kategoria: Sprzęt
[#1] Obciach?
Często i gęsto (zwłaszcza na łamach nieocenionego "Magazynu Amiga" przewijał się temat taki - "ludzie, firmy et cetera, wstydzą się przyznawać, że używają Amigi do profesjonalnej pracy".
Teza wydaje mi się dość naciągana, taki syndrom "oblężonej twierdzy" i użalania się nad sobą. Doświadczyliście kiedyś tego na sobie? Tzn. wstydziliście się kiedyś przyznać, że pracujecie na Amigach? Spotkaliście się z jakimś ostracyzmem? Bo ja zdecydowanie nie. Przeciwnie wręcz - zawsze podkreślałem, że to co robię zawodowo, robię na Ami.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#2] Re: Obciach?

@Des, post #1

Moje pierwsze komercyjne zlecenie robiłem jeszcze na perfect- i personalpaint pod WinUAE :)
Ludzie najpierw reagowali niedowierzaniem ale też w końcu podziwem, że na takim zestawie można jeszcze pracować ;)

Co do firm to jedna telewizja kablowa na Helu używała SCALI i podawała to otwarcie na swojej stronie internetowej.
[#3] Re: Obciach?

@Des, post #1

Des byl okres bodajze po upadku C= i Escom .. ze amiga byla jednaznacznie kojazona z maszynka do gier na dyskietki (A500) i ludzie nie przyznawali sie ze cos robione bylo na "zabawce"
bylo tak ... spotkalem sie z studio fotograficznym gdzie koles uzywal A1200 i Arizony i tez sie wstydzil ze uzywa amigi ucieszyl sie ze moze sie poradzic mnie w paru rzeczech (modyfikacja startup sequence itd). ...a trafil na mnie przez przypadek robilem fote do paszportu u niego i zobaczylem dyskietki na stople z nakleja Amiga :) ..no i sie zaczelo

kolega w Polsacie mowil ze A500+ wyswietla sloneczko .. ..nie wiem czy w dalszym ciagu ale byla uzywana z racji wygenerowanego sygnalu PAL

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 13:48:28 przez HOŁDYS
[#4] Re: Obciach?

@Elder_ppa, post #2

Przeciez Amiga bardzo dlugo uzywana byla takze w TVP. Swego czasu nawet czesc animacji byla robiona ma Amidze. Telewizje kablowe czy chocby taki Top Canal (ciekawe czy ktos jeszcze pamieta cos takiego) to juz wydaje sie bardziej zrozumiale :)

Z tego co pamietam to przy produkcji drugiej czesci Terminatora oraz Blekitnej Glebi (czy jakos tak) Amiga tez miala swoj znaczny udzial :)
[#5] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #3

Ja ,choc juz dawno to bylo, przygotowywalem bilbordy reklamowe na zabawce Amiga 500+. Nigdy sie tego nie wstydzilem. Amiga ma bardzo duze mozliwosci i do tej pory mozna spokojenie uzywac jej w pracy.
Film z mojego slubu byl obrabiany prze Amige 1200 i jestem z tego dumny. OK
[#6] Re: Obciach?

@Des, post #1

Kiedyś na studiach "wykładowca" się ze mnie śmiał, że używam Amigi. Tylko, że on umiał jedynie klikać next w windowsie, więc się tym nie przejąłem, bo zdanie kogoś takiego nie ma dla mnie znaczenia.
[#7] Re: Obciach?

@Des, post #1

Z ostracyzmem nie. Z głupimi, złośliwymi i agresywnymi komentarzami - tak. Głównie ze strony osób, które kiedyś się o Amigę otarły, odpuściły temat i żyły w głębokim poczuciu słuszności swojej decyzji do czasu, gdy ja się pojawiłem i zasiałem wątpliwość. To jednak było dawno. Od dłuższego czasu zwykle nie ma żadnej reakcji. Rozmówcy albo nie wiedzą do czego mają sobie tę Amigę przypiąć, albo mają jakieś przebłyski pamięci, ale już pozbawione ładunku emocjonalnego.
[#8] Re: Obciach?

@Duracel, post #4

Kiedyś szukałem informacji na temat tego, ze w terminatorze 2 juraskim parku itp itd były używane amigi. Poza informacją o rym w MA nie znalazłem nigdzie wzmianki na ten temat. Nawet w materiałach dołączonych do QDVD nigdzi nie pada słowo amiga. Marek Pampuch twierdził wiele ciekawych rzeczy. Między innymi to, że projekt Enigma używał Amig. Było to jednak nieprawdą.

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Obciach?

@Duracel, post #4

Amiga obsługiwała telewizję kablową Vectra w Gdyni, no T2 to Amigowa produkcja ale także w Robocop 3 i Park Jurajski
[#10] Re: Obciach?

@strim, post #6

Strim ze mnie w Technikum i na na Polibudzie tez mieli wykladowcy polewke ..jeden nawet zlosiliwe powiedzial ze procesor jaki mam w amidze jest rowniez w jego pralce...
akurat byl lebski ..ale zapamietal mnie do konca roku co nie wyszlo mi na dobre :P
Inny koles na egzaminie z jakiegos badziewia (ustnie) .. mial u siebie w pokoju Commodore PET 2001
i Amige 3000D na ktorej pracowal :P okazalo sie za w szufladzie ma bierzacy numer Magazynu Amiga :=] ... wyczulem slaby punkt wykladowca uruchomil A3000 i przegadalismy 1.5 h o ... Amidze :))) dostalem 5.0 100 pkt :P kazal sie zglosic z dyskiem twardym w celu "wymiany oprogramowania" .. wychodze z pokoju kazdy blady wzrok .. a ja mowie .. nie zdalem :( wymordowal mnie i poleglelem :P
Dotyklywie opilem ten egzamin
[#11] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Zgadza sie, bylo to w ktoryms numerze Amigi, ale z drugiej strony skad zwykli uzytkownicy mogli wtedy czerpac wiadomosci na ten temat. Raczej nie z pierwszej reki :)

Z tego co pamietam informacja byla tego typu, ze wstepna obrobka morphingow odbywala sie na Amidze, a pozniej brala sie za to stacja SiliconGraphics. Co do Amig w TVP jestem pewien, bo widzialem kiedys nagranie typu "TVP od kuchni", a drugie to moj znajomy pracowal (moze i jeszcze pracuje) przy animacjach w TVP1.

" Amige 3000D na ktorej pracowal okazalo sie za w szufladzie ma bierzacy numer Magazynu Amiga :=] ... wyczulem slaby punkt wykladowca uruchomil A3000 i przegadalismy 1.5 h o ... Amidze )) dostalem 5.0 100 pkt "

HOLDYS, ty szelmo! Mam nadzieje, ze nie zostales z Amiga na zle czasy tylko dla tego, ze liczyles iz kiedys znowu ci tylek uratuje? ;D

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 14:07:29 przez Duracel
[#12] Re: Obciach?

@Duracel, post #11

Amiga w Tv to w latach 90 była norma. Nawet w XXI wieku niektóre kablówki montowały spoty reklamowe na scali. Ale wracając do amigi w filach. Jesteś wstanie znaleźć jakiekolwiek źródło poza MA, które to potwierdza? Ja szukałem sporo i nie znalem nic co by potwierdzało użycie amigi w wyżej wspomnianych filmach.

Dla mnie to totalnie bez sensu robić coś na amidze a później na sylikonach kończyć. Prościej i sprawniej oraz taniej było wszystko zrobić na sylikonach.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Benedykcie poszukaj PPA ja zalozylem taki watek Amiga w Hollywood czy cos takiego dosyc obszerny duzo cytatow i linkow na temat wykorzystania amigi w showbiussnesie

w filmie Sea Quest .. C= Amiga byla w napisach koncowych

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 14:12:22 przez HOŁDYS
[#14] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

http://www.ppa.pl/forum/amiga/6745/amiga-wykorzystana-w-hollywood#m81096
[#15] Re: Obciach?

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

No niestety, wowczas swoja wiedze amigowa ksztaltowalem glownie dzieki prasie (pewnie jak wiekszosc). A jako mlody czlowiek zakladalem, ze to co tam jest napisane jest 100% prawda ;)

Zreszta do dzisiaj mam kilkadziesiat kilogramow makulatury z tamtego okresu. Wywalic szkoda, sprzedac sie nie oplaca. Lezy i czasami sluzy jako swego rodzaju wehikul czasu ;)
[#16] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #13

SeaQuest DSV - jak już

Na mnie wykładowcy w latach 94-96 też dziwnie patrzyli... Zaliczenia z Pascala i C programowałem na amidze a potem, ajk to się teraz mówi, portowałem na grzyba. w zasadzie do portowania była tylko jakaś grafika i wyświetlanie. pamiętam jak na 3 roku (Politechnika Opolska) pisałem na zaliczenie roczne coś w asm 68020 :) eh - czasy
[#17] Re: Obciach?

@Duracel, post #15

C64 tez nie jest obciachem :)

C64 SID 2011
[#18] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #17

HOLDYS, uniwersalna prawda jest taka, ze jak sie cos kocha, to czym by nie bylo, dla glownie zainteresowanych obciachem nie jest ;)
[#19] Re: Obciach?

@Duracel, post #11

nie mozna zapomniec ze 80% proc polskiego spoleczenstwa dopiero dzisiaj kupilo sobie peceta z marketu najlepiej laptopa marki ACER bo takiego ma kolega koniecznie z windowsem xp czy 7 :) tak tak panowie
te 20 proc to pare milionow ludzi jak my ktorzy mieli szczescie siedziec przy maszynach zwanych komputerami juz w latach 80tych , ostatnio koledze pokazalem co potrafi Amiga 4000 w sumie po nazwie nic mu to nie mowilo jak zobaczyl kawal kasty bialej to sie spytal co to za g...o :) tak panowie tak powiedzial ja mu odpowiedzialem ze to komputer ktory ma ponad 20 lat urruchomilem system 3.9 to niedowierzal i pytal mi sie glupio czy naprawde w tatmtych latach juz byl takie dzwiek i taka rozdzielczosc w komputerach :) ???? i takich ludzi jak on są setki tylko ten pan kupil sobie niedawno bo taka moda laptopa z marketu bo wszyscy maja to on tez chcial miec i gdzie tu z takimi ludzmi gadac o Amidze czy C64? allbo jeszcze lepiej spectrum gdzie tu wspominc te czasy jak 80 proc spoleczesntwa nawet sie oto nie otarła

wystarczy powiedziec ze cos sie kupuje do Amigi w komputroniku to szczerza zeby i nie wiedza oco chodzi
[#20] Re: Obciach?

@Des, post #1

Obciach?
Obciachem byly sale informatyczne w szkolach w latach 90tych a, ze o samym programie nauczania nie wspomne. Mysle, ze "pozne sredniowiecze" doskonalne oddaje klimat tamtych czasow.
[#21] Re: Obciach?

@selur, post #20

w 90tych latach w salach informatycznych krolowaly 386 a nawet 286 najlepsi byli nauczyciele od obslugi komputerow:) pamietam jak z kolega jednego uczylismy obslugi windowsa 3.11 bo za chiny nie wiedzial oco w tym chodzi :) jego tok nauczania wygladał na zasadzie czytania nam ksiazki do czego sluzy myszka i klawiatura oraz jak zbudowany jest komputer w srodku z czego 90% wiedzy czytal nam na gorąco z ksiazki a ja lałem
[#22] Re: Obciach?

@Blendor, post #19

Blendor najwieksze wrazenie na dzisiejszych "informatykach" jest wgranie gdy z kasety na C64 :)
- jak to mozliwe :D :D :D :D
[#23] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #10

Witam.
W technikum też mi Amisia raz podniosła średnią. W myśl życiowej zasady "nigdy się nie wychylać", informatykę sobie zlewałem i na zajęcia nie chodziłem. Bo co ciekawego było w dos'ie i LOGO /o C czy tam Pascalu to ONI nigdy nie słyszeli/. Nauczyciel jak co roku wpisał wszystkim z góry na dół po 4. Oczywiście postawiłem się bo znałem się trochę lepiej niż reszta klasy, skończyło się egzaminem. Gościu zdziwko i pyta się mnie co mam w domu, bo wiadomo ON mnie tego wszystkiego nie nauczył, no to ja mu że 500-kę. Informatyk na to: że respect, amiga rulez i że za to mam na koniec 6. Ewenement na skalę szkoły - wtedy to upewniłem się że Amiga to nie tylko komputer...
[#24] Re: Obciach?

@Robii_k, post #23

HOŁDYS zgadzam sie :) tez mialem kiedys C64 dawno dawien temu
juz widze mine panów w komputroniku gdybys pytal sie o zakup stacji dyskietek 5.25 cala :) do C64 hehehehe

ja swego czasu jak kupowalem CFki 4gb kingstony i nawiazalem temat ze do amigi w zastepstwie HDD do to za chiny ludowe nie wiedzieli jak to moze pracowac jako HDD w komputerze ktorego nawet na oczy nie widzieli i nie bardzo czaili oco mi chodzi :) temat pociaglem ze bedzie na tym system Workbench 3.1 to juz w ogole zglupieli

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 15:55:52 przez Blendor
[#25] Re: Obciach?

@Blendor, post #24

najwiekszy szal jaki zrobilem to wiozlem Amige 500 w BOXie do kumpla (w tym roku) w metrze pelnym ludzi ...podbiega koles z lysnika i mowi .. to naprdawde Amige ? Moge dotknac ? :P
za chiwle .. jakis inny tez mialem amige super gierki :) .. i nagle obok mnie 6 dziadkow znawcow amigi :) he he he .. dla mnie to bylo przezabawne czulem sie jak ............Kasia Cichopek :P

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2011 16:00:38 przez HOŁDYS
[#26] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #25

dobre ))
[#27] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #17

Kurcze ten gostek jest niesamowity.
Dzieki za lika.
C-64 to byl moj drogi komputer.
WooooooowOK
[#28] Re: Obciach?

@Drupi77, post #27

faktycznie asior :) teraz obejrzalem dopiero no i jaki ladny duet muzyczny
[#29] Re: Obciach?

@Des, post #1

Wprost przeciwnie: "Amiga - komputer dla elit" Z przyjemnością udowadniałem to kolegom pecetowcom.

Zrobienie reklamy na Scali MM300 dla sklepu RTV, który jako jedyny sprzedawał komputery w mieście było powodem do dumy właściciela sklepu i nastoletniego chłopca, dla którego były to pierwsze zarobione pieniądze.

Współwłaściciel telewizji kablowej, kiedy usłyszał "Amiga" i "Scala" chętnie zgodził się na współpracę. Matura, egzaminy... Na szczęście zająłem się czym innym.
[#30] Re: Obciach?

@HOŁDYS, post #25

HOŁDYS, masz plusa, rozbawiłeś mnie przed końcem szarego, ponurego dnia. Swoją drogą to wzruszająca historia. Ktoś na serio powinien nakręcić film o historii Amigi i czasach dzisiejszych...

...można by go dodawać w zestawie z ...NATAMI ;)

A jeżeli chodzi o jakieś ostatnie profity z posiadania Amigi, to jakiś rok temu w sklepie/wypożyczalni płyt do PS3 zacząłem gadać z kolesiem o Fifie, potem przeszło na Sensible Soccer i siłą rzeczy o Amidze. No i dostałem 30% zniżki na grę dla syna :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem