[#241] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Mokry, post #240

u nas tez robimy proste formy i za taka uwazam projekt unioya, w tydzien /2 do ogarniecia wraz z korektami . powloki to osobny temat. Formy okazjonalnie , a glownie frezowanie / toczenie. Na formach sie nie znam mamy z 8 wtryskarek 3 moze 3 letnie reszta stare zlomki , mała firma.. Koszt formy dla mnie to material i narzedzia i musialbym wykonac to sam w ramach nauki , a az tak dobry sie nie czuje, ( 0 pojecia o skurczach materialu) . Wiadomo ze w chinach wyjdzie taniej, ale jakosc i poprawki to kolejna rzecz ktora przeciaga sie w czasie ze wzgledu n ajezyk, transport ... Mamy 1dnego klienta dla ktorego robimy formy "za darmo" , elementy pozniej sa robione u nas i maja ustalona cena od szt. dziesiatki tysiecy w ciagu roku duzych prostych elementow okolo 50/20/30 cm - dla mnie to duze.
1
[#242] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Mokry, post #240

Nie. Nie siedzę w tym. Głównie obróbka metalu i wszelkie innowacje z tym związane. Od projektów rur do kibla, po rury do wina, ropy, gazu. Formy, projekty dla ESA, sektor kosmiczny, ASML, endoprotezy, protezy z włókien węglowych, samoloty.

A przynajmniej tak mi się wydaje, bo o tym ciągle gadają jak sprzątam tam kibel

A mówili ucz się, to wpadniesz na jakiś fajny pomysł, zrobisz zbiórkę na kickstarterze i zgarniesz kase

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 22:02:29 przez snifferman
6
[#243] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #242

Ja nie projektuje form ani ich nie wykonuje, chociaz mam z tym jaka taka stycznosc bo widzie jak chlopaki to robia. Ja ustawiam proces i linie produkcyjna. Czyli dostaje forme i mam zrobic tak zeby detal byl dobry i zaakceptowany przez quality. A pozniej optymalizacja procesu. Teraz mamy nowy projekt w ktorym siedzie i specjalnie do tego projektu zostalem sciagniety do starej firmy. Wtrysk silikonu. Cos podobnego jak wtrysk gumy. Ale dla mnie to i tak cos nowego, bo jednak preferuje wtrysk plastiku.
[#244] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #227

A jak pytali o dodatkowe przyciski, to nie wymaga to dodatkowej formy?
[#245] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@djwozik, post #235

Awaryjnych czesci drukowany ,, no co ty AI ?

Jako że dałem w cudzysłów, można się było domyśleć że to cytat, konkretnie cytat ze strony: amijoy.eu
[#246] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@karolb, post #245

Nie lubię firm, których dźwignią handlu jest oczernianie konkurencji.
[#247] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@wali7, post #213

Gdybym zebrał taką kasę na projekt, który istniałby realnie to próbowałbym dogadać się z MATT i zaproponował modyfikacje ich istniejących projektów (włożyć "bebechy, sterowanie" unithor). Formy chyba mają, dostawców i montażystów sprężynek też, więc udoskonalić to, co sprzedają i mamy wyjście z twarzą. Po co światelka i inne wynalazki, poza USB, nie z epoki Amigi.
Ps. No, ale to dziecinne myślenie, dorośli myślą inaczej

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2026 07:57:35 przez KM_Ender
[#248] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Splavinho, post #224

Kapitał prawie 140tys. Wydali 70tys. jak dla mnie spłacili wspólnika, coś tam kiedyś pisali, że się przestali dogadywać. A może ciągle go jeszcze spłacają? Nie bronię.
[#249] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@-tbn-, post #246

Kto kogo oczernia. Amijoy byl pierwszy i jak powstawal nie bylo jeszcze i świetnego enjoya oraz 3dpjoya. Zreszta nazywanie projektów fanowskich firmami to lekkie nadużycie. Sam zakupilem enjoya i 3dpjoya i każdemu kto szuka joya do Amigi to je polecam. Bo na rynku nie ma nic moim zdaniem lepszego niż amijoy enjoy i 3dpjoy i jakby ktos nie zauwazyl wszyscy razem z Wozikiem i Rushem rozmawiamy ze sobą wymieniając sie doświadczeniem zeby nasze joye byly jak najlepsze.
5
[#250] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@KM_Ender, post #248

Nie tak czytasz jak trzeba te dane. Kapitał własny jest 140 tys. ale na minusie. To nie są "zasoby spółki", tylko kapitał założycielski minus skumulowane straty. Może spłacili wspólnika, może nie, tego nie wykluczam. Może sam odszedł, jak po roku się okazało że już nic więcej nie ma do wyciągnięcia: oczywiście przy założeniu, że nadal chce się zrobić joystick, bo jeśli nie to trochę by jeszcze zostało :)

To co się tam zdarzyło, to czyste spekulacje, i tak nie dojdziemy, jeśli nie będą chcieli się podzielić, a widać że nie chcą.
[#251] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@KM_Ender, post #247

Po co światelka i inne wynalazki, poza USB, nie z epoki Amigi.
no właśnie te światełkami wibracje jako jedyne miały sens - nie jakieś usb. Jak bym miał kasę to bym się dogadał z programistami WHD żeby jak najwięcej gier zrobili kompatybilnych z tymi wibracjami i migającymi w odpwiedniej chwili diodami...
Joysticków i padów na usb jest multum - bez sensu kolejny robić...

Tak w ogóle ktoś zamówił taką wersje unithora (wibracje + diody)??.
[#252] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@RokiS, post #251

Nie wiem jak z tymi diodami, bo raz wynikł problem, że dostawca dostarczył za mocne ledy czym przedłużył cały projekt (podobnie jak z krzywymi śrubkami).
[#253] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@RokiS, post #251

Joysticków i padów na usb jest multum

Chciałbym zobaczyć te multum joysticków na usb, bez kitu.
[#254] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@karolb, post #253

Żeby nie było - chodzi o normalny joystick, a nie o arcade stick, i oczywiście nie analogowy joystick, tylko cyfrowy.

Gdyby w tych multum znalazł się taki z przyciskiem fire na rączce, to byłbym wdzięczny.
[#255] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@marggines, post #249

No dobra, to jakie joy'e drukowane w 3d kupiłeś wcześniej i się zepsuły?
1
[#256] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@-tbn-, post #255

Jak z dzieckiem - na stronie było napisane:
"Bez dedykowanych, trudno dostępnych ani awaryjnych części drukowanych 3D – wszystkie elementy łatwo dostępne na rynku"
Gdzie tu jest niby mówienie ze inne joye drukowane są złe - jest informacja że joy nie składa się z drukowanych części 3d które mogłby być awaryjne ani przez to że są specjalnie zaprojektowane pod joya mogłby być ciężko dostępne. Chciałem parę elementów drukować ale się nie sprawdziły - stąd to zdanie (jest to cecha produktu i jego założeń). Żeby poprawić Twoje samopoczucie to usunąłem to zdanie ze strony. Z mojej strony EOT.
2
[#257] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #252

Pamiętam, że ktoś mi na forum mówili, że nie mam prawa się wypowiadać "jeśli nie zamawiałem", ale ja w sprawie tych diod.
Faktycznie była jakiś czas temu informacja na ten temat. Jeśli dioda jest za jasna to daje się szeregowo rezystor, którego koszt w hurcie to pewnie sporo poniżej 1gr. Więc to śmieszne jest. Mogli napisać, że przyszły diody za słabe to przynajmniej jakieś uzasadnienie korekty zamówienia diod by było. Ale jeśli nawet, to czas dostawy takich diod nawet z Chin to maks. dwa tygodnie i koszt również prawie żaden. Nie zakładam, że diody były produkowane na ich specjalne zamówienie bo tych joyów to chyba nie robią serii liczonej w setkach milionów, a parametry diod seryjnych (w tym jasność) mogli wyczytać z danych katalogowych.
[#258] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@marggines, post #256

Nie bardzo rozumiem, co można drukować do joysticka poza obudową, ale skoro EOT to EOT
[#259] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@karolb, post #254

To ja podam dwa, co mam -- na dodatek bezprzewodowe:

https://www.coolshop.pl/produkt/retro-bit-origin8-2-4g-pad-ns-nes-grey/23R4ZY/

https://www.euro.com.pl/kontrolery-do-gier/atari-cx40-pac-man-edition-do-atari-2600-7800-bezprzewodowy-niebieski.bhtml
[#260] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@-tbn-, post #258

ja mam projekt całego joya (poza mikrostykami, sprężyną i gumkami od spodu), wydrukowanego na drukarce 3d ... na razie nie na sprzedaż, jak uporam się z jednym problemem, to pozostanie do zrobienia nowa plytka PCB, ale schemat mam juz pod tych obecnych 3dpjoy'i wiec to tylko kwestia spasowania z obudową.

nie zobierałem kasy na projektowanie, nie zbieram nawet przedpłaty, wpisuje na liste i w miarę jak czas mi pozwala realizuje zamówienia ...

mialem unithora w rece we Wrocławiu, i pożałowałem, że go zamówiłem
2
[#261] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@RokiS, post #251

Ile ja się naszukałem takich działających z The C64 Maxi, aż w końcu dzięki chłopakom i prezentacji na YT kupiłem pada Wi-Fi Logitecha, który zadziałał. Pady i joye są, ale czy zadziałają z Amigą przez Rysie i inne wynalazki, no i z The A1200 Maxi?

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2026 23:52:11 przez KM_Ender
[#262] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Solo Kazuki, post #1

Minęło równe pół roku, kolega pisze "Długo oczekiwany joystick UniTHOR już będzie niedługo rozsyłany do osób które go zamówiły. Będzie także dostępny za jakiś czas do zakupu."

Czy można określić kontekst "niedługo rozsyłany"?

To subiektywne odczucie - dla jednych może to być miesiąc, dla innych pół roku, a dla autorów 20 lat. Co kolega miał na myśli?
[#263] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Hubez, post #262

Biorąc pod uwagę tempo i wykręty panów od UniTHOR-a - nie można.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2026 11:48:56 przez Gandalf
2
[#264] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@prz, post #257

Pamiętam, że ktoś mi na forum mówili, że nie mam prawa się wypowiadać "jeśli nie zamawiałem"

Idąc tokiem rozumowania tej ameby umysłowej nie masz prawa dyskutować praktycznie o niczym....
4
[#265] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@_DiskDoctor_, post #259

To ja podam dwa, co mam -- na dodatek bezprzewodowe:

Pierwszy nie jest joystickiem, drugi nie ma przycisku fire na rączce.

Quickshot II nie biorę pod uwagę, z powodu złych recenzji.
[#266] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@karolb, post #265

Ja osobiście mam adapter RetroFun ze znanego portalu i wiele joyów z epoki. Jaki zapragnę akurat podłączyć sobie przez USB do PC czy The A500 mini to wybieram i mam. Ogromny wybór. Nie ma potrzeby kupowania żadnych nowych konstrukcji.
1
[#267] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@KM_Ender, post #261

MicroTom (wersja Toma X) działa bez problemu z Competition Pro USB, The QuickShot II USB oraz padem Logitech F710. Pad od TheA500 również działa
1
[#268] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Jacques, post #267

Ja raczej celuje już w sprzęty typu C64/A1200 Maxi, więc z nimi ma działać dobrze i mocno się zdziwiłem, że był z tym problem.
[#269] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@rbej1977, post #264

Idąc tokiem rozumowania tej ameby umysłowej nie masz prawa dyskutować praktycznie o niczym....

Tak, ale to nie mój pomysł. W dość podobnym do niniejszego wątku (o "mitycznej kulce") pojawiło się kilku szeryfów, dla których osoby wypowiadające się rzeczowo w temacie zostały dość stanowczo uznane za persona non grata tylko dlatego, że nie były klientami, bez względu na to co miały do powiedzenia. Dlatego aby nie było wątpliwości, wolę uprzedzić swoją wypowiedź w temacie niniejszym, że jedynie rzucam hasło i nie rozwijam tematu bo nie byłem klientem joya.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2026 15:47:10 przez prz
2
[#270] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@prz, post #269

Jak myslicie otrzymamy te joye w najblizszych 5 latach czy nie ma.szansy?
ta kasa co wplacilem w ogole jest do odzyskania jakos ?
Ktos w ogole probowal? Czy dostal zwrot?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem