[#121] Sztuka dyskusji

@Walti, post #120

Tak na szybkiego:

Po pierwsze: żeby dyskutować to trzeba co nieco orientować się na temat.
Po drugie: w żaden sposób nie przedstawiłeś argumentów na poparcie swoich OPINII.
Po trzecie: nie rozróżniasz opinii od faktów.
Po trczwarte: zbyt szerokie ujęcie tematu zaciemnia twoją przewodnią myśl i wywołuje w innych rozmówcach zniecierpliwienie.
Po piąte: powtarzasz slogany i odwołujesz się do stereotypów.
Po szóste: nie starasz się szanować swoich rozmówców i rozbudzasz li tylko emocje.

Wygląda na to że chcesz by ktoś inny udowadniał że nie jest wielbłądem, bo wg ciebie akurat jest...

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 08:26:52 przez Dopuser
[#122] Re: Sztuka dyskusji

@Dopuser, post #121

Zgadzam sie z Tobą w pełni. Ja nie zawsze byłem wierzący, bylem ateistą, poszukiwaczem. Szukałem do tego stopnia, że przez jakiś czas studiowałem na wydziale teologii, zajmowałem się również innymi religiami w sensie badawczym i wiara chrześcijańska jest moim wyborem a nie światopoglądem wpojonym przez kogokolwiek.
Walti na swoje pytania otrzymałeś odpowiedzi ale nie czytasz ze zrozumieniem. Z uporem maniaka powtarzasz te same slogany. Powiedz tak szczerze, aby dojść do swoich nazwijmy to przekonań, robiłeś cokolwiek aby poszerzyć swój światopogląd, zbadać istotę rzeczy? Za dużo moim zdaniem naczytałeś się modnych ostatnio antykościelnych komentarzy i tekstów. Zapominasz jednak, że wiara którą tak piętnujesz, szkalujesz, dla której obrażasz innych forumowiczów to nie tylko katolicyzm... Mówimy o chrześcijaństwie jako takim, na które sklada się kilka odłamów a jednym z nich jest katolicyzm. Jestem katolikiem, malo tego obracam się w środowisku kapłańskim i fakt są czarne w owce psujące wizerunek Kościoła ale znam wielu księży, którzy swoim życiem dają przykład do naśladowania, jednak społeczeństwo lubi piać na temat wyjątków o całej reszcie zapominając. Co do religii w szkołach, znam wielu księży, którzy bardzo by chcieli żeby religia wróciła do Kościoła a nie była nauczana w szkołach, bo wtedy chodzili by na nią Ci, którzy by chcieli pogłębiać swoją wiarę a nie zbijać bąki przez godzinę.
Jesteś ofiarą stereotypów i nagonki jaka obecnie ma miejsce w stosunku do KK. Bladego nawet pojęcia nie masz o realiach. Jak pisałem wcześniej postudiuj, poczytaj, pogadaj a potem dyskutuj, ale najpierw naucz sie kultury i poszanowania drugiego człowieka bo nie masz go za grosz....

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 09:27:29 przez dragon_x
[#123] Re: Sztuka dyskusji

@dragon_x, post #122

Jesteś ofiarą stereotypów i nagonki jaka obecnie ma miejsce w stosunku do KK

Buahahahaahah hola analityku, ofiarą to jest twój kościół, bo to od niego coraz więcej osób stroni, a moje poglądy tworzę sam, więc nie oceniaj mnie po sobie, bo jak rozumiem ty tworzyłeś swoje poglądy pod wpływem stereotypów. Mogę pozwolić sobie na tak daleko idącą analizę skoro ty nie znając mojej osoby już mi przyczepiasz łatkę snoba (zamiast jak prosiłem odnosić się merytorycznie do wymienionych wcześniej problemów z katopaństwem).

Co z tego że znasz jakichś księży? Czy ja pisałem że wszyscy z nich są do niczego?
Ty znasz paru księży którzy dają przykład a ja znam setki "nieksięży" którzy dają trzy razy wartościowsze przykłady od twoich kolegów

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 10:04:11 przez Walti
[#124] Re: Sztuka dyskusji

@Walti, post #123

Po raz kolejny udowadniasz, ze nie czytasz ze zrozumieniem....
Jezeli lata studiów i poszukiwania to opieranie się wg Ciebie na stereotypach to cóż, ręce opadają...
Nie przyczepiam Ci łatki, bazuję na Twoich wypowiedziach. Odniosłem się również do części wymienionych przez Ciebie problemów ale raczyłeś tego nie zauważyć. Zrzucasz mi, że nie znając Cie oceniam, Ty robisz to samo w stosunku do mnie, lekka hipokryzja nie sądzisz?
Nigdzie nie napisałem, ze wspomniani Kapłani to moi koledzy...to sobie sam wymyśliłeś... Znam ich naprawdę wielu. Kościół nie jest idealny i nigdy nie będzie, mam tu na myśli Kościół jako instytucję, ale mylić się jest rzeczą ludzką...
Rozumiem, ze możesz mieć zastrzeżenia do kościoła jako instytucji ale nic nie upoważnia Cię to tego w jaki sposób odnosisz się do innych ludzi ze względu na to, ze mają inne przekonania niż Ty.
[#125] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #93

Policjant jest od egzekwowania prawa. Od wpajania wartości jest opiekun i otoczenie. Czarni i religia są zbędni.

Ktoś wyżej napisał, że jedne ksiądz zastępuje 10 policjantów. Ja jestem skłonny przyjąć, że jeden ksiądz zastępuje też 10 psychologów czy innych psychoanalityków. Wielu ludzi, praktykując religię i rozmawiając z księdzem osiąga spokój ducha, czyli to, po co inni chadzają do wyżej wymienionych lub łykają piguły.

Różnica jest jednak taka, że za wizytę w konfesjonale a nawet za rozmowę z proboszczem nie pobiera się opłat. Natomiast za to, żeby zostać wysłuchanym na kozetce i usłyszeć jakieś farmazony (a bywa, że nic) trzeba słono zapłacić. Przy czym, biorąc pod uwagę kryteria, które trzeba spełnić, żeby prowadzić gabinet psychologiczny, zaryzykuję stwierdzenie, że większość księży jest lepiej przygotowana do swojej pracy.
[#126] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #125

jeden ksiądz zastępuje też 10 psychologów czy innych psychoanalityków.

Księża, psychologowie, psychoanalitycy ... Ja tam nie ufam takim fantastom

zaryzykuję stwierdzenie, że większość księży jest lepiej przygotowana do swojej pracy.

Tu nawet bym się zgodził. Część bardziej bystrych to też świetni manipulatorzy.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 13:00:57 przez uroboric_tom
[#127] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #109

O, umknęło mi a "mocne":

człowiek już od urodzenia jest wrzucany w obrządki [...] wiary, wbrew swojej woli jest dopisywany do [...] KK

Faktycznie... pamiętam jak dziś że chciałem mocno zaprotestować gdy się zorientowałem do czego zmierza cała ta impreza z wujkami, dziadkami i rodzicami, ale że w ostatniej chwili zdałem sobie sprawę że jeszcze nie umiem nawet mówić więc w proteście zrobiłem w pieluchę.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 13:45:07 przez Dopuser
[#128] Re: Sztuka dyskusji

@dragon_x, post #124

Po raz kolejny udowadniasz, ze nie czytasz ze zrozumieniem....

Ooo naprawdę?? Ależ w takim razie muszę być kompletnym idiotą, czytam frazesy i nic nie rozumiem...szeroki uśmiech A może zaraz się okaże że w ogóle nie potrafię czytać?

Typowe prowadzenie dyskusji w txt - Nie mam argumentu = palnę standardowy tekst o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jedyny jaki znamy?
Tak więc zapraszam do rozmowy na żywo. Będziesz miał na pewno niejedną okazję jeśli zechcesz.

Nie przyczepiam Ci łatki, bazuję na Twoich wypowiedziach

Tak więc wynika że nie masz dobrej zdolności wyciągania wniosków, jestem ostatnią osobą, której powinieneś zarzucać kierowanie się propagandą tfu... "bycie jej ofiarą". Muszę się z tobą zgodzić, że propaganda obecnie istnieje, powiedziałbym że niejedna - istnieje też coś w typie mody na bycie ateistą. Na retro też panuje moda i równie dobrze mógłbym kwestionować twoją osobę i zacząć zarzucać ci że stałeś się tfu, ofiarą mody. Nie wstyd ci tak oceniać ludzi których nie znasz? Ciekaw jestem jednak jak wg ciebie ta propaganda przeżarła mi mózg - podpowiem, że do własych wniosków i opinii na temat religii i kleru doszedłem zanim ateizm i jakakolwiek antypropaganda się rozpowszechniły bo już na przełomie szkoły podstawowej i średniej. Wręcz przeciwnie, przez cały swój okres szkoły spotykałem się raczej z pozytywną prokatolską wizją i przedstawianiem KK jako autorytetu, jednak tak się składa, że ja bardzo lubię kwestionować autorytety, a szczególnie te w których "coś mi nie gra".

No kto by pomyślał, dinozaur a mi tu gimboateizm się zarzuca
[#129] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #127

Jeszcze do Ciebie dragon_x
Zrzucasz mi, że nie znając Cie oceniam, Ty robisz to samo w stosunku do mnie, lekka hipokryzja nie sądzisz?

Hipokryzją byłoby gdybym się tego wyparł - zrobiłem to celowo, po tym jak mi zacząłeś zarzucać rzeczy z którymi nie mam nic wspólnego. Nie jestem skłonny oceniać pochopnie ludzi zanim ich lepiej nie poznam tak więc luz blues. Oceniłem cię tylko pod tym kątem, że nie przedstawiłeś mi niczego co mogłoby obalić moje argumenty

A teraz do Pana "Bóg, Honor i Ojczyzna"
Nie przekonam cię do mojego stanowiska i nie mam zamiaru - mam proste pytanie na które nie powinieneś mie c problemów z odpowiedzią. powiedz jak się czujesz kiedy naziemni przedstawiciele osoby którą dumnie wymieniasz w swojej sygnaturze robią z gęby cholewę, okazują się zakłamanymi hipokrytami i pasożytami żyjącymi kosztem państwa?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 18:51:35 przez Walti
[#130] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #129

naziemni przedstawiciele osoby którą dumnie wymieniasz w swojej sygnaturze robią z gęby cholewę, okazują się zakłamanymi hipokrytami i pasożytami żyjącymi kosztem państwa

Taak... A konkrety? Bo wiesz, ja mogę powiedzieć, że Walti robi z gęby cholewe, jest zakłamanym hipokrytą i darmozjadem żyjącym na moim garnuszku i będzie to miało taką samą wartość dowodową jak piszesz.
[#131] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #130

Taak... A konkrety? Bo wiesz, ja mogę powiedzieć, że Walti robi z gęby cholewe, jest zakłamanym hipokrytą i darmozjadem żyjącym na moim garnuszku i będzie to miało taką samą wartość dowodową jak piszesz.

Możesz powiedzieć. Ale czy będziesz miał podstawy później żeby to potwierdzić? Spróbuj. Nie uda ci się.

A zarzuty wobec KK łatwo podpierać:

Episkopat skutecznie zaszantażował eurobiskupów: krytyczny artykuł o rządach PiS znika

"Nie jest konieczne", by biskupi informowali władze o przypadkach pedofilii w swojej organizacji

Posłowie klubu Prawa i Sprawiedliwości zgłosili, a Komisja Finansów Publicznych zarekomendowała poprawkę do budżetu państwa, w myśl której 20 mln zł miałoby trafić na dofinansowanie Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej Rydzyka
Ale za chwilę się dowiem że to wszystko wymyślone historyjki, propaganda, i ogłupiająca papka ;)

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 21:21:02 przez Walti
[#132] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #131

Rozrywkowa ta Wasza dyskusja OK
W uproszczeniu wygląda ona tak:

A - dwa plus dwa to cztery!
B - właśnie, że cztery to dwa razy dwa... i chyba jesteś głupi!
A - a woda jest słona!
B - piłem wodę i jest słodka!
A - to sobie poczytaj! Piszą, że jest słona!
B - to ja chyba nie mam smaku albo ten co to pisał nie miał smaku!
A - masz małego!
B - chyba ty!
A - obrażasz mnie!
B - nie!
A - tak!
B - nie!
A - nie umiesz czytać ze zrozumieniem!
B - to ty nie czytasz dokładnie!

[#133] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #131

I te trzy (chyba losowe?) teksty ze strony "Wyborczej" to ma być dowód na to, że księża robią z gęby cholewę, że są zakłamanymi hipokrytami i darmozjadami, żyjącymi na garnuszku państwa?

Przyjrzyjmy się pierwszemu: Pan Woźniakowski, członek (współzałożyciel) Unii Demokratycznej/Unii Wolności, członek komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego a prywatnie brat Róży Thun (europosłanki z ramienia PO) jest zaniepokojony sytuacją w kraju i pisze o tym artykuł. Pięknie. COMECE go publikuje. Właściwie po co? Żeby zaognić sytuację? Zaangażować się w polityczny spór w Polsce? Rozumiem, gdyby był to artykuł dziennikarza z COMECE, analizującego sytuację. Ale głos "oburzonego" przedstawiciela opozycji? Pokaż mi na tym portalu np. artykuł przedstawiciela - bo ja wiem? Frontu Narodowego, zaniepokojonego sytuacją we Francji. Nie ma? A właściwie dlaczego?
Nie mówię, że żądanie usunięcia artykułu to najlepszy pomysł, być może należało zamiast tego poprosić o zamieszczenie artykułu polemizującego z tezami Woźniakowskiego. A może tak właśnie było, tylko "Europe Infos" zignorowała prośbę, jak to ma w zwyczaju?
[#134] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #131

Tak na marginesie, rozumiem że wiesz na czym polega działalność społeczna i charytatywna KK i jaki jest jej zasięg w Polsce, tj. ile osób z tej pomocy korzysta. Nie podejmowałbyś tematu chyba bez znajomości całości zagadnienia, bo zostaniesz wtedy rozniesiony na strzępy... Jedna minuta z Googlem.

Ot tak, żeby była jakaś skala porównawcza na czym jest skupiona dyskusja i jak to się ma do całej działalności KK w Polsce...

A o co pytałeś?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 22:41:41 przez Dopuser
[#135] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #131

Teraz numer 2: Chodzi o prezentację (będącą częścią kursu dla nowych biskupów) przygotowaną przez ks. prof. Tonego Anatrellę, w której padają słowa, że "niekoniecznie zadaniem biskupa jest zgłaszanie przypadków nadużyć seksualnych wśród podległych im księży, decyzję tę lepiej pozostawić ofierze i jej rodzinie". Trochę to inaczej brzmi niż "biskupi nie muszą informować o pedofilii", prawda?
[#136] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #133

do pierwszego napisałeś cenną uwagę ale nie wiemy dokładnie jak było więc gdybanie niewiele da - jedno jest dla mnie oczywiste - usuwanie artykułu = cenzura

Odpowiedź na:
Tak na marginesie, rozumiem że wiesz na czym polega działalność społeczna i charytatywna KK i jaki jest jej zasięg w Polsce, tj. ile osób z tej pomocy korzysta. Nie podejmowałbyś tematu chyba bez znajomości całości zagadnienia, bo zostaniesz wtedy rozniesiony na strzępy... Jedna minuta z Googlem.

Ot tak, żeby była jakaś skala porównawcza na czym jest skupiona dyskusja i jak to się ma do całej działalności KK w Polsce...

I co - dobry uczynek wymazuje 10 pozostałych, tych niecnych?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 22:45:07 przez Walti
[#137] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #134

A o co pytałeś?

Potrafisz czytać. Więc wróć do #129 i czytaj tak długo aż zrozumiesz a potem grzecznie mi odpowiedz.
[#138] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #136

I co - dobry uczynek wymazuje 10 pozostałych, tych niecnych?

Nie bredź. Nie masz w ogóle pojęcia o czym się wypowiadasz, jak widać.
Irzeciwnie. Jeden niecny uczynek kładzie się cieniem na 1000 dobrych.
Tak w ogóle, słyszałeś coś o faryzeiźmie? Już Jezus dostrzegał problem, wystarczy znać co nieco Biblię...
[#139] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #131

A teraz numer 3: Pozwól, że powołam się na najbardziej wiarygodne dla Ciebie źródło: Rok 2013, wyrok Trybunału Konstytucyjnego - sędzia Wojciech Hermeliński w uzasadnieniu stwierdza, że "Uczelnie niepubliczne po ponad ośmiu latach oczekiwania (...) powinny wreszcie otrzymać ustawowe gwarancje zasad ubiegania się o środki z budżetu państwa". Pani minister Lena Kolarska-Bobińska (wyobraź sobie, że nie z PiS, ani nawet z PR) na wyprzódki zapewnia, że już za momencik, już za chwileczkę i że 500 milonów złotych już się szykuje. Żałujesz jednej z wielu prywatnych uczelni dofinansowania, bo nie lubisz jej właściciela? A co z pozostałymi? Może lepiej sprawdź, a nuż się okaże że nie odpowiada Ci dyrektor... bo ja wiem? Międzynarodowej Wyższej Szkoły Logistyki i Transportu we Wrocławiu (Sołtysowicka 19b)?
[#140] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #137

Grzecznie to ja czekam na odpowiedź co do "faktu", że Biblia to bajka. Doczekam się?
Sądząc po stanie twojej wiedzy to raczej wątpię.

A co do twoich pytań rodem z GWnianej to lepszego źródła informacji nie mogłeś sobie znaleźć? Nie dość że niewiele wiesz to jeszcze lewicową gadzinówkę cytujesz... co ta gadzinówka pisała np. na temat Szlachetnej Paczki ?

I te trzy twoje "zarzuty" wobec KK to wszystko co masz przeciwko Kościołowi?
Bądź poważny, mistrzu, skoro nie możesz być chociaż zorientowany...

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 23:20:33 przez Dopuser
[#141] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #135

Jestem przeciwny finansowaniu jakichkolwiek uczelni prywatnych.

Trochę to inaczej brzmi niż "biskupi nie muszą informować o pedofilii", prawda?

Trochę to mi ręce opadły i uderzyły z hukiem o podłogę jak to przeczytałem.

A więc bez ogródek prosto z mostu: mamy silną pozycję, nasze wytyczne są następujące. Stosujmy od dzis zasadę że nie sra się do własnego gniazda. Pozostawmy ofiarom decyzję zgłaszania naszych pedofilów w kieckach, to sie sprawdza, za chwilę okaże się że to ofiary są wszystkiemu winne bo same pchają się do łóżek Zaspokajanie potrzeb 10-latków to też działalnośc charytatywna kościoła katolickiegoi się boją złożyć z tegoż samego powodu donosów bo przecież przestępca sam na siebie nie donosi.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 23:22:24 przez Walti
[#142] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #140

co ta gadzinówka pisała np. na temat Szlachetnej Paczki ?

Aa tak z ciekawości znalazłbyś jakiś link na ten temat ? Bo nie słyszałem o tym, pytam serio i bez złośliwości, bo aż się wierzyć nie chce żeby ktoś był na tyle głupi i krytykował takie inicjatywy.
[#143] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@uroboric_tom, post #142

Nie chodzi o krytykę, a brak pełnego obrazu że to inicjatywa jednego księdza. Co więcej bez żadnego wspomagania medialnego jak WOŚP, czyli bardzo tania. I nikt poza potrzebującymi nie korzysta z jej efektów.

Artki GWnianej
Widzisz gdzieś w tych artkach nawiązanie do katolickiego charakteru tej inicjatywy? Poza tym większość tych artków to z oddziałów lokalnych...
Akcja zebrała chyba więcej kasy niż WOŚP, a GWniana jakoś tak półgębkiem... w porównaniu z WOŚP prawie żadnej promocji w GWnianej nie było...

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2016 23:45:38 przez Dopuser
[#144] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #143

ah jeszcze... ktoś tu pisał że 1 xiondz lepszy niż 10 policjantów. A i owszem skoro człowiek w czasie wieku szkolnego więcej czasu w szkole z przebierańcem w kiecy niż z policjantem czy etykiem, pytanie nasuwa się jedno:

Czy wolelibyście żeby wasze dziecko miało wyłożone jasno, racjonalnie i na zrozumieniu prawa karnego dlaczego pewnych zasad powinno się trzymać (nie naruszaj praw innych osób)

Czy też irracjonalnie i w oparciu o urojone lęki przed wymyślonymi facetami z niebios (nie rób czynu x bo bozia się pogniewa i ześle na ciebie nieszczęścia)

Na pewno nie byłoby mojej zgody na to, żeby jakiś podstarzały pedofil, którego życie polega na obijaniu się i gadaniu do kielicha moralizował moje dzieci jak mają żyć i sprzedawał im te brednie. Na lekcje religii moje dzieci mogłyby z kolei uczęszczać dla samej rozrywki jeśli by im się chciało aby wiedziały jaki lolcontent serwuje każda lekcja (nie tylko katolickiej swoją drogą ale mniejsza o to) a ich uczestniczenie w nich polegałoby na wyśmiewaniu prowadzącego i jego absurdów.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 06:16:37 przez Walti
[#145] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #144

A więc tak: na jednej lekcji dzieciak ma się uczyć zasad, w tym poszanowania praw innych osób, po czym może sobie pójść na inną celem wyśmiewania prowadzącego. Ty tak na serio, czy za długą noc miałeś? P.S. Wsadzenie kosza na głowę też wchodzi w zakres tej kontestacji?

A skoro jest już dzień i demony poszły spać, to zastanów się może - jakimże to fundamentem etycznym jest prawo stanowione? Wybitnie ułomny wytwór ludzki. Coś, co niejednokrotnie bywa pisane na kolanie, co może zostać zmienione w ciągu jednej nocy, lub zawieszone jednym dekretem (patrz Stan Wojenny). Czego by nie mówić o religiach, tam się tak nie dzieje. Wszelkie reformy są podejmowane z wielką ostrożnością a fundamentów nikt nie śmie tknąć. Stabilność i niezmienność - to jest wielka zaleta Kościoła, co szczególnie widoczne bywa w trudnych czasach. To mnie obecnie przyciąga do Kościoła - w tym do bólu tandetnym, plastikowym świecie, gdzie panuje jeden wielki młyn, kakofonia i nie wiadomo, czego się chwycić, człowiek czasem potrzebuje czegoś stabilnego. Jakiegoś miejsca, które jest odporne na to całe dziadostwo.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 08:27:23 przez Daclaw
[#146] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #144

Co ty byś wolał i na co się zgadzasz lub nie zgadzasz to już wiemy. Nie wiemy tylko czy to kogoś interesuje poza tobą samym i po co się tak uzewnętrzniasz wykazując podstawowe braki. Chcesz wykrzyczeć swą pustkę duchową, czy jak...
[#147] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #144

Walti, co Ty sobie wyobrażasz? To, że jesteś niewierzący, wiara to dla Ciebie jakaś komedia, każdy Kapłan to przebrany w kiecę podstarzały pedofil, a dekalog to bzdura nie upoważnia Cie w żaden sposób do obrażania, szkalowania czy wyśmiewania przekonań i poglądów innych ludzi. Twoje zachowanie ogranicza się do atakowania. Nie wierzysz? Twoja sprawa ale daruj sobie takie teksty jak powyższy albo jeśli chcesz rozmawiać merytorycznie formułuj swoje wypowiedzi tak aby nie urażały w żaden sposób Twoich rozmówców. Swoim zachowaniem udowadniasz tylko, że nawet jeśli jak piszesz przebyłeś długą drogę aby dojść do swoich przekonań, to w ogóle w żaden sposób nie zgłębiłeś tematu na który sie usiłujesz wypowiadać i rzucasz stereotypami i artykułami z gazet jako swoimi wypowiedziami. Pewnie znowu napiszesz, że Cie oceniam. Tak, oceniam Twoje zachowanie według tego co piszesz, wedle Twojego totalnego braku poszanowania dla innych ludzi, którzy mają inne przekonania niż Ty. Nie wiem czy masz dzieci, ale nawet jesli jeszcze nie to juz im współczuję...jeśli chcesz je wychowywać w sposób jaki napisałeś. Nie chodzi tu o to ze nie będą wierzący bo to ich osobista sprawa ale że wychowasz je tak aby wyśmiewały sie z przekonań innych... Jak dla mnie to totalne buractwo i chamstwo i ... Mam nadzieję, że ktoś w końcu zamknie ten wątek...bo rozmowa z Toba nie na najmniejszego sensu.

Dziękuję kolegom za merytoryczne wypowiedzi, które może dadzą w końcu do myślenia temu mówiąc delikatnie ignorantowi....

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 08:40:19 przez dragon_x
[#148] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@dragon_x, post #147

Moim zdaniem Walti ze swoimi poglądami czuje się wyalienowany i szuka bratniej duszy czy odczuwa silny brak przynależności do jakiejś wspólnoty... Myślę, że Waltiemu przydałaby się profesjonalna porada psychologa, bo przecież nie księdza. Casus ala Krzysztof Pieczyński...
[#149] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@dragon_x, post #147

Walti, co Ty sobie wyobrażasz? To, że jesteś niewierzący, wiara to dla Ciebie jakaś komedia, każdy Kapłan to przebrany w kiecę podstarzały pedofil, a dekalog to bzdura nie upoważnia Cie w żaden sposób do obrażania, szkalowania czy wyśmiewania przekonań i poglądów innych ludzi.

Nie wierzę i to nie moja sprawa w co kto wierzy, póki jednak jakikolwiek Kościół jest finansowany z pieniędzy publicznych a świeckie prawo któremu podlegają również niewierzący - tworzone pod jego potrzeby (obraza uczuć religijnych, dni ustawowo wolne od pracy and many more) daje mi to pełne prawo do krytykowania zarówno faktu finansowania jak i samego Kościoła. Czaicie bazę?
[#150] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #149

Niemniej ten wątek już mnie zmęczył bo i tak nie dojdziemy do konsensusu więc temat uważam za zamknięty.

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2016 09:40:52 przez Walti
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem