[#343]
Re: Amiga Inc. i ACK zawarły porozumienie w sprawie nowego komputera
@Kaczus,
post #341
To może pójdźmy dalej, muzyka - tam często tysiące piosenkarzy śpiewa o tym samym, a kompozytorzy wykorzystują te same motywy. Ba, wystarczy posłuchać jakichś koncertów trance, tzw. sety "Live in xxx", przecież oni wykorzystują całkowicie czyjąś muzykę i piosenkę i się pod tym podpisują.
Ciuchy - na rynku spotkasz masę ciuchów nierzadko wzorowanych na dziełach sławnych projektantów, są robione masowo, przez fabryki.
Perfumy - ileż to widziałem "Channeli 5" za symboliczne 10zł... wszyscy wiedzą, że to nie oryginał.
Można tak jeszcze długo i dużo. Jednak na polu komputerowym trzeba być ostrożnym z takim stwierdzeniem, bowiem programiści są nawet zmuszeni używać takiego, a nie innego kodu (w różych systemach), a to z powodu ograniczenia sprzętowego. Po prostu na danym układzie działa coś tylko i wyłącznie tak i nie da się wymyśleć czegoś innego od konkurencji.
A cały myk jest taki, że to jest TYLKO PODOBNE do oryginału, nie musi być w 100%, a podobne nie oznacza plagiatu.
Gdyby było, to raczej nie spotkalibyśmy chyba tego na rynku, sprzedawanego normalnie w sklepach?
Dla mnie plagiatem było kopiowanie naszych tekstów z artykułu przez redakcję eXeca, będą jacyś obrońcy?

A nazwy katalogów to ja sobie nawet w windowsie mógłbym porobić podobne. ;)