[#1] Jak to Mateusz rozdział 5 w oczy kole
Przenoszę posty z wątku o zbiórce dla syna Szamana, bo niektórzy wszystko odczytują jako prowokację i odczuwają wewnętrzny imperatyw do ataku.
[#2] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy
To budujące, że wiele osób dostrzega potrzeby innych. Warto jedna pamiętać o zasadzie z Mat 6:2-5.

2.Kiedy więc dajesz dary miłosierdzia,nie dmij przed sobą w trąbę,jak to czynią obłudnicy w synagogach i na ulicach, żeby ludzie ich wychwalali. Zaprawdę wam mówię: W pełni odbierają swą nagrodę. 3 Ale gdy ty dajesz dary miłosierdzia, niech nie wie twa lewica, co czyni twa prawica, 4 żeby twe dary miłosierdzia pozostały w ukryciu; wtedy odpłaci tobie twój Ojciec, który się przygląda w ukryciu.
[#3] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@miro_78, post #2

matko boska częstochowska... przecież nikt nie napisał ile dał, a chodzi o to żeby pokazać Szamanowi, że mimo różnic potrafimy się zjednoczyć w potrzebie.

PS. 6:2-5=-2, to jakaś podchwytliwa zagadka, czy cóś?
[#4] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@miro_78, post #2

Mirek, a ty jehowy, że cytatami z Księgi sypiesz?
(przepraszam za offtop)
[#5] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@miro_78, post #2

To budujące, że wiele osób dostrzega potrzeby innych. Warto jedna pamiętać o zasadzie z Mat 6:2-5.

O jakiej zasadzie?
Bajki bajkami, niech każdy robi jak chce. Jeśli ktoś chce trąbić, zakażesz mu bo bajka mówi inaczej?
[#6] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #5

A może uszanuj fakt, że wielu ludzi (w tym również Szaman) nie uważa Ewangelii za "bajkę" i nie próbuj ich obrażać? pomysł
[#7] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@miro_78, post #2

No i się zaczyna madralowanie i kłótnia.. Proszę, taki zgodny i dobry wątek był, darujcie sobie komentarze wprowadzające niezgode ten jeden raz, albo założcie osobny wątek na takie dyskusje.. To naprawdę nic dobrego nie przynosi. Dzięki..
[#8] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #5

Jeśli Biblia dla Ciebie drogi kolego to bajka to Twoja i wyłącznie Twoja sprawa. Dobrze wychowany i szanujący innych ludzi człowiek szanuje poglądy religijne i nie tylko innych ludzi a ewentualne swoje przemyślenia, które mogłyby urazić innych ludzi zachowuje dla siebie. Tobie jak widać brakuje wychowania jak i kultury. Poza tym co dla Ciebie jest bajką dla innych jest jedną z podwalin wiary i choćby z tego względu należy się tej jak to napisałeś Bajce szacunek albo jesli na to Cie nie stać przynajmniej milczenie i nie pisanie godzących w przekonania religijne innych wypowiedzi. Jak dla mnie za cos takiego powinien być ban, bo w takim jak nasze środowisku nie ma miejsca na takie zachowania...
[#9] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Sokok, post #7

"No i się zaczyna madralowanie i kłótnia.. "

no wlasnie a przeciez selur sie slowem nie odezwal...
[#10] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@selur, post #9

Proszę, utnijmy tę dyskusję, swoje racje przedstawcie sobie przez prywatne wiadomości.
[#11] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #6

A może uszanuj fakt, że wielu ludzi (w tym również Szaman) nie uważa Ewangelii za "bajkę" i nie próbuj ich obrażać? pomysł

Staram się uszanować.
Nikogo nie obraziłem. Stwierdzam fakt, Biblia to bajka napisana przez człowieka tak jak każda inna powieść przygodowa. Jeśli stwierdzę że baśnie braci Grimm to wymyślone historie to obrażam ich zwolenników ich powieści? Nie sądzę.
A jeżeli to nie bajki to może mi powiesz: więc po co w ogóle leczyć ludzi, po co jakieś zbiórki robić, po co głupie wynalazki, po co nowe techniki zabiegów ratujących zdrowie, życie? Skoro biblia to nie bajka wystarczy się modlić. Albo po co... przecież buk (tia jakiś tam wymyślony buk) tak chciał, zwalniajmy lekarzy, niech chorzy "się leczą" modlitwami do obrazków, dają czarnuchom na tacę a potem zgodnie z "wolą bozką" konają.

Oj, powinienem nie zaczynać tego tematu bo naprawdę zrobi się niemiła atmosfera a nie jest to moją intencją.
Może wróćmy do tematu i skupmy się na zbiórce - nie jest to wątek na dyskusje o powiastkach szeroki uśmiech
[#12] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Sokok, post #10

Proszę, utnijmy tę dyskusję, swoje racje przedstawcie sobie przez prywatne wiadomości.

Nie mam nic przeciwko założeniu wątku dla tychże racji
[#13] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #11

zwalniajmy lekarzy

Oj nie, tylko nie to. Za co wowczas bym skupowal wszystkie duze Amigi jakie tylko pojawiaja sie na rynku.
No nie moglem sie powstrzymac, tak w kontekscie wczorajszego watku
[#14] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #12

Stwierdzam fakt, Biblia to bajka napisana przez człowieka tak jak każda inna powieść przygodowa.

Napisana przez kogo? Jakiego człowieka?
[#15] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #11

Zaiste, piękna lekcja "uszanowania", "nieobrażania" i tolerancji. Poczułeś się lepiej?
[#16] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #11

Biblia to książka. Koran to też książka.
Kto jak je sobie klasyfikuje, jego sprawa.
Jeden wierzy w jedno inny w coś innego.
Jako ateista mam prawo stwierdzić,
że obie te książki są dla mnie bajkami i nikogo tu nie obrażam.

To że przykładowo Katolicy zawsze się czepiają innego punktu widzenia to już ich problem
Brak tolerancji wychodzi jak zwykle i typowe 'obracanie kota ogonem' hahaha!

Przecież to nie ma znaczenia dla Was Katolików, że dla mnie to są bajki.
Tak samo dla mnie nie ma znaczenia, że Wy ślepo wierzycie. OK

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 09:43:18 przez Vato
[#17] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #16

Pisząc "Biblia to dla mnie bajka" nikogo nie obrażasz.

Pisząc "Biblia to bajka" - owszem. Pisząc "buk" zamiast "Bóg" również.

Nie mów mi, że nie widzisz różnicy między "Amiga jest do dupy" a "dla mnie Amiga jest do dupy". To różnica między stwierdzeniem faktu, a podzieleniem się opinią i ma bardzo duże znaczenie dla jakości dyskusji. Pierwsze zdanie prowokuje do odpowiedzi, drugie - pełni funkcję informacyjną. Na pierwsze ktoś odpowie Ci: "Łżesz, wszarzu, giń!", a na drugie: "To co robisz na PPA w takim razie?".
[#18] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #17

Zaiste, piękna lekcja "uszanowania", "nieobrażania" i tolerancji. Poczułeś się lepiej?

Tak dużo lepiej dziękuję za zainteresowanie

Ale to że biblia jest bajką nie jest moją opinią - to fakt który ja pozwoliłem sobie stwierdzić. Dawałem przykład z baśniami, mogę dać inne na sytuacje gdzie akurat jedna grupa wierzy w istnienie niwidzialnego jednorożca a druga racjonalnie analizuje fakty i oznajmia, że to stek bzdur. Wierzący mogą pisać sobie że wg nich buk nie jest bukiem tylko Bogiem i że istnieje ale to będzie ich opinia która mi naprawdę zwisa, a jeżeli stwierdzą że to wszystko fakt to niech udowodnią swoje tezy. Najlepiej niech uzdrawiają modlitwą chorych, nie bedzie trzeba robić zbiórek - tylko lekarze nie będą mogli kupować sobie nowych Amig ale się ich przekwalifikuje ;) Będą odprawiać czary i modlić się w intencji chorych za hajs. Tak jak dzisiaj robią to czarne stonki finansowane z moich i waszych pieniędzy.
Do mojej osoby (o skromnie mówiąc umyśle ściśle technicznym) przemawiają fakty a nie jakieś tam czyjeś magiczne bajdurzenie i zabobony.

lekarz-med you made my day!!

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 10:14:51 przez Walti
[#19] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #11

Stwierdzam fakt, Biblia to bajka napisana przez człowieka tak jak każda inna powieść przygodowa.

No i mylisz się, bo patrzysz na Biblię w sposób płytki i jednostronny, całkowicie ignorując kontekst historyczny i sposób, w jaki powstała. Postępujesz zupełnie tak jak ci, którzy twierdzą, że C64 to badziew, bo na XBoxa są lepsze gry...

Biblię, podobnie jak każdy bardzo stary tekst, trzeba umiejętnie czytać, traktować wielowątkowo, podzielić na warstwy znaczeniowe. I tak - kiedy wyłączymy warstwę mistyczną, pozostanie nam tło historyczne (właśnie tak - historyczne) z odniesieniami do rzeczywistych miejsc, postaci historycznych, dawnych obyczajów, wierzeń, prawa, ubioru, diety, itp. i zawierające echa rzeczywistych wydarzeń. Stary Testament można, przy takich założeniach, czytać niemalże jak kronikę.

Druga rzecz - sposób powstania. Teksty biblijne, zanim zostały spisane, przez stulecia funkcjonowały jako podania ustne. Z tego powodu nie uniknęły przekłamań ale i ubarwień i znacznego wzmocnienia warstwy mistycznej.

Trzecia rzecz - to są zapisy dotyczące wydarzeń oraz stanu umysłu i wiedzy z pogranicza prehistorii i to samo w sobie jest fascynujące. Zamiast wyśmiewać się z fragmentu o Noem i jego arce, może warto się zastanowić, dlaczego ówcześni ludzie widzieli pewne rzeczy w taki a nie inny sposób. Np. skąd wyobrażenie aż tak katastrofalnych rozmiarów owego kataklizmu? Ano stąd, że od zawsze znajdowano skamieniałości organizmów morskich wysoko w górach, a nie potrafiono wówczas dojść do tego, skąd one się tam wzięły. Logicznie więc powiązano je ze słynną powodzią.

Czwarta rzecz - przy wszystkich naszych możliwościach badawczych, nadal nie wiemy, co tak naprawdę wydarzyło się w Smoleńsku, a minęło dopiero 6 lat. Nie jesteśmy w stanie dokładnie stwierdzić, po co Hitler budował Riese w Górach Sowich, choć minęło dopiero 70 kilka lat i żyją jeszcze świadkowie. Tymczasem podobni Tobie chcieliby precyzyjnych i jednoznacznych zapisów sprzed tysięcy lat. No jakim cudem?
[#20] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #19

nie podważam wartości historycznej biblii, opisów zachowań, ubiorów, zabaw, obrządków, ale w cuda i dziwy które określamy wartwą mistyczną - nie wierzę i nikt racjonalnie myślący nie powinien w nie wierzyć OK
[#21] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #18

Tak dużo lepiej dziękuję za zainteresowanie

Widać niewystarczająco jeszcze, skoro napisałeś kolejny długi post poprawiający (?) Twoje samopoczucie.

Edit: Vato, widzisz co miałem na myśli w poście 17?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 10:21:41 przez recedent
[#22] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #20

Pytanie, czy jesteśmy już w stanie pojąć istotę wszechświata bez założenia jakiegoś pierwiastka mistycznego? Moim zdaniem, nie.

Przez pewien czas można było uważać, że nauka wszystko wyjaśni, ale ona coś ostatnio w dziwne rejony skręca. Teoria Strun, itp. - stwarzanie rzeczywistości teoretycznie i matematycznie możliwej, bez możliwości weryfikacji empirycznej, czyli do wzięcia na wiarę. Miała nauka pogrzebać religię a sama się nią staje - o, taki paradoks. ;)
[#23] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #21

Owszem... tu masz rację, to takie wbijanie szpileczek. Też by mnie to dotykało

Jednak zobacz na przykład na takiego youtube gdzie masz masakrycznie dużo prześmiewczych
filmików (nie tylko na Katolików) i jakoś nikt ich nie usuwa ani do sądów nie lata.

Tak to już jest na tym Świecie. Jedni droczą się z Katolikami inni z grubymi a inni śmieją się z chorych na zespół downa. I co zrobisz jak nic nie zrobisz
[#24] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #23

Tutaj też nikt nie usuwa niepotrzebnych i złośliwych postów. Nie ma co jednak udawać, że to jest OK, prawda?
[#25] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #24

Nie powinien pisać "buk" ale bajka to już wg mnie nie jest problemem link

Tak czy inaczej jak to mówią w mądrych polskich filmach: "trzeba się wyluzować" szeroki uśmiech
[#26] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #25

"trzeba się wyluzować"

A ja uważam, że albo się rozmawia poważnie, albo niepoważnie. Mieszanie konwencji nie wygląda dobrze, tak jak np. kolokwializmy w piśmie urzędowym.
[#27] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #20

...w cuda i dziwy które określamy wartwą mistyczną - nie wierzę i nikt racjonalnie myślący nie powinien w nie wierzyć OK

Twoje prawo. Problem polega na tym, że z tego prawa wyciągasz zbyt daleko idące wnioski.
Bo to że ty nie wierzysz wcale nie prowadzi nas do wniosku że Biblia jest bajką, i że opisane zdarzenia nie miały miejsca w rzeczywistości. Wprost przeciwnie. Ccoraz więcej wydarzeń biblijnych znajduje potwierdzenie w odkryciach geologicznych. I odwrotnie, niektóre odkrycia dokonano na podstawie opisów biblijnych.

Tak że czym więcej czasu mija od zmartwychwstania Chrystusa tym więcej materialnych dowodów na autentyczność zapisów biblijnych.

Więc biorąc pod uwagę twe materialistyczne podejście, jako osoby o skromnie mówiąc umyśle ściśle technicznym do której przemawiają fakty powinieneś jak najbardziej wierzyć Biblii, myślę.

Poza tym istnieją rzeczy na niebie i ziemi o której się nauce nie śniło, ot co.
Obecny poziom wiedzy będzie uważany za 50 lat za żałosny. A co za 100lat? 200?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 11:07:12 przez Dopuser
[#28] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #22

Miała nauka pogrzebać religię a sama się nią staje - o, taki paradoks. ;)

OK

Ot, wiara "w mędrca szkiełko i oko"...

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 11:01:45 przez Dopuser
[#29] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #27

Więc biorąc pod uwagę twe materialistyczne podejście, jako osoby o skromnie mówiąc umyśle ściśle technicznym do której przemawiają fakty powinieneś jak najbardziej wierzyć Biblii, myślę.

Zapisy o kroju tuniki czy zapisy o cudownym zmartwychwstaniu i wskrzeszaniu zmarłych?

Może za chwilę się okaże że posiadasz dowody naukowe na to że wojny, choroby i to że zajebiści ludzie odchodzą niektórzy nie kończąc nawet 20, 30, 40-ki dzieje się dlatego że jakiś wymyślony przez ludzkość facet z brodą o wielu tożsamościach tak chce? Ja rozumiem że można sobie znaleźć szkielet czy fragmenty tuniki ale bądźmy poważni
[#30] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #27

Obecny poziom wiedzy będzie uważany za 50 lat za żałosny. A co za 100lat? 200?

I bardzo dobrze!! To świadczy o rozwoju, oglądając swoje opowiadania, prace, zdjęcia, dema, whatever też na pewno nieraz stwierdzasz że są żałosne chociaż 20 lat temu uważałeś je za arcydzieła.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem