ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2023 11:36:46 przez BULI
1
[#252] Re: zapomniany CDXL

@BULI, post #251

Polecialem aga6 bo ponizej te odcienie szarości mnie raziły.
1
[#253] Re: zapomniany CDXL

@mikecios, post #252

Może u mnie ten Hires robi robotę, bo problemów z przejściami kolorów, odcieniami nie zanotowałem.
1
[#254] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #243

Jeszcze raz odkupuje temat, bo trochę mało o tym wiem, a konkretnej informacji nie znalazłem, prócz wspomnianej płyty CDXL _DEMO, będącej w zestawie.
Czy goła CD32 może odtwarzać CDXL prosto z płyty, czy na płycie musi być player (i jakiś napisany startup-sequence, powiedzmy). Tylko tyle się dowiedziałem że owa płyta dołączona do zestawu z konsolą pokazuje możliwości odtwarzania filmów bez przystawki MPEG.
[#255] Re: zapomniany CDXL

@mikecios, post #245

Pobawiłem się dziś konwertowaniem do CDXL agaconv oraz AGABlaster i na configu A1200 wszystko działo ok.
Testowałem na 17 sekundowym pliku z agaconv do rodzielczości 320 i 640 24 klatki dźwięk STEREO.
Problem jest jak przekonwertować film aby działał w cdgslx.
W cdgslx działa mi tylko ocs5, EHB oraz HAM6. AGA8 wywraca cały system, AGA7 i w dół oraz HAM8 maja całkowicie popsute kolory. Natomiast pod OCS mogę odpalić tylko OCS5 w agablaster. EHB ani HAM6 zawieszają system. cdgslx się zawiesza.

Jakie parametry ustawić aby w AGA8 lub HAM8 działały poprawnie czy jest to możliwe za pomocą agaconv ?

Są jakieś jeszcze inne playery które by działały na OCS ?
[#256] Re: zapomniany CDXL

@don_rafito, post #254

Na płycie musi być palyer i s-s ok, racja
1
[#257] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #255

AGABlaster powstał właśnie dlatego, że cdgsxl nie obsługiwał palety 24-bit. Nawet tworząc filmy pod AGA typu 256col i HAM8 zapisuje paletę 12-bit co skutkuje niepoprawnym wyświetlaniem, ale wciąż nieco lepszym niż HAM6. AGAConv może tworzyć stare pliki, musisz tworzyć pliki ze stałą wielkością ramki i paletą 12-bit. Nie wiem czy da się wyłączyć wyrównanie chunków, bo cdgsxl posiadał błąd wczytując chunk palety z nieodpowiednią długością co zawiesza system (poprawiłem ten błąd, ale pod mojego creatora, więc nie wiem czy zadziała, jest tu gdzieś na forum). No i lepiej nie ustawiać stereo, cdgsxl ignoruje ten aspekt. Najlepiej nie używać AGAConv do odtwarzania cdgsxl.

Inne playery są:
xlplay - oryginalny, tylko dla plików zgodnych z CDTV, więc 150 KB/s, czyli bezużyteczny, ale najbardziej zgodny z formatem
cdgsxl - zbugowany fest, ale to najlepsza opcja, trochę niezgodny z oryginałem
cdxlplay, cdxlplayer - porty z czegoś tam, omijać z daleka, nie wiem czy działają na OCS
dosxl - mój player, w fazie nie skończonej
1
[#258] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #257

- AGABlaster odtwarza dobrze wszytko z agaconv na AGA.
- Cdgsxl odtwarza OCS i HAM6 oraz AGA8 i HAM8 ale trzeba wymusić 12 bit. Dzięki za podpowiedź. W AGA8 co jakiś czas klatka miga jak by negatyw więc odpada, HAM8 jest ok i daje najlepsze efekty. W 24bit AGA8 zawiesza system a HAM8 przebijają wszędzie jaskrawe kolory i prawie nic nie widać.

Wniosek najlepsze rezultaty na AGA daje HAM8 24 bit oraz HAM8 12 bit, dalej AGA8 24bit. Testowałem na filmie dostarczonym na stronie z AGABlaster. Animacje mogą wyglądać lepiej na AGA8. Jeśli komuś zależy aby się film odtwarzał się na obu playerach zostaje HAM8 12 bit.

To z czym jeszcze chce powalczyć do z HAM6 na OCS.
Czy HAM6 działa na OCS, jeśli tak to jaki player go odtworzy ? AGABlaster oraz cdgsxl się zawieszają.

Gdzie mogę znaleźć xlplayera może na CDTV sprawdzę czy działa :)

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 14:33:16 przez Sventevith
[#259] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #258

HAM6 działa bardzo dobrze na cdgsxl.
[#260] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #259

Tak ale nie chce mi dzialac cdgxl na 68k testuje to na uae. Konfig A600 z fastem. Cdgxl sie zawiesza a na wszystkim. Agablasyer dziala tylko z ocs5.
[#261] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #260

dla A600 to jest lepszy player HAMVideo, ale niestety filmiki trzeba konwercić pod windą, ja konwerciłem pod emulowana windą 2000/xp na mac mini G4
[#262] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #260

Udostępnij plik to zobaczę.
[#263] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #260

AVI4HV

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 16:04:27 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
1
[#264] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #262

AGABlaster działa tylko na OCS5 przy parametrze FMODE=0 w innym wypadku jest sieczka na ekranie. HAM6 nie działa bez względu na parametry FPS, wyrównanie, częstotliwość.

cdgxl zawiesza się przy każdym formacie na A600 na ocs5 i na HAM6.

według instrukcji agaconv:
Format option ‘std-opt’ is the default option and selects standard CDXL with optimized chunk size. CDXL allows to use chunks of different size in each frame, this option takes advantage of this CDXL feature and minimizes file size by not including empty planes and also reducing the color map size if possible.

Format option ‘std-fixed’ is a compatibility option for older CDXL players that require that each frame has the exact same size. AGAConv adjusts the provided frequency if necessary, to generate a video where each frame has the exact same size. In addition, it also ensures that all chunks in the CDXL file are 32-bit aligned, which can improve I/O speed of up to 50% with certain I/O controllers. Therefore the length of each audio data and graphics data chunk must be divisible by 4, to ensure that the next chunk starts at a 32-bit aligned offset in the CDXL file. Bit depth is chosen according to the color mode, agaX selects 24 bit mode. A 12-bit mode can be enforced for agaX modes with the extra option --force-color-depth=12.

Plik OCS5:
agaconv testvideo.mp4 testvideoOcs5_320_12_M_11_SF.cdxl --fps=12 --format=std-fixed --color-mode=ocs5 --audio-mode=mono --black-background --frequency=11025

Plik:
OCS5

Plik HAM6:
agaconv agaconv testvideo.mp4 testvideoHam6_320_12_M_11_SO.cdxl --fps=12 --format=std-opt --color-mode=ham6 --hc-path=$HOME/ham_convert/ --audio-mode=mono --black-background --frequency=11025

Plik:
HAM6

Parametry które podaje to: cdgsxl myvideo.cdxl dosxl multipal blit lmbabort xlspeed=450
[#265] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #264

cdgsxl wymaga 020+.
[#266] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #265

Masz może xlplay albo wiesz skąd go ściągnąć ?
HAMPlayer daje rade właśnie testuję.
[#267] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #266

xlplay jest na cdxl toolkit, na pewno na Amiga Developer CD.
hamplayer jest okropny, ale jakby go dopieścić to ok. Póki co słaby konwerter i stała paleta dla wszystkich plików.
[#268] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #267

AGABlaster na konfiguracji 020 i ECS odtworzył mi HAM6. Dziwne bo odpaliłem wersje 68000 a nie 68020.

cdgxl na 020 ECS z KS 2.05 nie może otworzyć intuition.library. Czy cdgxl wymaga KS3.* ?

Czy HAMVideo, to jest iff, jest do tego gdzieś specyfikacja ?

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 01:19:31 przez Sventevith
[#269] Re: zapomniany CDXL

@Sventevith, post #268

AGABlaster na konfiguracji 020 i ECS odtworzył mi HAM6. Dziwne bo odpaliłem wersje 68000 a nie 68020.
nic dziwnego tu nie widzę

cdgxl na 020 ECS z KS 2.05 nie może otworzyć intuition.library. Czy cdgxl wymaga KS3.* ?
tak, był stworzony dla cd32

Czy HAMVideo, to jest iff, jest do tego gdzieś specyfikacja ?
Są źródła
Nagłówek jest taki:
STRUCTURE hamvideo,0
	ULONG	hv_id		;HAMV
	UWORD	hv_audiolen
	UWORD	hv_period	;hardware period
	UWORD	hv_chans	;1/2
	UWORD	hv_height
	UWORD	hv_width
	LABEL	hv_SIZEOF

Po nim surowe dane bitplanów (interleaved) i sampli.
Zapytasz, gdzie paleta?
Zaszyta w programie:
dc.w	$180,$0000
        dc.w	$182,$000A
        dc.w	$184,$00A0
        dc.w	$186,$00AA
        dc.w	$188,$0A00
        dc.w	$18A,$0A0A
        dc.w	$18C,$0AA0
        dc.w	$18E,$0AAA
        dc.w	$190,$0555
        dc.w	$192,$055F
        dc.w	$194,$05F5
        dc.w	$196,$05FF
        dc.w	$198,$0F55
        dc.w	$19A,$0F5F
        dc.w	$19C,$0FF5
        dc.w	$19E,$0FFF
[#270] Re: zapomniany CDXL

@cholok, post #269

nic dziwnego tu nie widzę

AGABlaster_00 na 68000 nie odtwarza HAM6, ta sam wersja AGABlaster_00 na 68000 przy procesorze 68020 działa. Nie rozumiem tego przecież wersja pod 68000 nie powinna zawierać kodu dla 68020.

Gdzie znajdę kod źródłowy HAMVideo playera ?

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 12:11:58 przez Sventevith
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem