[#181] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #180

Jakich znowu administratorów czy programistów? Skąd ich wytrzasnąłeś?
Tak jak by użytkownicy Amigi to byli właśnie administratorzy czy programiści...

Skąd ich wytrzasnąłem? Bo to oni głównie sobie piszą takie skrypty, a nie ZU*. Ot, skąd ich wytrzasnąłem. Większość normalnych userów jak usłyszy, ze ma sobie napisać skrypt do czegoś to Cię wyśmieje. Coś jak amerykanie i ręczna skrzynia biegów. Można i ma zalety, ale po co?

*ZU - zwykły użytkownik

Pozdrawiam
[#182] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Mandi^ATO, post #179

W Twoim hardcorowym teście Amiga przegra z kretesem, wystarczy użyć TrID w celu identyfikacji typów plików i w zależności od odpowiedzi segregować pliki.

C:TrID>trid c:DownloadAvBatEx.bav

TrID/32 - File Identifier v2.10 - (C) 2003-11 By M.Pontello

Collecting data from file: f:DownloadAvBatEx.bav
Definitions found: 4150
Analyzing...

75.8% (.BAV) The Bat! Antivirus plugin (187530/5/21)
15.2% (.EXE) Win32 Executable MS Visual C++ (generic) (37706/45/16)
4.3% (.EXE) Win32 Executable Generic (10527/13/4)
3.1% (.DLL) Win32 Dynamic Link Library (generic) (7600/42/2)
0.8% (.EXE) Generic Win/DOS Executable (2002/3)

Wygląda na to, że nie wpadam w kompleksy. Ten cały TrID nie identyfikuje jednoznacznie... poproszę przykład identyfikacji pliku z rozszerzeniem .iff, bez rozszerzenia i ze złym rozszerzeniem np. .jpg w miejsce .mp3

:_sprawdzenie
trid "%1" >c:typ_pliku.txt
findstr /c:JPEG c:typ_pliku.txt

Na jakiej zasadzie odbywa się sprawdzenie, bo nie żarzę...
jakiego ciągu szuka ?

Ale jak sam widzisz daje się to zrobić bez najmniejszych problemów pomimo Twojego zapierania się, iż jest to niewykonalne...

Nadinterpretacja... nic takiego nie pisałem... chodziło o czas w trybie GUI poświęcony na wykonanie sortowania/sprawdzenia...
[#183] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #182

składnia polecenia findstr, skoro nie żarzysz tak podstawowych zapisów to dalej nawet nie mam co się zagłębiać. A i podanie przykładu ze strony TrID, gdzie plik właśnie był bardzo nietypowy, gdyż jest mieszaniną struktur, więc jego zawartość jest podawana z prawdopodobieństwem też świadczy o Twoim podejściu do tematu. Pliki .mp3, .jpg, .iff i inne są określane jednoznacznie. Pliki hybrydowe są określane z % zawartością danych w pliku.

Edit: poza tym nie samym TrID identyfikacja plików stoi, jest masa tego typu narzędzi, ale to trzeba po prostu chcieć poszukać, a nie czepiać się innych, że się nie da.

Ostatnia modyfikacja: 20.06.2011 15:30:21
[#184] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #177

Nie do końca... wszystko zależy od GUI, przyjazności czy znajomości obsługi. Zakładając silniejszą Amigę zjechałbyś z czasem do powiedzmy 3 minut, na Pececie znalezienie programu, wprowadzenie parametrów, nazwa powiedzmy 1 minuta.... relacja 3 : 1, a relacja między prockami?

W sumie to nie wiem po co mam cokolwiek robić. Ty usilnie starasz się udowodnić że Amiga Klasyczna dzięki ultra skryptom made by Dopuser , przyspieszy do prędkości współczesnego PC. Tak nie jest i nie będzie, a ty jakoś nie chcesz tego zrozumieć.

Poza tym, mówisz, o GUI braku ergonomii, nauce itd. A powiedz mi ile ty piszesz skrypt . Dodatkowo, co powtarzam po raz milionowy, co da Tobie skrypt jeżeli każde zadanie będzie inne za każdym razem będziesz pisał nowy skrypt .

No i w sumie wszystkie te twoje testy i skrypty mają sens jak robimy czegoś duuużoooo. Konwersja 200 fotek na Amidze, będzie trwała dużo dłużej niż to samo zadanie na PC, i skrypt tu nie pomoże.

I nie zapomnij o Glowikonce z wpisanym narzędziem

I co niby mi da glowicon pod Windows 7

a gdzie masz tam napisane w jaki sposób masz przeprowadzić test? Nie narzuciłem przecież żadnego sposobu.

No właśnie, nie narzuciłeś, więc nie mam ochoty robić skryptów, bo ich do szczęścia nie potrzebuje, miałem przerobić zdjęcia, i wysłać, zrobiłem to, cała procedura na ponad setce zdjęć zajęła "kilka sekund" .

Dodatkowo jak pisałem milion razy. Co z tego, że na Amidze skrypt pozwoli zaoszczędzić Tobie kilka sekund podczas uruchamiania programu skoro całe zadanie będzie trwało kilka godzin, gdzie na PC bez skryptów zrobie to samo w parę minut.

Mam do Ciebie prośbę, pokaż mi w czym Amiga Klasyk jest szybsza od PC w normalnym codziennym użytkowaniu - żadne idiotyczne testy , które zazwyczaj nie wiele mają wspólnego z codziennością.

[#185] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Mandi^ATO, post #183

Mhm... znalezienie składni to dwa wyrazy w google... pytam to raczej liczę na odpowiedź niż komentarz...

Pliki .mp3, .jpg, .iff i inne są określane jednoznacznie. Pliki hybrydowe są określane z % zawartością danych w pliku.

Czyli niejednoznaczenie, brak pewności, ot co. Super.
Właśnie sprawdziłem .rexx. Rezultat: unknown, a mógłby chociaż pokazać, że tekstowy. Sprawdzam dalej, wrzucam text z końcówką .jpg. Rezultat : unknown.

http://mark0.net/onlinetrid.aspx

Narzędzie profesjonalistów, tak? Jak dla mnie, ZU, ten cały TrID to porażka... gratuluję wyników sortowania opartego na prawdopodobieństwie i kiepskiej jakości rozpoznania...
[#186] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #185

Wiesz co? Dyskusja z Tobą jest bezcelowa. Dlaczego? Czy ściągnąłeś chociaż bazę danych plików do TrID? Czy próbowałeś innych narzędzi? (ot chociażby FileID?). Czy Ty pisząc swój skrypt z góry zakładasz jedyny słuszny progrfam do wykonania jakiejś czynności i całą filozofię działania dopasowujesz do niego, czy raczej szukasz narzędzia przydatnego przy danym zadaniu? Czy po prostu ot tak trollujesz dla zabicia czasu? Ale trollować to trzeba umieć, musisz się jeszcze wiele od Ola nauczyć, by robić to w sposób inteligentny, a nie upierdliwo-wkurzający, w dodatku obnażający tylko i wyłącznie twoje zaślepienie i zacofanie w dziedzinie informatyki szerokopojętej.

[#187] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #184

miałem przerobić zdjęcia, i wysłać, zrobiłem to, cała procedura na ponad setce zdjęć zajęła "kilka sekund" .

pewno się spala się bo u niego coś 40sekund...

1. aby zredukować rozmiar obrazka:
-otwierasz program, zaznaczasz zdjęcia, redukujesz: ok. 5sekund
- -wpisanie tekstu, nałożenie napisu: 5 sekund,

- dokonać jakiegoś efektu graficznego,np. ramka: 5sekund

- zrobić ikonę w postaci miniatury wpiać narzędzie : 0 sekund :)

- wysłać to w cyberprzestrzeń w postaci poczty elektronicznej
- otwieramy GUI programu pocztowego, nową wiadomość, wklepanie adresu i tematu: 10s
- wybór fotki, załączenie do e-maila: 10 s

Warrtości oczywiście orientacyjne... sprawdź empirycznie o ilę się pomyliłem... w sumie jakieś 35 sekund... skąd wytrzasnąłeś "kilka sekund"?

pokaż mi w czym Amiga Klasyk jest szybsza od PC w normalnym codziennym użytkowaniu

Skąd taka myśl? Wyluzuj...
[#188] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Mandi^ATO, post #183

Edit: poza tym nie samym TrID identyfikacja plików stoi, jest masa tego typu narzędzi, ale to trzeba po prostu chcieć poszukać, a nie czepiać się innych, że się nie da.

Mhm... niech Cię zacytuję:

W Twoim hardcorowym teście Amiga przegra z kretesem, wystarczy użyć TrID w celu identyfikacji typów plików i w zależności od odpowiedzi segregować pliki.

Sądząc po jakości softu użytego śmiem twierdzić, że nie wystarczy...

Jakby nie było, podziwiam wiarę w możliwości Amigi ;)
[#189] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #187

Słuchaj, myślę , że nie ma o czym dyskutować. Cokolwiek tutaj nie napiszemy, to ZAWSZE będzie źle .

Mam klasyka i niestety mam porównanie do PC. Amiga jako hobby to wspaniałe urządzenie, potrafi dać wiele godzin niezłej zabawy . Ale jako sprzęt równorzędy PC, niestety nie ta liga.

skąd wytrzasnąłeś "kilka sekund"

"Kilka sekund" - cudzysłów jednak tam jest, więc, normalnie traktuje się taką wypowiedź jako przenośnie , co miałem Tobie napisać że dana operacja zajęła 31, 43234 s

pokaż mi w czym Amiga Klasyk jest szybsza od PC w normalnym codziennym użytkowaniu

Skąd taka myśl? Wyluzuj...

Cała dyskusja kręci się wokół tego, próbujesz ciągle wmówić że za pomocą jakiś tam super skryptów da się zrobić lepiej i szybciej. Jak pisałem, Amigę mam i porównanie mocy obliczeniowej też sobię mogę zrobić, i jakoś nie widzę szans w starciu z PC , co by nie mówić, na emulowanej Amidze, Quake I działa mi szybciej niż nawet na Pegu2 czy A1, więc dlatego też nikt mi nie wmówi że Amiga potrafi coś dzisaj zrobić szybciej niż PC .

Ja skryptów nie używam, bo nie uważam że warto, pozatym w mojej pracy są totalnie nieprzydatne, Tobie jak widać się przydają i chwała .
Chcesz kontynuować dalej dyskusję, to fajnie - wymyśl jakiś interesujący test, to sprawdzimy co i jak... oczywiście NORMALNY, a nie coś co "warunki brzegowe nie są spełnione" :)

[#190] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #189

"Kilka sekund" - cudzysłów jednak tam jest, więc, normalnie traktuje się taką wypowiedź jako przenośnie , co miałem Tobie napisać że dana operacja zajęła 31, 43234 s

A napisales ze cos 2.5 sekundy w sumie ... i to bez cudzuslowu ;)
Ale dobrze, ze wyjasnilismy ta sprawe...

Chcesz kontynuować dalej dyskusję, to fajnie - wymyśl jakiś interesujący test, to sprawdzimy co i jak... oczywiście NORMALNY, a nie coś co "warunki brzegowe nie są spełnione"

Dobra, nie bede wymyslal, tylko pokaze nad jakim skryptem teraz mysle. Otoz mam aparat cyfrowy HD, karta pamieci 8 GB, zdjecia HD ok. 3-5MB jpg kady. Karta sie zapelnia, musze pokopiowac foty na jakis nosnik, CD lub DVD. Wybiore chyba CD, bo wchodzi ok 175 zdjec tylko, i jak dysk CD padnie to trace tylko tyle a nie 6 razy wiecej.

Zarys skryptu:

1. sprawdzic wolne miejsce na dysku docelowym 2x800MB
-jesli za malo: alarm/zmienic miejsce docelowe
2. spytac o nazwe folderu:opis miejsca/imprezy
3. utworzyc nowy folder z wprowadzona nazwa
- monitorowanie rozmiaru folderu: max 700MB
4. skopiowac fotki HD z karty pamieci do nowego folderu,
dodac (w trakcie kopiowania ? po skopiowaniu?)
Glowminiatury z narzedziem

Glowminiatura/ikonka potrzebna do szybkiego pogladu zdjec
w razie ogladanie zawartosci CD na Amidze; rozmiar
Glowminiatury/ikonki duzy, np. 120x90, narzedzie niekonieczne.

5. utworzyc obraz ISO nazwany jak folder ze zdjeciami

6 . po utworzeniu: zamontowac i otworzyc ISO/podglad miniatur,

7. zamknac ISO

8. jesli ok (pytanie) - usunac fotki i miniatury z karty pamieci,
usunac tymczasowy katalog., zmienne/posprzatac.

9. wypalic ISO

Punkt nr 9. niekonieczny, bo i tak funkcje wypalania mam juz przypisano do filetype'u ISO. Moge wypalic pozniej, wazne, ze miejsce na karcie pamieci sie zwolnilo.

Punkt 2 i 8 wymagaja recznego wprowadzenia danej, reszta full automat, jak to skrypt.

W punkcie 1. jest 2x800MB, bo jedne 800MB to folder, a drugie rezerwacja
na obraz ISO.

Any comments ? ;)
[#191] Re: Moc Amigi a Peceta

@XoR, post #139

i7 ma 100% instrukcji 8086, nawet tych nieudokumentowanych

Warto jeszcze dodać, że każdy PC z każdą kartą graficzną i z każdym monitorem obsłuży podstawowe tryby: tekstowy i VGA oraz ekran BIOS-u. W przypadku Amigi nędzną namiastkę oferuje tylko BVPPC/CVPPC. Poza tym zostaje ekwilibrystyka ze scandoublerami, podwójnymi wejściami, dwoma monitorami, przełącznikami i innymi takimi.
[#192] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #190

lepiej kupić dwa dyski 2TB 5400RPM i nagrywać wszystko na oba na raz i trzymać w różnych miejscach. DUUUŻO taniej i bezpieczniej ok, racja

acha, i nie ma tyle pie*****nia się jak się chce nagrać/odczytać zdjęcia
[#193] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #190

Any comments ?

No w sumie, mam jedno pytanie ;) . Siedzisz i myślisz nad skryptem ( nie wiadomo od jak dawna ) , gdzie wystarczy odpalić pierwszy lepszy darmowy program do nagrywania zdjęć, i zrobić to w parę chwil .

Nie potrafię zrozumieć, po co komplikować tak prostą sprawę jak nagranie płytki ze zdjęciami. Jedynie czego Tobie nie zrobię to glowicon, bo po co mi ona pod Windows 7 , dlatego znając Ciebie napiszesz "warunki brzegowe niespełnione" :) , to raz, a dwa... nie pamiętam kiedy nagrałem płytę ze zdjęciami w celu archiwizacji . Ja mam do tego celu dysk 1 TB WD w kieszeni, który po podłączeniu do komputera, sam aktualizuje mi katalogi i robi kopię bezpieczeństwa .

A te nieliczne płytki które czasami nagrywam, to nagrywam za pomocą starego nero 7, który dostałem z nagrywarką. Jak nagrywam coś raz na dwa , trzy miesiące, to nie widzę sensu męczyć się z jakimiś skryptami, bo więcej z tym babrania niż to warte.

Z drugiej strony, jak to ma się do "Mocy Amigi" jak w temacie, to co napisałeś pasuje raczej do tematu MOC SKRYPTU vs GUI. Wymyśl test, który rzeczywiście pokaże moc Amigi :)

[#194] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #190

Ty chyba jesteś z innej planety. Kompletnie nie rozumiem co chcesz przekazać i po co. Jak chcę zarchiwizować zdjęcia, to robię 5 machów myszką w Nero/MakeCD/ToastCD i płyta się nagrywa. Po cholerę mam się bawić w tę dziwaczną ekwilibrystykę?
[#195] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@XoR, post #192

lepiej kupić dwa dyski 2TB 5400RPM i nagrywać wszystko na oba na raz i trzymać w różnych miejscach. DUUUŻO taniej i bezpieczniej

W pewnym sensie podzielam Twój Punkt widzenia pomysł

9. wypalic ISO

zmieniam na

9. sprawdzić nośnik, i tu warunki:
brak napędów to zakończ skrypt,
zamontowany CD (płytka) - wypalaj,
zamontowany Samsung 2TB - kopiuj image ISO

Zaoszczędzę na jednym Samsungu 2TB 5400RPM 4MB cache, a wypaloną płytkę mogę zostawić w prezencie, w odróżnieniu od Samsunga 2TB 5400RPM 4MB cache.
[#196] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #193

No w sumie, mam jedno pytanie . Siedzisz i myślisz nad skryptem ( nie wiadomo od jak dawna ) , gdzie wystarczy odpalić pierwszy lepszy darmowy program do nagrywania zdjęć, i zrobić to w parę chwil .Nie potrafię zrozumieć, po co komplikować tak prostą sprawę jak nagranie płytki ze zdjęciami.

A ja nie rozumiem dlaczego masz ciągły problem z tworzeniem miniatur/ikonek. Nie ma softu na Windows do tego celu, czy jak?

Podkreślałem (underline!) już powyżej, widzę, że nie dociera:
będziesz czytał dysk/płytkę na Amidze to skąd będziesz wiedział co zawiera fotka? Będziesz otwierał każde po kolei?

Ja mam do tego celu dysk 1 TB WD w kieszeni, który po podłączeniu do komputera, sam aktualizuje mi katalogi i robi kopię bezpieczeństwa .

Jak bym miał dysk 2TB to wsadziłbym go do laptopa, a nie nosił po kieszeniach...

Wymyśl test, który rzeczywiście pokaże moc Amigi

Zmieniam linijkę na samym początku:

1. test przyłączonego aparatu:
- jeśli tak, to otwórz automagicznie katalog DCIM w aparacie i ustaw miejsce folderu roboczego/obrazu ISO na hard drive 2TB.

2. spytac o nazwe folderu (opis miejsca lub imprezy)

4. skopiowac zaznaczone fotki HD z karty pamieci do nowego folderu,

Akcentuję:

5. utworzyc obraz ISO nazwany jak folder ze zdjeciami

6 . po utworzeniu: zamontowac i otworzyc ISO/podglad miniatur,

7. zamknac ISO

9. sprawdzić nośnik w CD:
zamontowany CD (płytka) - wypalaj,

Koniec skryptu.

Skrypt nazywam: DPBack-up, zapisuję na hard drive 2TB.
Tworzę przypisanie na wykrycie przez system zamontowanego HD2TB i przypisuję mu:

execute DPBack-up

Any comments? ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2011 13:26:08
[#197] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #196

A ja nie rozumiem dlaczego masz ciągły problem z tworzeniem miniatur/ikonek. Nie ma softu na Windows do tego celu, czy jak?

na Windows to sa pliki thumbs.db w kazdym katalogu z fotkami rozpoznawanymi formatami przez system lub inny program potrafiacy automatycznie wygenerowac miniatury do thumbs.db lub swojej bazy danych miniatur.

[#198] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #196

Rany , człowieku, po co komplikujesz tak prostą sprawę jak nagranie płytki ze zdjęciami .

1. test przyłączonego aparatu:

A czym przyłączysz ten Aparat do klasyka , nawet jak masz USB w klasyku (uups, zapomniałem nie masz klasyka ) to nie ma pewności że stos USB w ogóle rozpozna Aparat, że odczyta kartę 8 GB (pamiętasz o granicy 4 GB w Amidze ) Już na tym poziomie mogą zacząć się problemy, których Amiga możenie pokonać i na co się wtedy przydadzą Twoje mega skrypty . Nie masz Amigi, prawda , zrób coś na Amidze, odpal te Twoje skrypty na Amidze nawet z 060-66 MHz, i powiedz potem dlaczego wszystko zajmuje Tobie godziny a nie minuty, nawet jak masz te swoje Magiczne skrypty .

Podkreślałem (underline!) już powyżej, widzę, że nie dociera:
będziesz czytał dysk/płytkę na Amidze to skąd będziesz wiedział co zawiera fotka? Będziesz otwierał każde po kolei?

Odpowiem an dwa :) .Windows sam robi sobie miniaturki, to raz, dwa, programów do robienia ikon w sieci są "zyliony" . Ja do windowsowych ikon użyłbym wspominanego wcześniej Format Factory i opcji - wszystko do .ico, jeżeli chodzi o ikonki amigowe.... użyłbym Format Factory, wszystkie obrazki przerobiłbym do PNG np 176x144 ( w amidze mam ikony PNG ) , i problem z głowy .

Powiedz mi,ile zdjęć takich po 5-7 MB przeglądasz na Amidze , i zaznaczam, na Amidze, a nie na Winuae

Oczywiście podałem pierwszy lepszy przykład jak bym to zrobił używając narzędzi które mam tu i teraz. Na Amidze nie bawię się w przeglądanie 5-7 MB zdjęć bo zajmuje to zdecydowanie za dużo czasu . Poza tym Amiga nie ma DLNA więc nici z wyświetlania zdjęć na TV LCD :)

Generalnie to co napisałeś powyżej to też nie jest pokaz możliwości Amigi, tylko pokaz możliwości użycia kilku programów, i/lub jakiegoś skryptu, który to zrobi automatycznie .

Jak pisałem wcześniej, zrób coś co pokaże MOC Amigi, a nie moc skryptu .
Samo przekodowanie zdjęć na Amidze, czy zrobienie ISO zajmie więcej czasu niż to samo na PC, z prostej przyczyny odczyt/zapis dysku na Amidze to 5-7 MB/s, na PC 100-120 MB/s, więc nawet taka głupota jak ISO 700MB zajmie amidze kilka minut, na PC "kilka sekund" - specjalnie sprawdziłem, nero 7 - 112 zdjęć, ISO 687 MB - łącznie z otwarciem , wrzuceniem zdjęć, zrobieniem ISO i zamknięciem programu - 11 sekund .

Powiedziałem ( i powtórzę jeszcze raz po raz milionowy ) zrób test który pokaże MOC AMIGI, nie moc skryptu . Rozumiesz

[#199] Projekt DPBack-up (Re: Hardcore ? Ok!)

@Dopuser, post #196

Koncepcja skryptu DPBack-up, v0.03 ;)

Instalacja:
Skrypt DPBack-up zapisać na HD2TB.
Należy utworzyć w Magellanie przypisanie na wykrycie zamontowanego HD2TB: execute DPBack-up

/* $Ver. 0.03 21.06.2011 DPBack-up by Dopuser */

1. test przyłączonego aparatu, jeśli tak:
- otwórz automagicznie katalog DCIM w aparacie,
- ustaw miejsce folderu roboczego/obrazu ISO na HD2TB.

2. spytac o nazwe folderu (opis miejsca lub imprezy)

4. skopiowac zaznaczone fotki HD z karty pamieci do nowego folderu,

Akcentuję:

5. sprawdzić obecność pustego CD, jeśli tak:
- utworzyc obraz ISO nazwany jak folder ze zdjeciami
- zamontowac i otworzyc ISO/podglad miniatur,
- zamknac ISO
- wypalenie płytki
- usunięcie obrazu ISO, zmiennych.

Exit.

Historia skryptu:

21.06.2011/ v. 0.03 - zmiana nazwy skryptu na DPBack-up, drobna zmiana koncepcji skryptu (Thanks Olo!), optymalizacja pod kątem nagrywania back-upu na CD i wyświetlania na TVHD.

21.06.2011/ v. 0.02 - dodana możliwość back-upu na Samsung 2TB 5400RPM 4MB cache (thanks XoR!)

20.06.2011/ v. 0.01 - pierwsza koncepcja ujęta w schemat.

Any comments? ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2011 14:27:29
[#200] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #198

Powiedziałem ( i powtórzę jeszcze raz po raz milionowy ) zrób test który pokaże MOC AMIGI, nie moc skryptu . Rozumiesz ?

Rozumiem, rozumiem... już po raz bodajże 3. pokazuję... patrzysz a nie widzisz... oczy szeroko zamknięte, czy jak... ;)
[#201] Re: Projekt DPBack-up (Re: Hardcore ? Ok!)

@Dopuser, post #199

i gdzie ten skrypt? gdzie jakikolwiek skrypt?
[#202] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #200

Rozumiem, rozumiem... już po raz bodajże 3. pokazuję... patrzysz a nie widzisz... oczy szeroko zamknięte, czy jak...

Nie, nie pokazałeś mocy amigi. Pokazałeś tylko Twoją ewentualną umiejętność pisania skryptu,a to nie jest jakaś tajemna moc zarezerwowana tylko dla Amigi.

Dla Ciebie mam jeszcze kilka pytań.

Sprawdziłem pod Syspeed prędkość odczytu i zapisu mojego dysku w Amidze, i wyszło, że odczyt mam 5.23 MB/s, zapis 4.11 MB/s .

Załóżmy że podpinam kartę 8 GB SD , i chcę przekopiować CAŁĄ kartę na dysk Amigi. Dodatkowo zakładamy że podczas kopiowania danych z karty nie robimy nic na Amidze, aby dysk mógł zapisać dane z prędkością tych 4 MB/s .

Pytanie:

Teraz wytłumacz mi dlaczego ta operacja będzie trwała ponad 7 razy dłużej na Amidze niż na PC, nawet mimo użycia Twoich ultra skryptów

Drugie pytanie.

Tworzymy ISO:

Amiga HD zapis 4 MB/s - syspeed
PC HD zapis 100 MB/s - HDTune

Pytanie, dlaczego mimo użycia magicznych skryptów, utworzenie ISO na Amidze będzie trwało kilkadziesiąt razy dłużej niż na PC

Pytanie trzecie:

Przerabiamy zdjęcia

68040-40 MHz - ok. 30 MIPS - Syspeed
Core i3 2.2 GHz - ok. 50000 MIPS - Sisoft Sandra

Pytanie, dlaczego mimo użycia magicznych skryptów, przerobienie zdjęć na Amidze trwa dłużej niż na PC

Pytanie czwarte:

Zapis zdjęć na CD/DVD

Amiga Make CD - zapis ok 1-2 MB/s - sprawdzone :)
PC Nero 7 - zapis ok 5-7 MB/s w przypadku CD i ok 15 MB/s w przypadku DVD

Pytanie, dlaczego mimo użycia magicznych skryptów, zapis zdjęć na Amidze będzie trwał dłużej

Pytanie do Dopuser - JAKĄ MASZ AMIGĘ Ile przerobiłeś na niej zdjęć i dlaczego używanie Winuae jest bardziej komfortowe niż zrobienie TEGO SAMEGO na prawdziwej Amidze klasyk, nawet dopalonej procesorem PPC

Jak napisałem wcześniej, nie neguje że Amiga to wspaniała maszyna. Sam mam i A1200 dopaloną, i CD32 do gier. Lubie ten komputer i staram się bawić nimi najczęściej jak potrafię, ale nie wmówisz mi że za pomocą jakiś magicznych skryptów na Amidze zrobisz coś szybciej niż na PC . Co najwyżej zrobisz coś mniej klikając,ale niestety ograniczenia mocy i sprzętowe Amigi są na tyle duże, że nawet za pomocą skryptów, i tak co bardziej skomplikowane operacje będą trwały dużo dłużej niż zrobienie tego samego na PC, nawet przy użyciu dziesiątek programów z GUI. Jak nie wierzysz, zapraszam do mnie, weź swoje skrypty, siądziesz przed moją Amigą i testuj do woli :D

[#203] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #202

68040-40 MHz - ok. 30 MIPS - Syspeed
Core i3 2.2 GHz - ok. 50000 MIPS - Sisoft Sandra

to daje 1666.6x szybciej, a JPG otwiera sie ok. 100x szybciej oj, cos bardzo kiepskie sa mipsy core i3 w tym sisoft sandra :)

[#204] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@1989, post #203

skąd ta liczba "100x" ?
[#205] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@XoR, post #204

takie chyba padaly szacunki :) dla tych konfiguracji Amigi i PC, ale nawet jakby bylo 200x to nie 1666.6x - jak pokazuje przelicznik mipsow, sisoft sandra vs sysinfo..., chociaz 200x to raczej nie... patrz post#76, i3 tego wyniku po stronie PC duzo nie poprawi, a 040/40Mhz jest szybsza od 030/882/50Mhz.

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2011 19:02:11
[#206] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Olo, post #202

Nie, nie pokazałeś mocy amigi. Pokazałeś tylko Twoją ewentualną umiejętność pisania skryptu,a to nie jest jakaś tajemna moc zarezerwowana tylko dla Amigi.

Kolejny błąd. Pokazuję elestyczność desktopu Amigowego (Magellan, ale nie tylko) w postaci łatwych w sumie i prostych skryptów, pisanych w zależności od potrzeby, dzięki temu zwiększoną funkcjonalność kompa...
Pokazuję, że dzięki kombinacji ADOS/ARexx/Magellan mamy w ręku dostępne całkiem proste, a jednocześnie silne narzędzia, które umożliwiają czasami rzeczy wręcz niemożliwe na innych desktopach, ot co.
Jak wygląda np. najprostszy skrypt VBS monitorujący jakiś katalog? Na Amidze to jedna linijka. Jak wygląda np. śledzenie i konfigurowalność zdarzeń systemowych w Windzie? Jak wygląda skrypt VBS to czyniący? Ile programów Windzianych - procentowo - ma argumenty CLI? A port Rexxa?

Ja tą "ukrytą moc" AmigaOS po prostu wykorzystuję na co dzień i w każdej minucie... w zasadzie nie ma chwili, abym nie wykorzystywał, bo każdą funkcję dwuklika, każdą funkcję pop-up menu, każdy guzik Start menu czy belki Workbencha mam napisane przez siebie... a to dzięki temu, że
only Amiga makes it possible! ;)

Klasyk jest nie za szybki, i owszem, ale w każdej chwili mogą swój desktop uruchomić na MorphOSie, ARosie/Amitlonie/Efice i co wtedy? Jakie to ma więc znaczenie, że teraz korzystam z WinUAE?

Poczynając od:
Teraz wytłumacz mi dlaczego ta operacja będzie trwała ponad 7 razy dłużej na Amidze niż na PC, nawet mimo użycia Twoich ultra skryptów ?

aż do:

Pytanie, dlaczego mimo użycia magicznych skryptów, zapis zdjęć na Amidze będzie trwał dłużej ?

Lamer z Ciebie, czy jak... Stawiasz obok siebie klasyka, konstrukcję z początku lat 90-ych, obok dual-core 64 bity, GB pamięci i GB gfx rodem AD. 2010, i pytasz czemu sprzęt niemalże muzealny w postaci klasyka jest wolniejszy? Niech skonam ale nie mogę uwierzyć, że ktoś jeszcze zadaje takie pytania...

Co najwyżej zrobisz coś mniej klikając,ale niestety ograniczenia mocy i sprzętowe Amigi są na tyle duże, że nawet za pomocą skryptów, i tak co bardziej skomplikowane operacje będą trwały dużo dłużej niż zrobienie tego samego na PC, nawet przy użyciu dziesiątek programów z GUI. Jak nie wierzysz, zapraszam do mnie, weź swoje skrypty, siądziesz przed moją Amigą i testuj do woli szeroki uśmiech

Aleś się czepił tej Twojej biednej Amigi... primo po pierwsze nie ścigam się z PC, po prostu "nie gonię króliczka"... a po drugie primo potestuję raczej na np. jakimś Pegasie, i ciekawe co wtedy powiesz... argument szybkości Peceta wypada Ci wtedy z ręki... co pozostaje?
[#207] Re: Projekt DPBack-up (Re: Hardcore ? Ok!)

@XoR, post #201

i gdzie ten skrypt? gdzie jakikolwiek skrypt?

A gdzie filetype na Windzie definiujący cyfrową fotkę HD?

A skrypt np. tu:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=45099&startliczba=75#reply_89421

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2011 20:17:50
[#208] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #206

co pozostaje?

cos pozostaje, na Windows z 4GB pozostalo tylko 1.5GB wolnego RAM przy kilku "smiesznych" aplikacjach, i kto jest lepszy, a na tym sprzecie PPC pewnie nie masz nawet 1GB RAM ? ;)

[#209] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@1989, post #208

a na tym sprzecie PPC pewnie nie masz nawet 1GB RAM ?

Nie ważne, że mały... ważne, że robotny... ;)
[#210] Re: Hardcore ? Ok! (Re: Moc Amigi a Peceta)

@Dopuser, post #206

Klasyk jest nie za szybki, i owszem, ale w każdej chwili mogą swój desktop uruchomić na MorphOSie, ARosie/Amitlonie/Efice i co wtedy? Jakie to ma więc znaczenie, że teraz korzystam z WinUAE?

Takie to ma znaczenie, że całkowicie zmienia całą naszą dyskusję . Boooo, Quake I na mojej Amidze, ma ledwo 20-25 fps w 320x200, a ten sam Quake I odpalony na tym samym systemie pod WinUAE ma ledwo 100-150 FPS w 1650x1080, otco. Skoro emulujesz amigę z 1000 razy szybciej niż oryginał, to wtedy możesz mówić jaka to Amiga wspaniała - a raczej system, a jak masz "Oryginał" to nagle się okazauje że nie jest tak wspaniale jak na WinUAE

Aleś się czepił tej Twojej biednej Amigi... primo po pierwsze nie ścigam się z PC, po prostu "nie gonię króliczka"... a po drugie primo potestuję raczej na np. jakimś Pegasie, i ciekawe co wtedy powiesz... argument szybkości Peceta wypada Ci wtedy z ręki

Nie JA się czepiłem, kto założył temat , prędkość amigi itd Gdybyś napisał, bawię się winuae, pisze skrypty i chciałbym to porównać z.... to wtedy fajnie, ale tego nie napisałeś, cały czas piszesz, że na Amidze można to i tamto, że jak to MHz na Amidze mają się do GHz na PC itd.

Pega 2 też miałem ;) i wiem co potrafi i czego nie potrafi. Owszem, to są bardzo szybkie sprzęty jak na Amigowanie, potrafią mase ciekawych rzeczy, zdecydowanie ułatwiają pracowanie, a w połączeniu z linuksem potrafią spokojnie zastąpić PC ( o ile nie grasz na PC ) , ale nie powiesz że G4 -1 GHz, będzie szybszy od nowych proców w PC (szczególnie tych 4-8 rdzeniowych potworów;) ) ;)

Potrafisz robić fajne rzeczy na systemie Amigowym, to naprawdę fajnie, nic tylko pogratulować wiedzy i chęci, szczerze, jestem pod wrażeniem, niestety źle założyłeś temat, źle o tym rozmawiasz, i cały czas porównujesz winuae do pc, a piszesz tak jakby to była prawdziwa moc amigi... a nie w sumie pc, który emuluje tą amigę .

@1989

cos pozostaje, na Windows z 4GB pozostalo tylko 1.5GB wolnego RAM przy kilku "smiesznych" aplikacjach, i kto jest lepszy, a na tym sprzecie PPC pewnie nie masz nawet 1GB RAM ?

Kilku śmiesznych

Dobra, lecimy

4GB Ram - 1GB (System), zostaje ok 3 GB
PowerPoint 2010 i otwarcie 400MB prezentacji - kolejne 600-700 MB Ram out
Paint.NET i zabawy na warstwach - 100 MB out
Format Factory i przerabianie - 100-150 MB out
Firefox - 50-100 MB out
do tego dochodzą pierdoły w stylu Foobar 2000, Aqq, film w tle, i tak się składa że zostaje ok 1.5-2 GB wolnego ramu. A... i zapomniałem, PLIK WYMIANY WYŁĄCZONY :D,więc nie dziw się.

Zresztą, RAM jest po to aby go używać, a nie cieszyć się że jest jego jak najwięcej. :D W desktopie mam 8 GB Ram i często zostaje mi ok 1 GB wolnego,i co, PC jest zły czy może ja tyle robię ;)

Ostatnia modyfikacja: 21.06.2011 21:28:23
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem