[#121] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@marggines, post #120

Czyli przyczyną w tak długiej produkcji jest:

1. Brak doświadczenia
2. Brak środków
3. Brak czasu, wykonywanie pracy po godzinach.

Można zaproponować zbiórkę środków na kontynuację projektu OK

Można też popatrzeć na to inaczej - podziwiać projekt, że mimo takich problemów udało się aż tyle osiągnąć
1
[#122] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #121

No jak dla mnie tak. Brakuje doświadczenia kasy i czasu. I to jest przestroga dla każdego kto myśli ze to takie łatwe i proste doprowadzenie projektu od poczatku do konca. Liczę na to ze projekt uda sie dokończyć bo gralem na tym joyu i wydaje sie ze naprawdę jest świetny. Tylko ja jestem w tej dobrej sytuacji ze nic nie zapłaciłem ale rozumiem ze jak ktos wpłacił to moze czuć sie oszukany i zdenerwowany. Ja sie po prostu przyglądam i trzymam kciuki bo to naprawdę duzy projekt
2
[#123] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Jacques, post #118

Formy nie były gotowe, bo o to w szczególności pytałem. Te prezentacyjne egzemplarze były prototypami wydrukowanymi na drukarce 3D. Dlatego nie zdecydowałem się na preorder. Po przygodzie z klawiszami do Amigi już nie wpłacam na żadne zbiórki i inne projekty. Później i tak się okazuje, że od ręki można kupić taniej, lub w bardzo podobnej cenie. Szkoda ryzyka i zawrotu głowy.
7
[#124] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #123

I nerwów.
[#125] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@_DiskDoctor_, post #124

Obstawiajcie o jakiej kolejnej tragedii przeczytamy w kolejnym newsletterze. Ja obstawiam że formy z fabryki przyszły nie w tym odcieniu szarości co zamawiali, miało być ciemny szary kod 8912 (16 bit) a przyszedł ciemnoszary, kod 15487 (16 bit)
1
[#126] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@druzil28, post #125

Problem w tym, że chyba wszystkie tragedie już były.
[#127] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@druzil28, post #125

Nie. Deszcz spadł i nie dojechały na czas komponenty, bo droga była za śliska.
A poważnie, to podziwiam ludzi z tak kreatywnym podejściem do wymówek. Chyba im dopłacę za to, że potrafią tak ludzi wkręcać.
Spokojnie czekam na dostawę, ale jak znajdę jedną niedoróbkę, to mają przes... przekichane.
1
[#128] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@_DiskDoctor_, post #126

Problem w tym, że chyba wszystkie tragedie już były.

Nie bagatelizowałbym wpływu promieniowania kosmicznego.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 07:11:11 przez Jacques
1
[#129] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Jacques, post #128

Mozna obstawiac czy wczesniej Amerykanie powtornie wyladuja na Ksiezycu czy tez Unithor bedzie dostepny.
Ewentualnie czy SpaceX poleci wczesniej Starshipem na Marsa.
Czyli najwczesniej pod koniec 2028 roku projekty kosmiczne sa mozliwe do zrealizowania wedlug planow, jesli nie bedzie za duzych obsuw, a dzojstick?
1
[#130] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Don_Adan, post #129

Ale po co było w styczniu robić "survey" z potwierdzeniem danych do wysyłki, żeby w maju się okazało, że nie ma komponentów do joysticków? Wielu rzeczy nie rozumiem w tym projekcie, ale to mnie zaskoczyło mocno ;)
1
[#131] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Don_Adan, post #129

Otóż mylisz się porównując.

Te misje kosmiczne nie są w 100% perfekcyjne.
[#132] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Splavinho, post #130

Coraz bardziej wymyślna zabawa w kotka i myszkę i grę "na zwłokach"
[#133] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Jacques, post #132

Coraz bardziej wymyślna zabawa w kotka i myszkę i grę "na zwłokach"

[#134] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@_DiskDoctor_, post #131

Nie myle sie.
Mi chodzi o czas realizacji danego projektu.
Podrasowany dzojstick kontra rakieta + statek kosmiczny.
SpaceX ma rozmach jakiego nigdy wczesniej w historii swiata nie bylo (moze w czasie 2 WS cos by moglo konkurowac szybkoscia produkcji).
2 Gigabaye (olbrzymie hale produkcyjne), kazda ma miec 24-30 stanowiska robocze.
Dziennie ma powstawac 1 Starship w kazdej hali.
I na razie to sa ciagle tylko testy, a nie misje kosmiczne.
1
[#135] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@marggines, post #122

Czyli chłopaki "nie oszacowali ryzyka" w początkowej fazie projektu.
2
[#136] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #135

Z reguły nie wypowiadam się w wątkach gdzie cały czas panuje "g..wno burza" ale teraz zrobię wyjątek.
Poniżej jest tylko moja subiektywna ocena tego projektu.
1) Chłopaki zaprojektowali naprawdę super sprzęt dlatego tak szybko udało się zebrać fundusze na KickStarterze
2) W związku z tym powstał duży hype i ludzie zaczęli oczekiwać, że rzeczywiście wyjdzie "ideał"
3) Twórcy próbowali sprostać tym oczekiwaniom i cały czas nanosili poprawki i usprawnienia co wydłużało proces produkcji (były też problemy z podwykonawcami na co twórcy nie mieli do końca wpływu)
4) Flustracja osób, które wsparły projekt rosła co zaczęło się odbijać na twórcach, którzy tym bardziej chcieli "dowieść" produkt idealny

Odpowiadając na pytanie "czy nie oszacowali ryzyka" to odpowiedź nie jest taka prosta...

Z jednej strony, jak dla mnie, produkt mógł się pojawić na rynku już dawno gdyby twórcy poszli na kompromis odnośnie jakości.
Z drugiej strony gdyby tak zrobili fala hejtu by ich "zmiotła z planszy".

W mojej ocenie trzeba było wypuścić partię próbną na rynek i po feedbacku dopiero nanosić poprawki i cały czas udoskonalać produkt ale takie rozwiązanie pewnie by nikogo nie zadowoliło w pełni.
2
[#137] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #135

Tuż po starcie, jeden z nich - ten który najbardziej udzielał się na forum, nagle sie wypisał z projektu.
Nie wiem czy to ryzyko, brak poczucia odpowiedzialności, czy coś innego.
Przez pierwsze 2 lata praktycznie nic się nie działo - a koszta pewnie jakieś były.

Bardzo nie leży mi też narracja która pojawia sie na kickstarterze, maja takiego pecha, żeby z głuchym przegrali w jaka to melodia. Może się mylę, ale wolałbym szczere informacje jak jest.

A największe pretensje mam do siebie, bo jak debil uwierzyłem, że jak będą mieli te formy i wszystko to wcale nie będa joya sprzedawać.
5
[#138] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Mirq, post #137

Jak dla mnie to problemem jest to że oni nakłamali wszystkim wmawiając że w zasadzie mają gotowy produkt i za moment go będą sprzedawać. Wpłacając na ks wspieralem jego wydanie a nie development. Osobiście nie miałem żadnych nadzwyczajnych oczekiwan, chciałem zwykłego joya który po prostu działał lepiej niż 40 letnie dziadki. Nie oczekiwałem rakiety ani produktu który wytrzyma 100 lat. Nawet gdyby on wytrzymałby 100 roboczogodzin to i tak bym nigdy tego nie zauważył. Naprawdę macie czas aby tak namiętnie grać i psuć te joysticki ?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2026 00:12:20 przez druzil28
8
[#139] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@druzil28, post #138

ja sie dalem zlapac i zaplacilem i czekam, w miedzy czasie ilosc sprawnych joy'ow w domu drastycznie sie zmniejszala, wiec jesienia zrobilem 2 modele, zreszta pokazalem im je na Games & Vintage Days. Pewnie że to wydruk 3d, a nie wtryski do formy, ale dziala (pewnie ich są oparte na tym samycm mechanizmie, za to w moich są lepsze fire ;) ). Musialem sie nauczyc czytac schematy i narysować własną plytke PCB, zeby joy działał pod Amige, Atari i C64. I działa. Są tacy co ich używają, są tacy co czekają w kolejce na realziacje. Ale nie trwa to 5 lat, i nie było zbiórki. Nie ma bajerów, są 2 modele (różnią się gałą) w 2 wersjach ( 2 lub 3 przyciskowej ). Oba są na DB9.
1
[#140] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@macRush, post #139

No widzisz Rush, Ty i Wozik dowozicie jak to się mówi, goście od unithora nie. Oni chyba chcieli od razu zawojować cały świat tymi joyami (nawet kulinarny no bo przecież rozbijali nimi kotlety ) Pewnie wielu z tych co zapłacili, wystarczyłby dobrej jakości wydruk 3D, byleby reszta założeń była spełniona.
2
[#141] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #121

Można zaproponować zbiórkę środków na kontynuację projektu

Co?? Może przepisać im jeszcze dom i motocykle?
Była już zbiórka... Były zachwyty... Były obietnice... Czas na konkrety i produkt? Chyba, że się mylę, to wyjaśnijcie mi jak wy widzicie zakup produktu :)

Można też popatrzeć na to inaczej - podziwiać projekt, że mimo takich problemów udało się aż tyle osiągnąć

Przelej mi 100 tyś zł to Ci wygeneruje w GPT wizualizację futurystycznego joysticka, który jak będę miał kaprys to Ci dostarczę... Będzie to równie fair OK

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2026 10:26:34 przez miki1406
5
[#142] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Jacques, post #118

Taaa, i dostałem wiadomość, a może chciałbyś jednak więcej specjalizowanych przycisków? Jak nie to będą tam tylko zaślepki.
Wiem, co zamawiałem i taki właśnie chcę.
Bezczelne naciąganie na kolejną kasę, Ot co.
[#143] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Gandalf, post #142

Może weź wersję z zaślepkami. Zawsze może się okazać, że microswitche do specjalizowanych przycisków są za głośne, mają za duży skok, bądź mają krótką żywotność za skróci ogólną niezawodność sprzętu.
1
[#144] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #143

Raczej chodziło o to aby w tym kwartale odbębnić już maila, no i zgodnie z naszymi sugestiami nie było w nim żadnej tragedii.
1
[#145] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #143

Tak, łapię "sarkazm ON".
Ale tu chodzi o to co napisał druzil28.
Ja właśnie CHCĘ z zaślepkami i nie chcę czekać kolejnych kwartałów.
Mnie wystarczy "Małyszówka", nie potrzebuję Bugatti Chiron-a do jazdy "dookoła komina".
[#146] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Solo Kazuki, post #1

Cześć

Czy otrzymałeś już może Unijoya?

Długo oczekiwany joystick UniTHOR już będzie niedługo rozsyłany do osób które go zamówiły. Będzie także dostępny za jakiś czas do zakupu.

Jeśli otrzymałeś, to nie wiesz kiedy będzie dostępny w sprzedaży dla osób które chcą go nabyć, a nie brały udziału w Kickstarterze?
[#147] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #146

Raczej nie otrzymał, nic na to nie wskazuje żeby dżoje wyruszyły do wspierających, ostatnia aktualizacja to wiadomość z 9go czerwca o możliwości doposażenia wybranej konfiguracji o czym chłopaki wyżej pisali.
Na fb unithor pisali, że sprzedaż detaliczna planowana jest na drugą połowę roku, więc przy dobrych wiatrach może ostatni kwartał. ;)
[#148] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Lokaty, post #147

więc przy dobrych wiatrach może ostatni kwartał. ;)

Którego roku? Masz pewnie na myśli bieżący, ale w Ami świecie to nie takie oczywiste :D
1
[#149] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #148

Którego roku?

Może nie znęcajmy się bardziej
1
[#150] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Lokaty, post #149

Ale to pytanie przecież jest w pełni uzasadnione.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem