[#211] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #208

Najprawdopodobniej przyczyną jest to ze są negatywnie odbierani to i mają prawo być nieszczęśliwi i zagubieni

I z tego powodu swoją frustrację kierują przeciw katolikom?
Tak swoją drogą widziałeś kiedyś "pokojowego" ateistę by strofował drugiego wojującego z Kościołem?

z jednej strony faceci w kiecach grzmią z ambon że to zboczeńcy z drugiej słyszą, że to prawa bo xiundz tak powiedział

Pewno do innego Kościoła chodzę bo jak sięgam pamięcią wstecz to nie przypominam sobie żadnej mszy w której poruszano by temat... wyolbrzymiasz problem po prostu, myślę.
Marginesowi społeczeństwa przypisujesz wielokrotnie większe znaczenie niż na to zasługuje, podobnie jak z ateistami...

a z trzeciej, najrzetelniejszej ze stron że wszystko jest spoko.

Nie jest spoko bo np. demonstrują się publicznie ze swoją odmiennością i próbują ją narzucić jako normę czy też domagają się przywilejów im nie przysługujących, nawet wbrew naturze...

Pytanie - przez kogo zazwyczaj są negatywnie odbierani?

Przez wszystkich którym nie podoba się ich sposób postępowania...

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 10:58:56 przez Dopuser
[#212] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #210

Wszystkie akceptuję. Nie mają do mnie odniesienia.
[#213] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #209

Jedni dziwacy w nic nie wierzą, inni wierzą w różne zabobony, np. te które wymieniłeś. I na jednych i na drugich szkoda tracić czasu.

Na ból wypróbuj Ibuprom, jest też na allegro taka maść (nawet tania), ale tego to musisz se kupić większą ilość. Podobno skuteczna, ale nigdy jej nie potrzebowałem. W ostateczności weź lek "Niep******" na pewno pomoże. Jednak od razu mówię, że to tylko działanie doraźne, bo problem jest w twojej głowie, a najgorsze jest to że nawet żadna operacja na to nie pomoże, jeśli sam nad sobą nie popracujesz.
[#214] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #212

Wszystkie akceptuję.

Acha. Czyli Walti w pełni akceptuje zasady moralne oparte na Dekalogu, ale jednocześnie w całości je odrzuca, jako ograniczające jego wolność. Rozumiem, czyli nie rozumiem.
[#215] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #211

I z tego powodu swoją frustrację kierują przeciw katolikom?

Nie wiem czy i przeciwko komu, możesz ich sam zapytać.
Pewno do innego Kościoła chodzę bo jak sięgam pamięcią wstecz to nie przypominam sobie żadnej mszy w której poruszano by temat

Ja nie chodzę do żadnego, nie wiem jak ty. Mimo to stanowisko kościoła w większości kwestii obyczajowych jest powszechnie znane więc je znam.
Tak swoją drogą widziałeś kiedyś "pokojowego" ateistę by strofował drugiego wojującego z Kościołem?

Nieraz. Czasami bywa i tak, że wojujący ateiści przynoszą więcej szkody niż pożytku swoją walką z wiatrakami tworząc negatywny wizerunek dla osób niewierzących więc i zostają sprowadzani do porządku.
[#216] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #214

Dopóki czyjeś zasady bezpośrednio mnie nie dotyczą ani nie krzywdzą, a nawet to że ktoś ich przestrzega przynosi mi korzyści to je akceptuję, bez względu na to czy są zgodne z moimi.

O ile ateiści mają bardzo podobne zasady do dekalogu - to przestrzeganie ich już nie wynika z faktu kierowania się "prawem boskim" a własnym rozsądkiem i poczuciem odpowiedzialności
[#217] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #211

Nie jest spoko bo np. demonstrują się publicznie ze swoją odmiennością i próbują ją narzucić jako normę czy też domagają się przywilejów im nie przysługujących, nawet wbrew naturze...

Tak robi garstka krzykaczy i ekstremistów, którzy nijak się mają do całej społeczności i z którymi spora część tej społeczności się nie utożsamia. Przeciętny homoseksualista balansuje na granicy depresji, podtrzymuje zasłonę dymną i siedzi jak mysz pod miotłą w nadziei, że nikt się nie zorientuje.
[#218] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #217

domagają się przywilejów

zawsze zastanawiało mnie jakich to przywilejów oni się domagają... pierwszenstwa w kolejkach?

balansuje na granicy depresji, podtrzymuje zasłonę dymną i siedzi jak mysz pod miotłą w nadziei, że nikt się nie zorientuje

I uważasz, że to normalne kiedy społeczeństwo jest aż tak podzielone? Bo wg mnie nie (chociaż do najbardziej empatycznych ludzi nie należę)
A kiedy na ten podział jest przyzwolenie ze strony osób które reprezentują ideę jak wy to nazywacie --miłosierdzia bożego to już w ogóle jakiś megakabaret powstaje

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 12:00:24 przez Walti
[#219] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #218

zawsze zastanawiało mnie jakich to przywilejów oni się domagają... pierwszenstwa w kolejkach?

Takie śmieszne że aż smutne, bo niby nauki KK są ci znane a postawa roszczeniowa gejów czy lesbijek nie. Po co poruszasz temat jak nie masz bladego pojęcia?
Odpowiem w twoim stylu, że łatwo te informacje wygoglować... napisz coś na temat jak znajdziesz.

I uważasz, że to normalne kiedy społeczeństwo jest aż tak podzielone?

Znaczy obecnośc znikomej grupki seksualnych odmieńców ma świadczyć o podziale społeczeństwa? Ty tak na poważnie?
[#220] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #216

Dopóki czyjeś zasady bezpośrednio mnie nie dotyczą ani nie krzywdzą, a nawet to że ktoś ich przestrzega przynosi mi korzyści to je akceptuję, bez względu na to czy są zgodne z moimi.

Ale powiesz mi może które z nich ograniczają wolność osobistą w aż tak nieznośny sposób? Chociaż chyba pytam nieodpowiedniej osoby, zdaje się że to Vato pisał, że:

Wierzący (nie tylko Katolicy) są ograniczani różnymi zakazami i nakazami, przez co nie mają pełnej wolności

Rozumiem, że nie zgadzasz się z nim?
[#221] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #216

O ile ateiści mają bardzo podobne zasady do dekalogu - to przestrzeganie ich już nie wynika z faktu kierowania się "prawem boskim" a własnym rozsądkiem i poczuciem odpowiedzialności

Wynika z tego, że zasady dekalogu są na tyle uniwersalne, że chcąc nie chcąc też je przestrzegasz mimo woli... nie wiem w takim razie jak ograniczenia wynikające z tych zasad - będących w twojej głowie - mają się do wolności o której bredziłeś wcześniej, że niby katolicy są zniewoleni ich przestrzeganiem, i że ateiści ich nie przestrzegają bo korzystają z życia. Więc?
[#222] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@recedent, post #220

...to ja napisałem. Zakazy i nakazy są różne, znacie je bardzo dobrze ale podam tu kilka przykładów:
-musisz chodzić na mszę
-musisz się spowiadać (np. żeby iść "czysty" po komunię)
-musisz pościć wtedy kiedy post i w piątki
-musisz dzień święty święcić
(to jest najśmieszniejsze kiedy mój teść miał problem gdy trzeba było koło w aucie dopompować w niedziele hahaha!)
(...albo smutne było kiedy teściowa zabroniła mi z żoną polecieć na wycieczkę do Egiptu bo tam nie ma kościoła i żona nie będzie mogła iść w niedziele)

To tyle w wieeelkim skrócie co mnie odpycha (wręcz rzygać mi się chce) od debilnych zakazów/nakazów. Dla mnie to jest jedna, wielka parodia.
Dlatego powtarzam, że ta dyskusja jest bezsensowna bo Wy swoje i my swoje i to się nie zmieni nawet za 50 kolejnych stron.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 12:25:54 przez Vato
[#223] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #219

Jeżeli ta obecność jakiejkolwiek grupy społecznej komukolwiek wadzi do tego stopnia że ją podkreśla epitetami "odmienców" i przypisuje jej żądania jakichś przywilejów <które przywilejami nie są bo przywilej to jednak prawo do czegoś czego inni nie posiadają (na przykład przywilej to prawo do bezpłatnych podróży posiadane przez m.in. posła i senatora>, a o ile wiadomo ich żądania dotyczą tylko zrównania praw) i do tego stopnia że jak sam przyznałeś (lub ktoś inny, nie chce mi się wracać) jedni boją się drugich (zupełnie nie wiadomo kto kogo bardziej ) to tak jest to podział społeczeństwa.

Nie zgadzam się z nim ale w innym kontekście niż ogólny, ja bym to po prostu napisał: katolicy narzucają sobie sami pewne ograniczenia których nie narzucają sobie niewierzący. W innych religiach absurd poszoł znacznie dalej. Radykalni muzułmanie na przykład nie piją alkoholu i stronią od słuchania muzyki, tatuaże są "zakazane" ... Nie że im nie wolno. Tylko sami sobie ubzdurali że im nie wolno.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 12:45:28 przez Walti
[#224] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #218

I uważasz, że to normalne kiedy społeczeństwo jest aż tak podzielone?

A może po prostu polskie społeczeństwo nie lubi ostentacji, bez względu na to, czy chodzi o paradę równości, rowerową masę krytyczną, marsze KOD, czy PiS-owskie miesięcznice? Jesteśmy kulturą raczej północną i nadmierna publiczna ekspresja nie jest tu dobrze widziana. Przeciętny Polak wypowiada się następująco: "Nie mam nic przeciwko gejom, pod warunkiem, że się z tym nie afiszują" albo "niech sobie robią co chcą i jak chcą, byle nie wychodzili z tym poza swoją sypialnię".

Można powiedzieć, że ci, którzy twierdzą, że walczą o prawa homoseksualistów, wykazują się kompletnym niezrozumieniem istoty sprawy i wyświadczają im niedźwiedzią przysługę. Należy utrwalać wizerunek homoseksualisty - sensownego człowieka, który wygląda i zachowuje się w granicach normy a swoją prywatność trzyma u siebie (takich jest większość) a nie małpy pląsającej w różowych gaciach. Kto rozsądny kupi to drugie, w jakiejkolwiek sprawie?

Warto zauważyć, że odkąd Robert Biedroń zajął się konstruktywnymi sprawami, jego orientacja nagle przestała być tematem nr 1.
[#225] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #222

Było:
Ateiści [...] żyją w przekonaniu iż za życia trzeba korzystać bo potem nie ma nic.. i korzystają ile mogą albo ile chcą.

Teraz jest:
Zakazy i nakazy są różne, znacie je bardzo dobrze ale podam tu kilka przykładów:
-musisz chodzić na mszę

Widzisz, jak człowiek się czemuś poświęca to pozwala na pewne samoograniczenia.
Np. w sporcie skoczkowie narciarscy "zbijają" wagę, etc. To co powyżej napisałeś to nie są żadne ograniczenia wolności a świadectwa wiary. Po prostu dla utrwalenia wspólnoty.
Jak należysz do np. jakiegoś koła sportowego to też chodzisz na zawody czy turnieje, zachowujesz formę poprzez treninig i post, bierzesz czynny udział w turniejach. Dostrzegasz tam jakieś ograniczenia w wolności?

Co z wolnością w relacji mąż-żona? Co z wychowywaniem dzieci w nieskrępowanej katolickimi zakazami wolności?

To tyle w wieeelkim skrócie co mnie odpycha (wręcz rzygać mi się chce) od debilnych zakazów/nakazów. Dla mnie to jest jedna, wielka parodia.

Jedną wielką parodią jest to co wypisujesz by usprawiedliwić swoje teorie.
Jak pisałem wcześniej: pustka i nic pozytywnego do zaproponowania katolikom.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 13:05:49 przez Dopuser
[#226] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #223

Za to wolno im gwałcić, okradać i mordować, niestety tylko niewiernych, ech te samoograniczenia. Ale nawet ich się do tego namawia i wmawia że to powód do dumy. Aż mi się przypomina pewien cytat:

Nie ufam tym, którzy tak dobrze wiedzą co Bóg chce by zrobili, gdyż zauważyłam, że dziwnym trafem zawsze jest to spójne z ich własnymi żądzami. – Susan B. Anthony
[#227] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #225

Chcesz to się poświęcaj. Ja nie chcę i nie mam zamiaru robić takich debilizmów.
Nie usprawiedliwiłem teorii tylko udowodniłem prawdę
(która bardzo Ciebie w oczy kole - to ci pech)
Powtarzam, że jako ateista nie mam zamiaru niczego proponować katolikom.
Niech sobie odmawiają ile chcą :) Dla mnie tylko lepiej!OK
[#228] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #227

Powtarzam, że jako ateista nie mam zamiaru niczego proponować katolikom.

Bo też nie masz nic, nie mówiąc już w ogóle o czymś lepszym, do zaproponowania.

A przez porównanie twoich wcześniejszych postów o katolickim "ograniczaniu" wolności z tym co teraz wypisujesz, i na co unikasz odpowiedzi, pięknie widać obłudę i "atrakcyjność" ateizmu.

Tak na marginesie, odpoczynek w 7. dniu też jest nakazem boskim.
Rozumiem że nie poddajesz się temu religijnemu ograniczeniu wolności i całą niedzielę spędzasz w pracy.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 14:52:22 przez Dopuser
[#229] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #224

A może po prostu polskie społeczeństwo nie lubi ostentacji

Ostentacja to jedno - sam też nie lubię nadmiernego afiszowania się - czymkolwiek, nie lubię również gdy katolicy ostentacyjnie obnoszą się ze swoją wiarą.

demonizowanie gier komputerowych, zabawek, kondomów, gendera, gejów, alkoholu, zabawy w trakcie postu (wymyślonego nie wiadomo po co - pewnie dla ograniczeń scalających w bólu wspólnotę ) to drugie a w tym dominują przedstawiciele kościoła. Ja naprawdę nie wiem co się tam na kazaniach dzieje (jak niektórzy twierdzą że zero jadu itd. ok spoko) ale wystarczy że spojrzy się od czasu do czasu w środki masowego przekazu - za każdym razem jak pokaże się taki klecha w mediach to "dowiaduję się", że kolejna rzecz to wytwór szatana... No i to cotygodniowe napierdalanie w dzwony Każdy przeciętny obywatel za napierdalanie w dzwony miałby najazd policji za zakłócanie porządku.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 15:08:20 przez Walti
[#230] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #228

Niedziele czasem spędzam na zabawie, czasem w pracy, czasem w domu, czasem w kinie i na piwie z kumplami albo na wycieczce.

Mogę robić co chcę bo nie ogranicza mnie głupota i debilizm pobrany z jakiejś wątpliwej jakości powieści wielu autorów jak Ciebie.
[#231] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Vato, post #230

Niedziele czasem spędzam na zabawie, czasem w pracy, czasem w domu, czasem w kinie i na piwie z kumplami albo na wycieczce.

Czyli mimo woli postępujesz zgodnie z nakazem by niedzielę spędzić na odpoczynku i bez pracy...

Mogę robić co chcę bo nie ogranicza mnie głupota i debilizm

Zdradzę ci sekret, że widzę że robisz w większości tak jak zasady religii chrześcijańskiej nakazują... dziwne, że nie czujesz tych religijnych ograniczeń swej wolności

pobrany z jakiejś wątpliwej jakości powieści wielu autorów.

A tu już zaczynasz znowu bredzić, bo nijak nie jesteś w stanie udowodnić tego co piszesz...
piękny przykład ateistycznego pustosłowia, ot co.

A poważnie to niby takie mądre i ścisłe umysły a nie są w stanie dojrzeć faktu, że zasady chrześcijańskie w swej zdecydowanej większości są zasadami uniwersalnymi, i cały zachodni świat dzięki nim się ukształtował i na nich się opiera...
[#232] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #231

ech ta pokrętna katolska logika...;)

Rozumiem że ty jako gorliwy katolik w pozostałe dni spędzasz swój cały czas w pracy - w domu ani na zabawie już nie?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 16:10:59 przez Walti
[#233] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #229

zabawy w trakcie postu (wymyślonego nie wiadomo po co - pewnie dla ograniczeń scalających w bólu wspólnotę)

Sądzę, że dla higieny ciała i ducha, podobnie jak to:

-musisz chodzić na mszę

Generalnie człowiekowi dobrze robi jakaś dyscyplina fizyczna i umysłowa, a najlepiej jedna i druga na raz. Tego rodzaju "ograniczenia" zalecają nie tylko religie, ale też rozmaite systemy filozoficzne. Schlebiając, bez ograniczeń, wyłącznie swoim zachciankom, człowiek przeważnie nie kończy dobrze. W najlepszym wypadku zamienia się w gnuśną, rozlazłą kluchę, w gorszych - popada w nałogi, choroby.
[#234] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Daclaw, post #233

Sądzę, że dla higieny ciała i ducha, podobnie jak to:

Ja myślałem że dla higieny ciała służy prysznic

Dyscyplina jest dobra. Tu się zgodzę. Ale ja doceniam tylko jedną - kiedy się czegoś konstruktywnie uczę, i ktoś mnie pilnuje, sprawdza postępy, ocenia moją pracę. To przynosi wymierne efekty zwłaszcza w początkowej fazie nauki nowych rzeczy, ale do diabła, jaki cel ma dyscyplina pokroju "w piątki muszę pościć" albo "musisz iść czysty na komunię" wtf? ;)
[#235] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #234

jaki cel ma dyscyplina pokroju "w piątki muszę pościć" albo "musisz iść czysty na komunię"...

Nie wiem czy wiesz ale właśnie po raz kolejny udowodniasz swą ignorancję i brak znajomości tematu na który dyskutujesz.
A tak w ogóle, odpowiedzi znajdziesz w Goggle'u, wystarczy chcieć poszukać... niedługo zaczniesz pytać pewno po co ksiądz chodzi w sutannie, i do tego czystej... załamka, normalnie.
[#236] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Dopuser, post #235

dlaczego ksiądz chodzi w sutannie?

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 18:11:04 przez Walti
[#237] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #236

Ksiądz chodzi w sukience ze względu na preferencje seksualne.
[#238] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Diabeł, post #237

Bywa dobry rolnik i zły rolnik tak samo z księdzem ..są dobrzy są zli. Wielu niestety ucieka w kapłaństwo żeby ukryć właśnie swoje preferencje, ale tam na pewno nie ma boga. Wiara jest czymś super i człowiek który nie wierzy jest o wiarę uboższy .Ja wierzę w fizykę ,chemię , biologię i w boga. Jak ktoś nie wierzy niech chociaż dekalogu przestrzega i na świecie będzie fajnie..do kościoła chodzę co niedzielę ale tylko na 10-15 min . Zależy za ile spraw muszę podziękować.
[#239] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Walti, post #236

Dlaczego lekarz chodzi w fartuchu?
[#240] Re: Synek Szamana z portalu eXec potrzebuje pomocy

@Adamza, post #238

To po prostu zwykły bardzo dobrze płatny zawód a i tak większość katabasów dyma na boku i ma dzieci
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem