@wali7, post #207
Włochy, czy Hiszpania, równie biedne przed II WŚ
rozwijały się w czasie 1945-1989 bez porównania szybciej niż Polska
a oderwanie od rzeczywistości.
Grzechem PRL była wiara, że gospodarką można sterować w całkowitym oderwaniu od praw ekonomii.
idać było wyraźnie już w końcu lat 70
Prywatna własność może być przyczyną niesprawiedliwości społecznych, ale jej brak może doprowadzić do całkowitej niewydolności kierownictwa
@gx, post #211
@Daclaw, post #104
@wali7, post #214
@wali7, post #215
@Dopuser, post #216
@gx, post #217
@gx, post #218
@Dopuser, post #222
@ZbyniuR, post #223
@wali7, post #221
Czemu raz udowadniasz że PRL rozwijał się super, a wskaźniki które temu przeczą odrzucasz
@Dopuser, post #222
będąc w temacie ekonomii, uświadom mnie jak się miała gospodarka Niemiec za Hitlera, tak do wybuchu wojny w 1939 roku.
Tak swoją drogą, ilu Żydów wymordował Hitler do 1939 roku, a ilu Polaków wymordował Stalin do 1939 roku?
@Daclaw, post #220
Gdyby im pozwolić, dzisiaj mógłby być tutaj RFN z jego poziomem życia i nie zaistniałby problem rozliczeń z komuną.
@gx, post #229
@gx, post #228
@Ender, post #219
U nas zaopatrzenie w towary typu lodówka, TV była kiepskie, ale na Śląsku z tego co wiem (rodzina mojej żony), było naprawdę nieźle. Chodzi mi o sklepy dla górników.
@wali7, post #231
Inna sprawa, że taki Hitler nie żyłby wiecznie i w przypadku alternatywnej historii, w końcu musiałby umrzeć
@gx, post #228
@wali7, post #230
Skoro nie można przyczepić się do meritum sprawy, zawsze można się czepić interlokutora
@Dopuser, post #235
Znaczy co, gospodarczo posunęli się znacząco do przodu, niczym w PRL po zapaści sanacyjnej, prawda?
@gx, post #236
@wali7, post #232
@Dopuser, post #235
A kto chce te liczby przeciwstawiać? Chodzi o porównanie który totalitaryzm był bardziej zbrodniczy...