[#121] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #119

Mało wiesz o systemach Uniksowych, ale Ci podpowiem. Patrz na pierwszą wartość czyli "real". Bo tyle się badziewie konwertowało i nakładało napisy. Zupełnie bez-obsługowo.

Chodziło mi raczej o uzasadnienie rozbieżności między waszymi wynikami, czemu takie duże. Bo to że konwersja jest szybka na Linuxie nie wątpię... tak swoją drogą chciałem jeszcze napisać o optymalizacji samego skryptu, ale mimochodem "wyrwałeś" mi narzędzie z ręki.
A przy okazji: testuję ImagaMagic w wersji 6.2.0 dla AmigaOS, interesujący kawałek softu... Bourne shell jest też w wersji PPC na AOS4, na 68k są źródła bodajże...

Jeżeli ktoś użyje skryptu w BASH-u/VBS/TCSH/Cokolwiek na PC to zawsze zostaniesz w tyle.

Zgadza się... tyle, że
trzeba by ten skrypt wpierw napisać
, a pod Magellanem to pryszcz ( skryptów podpinanych pod kontekstowe menu mam chyba z setkę wszystkiego).....i stąd mój benchmark... ciekawym trudności na Pecetach... Tobie się udało na jakieś 50%(konwersja ok, brakuje mutt-a), zaś lord siper z super mocnym Pecetem się poddał...

Nie rozumie co ty chcesz pokazać. Mocy przerobowych magicznie nie wytworzysz...

Czas, czas i jeszcze raz czas! Ograniczam czas wykonania zadania do niezbędnego minimum... krócej się po prostu nie da... i może na Amidze 60MHz to zajmie 60sekund, a na Pececie 3GHz -powiedzmy- 30s, bo wszystko ręcznie, to gdzie jest lepsza wydajność? Biorąc pod uwagę taktowanie procka Amiga winna być jakieś 50x wolniejsza, czyż nie?

"Ukryta" moc Amigi to właśnie skrypty, tak ADOSa , ARexxa czy Magellana... zwłaszcza na klasyku, zwykłe klikanie po ikonkach na sposób windziany stawia nas na z góry przegranej pozycji, ot co.

Tak z ciekawości: może porównamy skrypt w bashu do Magellanowego? Ja użyję mogrify + aplikacje pure AmigaDOS... chodzi mi o porównania stopnia trudności w napisaniu skryptu tym razem...
[#122] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #117

Reasumując: moc Amigi "ukryta" jest w automatyzacji zadań za pomocą skryptów, im więcej skryptów/funkcji tym większy "kop"...

Zapytam się, jaka moc ukryta , co z tego że masz swoje magiczne skrypty, skoro byle program do PC zrobi tą samą operację wielokrotnie szybciej.

Czyli, że jest sprzeczność. Wg Ciebie cała operacja to 2.38s, a wg Tomahawka 49.97s. Pytanie: jakim cudem jesteś taki szybki (ja nie zdążyłbym wybrać opcji programu w tym czasie) i dlaczego Tomahawk jest 20x wolniejszy ? Skąd taka rozpiętość ?

Ja tylko podałem czas jaki potrzebuje program na wykonanie danej operacji na jednym zdjęciu, pierwszym lepszym programem jaki mam, Tomahawk z tego co wyczytałem dał kilkaset zdjęć do przeróbki. Zresztą, mi zmiana rozdzielczości obrazków 4000x2000 zabrała jakieś 50 sekund na laptopie, można więc przyjąć że czasy mamy podobne, bo:
- on miał mniejsze obrazki niż ja
- miał ich troszkę mniej do przeliczenia
- różne programy jednak różnie liczą, a część używa GPU do obliczeń

Tak, że większość czasu wykonania zadania ręcznie, bez pomocy skryptu, to zabawa z otwieraniem/ustawieniami wykorzystanych programów

Coś się tak uparł na skrypty , w programach których ja używam jest opcja zaznaczenia całych folderów, więc po co mi jakieś skrypty , zaznaczam folder, daje resize all, wpisuje rozmiar, jak chce nałożyć jakiś napis/tło/cokolwiek to zaznaczam w opcji, daje start, i po kilku-kilkunastu sekundach mam .

Ostatnio wysyłałem zdjęcia na Picase, było tego około setki, do każdego dodawany był znak wodny "trOLLO" i oczywiście konwersja z 4000x2000 na 1600x900, cała operacja polegała na zaznaczeniu dwóch opcji, naciśnięcia przycisku start, odczekania kilku sekund, a następnie naciśnięcia przycisku wyślij. Naprawdę nic skomplikowanego, i to bez użycia jakichkolwiek skryptów .

Z innej beczki, PPC603e - 240 Mhz, ma wg różnych źródeł (od wikipedi, poprzez pliki z Phase5 i inne takie )między 200-300MIPS, Core i3-330M ( laptopowa wersja) ma ok 35000-40000 MIPS (Sandra 2010 Dhrystone pokazuje mi 38975 MIPS ), nie powiesz mi że przy tak gigantycznej wręcz różnicy mocy , jakakolwiek Amiga, jest w stanie dzięki jakimś ultramagicznym skryptom policzyć coś szybciej niż byle PC , (zakładając że testy te pokazują dobrze jednostkę jaką jest MIPS , bo czasami różnie z tym bywa )

[#123] Re: Moc Amigi a Peceta

@Daclaw, post #120

To ja inny test polecam: pół godziny materiału w rozdzielczości 1280x768 przerób z formatu .mov na .avi i opisz wrażenia. Mój dziadowski MSI Wind z Atomem 1,8GHz daje z tym sobie radę w 10 minut (Ffmpeg).

Doskonały przykład do jakich celów nadaje się silny pecet...
ale mogę sprawdzić z ciekawości pod WinUAE... zainteresowany?

I kolejne zagadnienie - na ile FPS mogę liczyć, wyświetlając taki materiał na jakiej-tam-sobie-chcesz klasycznej Amidze? Bo na powyższym laptopie dla Barbie idzie płynnie z palcem w nosie.

Tego nie wiem, bo nie oglądam filmów na kompie, rzadko w ogóle w formacie avi. Polecam filmy HD na dużym FullHD TV, do tego dobry speaker system, zamiast laptopa dla Barbie...
[#124] Re: Moc Amigi a Peceta

@Olo, post #122

Coś się tak uparł na skrypty , w programach których ja używam jest opcja zaznaczenia całych folderów, więc po co mi jakieś skrypty , zaznaczam folder, daje resize all, wpisuje rozmiar, jak chce nałożyć jakiś napis/tło/cokolwiek to zaznaczam w opcji, daje start, i po kilku-kilkunastu sekundach mam .

W programach które Ty używasz być może... co z innymi userami? Primo po drugie trafiłem moim "benchmarkiem" w Twoją dziedzinę. Mój skrypt jest darmowy, mam fun, bo działa gucio, jaka jest cena Twojego programu?

Ostatnio wysyłałem zdjęcia na Picase, było tego około setki, do każdego dodawany był znak wodny "trOLLO" i oczywiście konwersja z 4000x2000 na 1600x900, cała operacja polegała na zaznaczeniu dwóch opcji, naciśnięcia przycisku start, odczekania kilku sekund, a następnie naciśnięcia pr
zycisku wyślij. Naprawdę nic skomplikowanego, i to bez użycia jakichkolwiek skryptów .

Ale "benchmark" równie dobrze może polegać na czym innym, np. redukcja rozmiaru, wysłanie, utworzenie obrazu ISO, wypalenie płytki z oryginałami (i ich miniaturami jako ikonki z efektem Glow :), płytka z zadaną nazwą, po czym usunięcie oryginalnych zdjęć... ten program też to zrobi? Czy ten program rozróżnia np. zdjęcia HD od dowolnego innego .jpg?

Po prostu trafiłeś niczym ślepa kura w ziarno niejako...
[#125] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #124

A ty masz taki program, który robi wszystko? Fajnie. Też taki chce.
[#126] Re: Moc Amigi a Peceta

@Olo, post #122

To nie ultra-magia, tylko optymalizacja kodu.

Czytałem kiedyś (już nie pamiętam gdzie i kiedy dokładnie, też nie pamiętam, sporo lat temu), testy porównawcze, bodajże A1200, z jakąś kartą 030/25 z jakimś pentium (chyba 100-150). Może coś pokręcę, ale nie pamiętam szczegółów.
W każdym bądź razie autor zamknął pointę w stwierdzeniu, że nie liczą się megaherce, mipsy i inne dane, tylko odpowiednia optymalizacja kodu oprogramowania/gier. Stwierdził też, że pecetowi programiści przyzwyczaili się już do tego, że dzisiejszy pecet jutro będzie stary i wolny i że rokroczna wymiana to już standard i dlatego nie przykładają się do kodu (notabene jest to właśnie polityka Billa G., który twierdził właśnie że jeśli coś wolno chodzi na kompie, to nie program jest szajski, tylko sprzęt już trzeba wymienić).
To nie dotyczy amigowych programistów, którzy "zmuszeni" do architektury mk68, tak optymalizowali kod programu/gry, żeby był dobry/szybki/wydajny.
Dopiero testy goło-oczne (nie analizy danych z programów testujących), mogły stwierdzić, że ta nasza Amiga, wcale nie odpuszczała pecetowi (i co ważne dalej nie odpuszcza) w tzw. "prędkości użytkowej".

Ostatnia modyfikacja: 18.06.2011 23:52:43
[#127] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #125

A ty masz taki program, który robi wszystko? Fajnie. Też taki chce.

Mój program rozróżnia zdjęcia cyfrowe od innych .jpg, dodatkowo rozróżnia zdjęcia HD od innych cyfrowych. Jak bym dłużej poszperał w temacie to i może 16:9 bym odróżnił od 4:3.

Only Amiga makes it possible ! ;)
[#128] Re: Moc Amigi a Peceta

@don_rafito, post #126

Dopiero testy goło-oczne (nie analizy danych z programów testujących), mogły stwierdzić, że ta nasza Amiga, wcale nie odpuszczała pecetowi (i co ważne dalej nie odpuszcza) w tzw. "prędkości użytkowej".

Polecam forum Natami... piszą tam też o wydajności całości systemu, nie tylko CPU, i sposobach na optymalizację... co prawda mocno techniczne teksty, ale widać zapał autorów...
[#129] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #127

Mój program rozróżnia zdjęcia cyfrowe od innych .jpg, dodatkowo rozróżnia zdjęcia HD od innych cyfrowych. Jak bym dłużej poszperał w temacie to i może 16:9 bym odróżnił od 4:3.

Chodziło mi raczej o to nagrywanie, albo utworzenie ISO.
Nie wiem po cholerę program graficzny miałby to robić.

Chyba, że skryptem "łączysz" kilka programów. Ale to na każdym systemie masz takie "kombajny".

Dopiero testy goło-oczne (nie analizy danych z programów testujących), mogły stwierdzić, że ta nasza Amiga, wcale nie odpuszczała pecetowi (i co ważne dalej nie odpuszcza)

n/c

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:05:47
[#130] Re: Moc Amigi a Peceta

@don_rafito, post #126

Dodam jeszcze:
ktoś może powiedzieć, dobra, ale dzisiejsze core 2 duo, i7 czy najnowsze amd, to też ciągle architektura x86, a jednak niewiele (jeśli nie żaden- nie wiem nie sprawdzałem) jest softu z AT 386 który pójdzie bez emulatorów, czy maszyn wirtualnych na Windows vista/7/8. Natomiast programy/gry śmigające na A500, odpalisz na A1200/4000.

[#131] Re: Moc Amigi a Peceta

@don_rafito, post #130

A jak jest różnica wieku pomiędzy A500 i A1200/4000?
A jaka jest pomiędzy 386, a C2D, czy i7?
Do czasów Win2000 wszystko co było na dosa działało windach bez większych problemów.
O systemach open source nie wspominam bo tam w najgorszym przypadku trzeba poprawić trochę kod co nie jest problemem jeżeli jest dostęp do niego.

Pozdrawiam
[#132] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #129

Chodziło mi raczej o to nagrywanie, albo utworzenie ISO.

Tomahawk, jeżeli ja mam jakiś program na Amidze to w 50% masz go i na Linuksie.

Obraz .iso tworzę z poziomu skryptu przez mkisofs, a wypalam przez readcd... dam sobie rękę uciąć, że masz to na linuxie...

Chyba, że skryptem "łączysz" kilka programów. Ale to na każdym systemie masz takie "kombajny".

Łączę dosłownie "pchełki".. dvdrecord to 255kb, mkisofs to 458kb, readcd to 155kb, jpegtool to 12kb, program do tworzenia glowikonki to 32kb... wszystko oczywiście z Aminetu, tj. darmowe.
Ale mogrify to gigant, aż 4Mb rozmiar! FFmpeg to 10Mb, największy program w C:...

A jak tam pod linuxem z rozróżnianiem zdjęć HD od zwykłych? ;)

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:17:19

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:26:31
[#133] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #131

Do czasów Win2000 wszystko co było na dosa działało windach bez większych problemów.

Spróbuj odpalić Turricana 2, wersja PC, pod jakąkolwiek windą. Kwestię DOS-owych sterowników dźwięku już pominę.

[#134] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #132

Łączę dosłownie "pchełki".. mkisofs to 458kb, readcd to 155kb, jpegtool to 12kb, program do tworzenia glowikonki to 32kb... wszystko oczywiście z Aminetu, tj. darmowe.

Ale łączysz. Więc to nie jeden program robi, tylko kilka wywoływanych przez skrypt.

A jak tam pod linuxem z rozróżnianiem zdjęć HD od zwykłych?

Mogę użyć np. programiku identify. Na pewno jest też inne rozwiązanie, ale jako, że nieszczególnie zajmuje się obróbką zdjęć(tym bardziej masową) to nie siedzę w temacie ;)

Pozdrawiam
[#135] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #134

Ale łączysz. Więc to nie jeden program robi, tylko kilka wywoływanych przez skrypt.

W skrypcie wykorzystuję to co mi potrzebne... im bardziej specjalizowane narzędzie, i mniejsze, tym lepiej... skrypt rządzi się swoimi prawami... zresztą nie wiem co w tym złego dostrzegasz, lepsze "kobyły" z GUI od dosowych pchełek ? Amiga DOSowymi programami przecież stoi... 90% softu amigowego ma argumenty DOSa... aż się prosi by to wykorzystywać w skryptach... zresztą po cóż by innego one były? Można w ikonkach, jako tooltype'y ale to marnowanie potencjału ;)

Mogę użyć np. programiku identify.

Nie rozróżni, myślę... działa chyba w oparciu o nagłówki, a nagłówek HD czy VGA cyfrowej fotografii taki sam...

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:38:53
[#136] Re: Moc Amigi a Peceta

@snajper, post #133

Spróbuj odpalić Turricana 2, wersja PC, pod jakąkolwiek windą. Kwestię DOS-owych sterowników dźwięku już pominę.

Nie mam ani jednego, ani drugiego. może nawet nie działa, nie jestem wstanie stwierdzić(z innej strony na DOSBox działa bez problemów sądząc po szybkim "przeszukaniu" net-a).

Natomiast programy/gry śmigające na A500, odpalisz na A1200/4000

I to zawsze bez kombinacji.

Pozdrawiam

--edit--
W skrypcie wykorzystuję to co mi potrzebne... im bardziej specjalizowane narzędzie, i mniejsze, tym lepiej... skrypt rządzi się swoimi prawami... zresztą nie wiem co w tym złego dostrzegasz, lepsze "kobyły" z GUI od dosowych pchełek ? Amiga DOSowymi programami przecież stoi... 90% softu amigowego ma argumenty DOSa... aż się prosi by to wykorzystywać w skryptach... zresztą po cóż by innego one były? Można w ikonkach, jako tooltype'y ale to marnowanie potencjału

Nie. Ja jestem za tym, żeby tak to wyglądało(i w Linuksie to tak wygląda, nawet aplikacje GUI w większości są po prostu nakładkami na konsolowe narzędzia).

Tylko zarzucasz komuś, że jego program do obsługi grafik np. nie nagrywa płyt ze zdjęciami, ale twój też nie nagrywa. Ty używasz do tego skryptu. Przecież on tez może użyć skryptu i połączyć jakieś programy. W czym twój skrypt byłby lepszy od czyjegoś na innym systemie?

Nie rozróżni, myślę... działa chyba w oparciu o nagłówki, a nagłówek HD czy VGA cyfrowej fotografii taki sam...

Pokazuje mi rozdzielczość, a z tą informacją mogę sobie sprawdzić w skrypcie czy rozdzielczość jest większa niż ileś tam. Chyba, że po innym parametrze chcesz rozpoznawać czy zdjęcie jest HD?

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 19.06.2011 00:53:54
[#137] Re: Moc Amigi a Peceta

@Tomahawk, post #136

Tylko zarzucasz komuś, że jego program do obsługi grafik np. nie nagrywa płyt ze zdjęciami, ale twój też nie nagrywa. Ty używasz do tego skryptu. Przecież on tez może użyć skryptu i połączyć jakieś programy. W czym twój skrypt byłby lepszy od czyjegoś na innym systemie?

Nic nie zarzucam. Mój skrypt "lepszy", bo jest, istnieje, czeka sobie cichutko na wykorzystanie... całe skrypty to najczęściej 5-10 linijek...

Pokazuje mi rozdzielczość, a z tą informacją mogę sobie sprawdzić w skrypcie czy rozdzielczość jest większa niż ileś tam.

Identify pokazuje rozdzielczość ? Ciekawe... nie wiesz jak odczytuje tą rozdzielczość?

Chyba, że po innym parametrze chcesz rozpoznawać czy zdjęcie jest HD?

Najlepiej po rozdzielczości, ale nie wiem jak ją znależć e pliku... na razie mam identyfikację po ciągu EXIF, symbolu kamery i rozmiarze fotki...
[#138] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #124

W programach które Ty używasz być może... co z innymi userami?

Rany, przecież to nie problem znaleźć w sieci program który potrafi przetwarzać obrazki w ilościach hurtowych .

Mój skrypt jest darmowy, mam fun, bo działa gucio, jaka jest cena Twojego programu?

Paint.NET, Gimp, Format Factory, to programy darmowe :)

Ale "benchmark" równie dobrze może polegać na czym innym, np. redukcja rozmiaru, wysłanie, utworzenie obrazu ISO, wypalenie płytki z oryginałami

Tobie jeden program tego też nie robi ;), to raz, a dwa,ostatnio mniej więcej to zrobiłem. Użyłem dwóch programów:

- format factory - (przekodowanie zdjęć na rozdzielczość 720p)
- Windows Movie Maker ;) - czyli dodanie zdjęć, muzyki, czołówki, napisów, animacji wejścia, wyjścia, podziałów na rozdziały itd.

Powiedz mi, ile czasu zajmuje Twojej Amidze i temu magicznemu skryptowi przerobienie np 200 zdjęć w rozdzielczości 4000x2000 ( lub zbiliżonej wielkości), do powiedzmy 1280x960

Dodatkowo skoro te magiczne skrypty tak mega przyspieszają Amigę, to zróbmy "benchmark" - ile zajmuje Tobie, powiedzmy, przekodowanie 80 plików Wav (16bit,stereo 44.1kHz) do mp3 (stereo 44.1kHz 320kbps) , ba nawet nie musi to być 80 plików, zróbmy test złożony z 4 plików :) .

Po prostu trafiłeś niczym ślepa kura w ziarno niejako...

Nie, nie trafiłem. Natomiast wiem co ty chcesz pokazać - UMIEJĘTNOŚĆ PISANIA SKRYPTÓW . Dodatkowo prostą czynność jaką jest zmiana rozdzielczości obrazka, nałożenie nazwy i wypalenie tego na CD/DVD, ty zmieniasz w jakiś mega ultra problem, którego nie da się rozwiązać bez jakiś super skryptów .
Potrafisz sobie napisać taki skrypt , to świetnie, gratuluję Tobie , zorganizowałeś sobie swój system tak jak chcesz.
Tylko wytłumacz mi po co ja mam tak robić, skoro wystarczy mi uruchomić program i wybrać odpowiednią opcję i zrobię to szybciej niż ty - a tak przy okazji, powiedz nam ILE TOBIE ZAJMUJE DZIĘKI SKRYPTOM PRZEROBIENIE TYCH SETEK ZDJĘĆ , no i jaką masz konfigurację Amigi

[#139] Re: Moc Amigi a Peceta

@don_rafito, post #130

możesz zainstalować MS-DOSa i odpalać każdą starą grę i program. Problemem może być dźwięk i potrzeba wrzucić kartę zgodną z SB (SB128PCI z pięknie grającym MIDI i wyjściem cyfrowym SPDIF do kupienia na szrocie za 10zł, ewentualnie coś z syntezą FM na PCI w podobnych pieniądzach). I można grać natywnie na i7 w KAŻDĄ grę OK

ilość problemów przy przejściach z OCS na AGA była zdecydowanie większa od jakichkolwiek problemów występujących przy próbie grania natywnie w stare DOSowe gry na dzisiejszym PC. Już o cudowaniu z kartami 060 nie wspomne które nawet nie mają wszystkich instrukcji. i7 ma 100% instrukcji 8086, nawet tych nieudokumentowanych ok, racja

[#140] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #117

mało kto tych skryptów używa czy to będzie AOS, Win, Lin czy jakikolwiek inny system o co więc ta piana?

że łatwiej na amidze coś zautomatyzować? i co z tego? większość ludzi i tak woli sobie przeklikać to co mają do zrobienia ok, racja

temat upośledzony wybitnie buuu!
[#141] Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #138

Użyłem dwóch programów:

- format factory - (przekodowanie zdjęć na rozdzielczość 720p)
- Windows Movie Maker - czyli dodanie zdjęć, muzyki, czołówki, napisów, animacji wejścia, wyjścia, podziałów na rozdziały itd.

Skoro mowa o Windzie, jeśli już...

Powiedz mi, ile czasu zajmuje Twojej Amidze i temu magicznemu skryptowi przerobienie np 200 zdjęć w rozdzielczości 4000x2000 ( lub zbiliżonej wielkości), do powiedzmy 1280x960

Dodatkowo skoro te magiczne skrypty tak mega przyspieszają Amigę, to zróbmy "benchmark" - ile zajmuje Tobie, powiedzmy, przekodowanie 80 plików Wav (16bit,stereo 44.1kHz) do mp3 (stereo 44.1kHz 320kbps) , ba nawet nie musi to być 80 plików, zróbmy test złożony z 4 plików usmiech .

No dobra...
Załóżmy, że mamy ze 20 staryyych dysków CD z wieloma plikami. Chodzi zasadniczo uporządkowanie kolekcji.

Są tam różnego rodzaju pliki: sample, mody, obrazki, texty, skrypty DOSa, ARexxa, jakieś programy z rozszerzeniem .exe (Pecetowe?), ikonki, animacje, gry w adf, dms, jakieś archiwa z aminetu, etc.... Zbierałem przez lata, Natami nadchodzi, trzeba odświeżyć kolekcję...
Jak to na Amidze, powiedzmy połowa plików bez rozszerzeń, animacje (?) tak avi jak i np. mpg czy w formacie aiff, obrazki (?) tak bmp jak jpg, iff, gif, png, etc. Trza to wszystko posortować/poumieszczać stosownie do rodzaju pliku w odpowiednich katalogach, które to oczywiście trzeba utworzyć.
Piki po części bez ikonek, wypadałoby więc je dodać z wpisanym narzędziem, jak to przyjęte na Amidze. W połowie plików brakuje rozszerzeń, te z rozszerzeniami nie mam pewności czy są prawidłowe, trzeba je przetestować. Archiwa też wypadałoby przetestować czy nie corrupted, i te uszkodzone umieścić oddzielnie.

Pliki są na płytkach CD. Wszystkie pliki z płytek mają zostać posortowane wg swoich typów i umieszczone w odpowiednich nowych katalogach na HD.

W skrypcie interakcja z mojej strony to umieszczenie płytki w napędzie. I tyle, nic więcej. Wkładam płytkę, idę na kawę, płytka posortowana, skrypt zakomunikuje głosem/samplem koniec operacji, i otworzy tackę.
Umieszczam nową płytkę, zamykam tackę i idę dalej spijać kawkę.

Hardcore na maxa! :)

Ile czasu zajmie taka operacja na Windzie? Jakiego softu będziesz używał? Ciekawym...
[#142] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #141

Niedobry Dopuser! Niedobry! To nieładnie tak zaginać Winowce... ;)

[#143] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #141

no to w takim wypadku faktycznie da się zautomatyzować takie zedanie i amiga się do tego celu nada. Osobiście jednak jam mam jakieś stare płyty to i tak trzeba je przejżeć wg. zawartości aby te porządkowanie miało jakikolwiek sens. Wrzucenie wszystkiego automatycznie zrobiło by większy bałagan niż porządek...

ps. Pliki pecetowe mają zawsze rozszerzenia a jak nie mają to są z amigi więc można się i tym UAE wspomóc.

[#144] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #141

Załóżmy, że mamy ze 20 staryyych dysków CD z wieloma plikami.

Nie, ależ nie zajmujmy się bzdurami, które byłyby czystą stratą czasu, bo w końcu o czas Ci chodzi. Zaoszczędźmy go więc :D. Załóżmy, że masz jakiegoś audiobooka czytanego przez Adama Ferency, który czyta go wolno, więc żebyś się nie nudził, przyspiesz go sobie na Amidze 2x (bez zmiany wysokości oczywiście). Masz powiedzmy 10 godzin słuchowiska w 10 plikach mp3, przyspieszając je zaoszczędzisz 5 godzin. Ile czasu zajmie Twojemu skryptowi odkodowanie mp3, zmienienie prędkości i ponowne zakodowanie do mp3?

(ps.: tak przerobione mp3 czesto zlepiam z setami muzycznymi, bo fajniej sie slucha z muzyka w tle, w plajerku, ale trzeba sprawdzic ile rozdzialow zmiesci sie w jednym secie - ja to robie recznie, a jak zalatwiaja to Twoje skrypty? )
[#145] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@APC74, post #142

Niedobry Dopuser! Niedobry! To nieładnie tak zaginać Winowce...

Idę na całość ;) Inaczej wytłumaczyć mocy zaklętej w skryptach (all rights reserved) nie potrafię... ;)

Tak swoją drogą - nie wiem czy to zaważasz - w 100% przypadów krytyczne uwagi n/t mego benchmarku, to prawie krzyk: mój pecet jest szybki! mój pecet jest szybki! W dowód tego klikany test na szybkość. Co wcale, oczywiście, dziwne nie jest, niech ten pecet będzie jeszcze szybszy, WinUAE/Amithlon/AmigaOSXL/Aros skorzysta, ale na forum amigowym? Równie dobrze mogę krzyczeć na forum windzianym: moja amiga jest ma 17 lat i MHZ! moja amiga ma 17 lat i MHZ! Ciekawe, jak mnie tam odbiorą...

Czy może coś jest jeszcze w pececie poza tą hipotetyczną szybkością? Co?
[#146] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@grg, post #144

(ps.: tak przerobione mp3 czesto zlepiam z setami muzycznymi, bo fajniej sie slucha z muzyka w tle, w plajerku, ale trzeba sprawdzic ile rozdzialow zmiesci sie w jednym secie - ja to robie recznie, a jak zalatwiaja to Twoje skrypty? )

Moje ? Raz, że nie znam się na audiobookach, nie korzystam w ogóle, tym bardziej na Ami, a dwa - w opisanej przez ciebie sytuacji - dziwię się, że jeszczy skryptu nie napisałeś...
jakiś problem? Masz przecież VBS...

Btw: W jakim formacie ten audiobook? mp3? txt? doc?
[#147] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #146

Raz, że nie znam się na audiobookach, nie korzystam w ogóle, tym bardziej na Ami,

A co to ma do rzeczy? Jest zagadnienie do zautomatyzowania za pomocą komputera i należy ten problem rozwiązać, a nie zasłaniać się marnymi wymówkami.

dziwię się, że jeszczy skryptu nie napisałeś... jakiś problem?

Ja się nie zajmuję pisaniem skryptów, gdyż nie muszę (większość programów same z siebie zapewniają możliwość automatyzowania czynności). Natomiast w tej chwili weryfikuję Twoją elastyczność w rozwiązywaniu realnych zagadnień i to się okazuje problemem.

Audiobook w txt? Tyle nie wymagam . Audiobook może być w czym tam sobie chcesz, mp3, wave, cd-audio... z przerobieniem dźwięku na najwygodniejszy dla siebie format przecież sobie poradzisz bez problemu.

Nie trać czasu kolego na czcze pogaduszki, zaprezentuj swoje rozwiązanie :D
[#148] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #145

Tak swoją drogą - nie wiem czy to zaważasz - w 100% przypadów krytyczne uwagi n/t mego benchmarku, to prawie krzyk: mój pecet jest szybki! mój pecet jest szybki! W dowód tego klikany test na szybkość. Co wcale, oczywiście, dziwne nie jest, niech ten pecet będzie jeszcze szybszy, WinUAE/Amithlon/AmigaOSXL/Aros skorzysta, ale na forum amigowym? Równie dobrze mogę krzyczeć na forum windzianym: moja amiga jest ma 17 lat i MHZ! moja amiga ma 17 lat i MHZ! Ciekawe, jak mnie tam odbiorą...

Ciekawe kto założył temat "Moc Amigi a Peceta"? Bo wcześniej nic takiego nie widziałem...

Moje ? Raz, że nie znam się na audiobookach, nie korzystam w ogóle, tym bardziej na Ami, a dwa - w opisanej przez ciebie sytuacji - dziwię się, że jeszczy skryptu nie napisałeś...
jakiś problem? Masz przecież VBS...

No niemożliwe. Ty masz do tego podejście jak wszyscy do tego twojego skryptu. Nie potrzebują to nie piszą.

Pozdrawiam
[#149] Re: Moc Amigi a Peceta

@Dopuser, post #1

Śledzę ten wątek co jakiś czas (w którym staram się nie pisać) i wreszcie zauważyłem, "zdrowy", amigowy filling. Czyli Amiga kontra PC.
Wreszcie nie kłócimy się w tematach klasyk kontra amigowanie na kompach PPC. Bo ileż można było czytać o bratobójczych walkach plemiennych.

Tutaj jest sprzeczka na temat wyższości AmigaOS (lub kompatybilnych) nad PC z Windowsem. :)
Niby temat wydawał się na początku jakby z innej bajki, ale ten temat jest jak najbardziej normalny. Właśnie dlatego amigujemy i używamy komputerów oraz systemów innych od Windows (i podobnych) na PC.
[#150] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #141

Załóżmy, że mamy ze 20 staryyych dysków CD z wieloma plikami. Chodzi zasadniczo uporządkowanie kolekcji.

Widzisz, ostatnio tak miałem, stare CD z lat 1999/2000 (część nagrana na Amidze , część na PC ), tyle że ja ZAWSZE mam porządek w zbiorach. Więc zgranie płytek nie było jakimś problemem, ale masz rację, gdybym miał jakiś chaos w plikach, to pewnie bym jakiś skrypcik strzelił i tyle... choć bardziej prawdopodobne, że poszukałbym jakiegoś programu w sieci ;) .

Ile czasu zajmie taka operacja na Windzie? Jakiego softu będziesz używał? Ciekawym...

Nie mam zielonego pojęcia, bo NIGDY nie miałem takiego problemu, przez cały mój okres prawie 25 lat używania komputerów ( czy to Amigi, czy Apple czy też PC ) . Pytanie jest tylko jedno, czy to że potrafisz napisać skrypt, oznacza wyższość Amigi nad PC . Przecież na PC też można, więc raczej jest to pokaz Twoich umiejętności, a że masz Amigę, to pokaz pisania skryptów na Amidze a nie jakaś tajemna siła Amigi ;)

Chcesz udowodnić wyższość Amigi nad PC, to zrób normalny test, z rzeczy które robimy codziennie .

Mówiłeś wcześniej o przeróbce przez Twój skrypt zdjęć - powiedz ILE CZASU to zajmuje . Bo w sumie, to każdy tu podaje czas, a ty nic, tylko mój skrypt, to , mój skrypt tamto. Ciekawy jestem jakiego to "powera" dostaje oskryptowana Amiga

Zresztą , poprosiłem Ciebie o dwie rzeczy, konwersję mp3->wav , i podanie konfiguracji Twojej Amigi, tak trudno odpowiedzieć :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem