[#31] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #29

Patrzysz na wszechświat z poziomu atomowego. Popatrz szerzej, choćby na ekosystem Ziemi, Układ Słoneczny albo naszą galaktykę, to zobaczysz niezwykle precyzyjny i całkowicie niezawodny mechanizm.
[#32] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #24

Przypomniało mi się co daawno temu widziałem gdzieś w Polsce i teraz wyszukałem to na necie :)
Też trochę kontrowersyjne prawda?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 11:56:39 przez Vato
[#33] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #31

Patrzysz na wszechświat z poziomu atomowego. Popatrz szerzej, choćby na ekosystem Ziemi, Układ Słoneczny albo naszą galaktykę, to zobaczysz niezwykle precyzyjny i całkowicie niezawodny mechanizm.

Owszem ale co ma to wspólnego z facetem z brodą na chmurce?

Przypomniało mi się co daawno temu widziałem gdzieś w Polsce i teraz wyszukałem to na necie :)
Też trochę kontrowersyjne prawda?

Piękne
[#34] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #33

Owszem ale co ma to wspólnego z facetem z brodą na chmurce?

Facet z brodą na chmurce jest personifikacją tego, co doprowadziło do powstania tego mechanizmu i wprawiło go w ruch.

Lubię patrzeć na świat jak na system operacyjny a na wszystko co żyje - jak na programy, czy procesy. Nie jest istotne to, że programy miewają błędy - to się zawsze zdarzy. Dobry system operacyjny to taki, który przetrwa awarię czy nieprawidłowe działanie programu i po nim posprząta. Tu dodatkowo mamy system, w którym programy mają pełną autonomię i mogą się samodzielnie powielać a, mimo tego, on działa ciągle perfekcyjnie. W kategoriach programistycznych facet z brodą na chmurce nieźle sobie poradził. ;)
[#35] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #29

dzieje się dlatego że jakiś wymyślony przez ludzkość facet z brodą...

Niby taki ścisły umysł a bzdury plecie...
[#36] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #34

Facet z brodą na chmurce jest personifikacją tego, co doprowadziło do powstania tego mechanizmu i wprawiło go w ruch.

Właśnie personifikacją, stworzoną przez ludzi na własne podobieństwo - dlaczego nie jest kozą osłem czy nieokreślonym bytem? Bo człowiek musi sobie tak tłumaczyć że istnieje jakiś nadczłowiek stojący wyżej nad nim który decyduje o tym co się mu w życiu przydarzy i że jak będzie do niego gadał to tamten go posłucha i sypnie mu trochę szczęścia z chmurki. Czy ja kogokolwiek takim stwierdzeniem obrażam? Nie sądzę.
[#37] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #35

Niby taki ścisły umysł a bzdury plecie...

Coś więcej? Uzasadnienie dlaczego sądzisz że bzdury plotę? Czy to tylko twoja prywatna opinia? A może najlepiej przedstawiaj dowody na to że bzdury plotę. Chętnie poczytam

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 12:19:22 przez Walti
[#38] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #37

Bzdurą jest Twój obraz Boga jako faceta z brodą siedzącego na chmurce. Pewnie siedzą tam razem z synem i hodują gołębicę? To jest bardzo infantylne podejście i nic dziwnego, że nie chcesz w to wierzyć. Tyle tylko, że ten obraz jest z gruntu fałszywy.
[#39] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #36

dlaczego nie jest kozą osłem czy nieokreślonym bytem?

No przecież bywa - ognistym krzewem, duchem (świętym), gołębicą. Wątek imienia ("Jestem") schlebia ku koncepcji nieokreślonego bytu. Generalnie - przejawia się przez różne formy bytu i zjawiska natury.

O ile się nie mylę, akurat o facecie z brodą nie ma słowa w Biblii - to wtórna wizja artystów.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 12:35:23 przez Daclaw
[#40] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #38

Pełna zgoda!!! Ale ten obraz to nie ja wymyśliłem, więc nie do mnie z pretensjami

Każdy powszechnie przedstawiany i mi znany obraz boga jest naiwny i infantylny. Jeden bardziej (facet z brodą), drugi mniej (nieokreślony byt) - ja użyłem tego bardziej idiotycznego.

Najbardziej z tego wszystkiego nie jest istotne jak sobie tego wymyślonego boga przedstawisz, a samo wierzenie w brednie które KK sprzedaje, opierając się na biblii (plus dodatkowo sfabrykowanych do własnych korzyści historyjek i pseudodogmatów).

PS/czekam nadal na dowody że bóg to nie wymysł

Kurcze a w ogóle to niefajnie mi się kłóci z ludźmi których sobie cenię za wiedzę, zainteresowania i wspólną pasję... Zrobiło się za toksycznie
[#41] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #40

PS/czekam nadal na dowody że bóg to nie wymysł

Wszechświat.
Chyba, że masz lepszy pomysł na to, skąd on się wziął.
[#42] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #40

Każdy powszechnie przedstawiany i mi znany obraz boga jest naiwny i infantylny

A jak jesteś w stanie wyobrazić sobie kogoś, kogo nie pojmie żaden ludzki umysł? Każda próba jest z góry skazana na porażkę. Myślisz, że gdyby to ludzie wymyślili Boga (a nie odwrotnie) to nie wymyśliliby go "prostszego"? "Łatwiejszego do zrozumienia"? Dającego jakieś prostsze przykazania? Spójrz na bogów greckich, hinduskich, egipskich - to są prawdziwie bogowie na nasz obraz i podobieństwo.
[#43] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #41

Wszechświat.
Chyba, że masz lepszy pomysł na to, skąd on się wziął.

Istnienei wszechświata to żaden dowód, pomysły czy brak pomysłów to również nie dowody. W takim razie kto stworzył boga?
[#44] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #42

I, jak sądzę, z tego powodu, Bóg nie jest zwolennikiem czynienia jego wizerunków i nadawania mu imion. Tak przynajmniej ja rozumiem biblijny przekaz.
[#45] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #40

Czy Ty naprawdę sądzisz, że uda Ci się tutaj definitywnie rozstrzygnąć istnienie siły wyższej/sprawczej i przekonać innych do swoich racji? :)

I to nie jest tak, że się z Tobą nie zgadzam i dlatego to piszę. To jest chyba najstarsza rozkmina świata i jeszcze przed nami długa droga żeby powiedzieć na ten temat cokolwiek konstruktywnego. Kant próbował. Inni próbowali. Jesteśmy w tym samym punkcie wyjścia - każdy przyjmuje to, co chce.

Sam początek całej awantury o cytat biblijny jest dla mnie nie na miejscu, bo:
1. Założenie, że każdy się afiszował z tym, że się dorzucił jest błędne,
2. Żadne prawo (prócz dodatkowego, kompletnie opcjonalnego zestawu fundowanego przez wyznanie) czegoś takiego nie zabrania.

Kto się dorzuca i się tym nie chwali, bardzo fajnie. Kto się dorzuca i chwali, też fajnie. Ostatecznie chodzi chyba o zebranie kasy. Nie trzeba przy tym wciskać ludziom swoich przekonań, tylko według nich postępować. Jak by z miejsca tu się znalazł ktoś, kto by dzieciakowi rzucił pełną kwotą i powiedział "patrzcie, mam kupę hajsu i mu rzucam co by mu lepiej było i dlatego że jestem fajny", to bym w sumie nie protestował. ;)
[#46] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #42

A jak jesteś w stanie wyobrazić sobie kogoś, kogo nie pojmie żaden ludzki umysł? Każda próba jest z góry skazana na porażkę

Po co mam wyobrażać sobie kogoś niepojmowanego przez umysł?

Mogę pomyśleć sobie o tym co jest po śmierci. Obawiam się że nic nie ma... Straszna i przybijająca wizja. Czy prawdziwa nie wiem. Ale dosyć racjonalna. Ludzie wymyślili boga żeby nie dopuszczać tego wyobrażenia do siebie, wolą tłumaczyć sobie że będą hasać po łące i żyć wiecznie w krainie szczęśliwości.
[#47] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@teh_KaiN, post #45

teh_KaiN no i z tobą się zgadzam w 90%! Przytyk moralizatorski był nietrafny z ww powodów. Ale cała awantura wynikła nie z faktu afiszowania się a z faktu powoływania się na zasady z jakiejś książeczki. A ja nie lubię kiedy ludzie moralizują innych zasadami wyczytanymi w powiastkach zwanych przez jakiś wcale nie tak duży procent świętymi. Fanatyczni muslimowie nie piją alkoholu, nie słuchają muzyki, fanatyczni chrześcijanie nie chodzą po zakupy w niedzielę, nie jedzą kiełbas w piątek i zdejmują czapki przed kościołem. To wszystko jest jedną wielką paranoją.

I, jak sądzę, z tego powodu, Bóg nie jest zwolennikiem czynienia jego wizerunków i nadawania mu imion. Tak przynajmniej ja rozumiem biblijny przekaz.

Ciekawe kto z nim gadał?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 13:09:44 przez Walti
[#48] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #42

Ja jako ateista wyobrażam go sobie tak:

OK
[#49] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #48

[#50] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Diabeł, post #49

A nie bo to jest bóg
[#51] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #46

Po co mam wyobrażać sobie kogoś niepojmowanego przez umysł?

Otóż to. Nie próbujmy Go sobie wyobrażać, bo:
  • nie zostaliśmy do tego uzdolnieni.
  • nie po to nas wymyślił.

Mogę pomyśleć sobie o tym co jest po śmierci. Obawiam się że nic nie ma... Straszna i przybijająca wizja.

Jeśli nie ma nic to nic nie tracisz. Gorzej jeśli faktycznie coś jest i to przez całą wieczność (a to naprawdę dużo czasu). Nie wiem jak Ty - ale ja wolałbym tę wieczność spędzić w towarzystwie kogoś kto mnie kocha, a nie kogoś kto mnie szczerze nienawidzi.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 14:35:07 przez recedent
[#52] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #50

A nie bo to(buk jest drzewem):

[#53] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Diabeł, post #52

A nie bo to(buk jest drzewem)

Hehe

nie po to nas wymyślił

Ty twierdzisz tak ja twierdzę że to nasi przodkowie go sobie wymyślili. Która z powyższych personifikacji ci się najbardziej podoba? Bo mi ta ostatnia

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 14:48:36 przez Walti
[#54] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #53

Która z powyższych personifikacji ci się najbardziej podoba? Bo mi ta ostatnia

Myślisz, bracie, że jak trochę się z Boga pośmiejemy, tu mu wbijemy szpilę, a tu dokuczymy to coś mu zabierasz, albo w jakiś sposób umniejszasz? Trochę jakby rysunkowy ludzik naśmiewał się z rysownika.
[#55] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #38

Bzdurą jest Twój obraz Boga jako faceta z brodą siedzącego na chmurce.

Ale to nie jest jego wyobrażenie, przecież taki właśnie obraz brodatego boga Jahwe od ponad 2tys lat propagowały wszystkie możliwe źródła chrześcijańskiej propagandy :) W kwestii biblii - do obecnej formy ewoluowała ona poprzez rozwój cywilizacji, a każdy rozsądny teolog powie ci, że jest to faktycznie fabularyzowana opowieść historyczna z elementami tragidramatu o przybranym synu cieśli z morałem w postaci 10ciu przykazań (upraszczam oczywiście, ale tak to mniej więcej wygląda). Możesz się obrażać, zresztą obrażanie się to taka domena katolicka - u was wszystko działa w jedną stronę. To trochę jak z murzynami (sorry, afroamerykanami) w USA, którzy wszędzie węszą spiski rasistowskie, a bywa, że sami są największymi rasistami. Albo z Kalim i krowami. Równie dobrze ja mógłbym stwierdzić, że obrażają mnie wizerunki ukrzyżowanego Jezusa w miejscach publicznych (ja i moje dzieci nie znosimy widoku przemocy, może powinienem wytoczyć proces cywilny kosciołowi o demoralizację nieletnich umysłów ? Bo to przecież wizja niemniej brutalna niż fatality w MK albo cięcie przeciwników piłą łańcuchową w Doom) . Albo nakazywanie innym jak powinni pisać bóg (Bug, BuK - skąd wiesz, że bóg nie miał postaci buku ? ). Cała religia (nie tylko chrześcijańska) to bardzo subiektywna i względna sprawa. A jej praktyczne zastosowanie (czyli trzymanie ludzi za mordę na krótkim łańcuchu) z historycznego punktu narobiło więcej szkód niż pożytku. Mnie to zwisa, wierzcie sobie w co tam chcecie, powtarzajcie sobie w kościołach te mantry, jedzcie ciało Jezusa i pijcie jego krew. Smutna, straszna i jednocześnie śmieszna ta religia. To już pogaństwo ( z którego chrześcijaństwo czerpało pewne obrzędy) było "fajniejsze" - kult ziemi, żywiołów, ognia i wody, politeizm Trygławów i Swarożyców czy innych Perunów, białogłowy, wianki, noc kupały, lelum polelum. A ile okazji do wspólnego imprezowania przy miodzie czy piwie - to lepiej rozwiązywało problemy dzietności niż marchewka pińcetplus na kiju PiS`-u A teraz księża chodzący po kolędzie za kasą, śmiertelna powaga , smętne kościelne zawodzenie starych bab i pedofili w czarnych kiecach. Daj pan spokój Świat idzie w bardzo poje#$@%nym kierunku ale wasza religia (jak żadna zresztą) nie jest żadnym rozwiązaniem na wszystkie jego bolączki.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 15:23:04 przez uroboric_tom
[#56] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #53

ja twierdzę że to nasi przodkowie go sobie wymyślili.

Jeśli mowa o Bogu chrześcijan, to ja jestem ciekaw na podstawie jakich materialnych dowodów jesteś w stanie tak stwierdzić.
Sprawdzam. Ciekawym jak odpowie ścisły i techniczny umysł.
[#57] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #56

to ja jestem ciekaw na podstawie jakich materialnych dowodów jesteś w stanie tak stwierdzić.

Pewnie na podstawie takich samych, ja ty jesteś w stanie stwierdzić, że jednak nie został wymyślony. A czy jesli ten wasz bóg jest tak wszechmocny to potrafi stworzyć kamień tak ciężki, że nie będzie potrafił go unieść ? I kółko tej jałowej i nieprowadzącej do żadnej sensownej konkluzji dyskusji się zamyka.
[#58] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@teh_KaiN, post #45

Sam początek całej awantury o cytat biblijny jest dla mnie nie na miejscu, bo:
2. Żadne prawo (prócz dodatkowego, kompletnie opcjonalnego zestawu fundowanego przez wyznanie) czegoś takiego nie zabrania.

I tu kłania się prawo tworzone przez człowieka. Ułomne z założenia, patrz skrajne przykładowo prawo nazistów czy komunistów.A jakoś tak się składa że kanon moralności chrześcijańskiej przetrwał tysiąclecia. Co więcej, na tej właśnie moralności i szacunku do jednostki z tej moralności wynikającej wykwitła cała zachodnia cywilizacja. Większym zaufaniem darzę więc coś co empirycznie się sprawdzało w skrajnych warunkach niż ułomny Kodeks Karny, zależny od woli polityków tu i teraz.
Co więcej, w Kodeksie Karnym nie znajdziesz nic np. na temat chciwości, pychy czy gniewu. Kodeks Karny nie jest w stanie zastąpić moralności, ot co.

Powiadają, że jeden ksiądz zastępuje 100 policjantów. I coś w tym jest...

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 15:40:10 przez Dopuser
[#59] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@uroboric_tom, post #57

Ja nie twierdzę, że Biblia to bajka.
Sprawdzam.
[#60] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #59

kanon moralności chrześcijańskiej

mało się obiadem nie zadławiłem kanon moralności ograniczający się do spisywania założeń/nakazów/zakazów, których samemu się nie przestrzega ?

Ja nie twierdzę, że Biblia to bajka.

Ale odrzucasz teorię, że bóg został wymyślony - udowodnij, że tak nie jest

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 15:47:29 przez uroboric_tom
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem