[#61] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #54

Widzisz... 20 lat temu rozmawiałem z wujkiem i jakoś tak zeszło na podobny temat jak tu.
Zapytał mnie "to w co wierzysz?"
Odparłem "w to co widzę, co jest udowodnione, odkryte, zbadane."
A on na to "to znaczy?"
Ja "w naturę, wszechświat, prawa fizyki, życie, śmierć i we wszystko co widzę"
On "to własnie w Boga wierzysz, tylko to jest Twoje jego wyobrażenie"
-------------------------------------

Może się tak bardzo nie różnimy... tylko my, ateiści mamy po prostu inne podejście do tematu.
Ksiądz się pewnie nie zgodzi bo wierzy w Święta Księgę i mi powie, że muszę się spowiadać i chodzić do kościoła itp. itd.
...a taki wujek, widzisz... chodził, wierzył a ze mną się zgodził i jakoś to też sobie wyjaśnił... ta ludzką odmienność szeroki uśmiech

Trzeba tylko chcieć, i akceptować innych takimi jacy są.
Ja wtedy zaakceptowałem jego o mojej wierze opinię. I do dziś pamiętam tą rozmowę mimo, że trwała może 10 minut.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 15:49:53 przez Vato
[#62] Re: Jak to Mateusz rozdział 5 w oczy kole

@recedent, post #1

Cóż nie zauważyłem, ale nawet w takim wątku potrafi zrobić się szambo.
[#63] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #56

A mniemam na podstawie racjonalnych osądów i obserwacji, z których przy odrobinie myślenia dość łatwo wywnioskować, że brednie głoszone przez KK jak i innych monopolistów na jedyną i słuszną "prawdę" są tak naprawdę ... nieprawdą. Gdyby było inaczej to na świecie nie byłoby wojen, chorób, głodu, ludzie żyliby wiecznie i wszelkie problemy rozwiązywaliby modlitwami do ściany. Tylko kto by utrzymywał tę czarną zarazę spaślaków w kiecach? Niejeden katol ślepo wierzy, że jak pójdzie do kościółka i odda swoje ostatnie miesięczne oszczędności to trafi prosto do nieba, tymczasem utrzymuje sobie darmozjadów, plujących jadem z ambon.

Do wpajania wartości etycznych nie potrzeba nam samozwańczych pośredników boskich w czarnych kieckach. Tym bardziej, że ich wartości "etyczne" są przeplatane z jadowitym podsycaniem do nienawiści wobec wszelkich mniejszości i odstępstw od jedynego słusznego schematu a na koniec i tak okazuje się że najwięcej za uszami mają sami "pośrednicy" a z ich bełkotu czuć na kilometr hipokryzją. Ale biznes się kręci!!! I to całkiem nieźle, bo państwo ma w tym również udział.

Z takiego ideologicznego trzymania społeczeństwa za mordę pod przykrywką religii miłosierdzia i wspólnoty wynikało od zawsze więcej złego niż dobrego a sama indoktrynacja religijna doprowadziła do wielu tragedii - w najlepszych wypadkach do lęków i nieuzasadnionych obaw. Religia to najlepszy i najdłuższej funkcjonujący biznes świata. Prostytucja się może schować. Na szczęście coraz więcej osób odchodzi od tej zakłamanej organizacji, choć czarnuchy się niechętnie do tej sromotnej klęski przyznają.

[#64] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #63

przy odrobinie myślenia dość łatwo wywnioskować, że brednie głoszone przez KK jak i innych monopolistów na jedyną i słuszną "prawdę" są tak naprawdę ... nieprawdą

Słucham Cię, które konkretnie brednie są nieprawdą?

Gdyby było inaczej to na świecie nie byłoby wojen, chorób, głodu, ludzie żyliby wiecznie i wszelkie problemy rozwiązywaliby modlitwami do ściany

Bez sensu. Bóg ma być automatem do spełniania życzeń, czy to ludzie mają być automatami umiejącymi robić tylko dobro?

Niejeden katol ślepo wierzy, że jak pójdzie do kościółka i odda swoje ostatnie miesięczne oszczędności to trafi prosto do nieba

To źle wierzy. Zbawienia nie jest w stanie sobie ani kupić ani wysłużyć. Zbawienie jest za darmo.

plujących jadem z ambon

Ja kojarzę tylko plucie jadem na forum PPA, i to w zupełnie odwrotnym kierunku - z ambon nie słyszałem. Ale na pewno podasz zaraz jakiś przykład... prawda?

Co do memów - pozwól, że się nie wypowiem. Niech Ci wystarczy że nie udało Ci się nawet o mmHg podnieść mi ciśnienia. My, katolicy, jesteśmy przyzwyczajeni. Mt 5, 11-12.
[#65] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #64

Konkretnie wszystkie które mówią o zjawiskach nie zachodzących w przyrodzie. Jak i te które głoszą, że "buk jest przeciwny byście czynili {whatever}"..

A jeśli buk nie jest automatem spełniającym wszystkie życzenia to po co czarni faceci zbierają datki w intencjach dokonania się jakiegoś cudownego zjawiska? I dlaczego te datki i ich modły nie mają jakimś cudem siły sprawczej?

A zatem co powiesz na fakt, że odpusty były uzyskiwane za hajs? I obawiam się że wielu nadal wierzy w te farmazony bo obecnie w zamian za ofiary pieniężne Kościół Katolicki odprawia msze w intencji skrócenia cierpień w czyśćcu. Im więcej pieniędzy przekazanych Kościołowi, tym więcej mszy za zmarłego, tym wieksze prawdopodobieństwo że trafi on szybciej z czyśca do nieba. Nie wiadomo tylko ile tych mszy miałoby wystarczyć

A najbardziej boli mnei (was nie?)to że uczy się ryh pierdół w szkołach państwowych które miały być świeckie z założenia.. I że z tych szkół wychodzą gamonie którzy nie potrafią czytać umów między wierszami, policzyć ile będzie ich kosztowało wzięcie kredytu, sklecić poprawnie pisma urzędowego, egzekwować swoich praw w konstruktywny sposób czy stworzyć relacji z ludźmi bez uprzedzeń wpojonych przez czarnuchów, tu można wymieniać w nieskończoność braki w kluczowych kwestiach przydających się w codziennym życiu. Za to każdy absolwent jest w stanie opowiedzieć historyjkę z gadającym wężem i zaczarowanym jabłuszkiem. Nie zapominajcie moi drodzy że za bajki o żydzie łażącym po wodzie, zapłodnionej dziewicy i gadających wężach płacimy my za pośrednictwem państwa (z naszych pieniędzy publicznych). Z ciężko zarobionych pieniędzy które mają służyć społeczeństwu na przykład idąc na poprawę jakości służby zdrowia (a jest wiele do naprawy bo SZ leży i kwiczy), świecką edukację państwową, drogi, mosty, transport publiczny. Ale nie idą bo państwo od lat ładuje melony w nikomu niepotrzebne do szczęścia lekcje od wieku przedszkolnego aż do końca szkoły średniej (szkoda że nie na studiach). Dzieciaki które dzięki błyskotliwym rodzicom nie uczęszczają na zajęcia z indoktrynacji mają mimo możliwości wypisania się - przejebane. Wszystko zgodnie z prawem.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 16:48:23 przez Walti

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 16:49:31 przez Walti
[#66] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #64

Ja kojarzę tylko plucie jadem na forum PPA, i to w zupełnie odwrotnym kierunku - z ambon nie słyszałem. Ale na pewno podasz zaraz jakiś przykład... prawda?

Tak tak wiem, to ja jestem jednym z honorowych członków reprezentujących plucie jadem w stronę kleru i całkiem jest mi z tym dobrze.
Nie rozumiem dlaczego miałbym podawać jakiekolwiek przykłady, skoro kościół od lat przy każdej kontrowersyjnej ustawie czy zmianie prawnej głosi dyskryminujące tezy. Jeśli nigdy tego nie udało ci się wyłapać to nie świadczy dobrze o twojej umiejętności samodzielnego myślenia i wychwytywania hejtu. Ale mój wychwyciłeś, tak więc - jak zwykle podwójne standardy wyniesione z kościoła: jak obrazają kościół to jest be, jak my obrażamy to jest spoko.
[#67] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #66

Acha. Czyli jak ksiądz z ambony mówi, że np. zabijanie ludzi (bo np. są jeszcze bardzo młodzi, albo są już za starzy) jest złe to wtedy jest to plucie jadem. A jak Walti nazywa księży "czarnuchami" (pytanie czy bardziej chce tym obrazić księży, czy Murzynów), uparcie nazywa Boga "bukiem" (bo wie, że to będzie obraźliwe), krzyczy wielkim głosem że Pismo Święte to bajka pełna bzdur, urojeń i pierdół? Zapewne wtedy jest to "uzasadnione użycie wulgarnego języka w imię wyższej sprawy".
[#68] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #66

Stwierdzam fakt, Biblia to bajka napisana przez człowieka ....

Pytam po raz wtóry: jako umysł ścisły i techniczny powinieneś dostarczyć stricte argumentów potwierdzających twe twierdzenie, że Biblia to bajka. No chyba że metodologia się zmieniła i obecnie "fakty" się stwierdza za pomocą opinii na tematy poboczne...

Sprawdzam. Karty na stół.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 17:10:10 przez Dopuser
[#69] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #68

obecnie "fakty" się stwierdza za pomocą opinii na tematy poboczne...

sam używasz takich wybiegów erystycznych, a innym to wytykasz. Może naczytałeś się Schopenhauera ale nic z niego nie zrozumiałeś. Jak ja podbiłem stawkę to spasowałeś bo brakło dobrej karty blufferze ?
[#70] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@uroboric_tom, post #69

Czyli, że nie doczekam się faktów potwierdzających, że Biblia to bajka? No popatrz pan... niby umysł ścisły a rzuca niczym nie poparte twierdzenia i nie mające uzasadnienia w faktach...
[#71] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #67

czarnuch - osoba w czarnej kiecce. Brak znamion obrazy. A poza tym, czyżbyś pytał się samych zainteresowanych czy czują się obrażeni czy tylko opierasz się na swoich własnych domniemaniach? Znowu czuję doszukiwanie się intencji obrazy w neutralnych słówkach

buk - to też nie jest obraźliwe określenie - to nazwa drzewa występującego w Polsce. Rozumiem, że rozmawiasz ze swoim bożkiem i właśne sam ci powiedział że go obraziłem, następnym razem powiedz żeby sam o tym poinformował. Moze zaprosisz go na forum? A swoją drogą Buk to fajna ksywa, skąd wiesz, że twój bożek tak by się nie nazwał gdyby działał na demoscenie?

Pytam po raz wtóry: jako umysł ścisły i techniczny powinieneś dostarczyć stricte argumentów potwierdzających twe twierdzenie, że Biblia to bajka

Niczego nei powinienem. To ty twierdzisz, że wydarzenia z książki mialy miejsce a dla mnie to kolejna obyczajowo-przygodowa powieść. Udowodnij mi więc, że twoja teza jest prawdziwa.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 17:57:00 przez Walti
[#72] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@uroboric_tom, post #69

Walki myślisz, ze wstawiając swoje memy szkalujące katolicyzm, chrześcijanizm czy wiarę w Boga jako taką nikogo nie obrażasz? Gdybyś mimo swoich przekonań szanował poglądy choćby religijne kolegów z forum, o który toczy sie powyższy spór, to darowałbyś sobie taką dziecinadę, przyjął do wiadomości, ze inni wierzą w cos innego niż Ty i zamilkł...
Ja jestem wierzący i praktykujący, mialem i mam znajomych różnych wyznań jak i ateistów i wielokrotnie poruszany był temat wiary jako takiej, istoty wszechświata, dzieła stworzenia, religii jako takich i wiesz co? Nigdy żadna z tych osób mimo iż dyskusje były bardzo zażarte nie szkalowała przekonań drugiej strony. Widzisz ja tez poszukiwałem mimo iż wierzę w Boga. Przeczytałem wiele ksiąg dotyczących innych religii, studiowałem teologię i wierz mi lub nie mimo ze obraz Kościoła nie jest taki jaki powinien być a i w przeszłości jest wiele czarnych kart historii to wielokrotnie w swoim życiu doświadczyłem istnienia Boga...
Kiedys jeden mądry kaplan powiedział coś co zapamiętam do konca życia:
"lepiej jest wierzyć i nawet jeśli po śmierci nic nie ma zawieść się, niż nie wierzyć i po śmierci przekonać się, ze Bóg istnieje, bo wtedy na cokolwiek będzie juz za późno"...
[#73] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #70

Mosz, żryj i odczep się (żartobliwie) szeroki uśmiech
[#74] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@dragon_x, post #72

A i owszem wierzyć mozesz w co ci się rzewnie podoba, i mi to w zasadzie zwisa - nigdzie nie kwestionowałem prawa do własnego światopoglądu bo uważam to za prawo nietykalne. Moja tolerancja kończy się jednak, gdy od urodzenia narzuca się człowiekowi niepodlegające dyskusji dogmaty, gdy kościół katolicki wtrynia swoją indoktrynację do świeckich szkół, wyciąga łapska po pieniądze publiczne, wtrąca do polityki, głosząc brednie o rzekomych zagrożeniach płynących z każdej liberalnej obyczajowo ustawy, która ma ułatwiać życie obywatelom.

A i btw, jestem przeciwnikiem eutanazji, bo wiem do jak wielu nadużyć prowadzi. I nie potrzebowałem żadnych szamanów żeby dojść do tych konkluzji.

Edit: specjalnie dla ciebie, więcej memów już nie będzie

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 18:22:58 przez Walti

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 18:23:15 przez Walti
[#75] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #74

No już, już nie płacz... Wszystko będzie dobrze... To, że jesteś w niewierzącej mniejszości nie oznacza, że księża cię spalą na stosie (homoseksualistów też nie)
[#76] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #65

A najbardziej boli mnei (was nie?)to że uczy się ryh pierdół w szkołach państwowych które miały być świeckie z założenia.. I że z tych szkół wychodzą gamonie którzy nie potrafią czytać umów między wierszami, policzyć ile będzie ich kosztowało wzięcie kredytu, sklecić poprawnie pisma urzędowego, egzekwować swoich praw w konstruktywny sposób

Musisz się zdecydować, co jest problemem - to, czego w szkole uczą, czy to, że czegoś w szkole nie uczą?

Przypomina mi się palikociarnia i im podobni, którzy zachowywali się tak, jakby krzyż na sali sejmowej był największym problemem polskiego parlamentu a religia w szkole - największym problemem szkoły. I tak jakby wyrugowanie tych dwóch godzin katechezy miało w cudowny sposób polską szkołę uzdrowić. Otóż nic z tych rzeczy - problemy polskiej szkoły biorą się stąd, że jest ona obdrapaną PRL-owską skamieliną, z korzeniami w XIX wiecznym szkolnictwie pruskim i rosyjskim, że programy nauczania są anachroniczne i że pracują tam ludzie z selekcji negatywnej. To, że są tam dodatkowo lekcje religii nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Jeżeli ktoś na wprowadzeniu religii do szkół stracił, to tylko Kościół, bo upadł "prestiż" tego przedmiotu i autorytet księdza, podbudowywane niegdyś atmosferą salki katechetycznej i samej świątyni. No ale to jest osobny temat.
[#77] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #73

Nie tak prędko, mistrzu.
Gdzie tam widzisz argumenty że Biblia to bajka?
Ja widzę że to wiarygodna publikacja bo oparta nie na jednym źródle, ale na wielu źródłach, co więcej, w różnych językach. Jak ocenisz wiarygodność takiego materiału?
Wg mnie, czym więcej różnych źródeł opisujących te same wydarzenia tym wiarygodność opisywanego wydarzenia większa. Co na takie dictum twój ścisły umysł powie?

Ale ja tam zacofany katol jestem, i ze wsi na dodatek, więc się nie znam pewno..

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 19:11:55 przez Dopuser
[#78] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #76

Jeżeli ktoś na wprowadzeniu religii do szkół stracił, to tylko Kościół, bo upadł "prestiż" tego przedmiotu i autorytet księdza, podbudowywane niegdyś atmosferą salki katechetycznej i samej świątyni.

OK Dokładnie.
[#79] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@dragon_x, post #72

Mi osobiście podobała się scena z filmu "Służby specjalne" Vegi bodajże, w której to Grabowski-Kiepski grający księdza wypowiada się na temat życie pozagrobowego. O ile dobrze zapamiętałem:

Gdyby ktoś ci powiedział w twoim życiu płodowym, że w przyszłości będziesz jadł i oddychał ustami a nie pępowiną, że nie będziesz potrzebował ciekłego środowiska do życia, i że też zobaczysz na końcu światło, to byś wtedy uwierzył?

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 19:47:13 przez Dopuser
[#80] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #65

I dlaczego te datki i ich modły nie mają jakimś cudem siły sprawczej?

Skąd ta pewność że modlitwa nie ma siły sprawczej? Jakieś ścisłe dowody popierające tę tezę?
[#81] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #80

Skąd ta pewność że modlitwa nie ma siły sprawczej? Jakieś ścisłe dowody popierające tę tezę?

a jakie ścisłe dowody że ma? Ludzie i tak umierają bez względu na to jak wiele modłów się za nich odprawia
[#82] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #79

Gdyby ktoś ci powiedział w twoim życiu płodowym itp
Przykład z dupy i wiejący absurdem ale tak gdyby ktoś mądrzejszy ode mnie kto był i widział świat by mi powiedział że będę oddychał ustami bo wie to z doświadczenia to brałbym pod uwagę że ewentualnie ma rację. A ty od kogo dowiedziałeś się o istnieniu boga/bożka/siły wyższej?
[#83] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #81

Walti, w ping-ponga się bawisz? Ludzie inteligentni powinni być w stanie udowodnić to co mówią. No chyba że ktoś jest inteligentny inaczej... może zanim się coś "palnie" należałoby się po prostu zastanowić, myślę, a nie robić z siebie obciach, ze swego rzekomo naukowego podejścia...
[#84] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #83

O skończyły się dogmaty i zaczynają się argumenty około ad personam.

A zatem licząc na to że oceniasz siebie inteligentnym człekiem, udowodnij nam że bóg/buk istnieje. Nikomu jeszcze nie udało się tego dokonać a więc masz okazję zaistnieć. Ja nikomu niczego udowadniać nie muszę. To KK narzuca innym swoje nietykalne dogmaty, ja je tylko wyśmiewam. Nie da się jednoznacznie stwierdzić namacalnymi dowodami naukowymi że bóg istnieje czy nie istnieje dlatego wierzę w to co widzę a na podstawie obserwacji i doświadczeń stwierdzam że rzeczywistość potwierdza że jednak to ja mam rację a dogmaty KK tak samo jak innych totalitarnych religii nie znajdują zastosowania w życiu.
Stwierdzam, ze muzyka, alkohol, antykoncepcja są dobre bądź pożyteczne, że nie są dziełem żadnych sił nieczystych, że słuchanie muzyki daje mi satysakcję i nowe doświadczenia, alkohol rozluźnia a prezerwatywy ratują zdrowie i życie setkom tysięcy ludzi, że zdrowe relacje oparte są na zrozumieniu i akceptacji różnorodności a nie na wykluczeniu, że narzucanie dogmatów jest szkodliwe i staje się skutecznym narzędziem do trzymania społeczności za mordy że że że... itd.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 20:53:45 przez Walti
[#85] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #82

... ale tak gdyby ktoś mądrzejszy ode mnie kto był i widział świat by mi powiedział że będę oddychał ustami bo wie to z doświadczenia to brałbym pod uwagę że ewentualnie ma rację.

Dlaczego brałbyś tylko pod uwagę skoro wiedziałbyś że widział ten następny świat?

Czymże innym jest Biblia jeśli właśnie nie przekazem na temat tego następnego świata?

Ograniczając temat do stricte materialnego, skąd przeświadczenie że obecne ciało nie jest tylko teraźniejszą i chwilową powłoką? Popatrz na naturę chociażby, gdzie np. etapy życia owada są całkowicie odmienne od siebie w okresach czasu.
Rozwija się w jaju, żyje w gruncie jako larwa, przekształca się w poczwarkę na powietrzu, by po jakimś czasie wyrósł latający owad.

Czy coś, czego nauka jeszcze nie opisała oznacza że to nie istnieje? A same możliwości poznawcze człowieka, ograniczone przez jego zmysły? Siłą rzeczy jesteśmy ograniczeni w postrzeganiu świata. Polecam "Krytykę czystego rozumu" Kanta.

Głupotą jest twierdzić że ludzkość osiągnęła szczyt swej wiedzy i nic nie ma więcej do odkrycia. A faktycznie jesteśmy w takim samym położeniu jak np. 300 czy 100 lat temu. Wtedy też uważali się za niesamowicie światłych i nowoczesnych pewno, bo negujących religię...
[#86] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #85

Dlaczego brałbyś tylko pod uwagę skoro wiedziałbyś że widział ten następny świat?

Bo uwierzyłbym gdy zobaczyłbym na własne oczy.

Nigdzie nie padło stwierdzenie, że nauka osiągnęła apogeum, więc przytaczasz to bez potrzeby.

Zasada jest prosta - nie widzę - nie wierzę. na gdybanie co jest poza życiem szkoda czasu. Ja nawet nie mam go tyle żeby poznać wszystko co bym chciał poznać. To samo tyczyłoby się moich dzieci gdybym je posiadał Wolałbym żeby uczyły się w szkole kolejnych języków czy miały dodatkowe zajęcia z przedmiotu ich interesującego niż 2x w tygodniu słuchały dogmatów i bajek o gadających wężach i sodomie
[#87] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #81

A teraz przypominam że nie dostałem odpowiedzi na żadne z zadanych pytań.
[#88] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #84

Kto napisał, że: Stwierdzam fakt, Biblia to bajka napisana przez człowieka.

Więc nie baw się w przerzucanie piłeczki bo ciężar dowodu tego "faktu" spoczywa na Tobie.
Sprawdzam.
Wytłumacz jak prostemu chłopu chociaż...

Ja wiarę w życie pozagrobowe i Boga biorę na wiarę, i jako tak nic nie muszę udowadniać. Tym bardziej, że nikomu nie narzucałem się ze swoją opinią na temat Biblii. Podałem tylko fakty z nią związane a świadczące o jej prawdziwości a widziane pod kątem umysłu ścisłego.
Co ciekawe, jakoś żaden umysł ścisły nie raczył odpowiedzieć.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2016 21:35:33 przez Dopuser
[#89] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #81

Czyżbyś znowu coś "wypalił" bez żadnego pokrycia naukowego? Na czym więc opierasz swoje opinie? I nie odbijaj piłeczki, tylko konkrety, please.
[#90] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #88

Ja wiarę w życie pozagrobowe i Boga biorę na wiarę

Malo to ma wspólnego z nauką kolego i jest bardzo nieprzekonujące. Tym się różnimy że ja mogę udowodnić ci że jakaś tam modlitwa nie zadziałała albo że nic ci się nie stanie jak zjesz kiełbachę w piątek.

Podałem tylko fakty z nią związane a świadczące o jej prawdziwości a widziane pod kątem umysłu ścisłego.

To jakiś oksymoron
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem