Wątek zamknięty
[#211] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #210

Wersja 2.8 działa na pewno na Windows XP Home 32bit SP3, bo na takim systemie go instalowałem - GIMP 2.8.4
[#212] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #210

No patrz, u mnie jak byk stoi Windows 8!
Ale wystarczy rozwinąć listę i już mamy nawet Windows 2000 (chociaż oficjalnie XP SP3).
[#213] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@madman15, post #212

Komentarz z pierwszego linku podawanego przez Gorzygę:

"@Paweł Gapski dla XP się nie doczekasz. Ostatnia wersją jest 2.6.12 wersja 2.8 wymaga minimum Visty. Było to a propos pierwszych wersji 2.7 podawane"

Oczywiście tak było rok temu, nie będę się upierał że nic w tej kwestii się nie zmieniło. Nie używam XP od lat.
[#214] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@Mufa, post #213

Mogę Cię zapewnić, że w tej chwili działa - instalowałem go na XP w tym roku. Możliwe, że pierwsze wersje nie działały - w zasadzie to kwestia przekompilowania pakietu...

BTW. Komentarz z tego samego wątku

"redone | 04.05.2012 23:12#63
ktos pisal, ze do 2.8 potrzebna jest min vista. jest to nieprawda. 2.8 dziala swietnie z xp- testowane na rc1 wszystko dziala bez zadnych problemow.
"

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2013 12:44:18 przez gorzyga
[#215] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@gorzyga, post #214

Posty zostały przeniesione tutaj, do uprzednio zamkniętego wątku i takim pozostają.
[#216] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy
[#217] Re: MorphOS a AmigaOS4 - programy

@mailman, post #215

Z racji wyczerpania tematu, wątek zostaje zamknięty.
[#218] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa
Fajne ale przytyk w stronę czerwoną trochę nie wyszedł nie...
[#219] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa
Tak... a MorphOS nie ma wersji demo z opcją odblokowania?

Ale gdy już raz zapłacisz za system, to nie musisz co chwila dopłacać do aktualizacji systemu, jak to jest u czerwonych.

Ja zakupiłem licencję do Mini Maka którego mam w 2012 roku, czyli 8 lat temu i dalej mogę się cieszyć z darmowych aktualizacji systemu.

U czerwonych było by to niemożliwe.
[#220] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa
Gdzie tu widzisz logiczny błąd?

Każdy go widzi kto potrafi liczyć, Gilban zapłacił raz 150 euro za system i jak dotąd nie zapłacił za żadne uaktualnienie, więc jak dotąd na system operacyjny wydał 150 euro i twierdzi że zrobił interes życia.

Kto kupił AmigaOS 4.1 w 2012 roku, to zapłacił 105 euro, znaczy najpewniej zapłacił mniej, bo były obużiki, a ja liczę niekorzystnie po 105 euro w dniu premiery z 2008 roku. Oczywiście system w roku 2012 był już po czterech darmowych aktualizacjach. Nie wiem czy było to już w 2012 roku, bo nie pamiętam dobrze, ale mniej więcej w podobnym czasie włączono też dzienne aktualizacje darmowe via Amiupdate. Płatna aktualizacja systemu AmigaOS 4.1 była tylko jedna w 2014 roku, wyszedł Final Edition za 30 euro. Kto kupił system dopiero wówczas wydał jedynie 30 euro, gdyż Final Edition działa jako system niezależny i nie wymaga wcześniejszych wersji AmigaOS 4.1.

Reasumując jeśli ktoś kupił Pegasosa w 2012 roku, od tego czasu wydał na system operacyjny 150 Euro w przypadku Morphosa i to za wersje ISO, które z definicji powinny być tańsze, oraz 105 euro + 30 euro, a wiec 135 euro w przypadku AmigaOS 4, oczywiście za wersje BOX na fizycznym nośniku.

Rzokolowi, który logiki nie widzi, polecam korepetycje z matematyki, reszta mam nadzieję umie liczyć. Nawiasem mowiąc fanom motyla musi się nieźle nudzić, skoro chcą rozwalić wątek o swojej przeglądarce internetowej, prowokując kolejne idiotyczne wojenki, w których kompletnie nie mają racji.

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2020 16:13:22 przez MUFA-amigaone-pl
[#221] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MUFA-amigaone-pl, post #220

Nie żebym się czepiał czy co, ale ten dziwny user, który zapragnął kupić w 2012 roku Pegasosa bez licencji na system, za MorphOSa zapłacił równe 79 EUR, tak że tego.
[#222] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@recedent, post #221

Ja na Powermac G4 też płaciłem 79 euro..
[#223] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@recedent, post #221

Według recki Pampersa zamieszczonej na PPA MOS kosztował w owym okresie 150 euro. Pisząc poprzedni komentarz opierałem się na tym źródle, no ale fakt teraz sprawdziłem stare newsy MOSTeamu i wiem że w połowie roku wraz z MOSem 3 zrobiono obniżkę dla Pega do 79 euro. Tak więc z uwgi na fakt że obie ceny obowiązywały mniej więcej przez 6 miesięcy 2012 roku, rację mam i ja i Ty.

Tak czy siak według stanu na rok 2020 najnowsza wersja AmigaOS dla Pegasosa to jest 30 euro w wersji pudełkowej vs. 79 euro za MOSa (o ile wierzyć Wikipedii).
[#224] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa
No i właśnie o to mi chodziło...
Robotniczo-Chłopska Armia Czerwona się tutaj zbiegła i zaczęło obrzucanie nic nie znaczącymi cyferkami nie...

Jak coś pisać że gdzieś jest w kwestii kasy to nie przytyki robić tylko podać link do donacji dla Jacka z postu #6 bo odwala kawał dobrej roboty ok, racja
[#225] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MUFA-amigaone-pl, post #220

Do AmigaOS4 MUI za 25$ i Turboprinta za 25$ (to można olać) i sterowniki do kart graficznych 39euro. Naprawdę nie porównujmy dołączonego oprogramowania MorphOS vs AmigaOS4.x bo zamiast lekkiego trollowania będzie kopanie leżącego.
[#226] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@michal_zukowski, post #225

Do AmigaOS4 MUI za 25$ i Turboprinta za 25$ (to można olać) i sterowniki do kart graficznych 39euro. Naprawdę nie porównujmy dołączonego oprogramowania MorphOS vs AmigaOS4.x bo zamiast lekkiego trollowania będzie kopanie leżącego.

To już lepiej nie porównuj, bo mi się nie chce kopać leżącego MOSa. Pamiętaj że to działa w dwie strony i tak np. stos TCP/IP Roadshow to w tańszej opcji 25 euro, do tego trzeba by kupić system AmigaOS 3.1 by móc łatać braki tego dziurawego systemu typu obsługa AREXXa, pewnie ROM by się przydał w celu legalnej emulacji klasyka itp. itd.
[#227] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MUFA-amigaone-pl, post #226

Ale w MorphOSie jest już stos TCP/IP, który jest oparty o nowszą wersje stosu z BSD niż Roadshow. Po co mam wydawać pieniądze na coś gorszego?

AmigaOS 3.x do emulacji faktycznie się przyda - to koszt 30$.

Tu jest lista aplikacji dołączonych do MorphOSa:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_MorphOS_bundled_applications

jest gdzies taka lista dla AmigaOs4.x?
[#228] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MUFA-amigaone-pl, post #223

teraz sprawdziłem stare newsy MOSTeamu i wiem że w połowie roku wraz z MOSem 3 zrobiono obniżkę dla Pega do 79 euro. Tak więc z uwgi na fakt że obie ceny obowiązywały mniej więcej przez 6 miesięcy 2012 roku, rację mam i ja i Ty.

Słabo sprawdziłeś. Od połowy 2010 do połowy 2012 roku MorphOS kosztował 111,11 EUR. Pampers pisał o roku 2009. 111,11 to dalej mniej niż 135, choć nie tak dużo.
[#229] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@michal_zukowski, post #225

Pod MOS dalej nie ma OpenGL z shaderami. Nawet do R300.
Narzekanie na cenę sterowników pod Amiga Os 4.x jest takie sobie,
bo pod MOS ich po prostu nie ma.
Druga sprawa to oczywiście gdb.
Dalej MOS nie jest na tyle dobry żeby całkiem zastąpić Amiga Os 4.x.
Po co więc te niepotrzebne wojenki?
[#230] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa
Przy dzisiejszych stronach nie ma czegoś takiego jak maksymalna konfiguracja. Dzisiejsze webowe technologię potrafią zabić każdego sprzętowego potwora i każdą najszybszą przeglądarkę. szeroki uśmiech Na weba nie ma mocnych.

No niestety. Czasami to jest zadziwiające że na 5GHz procesorze z gbitowym netem w najszybszej przeglądarce potrafi się jeszcze cokolwiek zacząć przycinać przy zwykłym przewijaniu strony.

A najgorsze jest to że mimo że robią te strony tak że się doczytują przy scrolowaniu to bardzo często zwyczajnie brakuje jakiejś sensownej historii.

Przynajmniej karty są odpalane w oddzielnych procesach więc zacinanie się takiej przeładowanej do oporu karty nie powoduje przymulenia całej przeglądarki.
[#231] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@swinkamor12, post #229

Poddyskusja była o płaceniu za elementy systemu, napisz jaką logiką się kierowałeś wspominając o gdb?
[#232] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@michal_zukowski, post #231

Poddyskusja... raczej offtopic który powinien zostać wycięty z tego tematu i wrzucony do pręgierza boks
[#233] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@XoR, post #232

tru
[#234] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@michal_zukowski, post #231

Nawiązanie do Twojej wypowiedzi na temat softu dokładanego do systemu.
Pokazanie że gdb jest na Amiga Os 4.x a nie ma na MOS?
[#235] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@swinkamor12, post #234

Noo, dotyczyło, że w MorphOSie się nie płaci za rzeczy dokładane, co w tym zestawieniu robi gdb?
Myślisz że jak gdb będzie dla MorphOSa to będzie płatne? :D
[#236] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@michal_zukowski, post #227

Po co mam wydawać pieniądze na coś gorszego?

No widzisz, a jak w 2012 roku był news o pierwszej wersji demo, potrafiłeś się zdobyć na szczerość i byłeś pierwszym MOSowcem, który napisal w komantarzach o przewagach tego stosu. Zresztą jakie wy macie transfery, to już nie raz i nie dwa przewijało się na tutejszym forum, przez litość nie będę tego szukał.

Zaśmiecasz ludziom zaintereseowanym nową przeglądarką ciekaway wątek, pisałem już o tym z kilkadziesiąt postów wcześniej. Jeśli świnkamor podejmie rękawice, a moderator dalej będzie dokładał drwa do ogniska to możecie się dalej kłócić. Mi się nie chce, zwłaszcza że jeszcze wieczorem na YT będzie występował pierwszy amitroll III RP, starczy tych wrażeń jak na jeden dzień, wypadałoby zrobić coś pożytecznego np. potestować nowości w systemie.
[#237] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MUFA-amigaone-pl, post #236

Ja mam te wojenki gdzieś.
Tak tylko przypominam że MOS nie jest tak super jak się niektórym wydaje.
[#238] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@swinkamor12, post #237

Jak na warunki w jakich rozwijają się platformy NG to zarówno AmigaNG jak i MorphOS są baaardzo super. W warunkach normalnej komercji to wszystko powinno paść w pierwszym roku. Moim zdaniem jesteśmy świadkami cudów w świecie informatyki. Cudów, które moga być napędzane tylko fanami. I oby było ich jak najwięcej, bo oni są w stanie dłużej utrzymać produkt przy życiu niż pieniądze.
Jak chcę żeby tylko nie było gorzej do końca mojego życia. A potem może to wszystko się skończyć tak jak to wieszczą zwolennicy klasycznych rozwiązań. Tak odległa przyszłość wisi mi tak jak kontynuacja SuperFroga.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 20:51:36 przez MDW
[#239] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@MDW, post #238

Też uważam że oba rozwiązania są super.
Używam MOS i Amiga Os 4.x.
Czasami jedno podchodzi mi bardziej czasami drugie.
[#240] Re: Nowa przeglądarka dla MorphOSa

@swinkamor12, post #229

Ile trzeba wydać min. na sprzęt do AmigaOS4 (najlepiej laptop), żeby cieszyć się OpenGL z shaderami? Jakaś najtańsza opcja... Może być na razie cena bez AOS4... ponieważ jest jakaś wersja demo, czy coś? Jeżeli nie, to z systemem... coś "najtańszego"...

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 22:52:35 przez X-Type^HVR
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem