@recedent, post #179
@AmiChris, post #174
Pozdrowienia dla prawdziwych amigowców.
Nie chce tutaj zaczynac watku "o wyzszosci...". Starzy amigowcy w wiekszosci przeszli na amigi NG, mos/os4, ówcześni amigowcy odeszli na inne wiodace proszki, zostalo kilku klasykowcow i tyle.
@AmiChris, post #176
@Wojox, post #181
@DeeL, post #183
@jubi, post #182
@jubi, post #182
@michal_zukowski, post #169
Racja racja, chodziło mi oczywiście o profesjonalizm Mufy, który pokazał że się zna na grafice i wie co polecić do grafiki średniozaawansowanym grafikom besztając MorphOSa i wszelakie FXPainty, ImageFxy i Photogenicsy
Grunt, że Gimp działa.
Ot amigowość.
@DeeL, post #184
@jubi, post #182
Ogromna większość Amigowców odeszła do DOS/Windows.
@michal_zukowski, post #186
@recedent, post #172
@Mufa, post #188
@jubi, post #182
Ogromna większość Amigowców odeszła do DOS/Windows.
@kjb666, post #194
@Wojox, post #195
Moi amigowi koledzy grali w
@Wojox, post #195
Breathless, AlinBreed3D, Fears, Gloom
@Mufa, post #188
Poza tym swoje znastwo pokazujesz jeśli stawiasz nierozwijany od 12 lat soft na równi z Gimpem z innej epoki.
@Mufa, post #188
Na wykorzystanie mojego forum do prowadzenia Twojej komedii jednak nie pozwolę.
@wawrzon, post #197
@michal_zukowski, post #193
Mufa, nie podkładaj mi się w dyskusji bo myślałem, że jeszcze ją pociągniemy
A więc odrobina teorii: programy w czasie gdy ludzie nie mieli kart graficznych (tak do 96-97 roku) rysowaly sobie we własnej pamięci (w FAST) wszystkie operacje, a dopiero potem wyswietlały tę pamięć na ekranie (taki imagefx, musial np. wyrenderowac koncowy efekt, nawet DPaintV mial tryb 24bit). W dobie obróbki HDR i przygotowania grafiki do druku by wyglądała 1:1 tak jak na monitorze (+kalibracji monitora i monitory >2000PLN etc.) opisywanie korzystania z 16 bitów trąci myszką. Fakt, ostatecznie otrzymasz obrazek w pelnej jakości ale praca bez pełnych 24 bitów powoduje utratę niuansów. Dajmy na to, średnio widzimy ~8 mln kolorów, 65536 kolorów to jednak troche za mało. W druku mogą wyjść przebarwienia, które nie są widoczne na monitorze i tyle będzie z profesjonalnosci.
@wawrzon, post #198
tylko ten software nie rozwijany przez 12 lat to oryginalne programy na amige
@Mufa, post #203
@wali7, post #205
@wali7, post #205
Czy pisząc o "nowoczesnym GIMPie" masz na myśli tę wersję sprzed dwóch lat, o której przeportowaniu pisano niedawno, czy macie coś mniej starożytnego?
@Mufa, post #207