@gx, post #117
@gx, post #118
@wali7, post #122
@wali7, post #121
Powstanie Warszawskie jak wiadomo wybuchło na Antarktydzie, gdzie Rosjanie nawet o nim słyszeli, Witold Pilecki sam sie skazał na karę śmierci, a potem sobie strzelił w tył głowy.
A ja wciąż czekam na wyjaśnienie, dlaczego samoloty alianckie, które mogły lądować na wiekszych łąkach podczas operacji dywersyjnych, nagle nie mogły być obsługiwane przez sowieckie lotniska?
@gx, post #124
@wali7, post #122
było najeść się do syta
@wali7, post #125
Co do lotnisk nadal piszesz nieprawdę....
@wali7, post #125
Sowieci mogli pomóc, nie pomogli. A potem kłamali, a ich pogrobowcy nadal kłamią.
@gx, post #129
@gx, post #110
@Dopuser, post #130
I tej garstce półcywili, nie tam żadnej armii, sowieci nie pozwolili przyjść na pomoc walczącej Warszawie?
@ZbyniuR, post #131
takich jak tworzenie wroga, mordy milionów, tajna policja, propaganda itp. To że Hitler i Stalin oficjalnie deklarowali że się "nie lubią" nie znaczy że tak było i że się nawzajem od siebie nie uczyli.
Stalin grał na dwa fronty tzn przed Hitlerem udawał jego przyjaciela, a przed aliantami jego wroga. Typowy Makiawelizm.
A że historię piszą zwycięzcy to o tej pierwszej jego twarzy, świat miał się nigdy nie dowiedzieć.
Dlatego gdy byłem mały uczono mnie że Rosja pomogła Polskę wyzwolić od Niemców, tylko nie wyjaśniano dlaczego ich za to nie lubimy.
@wali7, post #134
Podobnie Rosja ocaliła nas w 1772, 1792, 1795, 1831, 1864, 1921, 1939.... fajnych masz przyjaciół GX.
@gx, post #135
@wali7, post #136
zadziwiasz mnie z tą swoją rusofilią (komunistą możesz sobie być... ale Polak zakochany w Stalinie? To prawie jak żaba zadurzona w bocianie)
Większość paskudnych zjawisk społecznych w Polsce
Nowogród Wielki, nie przesiąknięty tak jak Moskwa mongolskim zdziczeniem. Rosja jako normalne państwo ze stolicą w Nowogrodzie
@gx, post #137
@gx, post #139
@wali7, post #140
Nawymyślałeś, nakłamałeś, bajek naopowiadałeś....
Witold Pilecki to zły człowiek był
Wielki Głód wywołał się sam
@gx, post #141
@gx, post #141
@wali7, post #122
(chodzi o Janukowycza, recydywistę kryminalnego, dwukrotnie skazanego za bójki i kradzieże
Watykan. UE także.
@wali7, post #143
Dla mnie ważne jest aby nie zacietrzewić się po swojej stronie barykady.
@gx, post #145
@Dopuser, post #142
Chodzi mi o okres od 1920 roku po 1946
@wali7, post #146
z uwagi na fakt, że każdy z nas dysponuje jedynie subiektywnym oglądem rzeczywistości
Zawiodłem się na tobie. Sądziłem że masz bardziej otwarty umysł, ale nie, przesiąkłeś wyniesioną z domu propagandą PRL.