@Dopuser, post #180
Inna sprawa. Takie np. 7. przykazanie "Nie kradnij".
Dla katolika sam fakt kradzieży, jaka by ona nie była, jest złamaniem zasad, grzechem, czynem nagannym.
A dla ateisty?
A dla ateisty nie ma takiego imperatywu bo niby skąd. Jest jakiś może kodeks ateizmu?
Według Banku Światowego Czechy należą do 31 najbogatszych krajów świata pod względem dochodów per capita. Procent mieszkańców Czech żyjących poniżej progu ubóstwa jest znikomy. Czechy wykazują stosunkowo niewielki stopień nierówności w dochodach pomiędzy najbogatszymi i najbiedniejszymi obywatelami oraz stosunkowo zrównoważoną redystrybucję majątku. Bezrobocie jest od dłuższego czasu na niskim poziomie, znacznie poniżej średniej krajów rozwiniętych. W indeksie śladu ekologicznego Czechy są w porównaniu do pozostałych krajów rozwiniętych znacznie mniejszym dłużnikiem ekologicznym
@recedent, post #182
Miłej niedzieli Ci życzę bracie, również Twoim kolegom-ateistom.
@RomanWorkshop, post #179
Jak dla mnie
@Walti, post #184
Druga sprawa - katolicy, wolność i swobodę z jakiegoś powodu kojarzycie z rozwiązłością seksualną i chyba niczym ponadto. Głodnemu chleb na myśli?
@Diabeł, post #183
Można to nazwać kodeksem moralności człowieka ze zdrowym i racjonalnym myśleniem do pary.
@Vato, post #188
@Dopuser, post #189
Znaczy nie potrafisz zdefiniować swojej moralności?
Jak chcesz kogoś innego zachęcać do niej w takim razie?
@Diabeł, post #192
Nie pytałeś o definicję a o link do "zdrowego rozsądku i racjonalnego myślenia". Tego nie potrafię.
Ja nie chcę nikogo do niczego zachęcać. Ogarnij się
@Diabeł, post #193
Brednie zero-jedynkową to masz we łbie zamiast mózgu.
@Dopuser, post #194
podeślij link gdzie znajdę informacje dotyczące twojej "moralności".
Myśle, że będzie prościej dla wszystkich...
Jak nie zrozumiałeś o co pytam to wal śmiało, poprawię swoją wypowiedź tak byś zrozumiał.
@Diabeł, post #196
Nie interesuj się czyjąś żoną/partnerką/dziećmi ani nie przypisuj im urojonych w swojej chorej głowie cech.
Mojej moralności nie ma w internecie. Nigdy jej tam nie "umieściłem".
Bardzo proszę! Popraw! Bo nie rozumiem jak można dać "link" do moralności. Do logicznego myślenia też chcesz link od razu?
Napisz w takim razie co chcesz osiągnąć krytykując chrześcijan i Kościół.
@Dopuser, post #195
Jakbyś nie wiedział, to ludzie mają głowy...
Oto mamy powyżej piękny przykład moralności i zachęta do naśladownictwa.
Popraw się na przyszłość, bo wychodzisz na półinteligenta...
@recedent, post #185
Jeśli chodzi o "kojarzenie z rozwiązłością seksualną" - to jest to bodaj jedna rzecz, która przychodzi do głowy jeśli szukasz tego
@Dopuser, post #197
Po raz kolejny nie zrozumiałeś. Pytałem o zasady na jakich jest oparta jego rodzina.
Czyli jest tylko, niech zacytuję, w twoim "łbie"... jeżeli jest gdzie indziej to mnie popraw.
Myślę, ze w miarę inteligentny człowiek na ma problemu z przelaniem swoich myśli na słowo pisane. Chyba, że masz z tym jakiś problem...
@Diabeł, post #198
No właśnie ty nie masz głowy. Jesteś rycerzem?
...
Wybacz, ale ciebie nawet kapsel od butelki nie pobije pod tym względem.
@RomanWorkshop, post #179
@Walti, post #184
@RomanWorkshop, post #204
Wiem, że prawda cię boli ale nic na to nie poradzisz dopóki nie zmądrzejesz
wynika z wiary, nadziei i miłości, czyli cnót Boskich. Kościół nikomu nie narzuca żadnych ograniczeń, a tylko głosi słowo Boże i pokazuje drogę, którą jest Chrystus. Kościół tworzą sami ludzie, których łączy ta sama wiara i nie jest własnością lecz wspólnotą. Ateiści tworzą jedynie dziwną mniejszość
@RomanWorkshop, post #204
@Walti, post #205
@Daclaw, post #206
Zgadza się, wielu z nich jest zagubionych, zakompleksionych i nieszczęśliwych, bo nie jest fajnie urodzić się i żyć z defektem, do tego negatywnie odbieranym
@RomanWorkshop, post #207
nawet dzikie ludy wierzą w Boga, który jest dla nich otaczającą przyrodą
@Walti, post #199