[#1] Powstańcy, podziemie, zbrodnie, kary i kariery
Tylko marudzenie, narzekanie, świętowanie klęsk, nieudanych zrywów powstańczych, katyniów, holokaustów i innego śmierdzącego gówna. I wszystko to zamiast świętować zwycięstwa i upamiętniać

Nie uważam, że nieudane zrywy powstańcze to "śmierdzące g...o". Ludzie oddali życie i uważam, że należy się za to szacunek. Należy również pamiętać o holokauście, także z tego powodu żeby więcej do takiego czegoś nie dopuścić. Warto przemyśleć, zanim się coś napisze.
[#2] Re: Amiga FPGA

@zyga64, post #1

Należy również pamiętać o holokauście, także z tego powodu żeby więcej do takiego czegoś nie dopuścić

Wiem że offtop, ale i Twój post również. Powiedz szczerze - jak uważasz czy zabicie aktora za to że występował dla Niemców i zachęcał do tego innych jest ok? A może zastrzelenie w lesie paru niemieckich żołnierzy wiedząc, że naziści wyrżną za to kilka okolicznych wiosek? Ja nie. Wiem, że nie ma zbyt wielu możliwości walki z dużo potężniejszym przeciwnikiem, ale do jasnej cholery każdy może decydować za siebie - wątpię by fryzjer co zgodził się strzyc wyłącznie Niemców i volksdeutschów stanowił jakiekolwiek zagrożenie dla Polaków. No chyba, że chęć przeżycia wojny w spokoju i zapewnienia bytu rodzinie to automatycznie zdrada, w takim wypadku ponad połowa Polaków co przeżyli wojnę jest w mniejszym bądź większym stopniu zdrajcami! Dzisiaj za taką samą partyzantkę gromy i sealsy gonią po górach w Afganistanie Talibów gdy 30 lat temu CIA samo ich przeszkoliło i dało broń przeciw sowietom! To jest zwyczajna hipokryzja.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2013 15:33:31 przez abcdef
[#3] Re: Amiga FPGA

@abcdef, post #2

Powiedz szczerze - jak uważasz czy zabicie aktora za to że występował dla Niemców i zachęcał do tego innych jest ok?

Czy mi się wydaje, czy mówisz o Igo Symie? Głupia Wikipedia informuje, że miał on na sumieniu znacznie cięższe przewinienia niż tylko "zachęcanie innych aktorów do występów przed Niemcami" - mówiąc krótko był konfidentem Gestapo, a przed wojną pracował dla wywiadu niemieckiego.
[#4] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #3

Tia, w 39 zwerbowany przez Gestapo, po jego udziale w złapaniu Hanku Ordonówny miał agentów na karku śledzących jego poczynania i dziwnym trafem ten aktor austriackiego pochodzenia pracujący w Niemczech od ponad dekady jakoś nie potrafił zebrać więcej konkretnych zarzutów :) Jako reichsdeutsch pozwalał sobie na występowanie i reżyserowanie filmów propagandowych. Oczywiście kilku panów się zebrało, przeprowadzili przewód sądowy bez obrońcy i oskarżonego, wydali wyrok i go wykonali. A w następstwie zginęło 18 do 21 osób, a kilka innych trafiło do obozów zagłady. Fajnie. Ciekawe ilu Polaków wydających Żydów Niemcom ten sam los spotkał, bo podejrzewam, że dla ZWZ to akurat priorytet nie był. Całe "podziemie" to tak naprawdę ochłapy WP walczące o władzę (!!) bez większej koordynacji między sobą, niektórzy w kontakcie z UK. Niektórzy olewający sprawę. Niektórzy pro sowieccy. Niektórzy anty. Mogę doceniać odwagę tych ludzi. Nie mam zamiaru przyklaskiwać metodom, szczególnie, że obecnie dużą część z nich nikt nie zaklasyfikowałby inaczej jak szerzenie terroru.
[#5] Re: Amiga FPGA

@abcdef, post #4

Całe "podziemie" to tak naprawdę ochłapy WP walczące o władzę (!!) bez większej koordynacji między sobą, niektórzy w kontakcie z UK. Niektórzy olewający sprawę. Niektórzy pro sowieccy. Niektórzy anty.

Ale brednie i bez związku z wątkiem.
[#6] Re: Amiga FPGA

@Dopuser, post #5

Moderator powinien wyciąć wypowiedzi offtopowe. Czytać się tego nie da.
[#7] Re: Amiga FPGA

@abcdef, post #4

Tia, w 39 zwerbowany przez Gestapo

Był zwerbowany przez Gestapo? I to wystarczyło. Działał na szkodę narodu polskiego? - Powinien był ponieść karę. Takie prawa wojny - jesteś konfidentem - licz się z tym, że zapłacisz za to życiem. Po jaką cholerę został w Polsce? Mógł wyjechać do Austrii, skoro był "austriackiego pochodzenia". Czuł się Polakiem? Chyba nie, skoro podpisał Volkslistę. Wiedział więc dobrze, co za to mu może grozić. Pewnie myślał, że mu się uda i naziści wygrają wojnę - no, ale mu się nie udało. Ja go nie żałuję, w czasie wojny prawa są znacznie zaostrzone - szpiegów i konfidentów się likwiduje, bo pozostawienie ich przy życiu grozi tym, że w przyszłości mogą wyrządzić jeszcze większe szkody.

Twoje szczęście, że nie żyłeś w tamtych czasach... słabo mi się robi, gdy czytam takie wypowiedzi. Następny gx, tyle, że tamten bronił komunistów, a ten nazistów. Wiesz, byłem wczoraj w muzeum AK w Krakowie i poczytałem o Fieldorfie. Ciekawe, co szanowny gx miałby do powiedzenia na jego temat, bo oczywiście to, co tam przeczytałem to propaganda IPN-u (a pisano między innymi, że człowiek sam się zgłosił do RKU, żeby uregulować swój stopień wojskowy i poprosić o przeniesienie w stan spoczynku, a UB aresztowało go zaraz po wyjściu z budynku RKU i skazało na śmierć w jednym z wielu pokazowych procesów - na śmierć haniebną, bo przez powieszenie).
No gx? Dawaj, z chęcią zobaczę, jak mnie oświecasz.
[#8] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #7

IPN to propaganda w wielu kwestiach np: dt. tzw. "zolnierzy przekletych" czy gloryfikacji polskiego podziemia itp. W wielu mniej waznych dla obecnej polityki kwestiach nie musza uciekac w propagande, bo nie ma takiego politycznego zapotrzebowania.

Przyklad. Jozef Kuras pseudnim "Ogien" dla polskiego IPN to bohater, dla slowackiego IPN to zwykly bandyta, a jego oddzialy to zwykle bandy, o czym polski IPN juz niechetnie informuje, bo to zaciemniloby lansowany przez IPN krystaliczny obraz polskiego podziemia po rozwiazaniu AK. Temu bandycie w IIIRP postawiono w Zakopanem pomnik nie...
[#9] Re: Amiga FPGA

@gx, post #8

Zadałem Ci konkretne pytanie, a Ty odwracasz kota ogonem. Nie piszemy tu o Kurasiu, a o Fieldorfie. A ci żołnierze noszą miano "wyklętych" a nie "przeklętych".
[#10] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #9

A ja Ci konkretnie odpowiedzialem. W tamtym czasie toczyla sie wojna domowa w Polsce i tego okreslenia nie nalezy unikac. Jak w kazdej wojnie domowej wielu niewinnych ludzi ponioslo smierc z kazdej strony z rak takich czy innych bandytow, bo tacy tez byli wsrod zwolennikow Polski Ludowej np: Helena Wolinska (ktora tez byla ofiara...). Wszystkich laczylo jedno. Byli Polakami, ofiarami uwiklanymi w skomplikowane gry polityczne..., w ktore ja nie dam sie wciagnac PISozercom na potrzeby obecnej propagandy antyPRL
[#11] Re: Amiga FPGA

@gx, post #10

O ciekawe. Słucham na temat Heleny Wolińskiej. Ofiarą była powiadasz? I wypraszam sobie wyzywanie mnie od PISożerców - w kwestii poglądów politycznych najbliżej mi chyba do Korwin-Mikkego. Jak na wojnę domową, to siły antykomunistyczne były nieco za szczupłe, zwłaszcza, że polskich komunistów wspomagał okupant sowiecki - nie bójmy się tego określenia.
[#12] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #11

okupant sowiecki - nie bójmy się tego określenia.

okupant, albo wyzwoliciel - nie bojmy sie tego okreslenia, zalezy ktora opcje wolisz . A mi do ufologa Korwina Mikke bardzo daleko, bo juz dawno zszedlem z drzewa i wyszedlem z jaskini zostawiajac tam swoja maczuge i na miotle tez nie zamierzam latac w kosmos, szukac idealnego ksiezyca
[#13] Re: Amiga FPGA

@gx, post #10

W tamtym czasie toczyla sie wojna domowa w Polsce i tego okreslenia nie nalezy unikac.

Taaa.... a pomiędzy 1939 a 1945 na terenach GG toczyła się też pewnie wojna domowa, tyle że zamiast okupanta sowieckiego był niemiecki... o to chodzi?

Wojnę domową to sobie wymyślili komuniści na użytek swojej propagandy, i tyle. Polacy walczyli z okupantem sowieckim którego popierali polscy zaprzańcy, komuniści, którzy to nawet walczyli przeciw państwu polskiemu już w latach 20. nosząc bolszewickie mundury. Ale zapomniałem, że wtedy też była wojna domowa wPolsce pewno...

Czy w ogóle w historii zdarzyło się by komuniści byli agresorami w świetle ich propagandy? Nigdy, bo oni zawsze niosą "wyzwolenie"...
a że śmiertelne ofiary tego "wyzwolenia" liczone są w świecie na dziesiątki milionów to nie ma nic do rzeczy, prawda...

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2013 15:03:52 przez Dopuser
[#14] Re: Amiga FPGA

@gx, post #12

Jednak prawidłowo Cie oceniłem. Wyzwoliciel nie wpieprza się do wewnętrznych spraw suwerennego państwa, tylko po wyzwoleniu grzecznie się wycofuje pozostawiając wyzwolonemu państwu prawo do rządzenia się. Radzieckie (czy tam sowieckie) wojska były okupantem w pełnym tego słowa znaczeniu zarówno w 1939 r. gdy pod szczytnymi hasłami wzięcia pod opiekę ludności Kresów Wschodnich uczestniczyły w IV rozbiorze Polski, jak i w 1945 r. - gdy pod znów szczytnymi hasłami wyzwolenia narodu polskiego dokonywały gwałtów i grabieży na "wyzwalanym narodzie" oraz likwidowały tych, którym się to nie podobało. Podobnie jak np. amerykańskie wojska w Niemczech czy Japonii.
Moja pani profesor od polskiego w liceum powiedziała kiedyś nam wprost, żeby nie ważyć się nazywać wkroczenia wojsk radzieckich do Polski "wyzwoleniem" tylko "kolejną okupacją".

Ktoś kiedyś w śp. Gamblerze zadał w "Kurierze Cywilizacyjnym" pytanie, czym się różnią jednostki barbarzyńców od rewolucjonistów. Odpowiedź była taka: ideologią. Barbarzyńcy rabują i mordują z czystej przyjemności, a rewolucjoniści - w imię wyższych idei (najczęściej chodzi o szeroko pojęte dobro rabowanych i mordowanych...).
[#15] Re: Amiga FPGA

@Dopuser, post #13

tylko najwiecej Polakow ucierpialo i zginelo, ot taka dziwnie pojeta "walka z okupantem" polegajaca na mordowaniu/terroryzowaniu rodakow splat

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2013 18:12:32 przez gx
[#16] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #14

Wyzwoliciel nie wpieprza się do wewnętrznych spraw suwerennego państwa, tylko po wyzwoleniu grzecznie się wycofuje pozostawiając wyzwolonemu państwu prawo do rządzenia się.

nigdy w zadnym wymiarze nie zrealizowano postanowien Karty Atlantyckiej, wiec nie mozna nikomu przyprawic aureolki swietosci. Taki byl skomplikowany nowy uklad polityczny na swiecie po IIws. Twoja pani profesor z wygodnego fotela belfra w XXIw moze sobie pouczac co wg. Niej byloby wtedy wlasciwie lub niewlasciwie, niestety w tamtych realiach trzeba bylo kierowac sie tym co bylo mozliwe. Ciekawe czy wobec obecnych problemow, konfliktow etc. potrafi wazyc slowa, watpie

pytanie, czym się różnią jednostki barbarzyńców od rewolucjonistów.

a czym rozni sie barbarzynca od konserwy w skrajnie niesprawidliwym ustroju ?. gdyby na swiecie byla sprawiedliwosc to nie wybuchalyby rewolucje, a poniewaz nigdy nie bedzie, to rewolucje zawsze beda wisiec nad konserwami jak miecz Demoklesa
[#17] Chwała powstańcom warszawskim 1944! Chwała bohaterom!

@zyga64, post #1

1 sierpnia o 17.00, kiedy w całym kraju zawyją syreny, gdziekolwiek będziesz - zatrzymaj się, uczcij chwilą ciszy tych, którzy walczyli i ginęli za Twoja wolność. Wyjdź z domu, wysiądź z samochodu, na minutę oderwij się od pracy. Pokaż innym, że pamiętasz. Złóż hołd bohaterom! Pokaż że jesteś Polakiem wartym największego poświęcenia warszawiaków w 1944 roku!

Opowieść Marka Dyżewskiego...

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 16:54:17 przez Dopuser
[#18] Re: Amiga FPGA

@OSH, post #14

Moja pani profesor od polskiego w liceum powiedziała kiedyś nam wprost, żeby nie ważyć się nazywać wkroczenia wojsk radzieckich do Polski "wyzwoleniem" tylko "kolejną okupacją".

A powiedziała to w roku 1951, czy 1991? Ta informacja pozwoliłaby odróżnić cywilną odwagę od poprawnego politycznie powtarzania za telewizorem.
[#19] Re: Amiga FPGA

@Daclaw, post #18

Odnoszę wrażenie że się czepiasz. W 1951 jego pani profesor, o której piszesz, chodziła pewno do przedszkola. Jakby nie było, miała kobieta rację.

Chwała bohaterom! Pamiętamy! W narodzie polskim pamięć o Was nigdy nie zaginie!

Jeszcze Polska wtedy żyła gdy za nią ginęli...
[#20] Re: Amiga FPGA

@Dopuser, post #19

W 1951 jego pani profesor, o której piszesz, chodziła pewno do przedszkola. Jakby nie było, miała kobieta rację.

no wlasnie, gdyby urodzila sie w tej tzw. "wolnej Polsce" to chodzilaby boso doic krowy panu dziedzicowi , a nie do przedszkola.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 16:31:10 przez gx
[#21] Re: Amiga FPGA

@Dopuser, post #19

Dla mnie powstania w Polsce to w większości porażka. Udało się nam z powstaniem wielkopolskim, Ślązakom wyszło za trzecim razem. Powstanie warszawskie to porażka, bo z jednej strony mamy miasto zrównane z ziemią w 80%, setki tysięcy ofiar i nic w zamian poza legendą. Zachód nas sprzedał, AK nie wiem co chciała udowodnić, bo w bajki o byciu gospodarzem nie uwierzę, skoro rząd na emigracji wiedział jak głęboko ma nas zachód. Szkoda wielu wspaniałych ludzi, którzy zginęli na darmo. Koszty odbudowy stolicy niewspółmierne do efektu, jak już trzeba było zaprojektować miasto od nowa, a nie kraść zabytki (cegły) z innych miast żeby odbudować ten cmentarz. Obejrzałem filmiki jak wyglądał Warszawa przed wojną i uważam, że ci, którzy wywołali powstanie powinni za nie odpowiedzieć przed sądem, bo zniszczyli piękne miasto, przyczynili się do śmierci wielu osób w imię swoich ambicji. Jak pokazała historia, ci, którymi gardzimy, bo się szybko poddali mają wspaniałe zabytki, a my tylko filmy archiwalne. A teraz minuta ciszy dla ofiar tego bezsensownego zrywu. EOT.
[#22] Re: Amiga FPGA

@Ender, post #21

Pierwszy raz w życiu czytam by ktoś to tak trafnie nazwał po imieniu. Ja tam uważam że jak się robi gorąco to trzeba wiać, albo się chować, a jak nie zdążysz to pokornie chylić czoło i się modlić, a nie brać się za karabiny. Bo przy takiej przewadze sił, to jakby żaba próbowała ugryźć w but kogoś kto ją może rozdeptać w każdej chwili. Tylko po co, się pytam. Po co?

Minęło parę dziesięcioleci i co za różnica kto wygrał czy przegrał? Na wojnie, liczy się kto przeżył. A gdy dwa mocarstwa się leją w twoim bajorku to lepiej się odsunąć, niż się w to mieszać, byle przetrwać. Bo nowe bajorko sobie znajdziesz, a straconego życia nie odzyskasz.
[#23] Historia Polski wg Endera

@Ender, post #21

Wolność krzyżami się mierzy. Jaką cenę zgodziłbyś się zapłacić za wolność? Wiesz co to w ogóle jest?

Który to z dowódców AK wydał rozkaz niszczenia Warszawy?

Jaki sens miało powstanie w getcie warszawskim rok wcześniej?

Kto powiedział, że Niemczy nie mieli zamiaru zniszczyć Warszawy skoro wywozili z niej wszystkie cenniejsze dobra kultury?

Z AK czy bez, powstanie i tak by wybuchło, bo taka była wola i nastroje warszawiaków w obliczu postępującej klęski Niemiec na wschodzie jak i zachodzie Europy.

Ciekawym, czy gdybyś żył w tym czasie w Warszawie to byś uświadamiał powstańców by przestali walczyć, bo inaczej to Niemcy zniszczą doszczętnie Warszawę i wymordują ludność (tak jakby to nie było codziennością w Warszawie od 1939 roku)... ciekawym ich reakcji.

- Powstanie musiało być. To było nieuniknione. Obecne pokolenie nie ma pojęcia, jak wyglądała Polska w czasie okupacji i co się wtedy działo. Chodzi o morderstwa, zabijanie, wywożenie, więzienia i obozy. Nie można było siedzieć bezczynnie i nic nie robić - opowiada Piasecki.

A tutaj Historia Polski wg Endera.

I jeszcze jedno: gdyby nie danina krwi powstańców to być może byś dzisiaj się nie udzielał na POLSKIM portalu amigowym...

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 21:00:57 przez Dopuser
[#24] Re: Amiga FPGA

@Ender, post #21

uważam, że ci, którzy wywołali powstanie powinni za nie odpowiedzieć przed sądem

A teraz skup się, Ender, i odpowiedz: Kto nadał w radio następujące słowa:

"Warszawa drży w posadach od ryku dział. Wojska radzieckie nacierają gwałtownie i zbliżają się do Pragi. Nadchodzą, aby przynieść nam wolność. Niemcy wyparci z Pragi będą usiłowali bronić się w Warszawie. Zechcą zniszczyć wszystko. W Białymstoku burzyli wszystko przez sześć dni. Wymordowali tysiące naszych braci. Uczyńmy, co tylko w naszej mocy, by nie zdołali powtórzyć tego samego w Warszawie. Ludu Warszawy! Do broni! Niech cała ludność stanie murem wokół Krajowej Rady Narodowej, wokół warszawskiej Armii Podziemnej. Uderzcie na Niemców! Udaremnijcie ich plany zburzenia budowli publicznych. Pomóżcie Czerwonej Armii w przeprawie przez Wisłę. Przysyłajcie wiadomości, pokazujcie drogi. Milion ludności Warszawy niech stanie się milionem żołnierzy, którzy wypędzą niemieckich najeźdźców i zdobędą wolność."

i wiesz co, zgadzam się z Tobą - oni powinni trafić przed sąd. Naprawdę.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 22:50:00 przez recedent
[#25] Re: Amiga FPGA

@recedent, post #24

i wiesz co, zgadzam się z Tobą - oni powinni trafić przed sąd. Naprawdę.

a z skad wiesz kto to nadal ?. Swoja droga to ciekawe, przeciez decyzja o wybuchu PW nie miala nic wspolnego ze zblizajaca sie AC do Warszawy ok, racja, tym bardziej, ze dowodctwo AK doskonale wiedzialo, ze AC ugrzezla w walkach z Niemcami, nawet przeszla do defensywy, nie ruszy sie przez miesiac itd..

Inna ciekawostka jest to, ze wlasciwie nikt nie wiedzial kiedy, jak itd. wybuchnie powstanie. Nie bylo to wcale konsultowane z AC, ani synchronizowane z poczynaniami AC. Dowodem jest to, ze oddzialy AL (Warszawa) w momencie wybuchu powstania nie tylko byly zaskoczone, ale takze nieuzborojone, bo uzbrojenie AL przechowywala poza Warszawa.

Majac to i inne na uwdze. Ta odezwa jest kompletnie tutaj bez znaczenia ok, racjaok, racjaok, racja

Zreszta w ktoryms watku o tym pisalem i odsylam, pozniej ew. poszukam. :)

---
PRZYCZYNA upadku powstania, przyczyna bezsensownej smierci prawie 200 tys mieszkancow Warszawy lezy zupelnie gdzie indziej... Zreszta gen. Anders nie mial zludzen co do motywow :)

PS. dodam jeszcze, ze dowodztwo AK wiedzialo, ze nawet walczac z trzeciorzednymi oddzialami niemieckimi (najlepsze najlepiej wyszkolone uzbrojone etc. oddzialy niemieckie walczyly z AC..) moga najwyzej bez wiekszych strat itd. wytrzymac gora 2 dni... Po co wydawac rozkaz o wybuchu powstania w momencie gdy AC dostawala lomot od Wermachtu ?. pomysł . Nawet nie dysponowala odpowiednimi silami w celu zdobycia frontalnie Warszawy (sadze, ze planowano raczej obejscie, celem byl Berlin itd.).. przeciez AK miala doskonale rozwiniety wywiad ktory o tym wszystkim informowal naczelnych winowajcow masakry ?pomysł

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 23:31:16 przez gx
[#26] Re: Powstańcy, podziemie, zbrodnie, kary i kariery

@gx, post #25

Oj, gx-ie, gx-ie... Oczywiście, że wiem kto to nadał. I to nie raz, tylko cały szereg razy. A wiesz co ta rozgłośnia nadała 11 sierpnia? Pozwól, że przytoczę... "Armia Czerwona nadchodzi z odsieczą" - dobre, nie? Szczególnie przy pełnej świadomości, że AC ugrzęzła na tej nieszczęsnej Pradze, kompletnie rozbita i w panicznej defensywie :P , i że sie nie ruszy i tak dalej...
[#27] Re: Powstańcy, podziemie, zbrodnie, kary i kariery

@recedent, post #26

AC ugrzęzła na tej nieszczęsnej Pradze, kompletnie rozbita i w panicznej defensywie

no widzisz recedencie jak dalej bredzisz. AC nie miala tam nawet glownych sil

ps, jest cala ksiazka na ten temat, z dok. meldunkami poszczegolnych dowodcow oddzialow etc. radze sie zapoznac i zamilczec na wieki w tych klamstwach. Przypominam CI, ze decyzja o wybuchu PW byla motywowana zupelnie czym innym, wskazalbym polityke itd., a AK doskonale wiedziala jaka jest sytuacja na froncie...

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 23:37:37 przez gx
[#28] Re: Powstańcy, podziemie, zbrodnie, kary i kariery

@recedent, post #26

Można dodać że Niemcy uznawali Warszawę za centrum polskiego ruchu oporu, i szukali tylko pretekstu by ją zniszczyć. Z drugiej wschodniej strony patrząc, w czasie gdy na lewobrzeżu trwały walki w tym czasie na Pradze działało już NKWD i mordowało AKowców. Powstańcy mieli świadomość co grozi Warszawie i jej obywatelom, jako centrum polskiego ruchu oporu. pod okupacją sowiecką...
[#29] Re: Amiga FPGA

@recedent, post #24

oni powinni trafić przed sąd.

Oni, czyli naczelne dowodztwo AK (sztab) wraz Borem-Komorowskim, przed sad, niektorzy moze nawet przed pluton egzekucyjny... posrednio winny jest rzad londynski naciskajacy na sukcesy w obliczu utraty poparcia na skutek zawiazania sie PKWN - kilka tygodni wczesniej...
[#30] Re: Amiga FPGA

@recedent, post #24

A ja nie bronie komunistów polskich. Każdy kto przyczynił się do śmierci tysięcy cywilów, zniszczenia miasta, do wywołania powstania, które nie miało szans, powinien być rozliczony. Tak z ciekawości w ilu innych miastach, stolicach Europy wybuchały powstania w czasie II wojny i jaki był ich skutek, bo nie wiem. Jakoś nie kojarzę. Powtarzam raz jeszcze, szkoda miasta, szkoda ludzi, szkoda reszty kraju, która po wojnie płaciła za to powstanie, łożąc na odbudowę stolicy. A inne miasta to pies? Stolica, której już nie było, była najważniejsza. Powinni przenieść stolicę jak planowali, może nie do Łodzi, ale z powrotem do Krakowa. Co do sądzenia w Polsce nigdy nie sądziło się tych co przy korycie byli, tylko Kowalskich, tak było i jest. Na koniec po wojnie nasze władze właziły w tyłek Ruskim, a teraz włażą drugiej stronie, zmienił się tylko tyłek, ciągle jesteśmy wykorzystywani. Taki jest mój pogląd i nikt nie musi się z nim zgadzać. Bić się z nikim nie zamierzam, bo to tylko poglądy, a nie sprawa życia i śmierci.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem