Komentowana treść: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera
[#121] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #118

Zgodnie z tym rozumowaniem czemu chcesz się nazywać amigowcem skoro nienawidzisz Ainc.

Sądzisz, że ludźmi targają aż tak silne namiętności? Że nienawidzą AInc? Raczej dawno ją olali i po prostu ironizują, czytając n-te z rzędu zapowiedzi. Ironia i kpinki są uzasadnione, biorąc pod uwagę dotychczasowie osiągnięcia tej firemki.
[#122] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Ijon_Tichy, post #121

Bardzo trafna uwaga - tu nie ma miejsce na "nienawiść". A ironia ? no cóż.. Amiga NIC zdecydowanie sobie przez te wszystkie lata na to sumiennie zapracowała. A umowa z Hyperionem - zapyta ktoś ? No właśnie - jedyny w miarę rozsądny krok - bo jak wiemy, sami to by na pewno AmigaOS stworzyli....
[#123] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #118

I za to masz pretensje do całego świata i to twoim zdaniem sprawiło, że "Amiga zyskała wrogów"?

Amiga zyskała licznych wrogów, posród tych osób, które się na niej zawiodły. Nie zastanowiło Cię nigdy, dlaczego wiele osób dostaje piany na dźwięk słowa "Amiga" a prawie nikt słysząc o np. Atari?

To tak jakbyś mówił, że jesteś wrogiem chrześcijaństwa bo ksiądź w twoim kościele jest głupi i nie podoba ci się to co wygłasza.

Gdyby to nie był jeden ksiądz, tylko oficjalna doktryna, głoszona na przestrzeni kilkunastu lat, to chyba każdy, kto nie jest zakutym trepem, zacząłby się przynajmniej zastanawiać...

Ostatnia edycja: 24.04.07 14:40:23
[#124] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Daclaw, post #119

No właśnie o to chodzi, że nie. Tak samo jak można używać kart phase5. To właśnie pokazuje infantylność rozumowania przedmówcy.
[#125] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #124

zatem ktos moze byc amigowcem majac arosa czy mosa,juz dotarlo??

Ostatnia edycja: 24.04.07 16:14:01
[#126] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@AmiChris, post #125

Może mieć nawet windowsa bo tu nie mówimy o sprzęcie,
ale gdy taki hipotetyczny "amigowiec" wchodzi na amigowy portal tylko po to aby naśmiewać się z komputerów o tej nazwie (również made by Commodore), systemu operacyjnego z tą nazwą (w dowolnej wersji) i wszelkich mniejszych i większych firm starających się coś zrobić dla tej marki to dla mnie jest niezrozumiałe co jeszcze robi w tej "piaskownicy" skoro pała taką niechęcią do wszystkiego co ma w nazwie "Amiga".
[#127] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #126

Nie - jak zwykle nadinterpretujesz. Nikt się tu nie naśmiewa z komputerów produkcji Commodore. Nie chodzi też o dyskredytowanie takich czy innych rozwiązań hadwarowych czy też softwarowych. Natomiast każdy ma prawo do krytykowania czy też wyrażania własnych opinii.
W AmigaOS4 jest kilka rozwiązań które mi się podobają, kilka mi się nie poodba .. a kilka innych (mniej lub bardziej) fajnych pomysłów zostało "załatwionych" przez fatalną implementację. Nie podoba mi się wmawianie że AmigaOne to rewelacyjny, wysokiej jakości hardware, nie posiadającym żadnych błędów. Że wysoka cena jest wynikiem wysokiej jakości produktu - kiedy tak nie jest.
Pegasos i MorphOS idealne też nie są. Ale ja się o tym nie wstydzę i nie krępuję głośno mówić.
Natomiast postępownie każdej firmy która usiłuje wydębić od ludzi kasę za nic bazując li tylko na ich sentymencie do tego czym był komputer Amiga oraz AmigaOS nie zyska nigdy mojej aprobaty - wyżyłowane ceny, opowieści o super-hiper sprzęcie tuż, tuż.. to kolejne bajki.
Może tym razem ACK jednak kitu nie ciśnie... ale jakoś specjalnie w to nie wierzę.
[#128] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@AmiChris, post #125

brednie, to nierealne, gadaj tak dalej - za karę zabrali Ci awatar i już płynie po Ciebie bojówka młodzieży wszechamigowej, zobaczymy jak dlugo będziesz się śmiać

btw. to mozna mieć arosa i używać ?
[#129] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@rzookol, post #128

hehe,no to mam przerabane ;)
z arosem to nie wiem,camelek uzywa i sobie chwali.
[#130] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #126

Może mieć nawet windowsa bo tu nie mówimy o sprzęcie,

Windows to nie sprzęt - taka mała uwaga.
[#131] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #126

Amigafanie, czy mógłbyś się ustosunkować do tego co napisał Maag w poście 127, pewnie wiele by to wyjaśniło osobom mającym do Ciebie jakieś pretensje, a i Twoje stanowisko zyskało by na klarowności
[#132] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@baderman, post #131

Heh... do czego tu się ustosunkowywać, przecież zawsze tak jest, jakaś wiadomość o sprzęcie dla AOS 4 lub o samej A Inc. i od razu ostra jazda i to bez trzymanki, już mniejsza, że są pewne pobudki spowodowane niespełnionymi obietnicami z przeszłości etc. ale i tak widać to jak na dłoni, że to nie jest nienawiść do samej dobrze nam znanej firmy a bardziej złość, że to nie MorphOS i bplan dostali licencji od AInc i wiele osób kupiło Pegazy i nie dostali na nie AOS 4 jak na to być może liczyli swego czasu i teraz ktoś musi dostać, a czemu nie Ci którzy mimo wszystko jeszcze wierzą, że coś z tego wyjdzie...

A wracając do samego newsa, ciekawa sprawa, jakbym się doszukiwał jakiś "zakulisowych gierek", to może swego czasu ACK coś wyszło po części z jego projektów, A Inc się o tym dowiedziała, a Mr. Kowalczyk poszerzył ten projekt na całą płytę główną a nie tylko kartę procesorową... OK
[#133] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Hugen, post #132

Kupując pegaza "przygotowałem" się na używanie tylko morphosa, ale nie ukrywam, iż po cichu liczyłem, że będę mógł zakupić AmigaOS4 dla tego hadware.. czekałem i czekałem. Ale teraz już nie czekam. Bo MOS mi w zupełności wystarczy. A że nie nazywa się "AmigaOS" ? no cóż.. MorphOS to też dobra nazwa.
[#134] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@MaaG^dA, post #127

a kilka innych (mniej lub bardziej) fajnych pomysłów zostało "załatwionych" przez fatalną implementację

Mógłbyś rozwinąć?
[#135] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera
Według mnie ta cała sytuacja jest po prostu smutna. Ludzie się starają, piszą softy, wpłacają na bounty, prowadzą portale i organizują imprezy a Amiga inc. zamiast coś konkretnego zdziałać bawi się w jakieś przepychanki z licencjami itp. Dla mnie to również wygląda na szukanie sprzymierzeńca po ruchu Hyperionu i ACube. Miejmy nadzieję że choć jakiś sprzęt z tych działań powstanie. Choć z drugiej strony zapowiedzi zapowiedzi to trochę śmieszne już jest. Nie mniej jak za to 500$ będzie coś w miarę rozsądnego to to kupie.
[#136] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Drako^lM, post #86

no wlasnie PowerVixxen LT z ACK nie potrzebuje licencji i do dzis karty nie ma

Ostatnia edycja: 24.04.07 20:15:14
[#137] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #126

i wszelkich mniejszych i większych firm starających się coś zrobić dla tej marki to dla mnie jest niezrozumiałe co jeszcze robi w tej "piaskownicy" skoro pała taką niechęcią do wszystkiego co ma w nazwie "Amiga".

Jestem po lekturze komentarzy na AW.net i tam co drugi koment to jazda po ACK i Amiga Inc. niczym po zdechłej kobyle.
[#138] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@MaaG^dA, post #103

no tez po gigantycznym poslizgu. a dostepny dalej nie jest. wiec makietka.
[#139] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@mailman, post #137

Dziwisz się ? Amerykanie zafundują nam tarczę antyrakietową.. to i AmigaNIC obronimy...
[#140] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera
Amiga to bardzo fajny komputer, ma bogatą historię i wiąże się z nim mnóstwo dobrych wspomnień, z jego użytkownikami kiedyś też.

Póżniej markę Amiga zaczęły odkupywać od siebie jakieś firmy-krzaki, obiecując cuda-niewidy, kłamiąc, kręcąc, oszukując, wyłudzając pieniądze... Powstało kilka kiepskich konstrukcji sprzętowych, które wciskano naiwnym jako Amigi, podczas gdy były to odrzuty z prac badawczych nad platformami PPC.

Jednocześnie środowisko podzieliło się, wypluwając z siebie małą, acz hałaśliwą grupę radykałów, którzy sami zdefiniowali co jest amigowe, a co nie i występują w roli sędziego i kata jednocześnie.

Miło wspominam tamtą Amigę z dawnych czasów, jej ducha i społeczność. Ta obecna jest koszmarnym mutantem, dewiacją, idiotyzmem. Obecna Amiga, czy to firma, sprzęt, czy fanatyczni użytkownicy, przeczą tamtym wartościom i ideałom. Dlatego gardzę tym zjawiskiem i tymi ludźmi.
[#141] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@MaaG^dA, post #139

Nie dziwię się. Nie chcę zajmować stanowiska co i kto jest bardziej amigowe, lecz chcę pokazać, że teoria iż plujący bardziej na Amigę są mniej amigowi jest już z założenia błędna, bo lekką ręką licząc 50% społeczności ma takie zdanie i powinna się wstydzić. I co ciekawe, nawet Ci dość mało radykalni w poglądach tak uważają.
[#142] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #70

(to pytania retoryczne bo odpowiedź jest oczywista)

Nie jest oczywista. Nikt tutaj nienawidzi Amigi i AmigaOS, tylko porabanej A NIC, Heperow i innych fanatykow z X portalu :P
[#143] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@amigafan, post #126

gdy taki hipotetyczny "amigowiec" wchodzi na amigowy portal tylko po to aby naśmiewać się z komputerów o tej nazwie

Właśnie, "hipotetyczny" jest tu kluczowym słowem. Na własny użytek stworzyłeś sobie taką "złą wirtualną mofcę" i w polemikach posługujesz się nią, podczas gdy żaden rzeczywisty zwolennik MOS-a nie naśmiewa się z komputerów Amiga ani z AmigaOS (chyba że krytykę nazywasz naśmiewaniem się). Co do wszelkich firm starających się zrobić coś dla Amigi - czy uważasz, że Amiga Inc. zrobiła coś dobrego dla Amigi? ACK Controls przynajmniej napisał jeden czy dwa sterowniki, chociaż znacznie lepiej znany jest z obietnic bez pokrycia. Te dwie firmy ośmieszają się same wystarczająco skutecznie, naśmiewać się z nich nie ma potrzeby.

Zatrzymam się jeszcze na pewnym charakterystycznym sformułowaniu, mianowicie "starających się coś zrobić dla tej marki". Nie uważasz, że raczej powinniśmy oceniać firmy po tym, co zrobiły dla amigowej społeczności? Jeżeli Amiga Inc. wyprodukuje pod marką Amiga znakomity opiekacz do grzanek i sprzeda go w milionie egzemplarzy, to niewątpliwie zrobi coś dobrego dla marki, pytanie co z tego będą mieli amigowcy?

Spróbuj też wyzwolić się z kompleksu oblężonej twierdzy. Tak jak wielu fanów AmigaOS, każdą krytykę pod jego adresem traktujesz jak osobistą zniewagę. Powiedzmy to sobie szczerze, AmigaOS ideałem bynajmniej nie jest, podobnie jak sprzęt na którym działa. Tak samo jest zresztą z MorphOS-em, czy Pegasosem. Widać tu jednak pewną różnicę. Użytkownicy MorphOS-a nie wahają się skrytykować tego, co im się nie podoba, nie przebierając nieraz w słowach. Nie robi się tajemnic z błędów i niedoróbek. Natomiast w środowisku użytkowników AmigaOS 4 buduje się świątynie w rodzaju exec.pl czy amigans.net, gdzie system staje się obiektem kultu, a krytyka Amiga Inc., Hyperionu, AmigaOS 4 czy AmigaOne jest zakazana pod groźbą klątwy i traktowana jako "naśmiewanie się". Więcej luzu może?
[#144] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera
No i znowu powtarza się stara historia. Dobra wiadomość w obozie czerwonych to zaraz agresywna kontra ze strony niebieskich, a już nie daj żeby ktoś się sprzeciwił to zaraz zostaje obrażony, a jego zachowanie określone jako chamskie, trollowanie etc.

Jak Amiga Inc. nie robi/ogłasza czegoś to źle, jak coś zrobi to jeszcze gorzej.
In lepiej się dzieje w światku prawdziwej Amigi tym mocniejsze plucie jadem i głośniejsze szczekanie w kierunku Amigi/AOS4.

Normą jest zasłanianie się nieudolnością Amiga Inc. a w rzeczywistości chodzi o plucie i atakowanie AOS4 bo przecież on nie miał powstać, nowe Amigi nie miały/mają powstać - to plus upadek Amiga Inc. byłoby ideałem dla niebieskich, którzy przecież uważają, że pegaz+mos jest bardziej amigowy od Amiga+AOS4, bo pegaza konstruowali ludzie z phase5 i brakuje mu podobno tylko naklejki, a mos powstały na zerżniętych pomysłach jest kilka lat przed AOS4 i w ogóle jest cool tylko brakuje mu nazwy, która w ich opinii i tak jest nie ważna.

Za to całe to ich zachowanie świadczy o tym, że jednak im tej "naklejki i nazwy" brakuje i w ten sposób wyładowują swoją frustrację i żal po swojej złej decyzji - wybraniu "taniej podróby".

PS. Proszę specjalnie nie trollować/polemizować bo nie będzie miało to sensu.
[#145] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Kiv_Master, post #144

Dobra wiadomość w obozie czerwonych

Dobra to ona będzie jak coś zobaczymy. Na razie jest to pusta, bez pokrycia informacja.
[#146] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Kiv_Master, post #144

Dobra wiadomość w obozie czerwonych to zaraz agresywna kontra ze strony niebieskich, a już nie daj żeby ktoś się sprzeciwił to zaraz zostaje obrażony, a jego zachowanie określone jako chamskie, trollowanie etc.

Jakiś link może dla poparcia tej tezy ? Tylko nie mów o śmianiu się z portu AbiWorda pod X11 dla AmigaOS4. Bo nie o to tu chodzi. Co z tego że udało mi się skompilować pod ixemul xchata, skoro bez znacznych przeróbek w samym kodzie jego "amigowość" (co oznacza dla mnie użyteczność w systemie amigowym, a dokładniej w morphosie) byłaby żenująco niska)

Normą jest zasłanianie się nieudolnością Amiga Inc. a w rzeczywistości chodzi o plucie i atakowanie AOS4 bo przecież on nie miał powstać, nowe Amigi nie miały/mają powstać - to plus upadek Amiga Inc. byłoby ideałem dla niebieskich

To nie jest żadna norma. Normalne jest to, że jeżeli ktoś popełnia błędy to mu się je wytyka. AmigaNIC jak do tej pory nie zrobiła niczego konstruktywnego dla amigowców.. poza samym trwaniem marki. Dlaczego ? Przygotowanie specyfikacji Zico to żaden wysiłek - zresztą A1 nie do końca tę specyfikację spełniała (brak karty gfx martox np.) A reszta ? Hardware .. firmował Eyetech, system - Hyperion. A gdzie wkład własny AmigaNIC ? w logo ? nawet strona jest .. powiedzmy chaotyczna.
A poza tym - gdyby faktycznie niebieskim - jak to określiłeś - rzeczywiście zależało na tym, aby czerwoni zeszli z tego rynku całkowicie - to czy przejmowaliby się "newsami" jakiego AmigaNIC czy też ACK ? Wątpię. A skoro interesują się co tam u "czerwonych" słychać, to jednak jakieś powody być muszą. A na pewno nie jest to zawiść.
Btw. Mój pegasos nigdy nie miał i nie ma nalepki "Amiga" lub podobnej. Od samego początku widnieje na nim nazwa "Pegasos". I nie określam go mianem AmigiNG czy AmiPegaz. Po prostu pegaz. I już. A Morphos ? Nowym AmigaOS nie jest.. ale jest systemem amigowym.
Uff.. i to by było na tyle
[#147] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Kiv_Master, post #144

Masz jakiś kompleks? AmigaOS4 miał powstać, tyle, że ma ponad 10-cio
letni poślizg. Nikt rozsądnie myślący nie mówił, że nigdy nie
powstanie, tylko, że nie powstanie w 2 miesiące ani w pół roku, co
podchwycono w bajdurzeniach jednego kiepskiego marketingowca i na
jednym portalu (czy to nie zbyt wielkie słowo) broniono tej hipotezy
niczym świętości. Żadne rozsądne argumenty osób, które choć trochę
znają się na programowaniu nie docierały do tych paru osób. Co więcej
upatrzyły one sobie wrogów, we wszystkich, którzy nie zgadzali się z
wizją, że w 2 miesiące powstanie AmigaOS4. To tyle. Co d naśmiewania
się, to często naśmiewamy się (ja i pare innych osób) z różych
informacji - też tych dotyczących morphosa, pegasosa ect, tylko, że
tam nie pojawiają sie znikąd obrońcy dobrego imienia Amiga NIC,
dlatego wątki są krótsze, ot co...
[#148] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Kaczus, post #147

No i znowu to samo o czym właśnie pisałem wyżej, tradycyjna reakcja. Cóż chyba ktoś inny ma tu jakiś kompleks (np. braku naklejki).
[#149] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@MaaG^dA, post #146

Ciesze sie bardzo ze to napisales - treściwe i logiczne. Problem jednak w tym ze jednak spora wiekszosc osób na tym portalu atakuje wsposób zupełnie nie kontrolowany kazdy news zwiazany z OS4 i jego obecny oraz potencjalny HW. Staram sie na to spojrzec bardzo obiektywnie nie jestem zwiazny z zadnym portalem a do Amigi wrócilem po dlugich latach...Niby portal moderowany ale osobiste wycieczki spotyka sie tu pod kazdym postem zwiaznym z Os4. To jest sedno sprawy i problem PPA. Jak mi ktos zaraz napisze (tak juz bywało) nie podoba Ci sie to nie czytaj i nie postuj.. TO ja sie pytam czy tu moze chodzi o to by zawezic srodowisko do wybranców i zniechecic do nowej Amigi ??

Ostatnia edycja: 24.04.07 22:01:34
[#150] Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera

@Kiv_Master, post #148

Kivaj się stąd sticker fanboy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem