Wątek zamknięty
[#181] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@recedent, post #179

Ja czegoś nie kumam ?? Koledzy powyżej mają dalej problem dot. MorpH OSa i AOS 4.x ??
Ja mam przed nosem A1200 (jak w stopce) którą nie odpalałem ze 3 michy bo monitor czasowo zmieniłem który nie ma EUROSCART... Tekst piszę na PMG4 spod OWB 1.20,, nie mam na czym postawić AOS 4.x ale ogólnie przyznaję że MOS jest zarąbisty i codziennie go męczę od grudnia 2012, wcześniej trochę mniej. :(
Widzę braki i zalety ale co mnie to obchodzi, używam i się z tym dobrze czuję. Moje stanowisko dowodzenia "obute" jest jeszcze w dwa pecety, laptopa i PS3. Z czego non stop pracuje PMG4 i lapek.

Pobieżnie przeczytałem niektóre wypociny i się załamałem nad ich treścią. Skoro pewne systemy są gówniane to zostawcie je tym co lubią się babrać w tym gównie.
Wracajcie na portal wam bliższy i tam piszcie jakie to macie wspaniałe aplikacje pod jedynie słuszny system....ok, racja
Ja zostaje przy moim gównie...:P
[#182] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@AmiChris, post #174

Pozdrowienia dla prawdziwych amigowców.

Dzięki.

Nie chce tutaj zaczynac watku "o wyzszosci...". Starzy amigowcy w wiekszosci przeszli na amigi NG, mos/os4, ówcześni amigowcy odeszli na inne wiodace proszki, zostalo kilku klasykowcow i tyle.

Nie fałszuj historii. Ogromna większość Amigowców odeszła do DOS/Windows. Ten 0,01% o których piszesz, że zostali, również odeszli od Amigi, tylko, że na różne komputery częściowo kompatybilne z systemem operacyjnym Amigi (ale nie z Amigą, bo żeby być kompatybilne z Amigą musiałyby posiadać amigowy chipset OCS/ECS/AGA), które to komputery dla własnej wygody czy też z powodu własnego chciejstwa nazywają "amigami". Co wprowadza tylko ludzi w błąd i rozmywa znaczenie słowa Amiga poprzez wprowadzanie różnego rodzaju potworków w stylu "amiga klasyczna" co sugeruje, że są jakieś inne Amigi. A nie ma. Więc ci pogardzani przez ciebie "klasykowcy" to właśnie Amigowcy. A czym ty jesteś? Nie wiem i szczerze mówiąc nie interesuje mnie to.
[#183] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@AmiChris, post #176

Przecież ja nie powiedziałem, co to jest amiga. Pozdrowiłem tylko tych prawdziwych amigowców (larum podniosą tylko Ci którzy się nimi nie czują)

PS. Tak jestem niedzielnym (od 2013 roku) amigowcem (od 1992 roku, do 2003 roku wykorzystywałem amigę komercyjnie), odpalam A1200 kilka razy w tygodniu, aby pobawić się starymi gierkami i softem. Dziś ani MOS (na G5?), ani AOS4 (nawet na X1000) nie zapewnią mi ani mocy której potrzebuję, ani softu (np. Scala z odtwarzaniem h264 i 1080p).
[#184] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Wojox, post #181

Napisałem, że po przeczytaniu tego wątku można dojść do takiego wniosku (że oba systemy NG są gów...ne). Ogólnie miałem na myśli to, że promowanie poprzez negowanie czy obrzucanie błotem konkurenta(?) nie pomoże w zdobywaniu nowych zwolenników/użytkowników, bo doprowadza do sytuacji w której wybieramy między dwoma "złymi" systemami.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2013 22:32:44 przez DeeL
[#185] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@DeeL, post #183

Akurat przyklad ze SCALĄ jest błędny bo na Powermaczku G5 będzie można odpalic Hollywoda i filmy 1080p :)
[#186] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #182

a ten znowu swoje, możesz nam wyjaśnic co to znaczy komputer częsciowo kompatybilny z systemem operacyjnym Amigi?
[#187] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #182

Przeciez mowie, ze odaszla wiekszosc, stare suchary zostaly przy amigowych klimatach.
Amiga klasyk nie jest juz uzywalnym komputerem od circa 10 lat. Bawi cie nekrocomputing, luzik. Nie moja sprawa.
Ja też lubie stare gierce na klasyka no ale klasyk nie jest juz tak uzywalny jak kiedys.
No tak, jak nie ma ocs/ecs/aga to nie amiga i wszystko w temacie.
Ja nie pogardzam klasykowcami, ich czas, ich hobby.
[#188] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@michal_zukowski, post #169

Racja racja, chodziło mi oczywiście o profesjonalizm Mufy, który pokazał że się zna na grafice i wie co polecić do grafiki średniozaawansowanym grafikom besztając MorphOSa i wszelakie FXPainty, ImageFxy i Photogenicsy

Wielkim ekspertem może nie jestem, aczkolwiek jako człowiek który w CV ma Informatyk o specjalizacji grafika komputerowego, myślę że wiem trochę więcej od Ciebie. Poza tym swoje znastwo pokazujesz jeśli stawiasz nierozwijany od 12 lat soft na równi z Gimpem z innej epoki. Tak w ogóle wielki grafiku jesli uważasz że na 16-bitowym ekranie nie da się pracować, to powiedz jakim cudem ludzie pracowali na wyżej wymienionym przez Ciebie sofcie przy wykorzystaniu gnatów AGA.

Grunt, że Gimp działa.

To ustalcie razem z Walim czy działa czy nie działa, bo dopiero co tutaj czytełem że zawiesza się po pięciu sekundach.

Ot amigowość.

Amigowość rozumiana przeze mnie to między innymi merytoryczna dyskusja, a forum.amigaone.pl powstało po to aby była jakaś alternatywa na poziomie, skoro forum eXeca obniżyło loty i w efekcie przemieniło się w cmentarzysko. Na pewno nie zaś po to aby uwiarygadniać banialuki które wypisujesz chociazby o Gimpie, wycinając jedno zdanie, które po obowiązkowym dopisaniu nagatywnywnego komentarza ma tworzyć wygodną dla niebieskich teorię.
Chcesz pisać dyrdymały prosze bardzo, ale niech jedynym ich źrodłem będzie Twój brak wiedzy, ignorancja i antyamigowe zacietrzewienie. Na wykorzystanie mojego forum do prowadzenia Twojej komedii jednak nie pozwolę.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2013 23:18:55 przez Mufa
[#189] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@DeeL, post #184

Spoko, tylko to jest tak:
Kazdy klasykowiec do klotni miedzy os4 vs mos musi dorzucic swoje trzy grosze.
Takie nasze klimaciki.
[#190] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #182

Ogromna większość Amigowców odeszła do DOS/Windows.

Smutny to, choc fakt z ktorym nie da sie polemizowac. Na szczescie wielu jeszcze pamieta ten wspanialy komputer, bo jakby nie patrzec jest czastka naszej mlodosci... :)
[#191] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@michal_zukowski, post #186

Nikt nie umie zrozumieć że to właśnie systemy typu AOS 4.x czy MorphOS jest ciągle kompatybilny z Amigą jak nigdy przedtem, tylko po prostu ciągle brakuje hardware który umarł dawno. Gdyby tylko jakiś zapaleniec zrobił kartę PCI do PC/MACa/X1000 i innych, na karcie umieścił sławne amigowe kości AGA/ROM/Audio i po kliknięciu na stary amigowy soft odpalałby się bez zgrzytów to byłby achy echy. Wszystkim by zarządzał jakiś programik systemowy w tle ok, racja Ale po co to by było ? Żeby jacyś dzwiwni kombinatorzy znowu mieli problem że to nie Amiga ??
[#192] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@recedent, post #172

Och nie bądź taki oficjalny :) Jeżeli poprawił to gratulacje jest nadzieja że za kilka lat dogoni AbiWorda odpalonego na AmigaOsie :D (zauważ uśmieszki) pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2013 23:51:17 przez TomK
[#193] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #188

Mufa, nie podkładaj mi się w dyskusji bo myślałem, że jeszcze ją pociągniemy :)
A więc odrobina teorii: programy w czasie gdy ludzie nie mieli kart graficznych (tak do 96-97 roku) rysowaly sobie we własnej pamięci (w FAST) wszystkie operacje, a dopiero potem wyswietlały tę pamięć na ekranie (taki imagefx, musial np. wyrenderowac koncowy efekt, nawet DPaintV mial tryb 24bit). W dobie obróbki HDR i przygotowania grafiki do druku by wyglądała 1:1 tak jak na monitorze (+kalibracji monitora i monitory >2000PLN etc.) opisywanie korzystania z 16 bitów trąci myszką. Fakt, ostatecznie otrzymasz obrazek w pelnej jakości ale praca bez pełnych 24 bitów powoduje utratę niuansów. Dajmy na to, średnio widzimy ~8 mln kolorów, 65536 kolorów to jednak troche za mało. W druku mogą wyjść przebarwienia, które nie są widoczne na monitorze i tyle będzie z profesjonalnosci.

To jest merytoryczna dyskusja. Nie wiem co tam kończyłeś, ale u mnie na studiach musieliśmy napisać program graficzny na zaliczenie jednego z przedmiotów (jakieś 10 lat temu). Wiem jak działają programy graficzne, wiem jak działają algorytmy w nich użyte. Co więcej, wiem jak strukturalnie zbudowany jest kod źródłowy Gimpa bo przerabiałem i analizowałem go do swoich potrzeb.

Co do Twojego forum to jest pewne powiedzenie: "prawdziwa cnota krytyk się nie boi".

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 00:01:21 przez michal_zukowski
[#194] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@jubi, post #182

Ogromna większość Amigowców odeszła do DOS/Windows.

Sugerujesz że większość Amigowców odeszła od AmigaOS do DOS/Windows ?

chyba raczej:

Ogromna większość Amigowców odeszła od SuperFroga do Doom/Quake...

Ci co przetrwali/wrócili do NG, to raczej ludzie którzy zachwycali się systemem i użytkami, a nie grami czy naklejką
[#195] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@kjb666, post #194

Ogromna większość Amigowców odeszła od SuperFroga do Doom/Quake...

Trochę się pomyliłeś. Moi amigowi koledzy grali w Breathless, AlinBreed3D, Fears, Gloom, i podobne, druga grupa męczyła Syndicate, X-Com, Setlersów

A odchodziliśmy nie do DOOMa, ale do Heretica, Hexena w wersji 1, do Setlersów 2, Quake tylko potwierdził że na Amigę nic nie zrobią bo im się nie bedzie chciało kombinować.

Superfroga poznałem dopiero na tym portalu...
[#196] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Wojox, post #195

Moi amigowi koledzy grali w

Moi też :)
Ale jak to było napisane w bodajże Magazynie Amiga - przeciętny Amigowiec ma A500 i +0,5MB. Nie kupuje turbo, nie kupuje dysku bo to za drogo. Później nagle kupuje profesjonalnego peceta, z monitorem itd. Nawet nowe biurko kupi, bo to wstyd żeby tak profesjonalny komputer stał na ziemi :)

Wracając do tytułów jak Breathless itd. - do powiedzmy komfortowej gry potrzeba minimum 68030. Takie karty posiadała tylko część amigowców, a ja pisałem o większości, więc:

nie... nie pomyliłem się :)

edit-----
SuperFrog suxx :)

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 00:52:25 przez kjb666
[#197] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Wojox, post #195

Breathless, AlinBreed3D, Fears, Gloom

poza ab3d-tkg zaden z tych tytulow nie zatrzymalby gracza na minute w porownaniu do dooma czy quake. niestety tkg juz bylo na granicy uzywalnosci..

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 01:11:47 przez wawrzon
[#198] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #188

Poza tym swoje znastwo pokazujesz jeśli stawiasz nierozwijany od 12 lat soft na równi z Gimpem z innej epoki.

tylko ten software nie rozwijany przez 12 lat to oryginalne programy na amige, natomiast to co temu przciwstawiasz to polowiczny port chodzacy de fakto pod emulatorem linuxa, a w zwiazku z tym oczywiscie o wiele za wolno, w stosunku do tego jak wlasciwie powinien smigac. by tych oryginalnych amigowych programow uzywac, pottrzebna jest niestety amiga, albo jej emulator, taki jak uae. innego wyjscia nie ma. natomiast by odpalic sobie gimpa wystarczy regularny pecet z linuxem albo winda, kazdy wie ze tam bedzie chodzil jak nalezy. meczenie tego na sytemie ktorego api nie jest do tego wlasciwie przystosowany i nie ma na to pary, moze byc pojmowane jako sport wyczynowy, jak uruchamianie xpeka na 486, ale to tyle, trudno bedzie zmusic do tego jakas szersza publicznosc.

- i to sa dopiero merytoryczne uwagi.
[#199] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #188

Na wykorzystanie mojego forum do prowadzenia Twojej komedii jednak nie pozwolę.

za to odwiedzasz inne fora i sam odgrywasz komedianta. widzialem ten watek na twojej stronie, gdzie gosciu skarzy sie na niedomagania swojej nowej x1k. moze i nawet troche przegina, ostatecznie z wiekszoscia sobie poradzil. ale histeryczna reakcja przykrecenia kurka zeby ktos tego byc moze nie zacytowal, choc nic takiego sie jeszcze nie stalo, swiadczy tylko w jakiej zyjesz panice. teraz dopiero kazdy sobie domaluje co tam masz do ukrycia.
[#200] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@wawrzon, post #197

No nie żartuj Doom w porównaniu do tkg jest cienki jak barszcz ukraiński, to tak jak by powównywać Workbencha do niby systemu DOS Smiech TKG wolę nawet od Quaka, w tym pierwszym można się chociaż wystraszyć w tym drugim już nie bardzo jest czego
[#201] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@wawrzon, post #197

Breathless jest najladniejszy graficznie.
[#202] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@michal_zukowski, post #193

Mufa, nie podkładaj mi się w dyskusji bo myślałem, że jeszcze ją pociągniemy
A więc odrobina teorii: programy w czasie gdy ludzie nie mieli kart graficznych (tak do 96-97 roku) rysowaly sobie we własnej pamięci (w FAST) wszystkie operacje, a dopiero potem wyswietlały tę pamięć na ekranie (taki imagefx, musial np. wyrenderowac koncowy efekt, nawet DPaintV mial tryb 24bit). W dobie obróbki HDR i przygotowania grafiki do druku by wyglądała 1:1 tak jak na monitorze (+kalibracji monitora i monitory >2000PLN etc.) opisywanie korzystania z 16 bitów trąci myszką. Fakt, ostatecznie otrzymasz obrazek w pelnej jakości ale praca bez pełnych 24 bitów powoduje utratę niuansów. Dajmy na to, średnio widzimy ~8 mln kolorów, 65536 kolorów to jednak troche za mało. W druku mogą wyjść przebarwienia, które nie są widoczne na monitorze i tyle będzie z profesjonalnosci.

Ale plączesz się w zeznaniach człowieku, dopiero mówiłeś o półprofesjonalnej pracy, a już szybko przechodzisz do profesjonalnej pracy w przygotowaniu do druku. Zacznijmy od tego że w Gimpie jak wygląda sprawa obsługi CMYK, każdy widzi a raczej nie widzi. W związku z tym przy całej mojej sympatii do Gimpa do wydruku prostych ulotek dla mojej firmy musiałem sięgnąć po Photoshopa. Co nie mienia faktu że planszę pod reklamę w kablówce, oraz banner na jedną z lokalnych stron ogłoszeniowych wykonałem w Gimpie. Gimp jest potężnym narzędziem do grafiki wykonywanej na potrzeby netu i wielu innych zastosowań. Na pewno zaś nie jest narzędziem do przygotowania grafik pod profesjonalny wydruk, bez względu na to w jakiej głębi kolorów pracuje (tak wiem że jest już jakiś profil CMYK, ale to jeszcze nie to), nigdy tak nie twierdziłem. Więc daruj sobie Twoje pouczenia.
[#203] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@wawrzon, post #198

tylko ten software nie rozwijany przez 12 lat to oryginalne programy na amige

Wiem bo te wszystkie programy działają też na mojej Amidze. Różnica jest tylko taka że AmigaOS 4 oprócz tych wszystkich programów ma do dyspozycji jeszcze nowoczesnego Gimpa. I teraz pytanie retoryczne, czy to jest ewidentny minus czy to jest ewidentna przewaga?
Prawda jest taka że chociaż Gimp działa wolniej niż np. ImageFX to wiele rzeczy robi się w nim wygodniej i w efekcie szybciej. Jeśli chodzi o mnie to od czasu pojawienia się poprzedniej wersji Gimpa na Amidze, proporcje wyglądają na 10 uruchomień jakiegokolwiek programu graficznego 9 razy odpalam Gimpa, bo i tak najszybciej osiągam pod nim zamierzony efekt.
[#204] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #202

Mufa, możesz pisać cokolwiek, ale pamiętaj, że ludzie czytają i wyciągają wnioski.
[#205] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #203

Czy pisząc o "nowoczesnym GIMPie" masz na myśli tę wersję sprzed dwóch lat, o której przeportowaniu pisano niedawno, czy macie coś mniej starożytnego? I czy nadal chodzi na powolnym Amicygniksie?
A ja ostatnio robiłem schemat na prezentację koleżanki, mając do wyboru Griboulitis na Morphosie i GIMPa (najnowszą wersję) pod Linuksem, zdecydowałem się na Griboulitis - bardzo jestem zadowolony z efektów pracy.
[#206] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@wali7, post #205

Ja najczęściej do obróbki grafiki używam Photoshop Elements, trochę boli to, że jest dość mocno zubożony w stosunku do swojego dużego brata, ale można się przyzwyczaić.

Gimp dla mnie stał się jako-tako używalny od wersji 2.8 (KLIK ) - do starszych wersji podchodziłem kilka razy i bardzo mi się nie podobały. Od 2.8 jest o wiele lepsza ergonomia pracy.
[#207] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@wali7, post #205

Czy pisząc o "nowoczesnym GIMPie" masz na myśli tę wersję sprzed dwóch lat, o której przeportowaniu pisano niedawno, czy macie coś mniej starożytnego?

No cóż jest na wiodących systemach jest nowsza wersja, co do której zdania są podzielone, taki np. Gorzyga ją chwali, ale znam też opinie że 2.8 niczego pozytywnego względem 2.6 nie wprowadził. Tak czy owak wersja 2.6 nie jest jakąś starożytnością, znacznie popularniejsze systemy operacyjne, jak np. Windows XP, też nie mają niczego nowszego.
[#208] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #207

Normalnie umarlem ze smiechu.
Gimp 2.8.4 dla WinXP
Zreszta, to nie pierwszy raz czytajac durnoty Mufy.
Prosze nie banujcie goscia. Nie ma nic lepszego w pracy , od czytania wypocin tego "inteligentnego inaczej" psychofana Hyperionu:)
[#209] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #207

2.6 nie jest jakąś starożytnością, znacznie popularniejsze systemy operacyjne, jak np. Windows XP, też nie mają niczego nowszego

HĘ?
[#210] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@recedent, post #209

No w opisie stoi jak byk system operacyjny Windows 7.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem