[#241] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Mokry, post #240

u nas tez robimy proste formy i za taka uwazam projekt unioya, w tydzien /2 do ogarniecia wraz z korektami . powloki to osobny temat. Formy okazjonalnie , a glownie frezowanie / toczenie. Na formach sie nie znam mamy z 8 wtryskarek 3 moze 3 letnie reszta stare zlomki , mała firma.. Koszt formy dla mnie to material i narzedzia i musialbym wykonac to sam w ramach nauki , a az tak dobry sie nie czuje, ( 0 pojecia o skurczach materialu) . Wiadomo ze w chinach wyjdzie taniej, ale jakosc i poprawki to kolejna rzecz ktora przeciaga sie w czasie ze wzgledu n ajezyk, transport ... Mamy 1dnego klienta dla ktorego robimy formy "za darmo" , elementy pozniej sa robione u nas i maja ustalona cena od szt. dziesiatki tysiecy w ciagu roku duzych prostych elementow okolo 50/20/30 cm - dla mnie to duze.
[#242] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@Mokry, post #240

Nie. Nie siedzę w tym. Głównie obróbka metalu i wszelkie innowacje z tym związane. Od projektów rur do kibla, po rury do wina, ropy, gazu. Formy, projekty dla ESA, sektor kosmiczny, ASML, endoprotezy, protezy z włókien węglowych, samoloty.

A przynajmniej tak mi się wydaje, bo o tym ciągle gadają jak sprzątam tam kibel

A mówili ucz się, to wpadniesz na jakiś fajny pomysł, zrobisz zbiórkę na kickstarterze i zgarniesz kase

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2026 22:02:29 przez snifferman
2
[#243] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #242

Ja nie projektuje form ani ich nie wykonuje, chociaz mam z tym jaka taka stycznosc bo widzie jak chlopaki to robia. Ja ustawiam proces i linie produkcyjna. Czyli dostaje forme i mam zrobic tak zeby detal byl dobry i zaakceptowany przez quality. A pozniej optymalizacja procesu. Teraz mamy nowy projekt w ktorym siedzie i specjalnie do tego projektu zostalem sciagniety do starej firmy. Wtrysk silikonu. Cos podobnego jak wtrysk gumy. Ale dla mnie to i tak cos nowego, bo jednak preferuje wtrysk plastiku.
[#244] Re: UniTHOR i trzy przyciski

@snifferman, post #227

A jak pytali o dodatkowe przyciski, to nie wymaga to dodatkowej formy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem