Wątek zamknięty
[#751] Re: SamFlex Core

@lons, post #748

Już to wyjasniałem, więc powtarzał się nie będę. Jeśli nadajemy na innych falach, to nic na to nie poradzę.
[#752] Re: SamFlex Core

@lons, post #749

Czy ja napisałem, że to jest system od Sony? W którym miejscu?
[#753] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #746

Workbench to po prostu powłoka GUI, aby zarządzać łatwiej systemem. Na system Amigi składa sie m.in AmigaDos, Kickstart, Workbench, Amiga CLI/AmigaShell.
[#754] Re: SamFlex Core

@Hellena, post #753

Workbench to sporo więcej niż tylko powłoka GUI a zakładając że masz rację twierdząc że system to zawartość kickstartu i dyskietek z Workbenchem to na pecetach mianem systemu nie powinno się określać samego Windowsa lub samego Linuxa a Windowsa z biosem lub EFI i linuxa z biosem lub EFI.

Pozdrawiam
[#755] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #754

BIOS jak nazwa wskazuje to tylko Basic Input Output System i nic więcej. Porównanie go do rozbudowanego kickstartu jest błędne.
[#756] Re: SamFlex Core

@odo, post #743

Tak, X1000 ma układ specjalizowany nie spotykany nigdzie indziej (z resztą CPU też, kto o zdrowych zmysłach konstruował by nowy komputer na "martwym" już procesorze). Szkoda, że nie jest on praktycznie oprogramowany i jego użyteczność jest praktycznie zerowa.
[#757] Re: SamFlex Core

@gorzyga, post #756

No widzisz ! A gadają na wsi, że X1000 to PC :) Choć ma niespotykany proc i układ specjalizowany. I jeszcze się Amiga One zwie :)
[#758] Re: SamFlex Core

@odo, post #757

Właśnie, żaden pecet takich rzeczy nie potrafi robić! : KLIK!. Jak miga - to musi być Amiga! ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 11:19:25 przez gorzyga
[#759] Re: SamFlex Core

@odo, post #755

Naprawdę ? czyli jest nie potrzebny i system bez niego lub bez EFI sobie i tak wystartuje jak w ośmio bitowcach ?

Pozdrawiam
[#760] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #759

Już były takie przymiarki, aby pozbawić pecety biosu w tradycyjnym znaczeniu, ale skończyło się na następcy zwanym EFI czy UEFI.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 11:58:16 przez odo
[#761] Re: SamFlex Core

@odo, post #760

Czyli jest niezbędny ale za część systemu nie jest uważany. Podobnie jak w klasyku z zainstalowanym linuxem nie kickstartu nie uznaje za jego część.

Pozdrawiam
[#762] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #761

oraz

[#763] Re: SamFlex Core

@odo, post #762

Przepraszam ale nie mogę doczytać, który fragment tekstu udowadnia że kickstart w Amidze na której zainstalowano linux jest jego częścią tego linuxa ?

Pozdrawiam
[#764] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #763

To potwierdza, że AmigaOne jest Amigą, a dodatkowo jeszcze ten nokautujący link:

http://web.archive.org/web/20011014142035/http://www.amiga.com/products/one/pr.php

Z zaznaczeniem "It is with great pleasure that we are able to announce the first new Amiga hardware in over 6 years. The AmigaOne, our first consumer product, will be targeted at the desktop and workstation market."

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 12:32:10 przez odo
[#765] Re: SamFlex Core

@krashan_, post #726

Nie wiemy, czy przyjął. Wiemy na razie tyle, że Posylus jest przekonany że gdzieś wysłał kasę.

Pieniądze przyjął, bo wysłał do mnie maila z kluczem na inną osobę zasłaniając się uszkodzoną a3k (obiecał dosłać jak naprawi - i tak prawie rok). Czekałem cierpliwie kilka miechów i zacząłem nagabywać mailami o personalny klucz - do dzisiaj cisza. Trąci to oszustwem, co? Dlatego szukam innego kontaktu z gościem.
[#766] Re: SamFlex Core

@odo, post #764

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 13:02:49 przez odo
[#767] Re: SamFlex Core

@odo, post #764

"To potwierdza, że AmigaOne jest Amigą,"

To potwierdza że AmigaOne jest AmigąOne.
Podany link mnie nie znokautował, ale jeśli ciebie znokautował to powklejaj go jeszcze kilka razy.

Pozdrawiam
[#768] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #767

"It is with great pleasure that we are able to announce the first new Amiga hardware in over 6 years."

W newsie o AmidzeOne. Mogę Ci przetłumaczyć, ale chyba nie muszę co ?
[#769] Re: SamFlex Core

@odo, post #768

Możesz, tyle że nic to nie zmieni, podobnie jak wydrapany napis przy dziurze po sęku nie zrobi z tej dziury tego co oznacza napis.

Pozdrawiam
[#770] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #769

Ciężko Ci odróżnić wydrapany napis przy dziurze w sęku od oficjalnego prasowego komunikatu dotyczącego pierwszej nowej Amigi od 6 lat, która zwie się AmigaOne. Nawet Ci nie współczuję

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 13:33:05 przez odo
[#771] Re: SamFlex Core

@odo, post #770

Papierki, naklejki, wmawianie sobie niczym mantry... uh uh uh...
...jeszcze ze 100 razy, może słowo stanie się ciałem i muł stanie się koniem

PRZED SZKOLE!

"nokautujący link" rozłożył mnie na łopatki... ze śmiechu

To mi przypomina historię, kiedy znajomy zgłosił w administracji, że mu piwnicę obrobili i zrobili wyłom w ścianie od drugiej strony. Gościu zgłosił w administracji. Administracja wysłała pracowników, ci przyszli może coś tam zrobili, ale mówiąc delikatnie, nie do końca. Gościu poszedł i mówi, że ściana w piwnicy nie została naprawiona. Na to pracownik administracji przedstawił potwierdzenie, że została naprawiona. Gościu próbował tłumaczyć, że był przed chwilą i widział, na to pracownik "Panie! Papier jest! jest napisane! Naprawiono! To chyba jak jest napisane, to tak jest!"

Nie ma przebacz, jak jest na papierze, to rzecz święta

ahh, jeszcze facet był ostatnio na TVN24 co to go uśmiercili urzędowo. Był na policji, w urzędach wszystkich, ale wszyscy są bezsilni... nie może być zatrudniony nigdzie, nie może starać się o pomoc socjalną itd. bo w papierkach funkcjonuje jako denat, a takim nie przysługuje pomoc. Policja rozkłada ręce, urzędy też, jedni zwalają na drugich, bo w papierkach jest, że ten pan co stoi obok wypowiadającego słowa, po prostu nie żyje.

Nic to, po prostu papierek rządzi światem. Jakie to przyjemne, gdy może sprawić, że coś co nie jest Amigą, bo nie ma z nią nic wspólnego, może się nią stać za pomocą siły papierka OK Dziwi tylko pewna schizofrenia, która sprawia, że podobny papierek w CUSA nie przekonuje szanownego kolegi, że ich PeCet również jest "Amigą" tak jak kolegi X1000.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 13:57:12 przez Duracel
[#772] Re: SamFlex Core

@odo, post #770

Komunikat prasowy podobnie jak napis na płocie służy temu samemu celowi, przekonania czytającego do teorii lub zdania piszącego. Mnie nie przekonał ani napis na płocie ani napis w komunikacie. Bardziej przekonywujący jest napis na istniejącym produkcie, na produkcie o którym mowa jest napis AmigaOne a nie Amiga i tego się trzymajmy. A nie materiałów reklamowych sprzed 6 lat.

Pozdrawiam
[#773] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #772

Trudno żeby nie pisali na płycie skoro mogą pisać na obudowie i we wszystkich dokumentach. Trudno też oczekiwać czego innego skoro musieli wyłoić kasy za "głupią nazwę". Skoro warto było wyłoić, to wiadomo, że dlatego, że ta nazwa przyciągnie rzesze nieświadomych i naiwnych od których można na tej nazwie masę ojro wyciągnąć wmawiając im "oto nowa Amiga". To, że oparte to jest tylko na nazwie, bo nawet nie jakichś choćby wydumanych tezach kontynuacji, to nie ma najmniejszego znaczenia. Spragniony, sponiewierany i sfrustrowany Amigowiec, czekający od czasów A1200 na nową Amigę uwierzy nawet w to. Zupełnie jak jakiś poniżony mieszkaniec państwa, po upadku powstania, któremu najeźdźca mówi, że w nowym państwie pod jego auspicjami będzie miał pełną swobodę i równe prawa do życia. Nie wszyscy jednak tak mają. Niektórzy będą woleli zginąć, lub nazywać po prostu rzeczy po imieniu, tak jak je widać w rzeczywistości, a nie w dekrecie mydlącym oczy :)
[#774] Re: SamFlex Core

@Duracel, post #773

Kłania się brak podstawowego zrozumienia. Szkoda, bo wydawałeś mi się całkiem inteligentnym facetem i miałem nadzieję, że coś załapiesz. Podałem link do notki prasowej wyjaśniającej, że Twoje wieczne utrapienie, nieszczęsne "One" nie wzięło się z powietrza, tylko było oficjalnym produktem Amiga Inc które wprost nazwało Amigę One nową Amigą. I tu nie ma co dumać i filozofować. Fakty pozostaną faktami. Amiga One jest nową Amigą
[#775] Re: SamFlex Core

@odo, post #774

W materiałach prasowych nową Amigą nazywano Pegasosa, nie uwierzyłem a ty ?

Pozdrawiam
[#776] Re: SamFlex Core

@odo, post #774

No tak, ty wszystko doskonale rozumiesz :) Wydawałem się do którego momentu? Do tego kiedy sądziłeś, że przekonasz mnie, że coś co nie jest w praktyce Amigą choćby w 1% i nawet w takim procencie nie jest z nią kompatybilne zacznę nazywać Amigą tylko dlatego, że ktoś wyłożył kasę do prawa aby ją tak nazywać?

No zastanów się chłopie :) CUSA też ma prawo pisać na swoich komputerach Amiga a ich jednak nie nazywasz i nie uważasz za Amigę. Skoro jesteś taki inteligentny to nie widzisz tutaj pewnego braku konsekwencji u siebie czy mówiąc wprost intelektualnej kompromitacji? :

Mi też się wydawało, że jesteś inteligentnym człowiekiem i masa argumentów opisanych logicznie coś Cię ruszy. Równie dobrze mógłbym ze ścianą dyskutować. Uznałem zatem, że nie ma sensu i dobrym rozwiązaniem jest podsumowanie Recedenta który nakreślił różnice i zrobił doskonałą puentę. Ale najwyraźniej taki inteligent jak ty nie jest w stanie uznać, że czasami warto zrozumieć, że różnica zdań jest tak głęboka, że trudno kogoś przekonać do swojej tezy.

Tym bardziej gdy usiłuje się to robić notorycznym powtarzaniem "X1000 jest Amigą, bo Hyperion ma prawo nazywać Amigą to co mu się rzewnie podoba".

Nie spoczniesz dopóki Twoje zdanie (X1000 to Amiga) nie będzie ostatnie :) Wszyscy wiedzą co to za przypadek i z jakim wiekiem dorastania się kojarzy, więc jedyne co mi pozostaje to życzyć ci szybkiego powrotu do zdrowia i wyleczenia się z przygnębiającej świadomości że Amiga jest, lub jakiegoś progresu w dorastaniu :)
[#777] Re: Moja definicja Amigi

@cacodemon666, post #1

Nie chcę się wdawać w bezsensowną dyskusję, napiszę co mam do powiedzenia i tyle.

Jeśli chodzi o kompatybilność wsteczną, nie sądzę by było to trafione kryterium "Amigowości". Po pierwsze, dążenie do jak największej kompatybilności ze sprzętem sprzed 20 lat byłoby zwyczajnie.. głupie. Nauki informatyczne, technologia, wszystko prze do przodu. Nie można po tak długiej hibernacji spodziewać się kontynuacji MARTWEJ i przestarzałej architektury. Już sam Jay Miner w pewnej rozmowie widział konieczność zachowania kompatybilności nowszych Amig ze starszymi jako wadę (o ile pamiętam, w kontekście zbliżającej się premiery A4000).

To być może zły przykład, ale Maćki od "Japka" zmieniały architekturę kilkukrotnie, tracąc przy tym kompatybliność. I nadal są maćkami. Bo cały czas spadają z tej samej jabłoni =]

W czym więc problem? Może w tym, że zarówno Amiga INC jak i firmy tworzące sprzęt pod AmigaOS i sam AmigaOS.. nie mają zespołu Amigi? Ludzi, którzy ją tworzyli i ich wizji? Mają tylko i wyłącznie prawo do nazw i wykorzystania tego, co już stworzono. Chyba, że się mylę, i we wspomnianych firmach pracują inżynierowie Commodore bądź dziadki z Hi-Toro robią za konsultantów?

Ta dyskusja jest bezcelowa, gdyż każda ze stron jakieś racje ma, druga jej nie przekona.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 15:04:53 przez okejokej
[#778] Re: Moja definicja Amigi

@okejokej, post #777

"To być może zły przykład, ale Maćki od "Japka" zmieniały architekturę kilkukrotnie, tracąc przy tym kompatybliność. I nadal są maćkami. Bo cały czas spadają z tej samej jabłoni =]"

To faktycznie zły przykład, Maki utrzymywały zawsze przez jakiś czas kompatybilność bo jej brak zabił by platformę, więc na Makach z pierwszymi PPC bez problemu uruchamiałeś gry i programy pisane na 68k, w Makach na Intelu uruchamiałeś gry i programy z późnych PPC czyli G5 i G4. No i komputery pochodziły z tej samej firmy. Dzisiejszy producent X1000 jest piątą wodą po kisielu w stosunku do Commodore i w żadnym modelu nie zapewnił kompatybilności z układami specjalizowanymi. Emulator jeszcze firmy trzeciej to jednak coś innego. Co gorsza producent X1000 nie ma prawa do używania nazwy Amiga, ma do AmigaOne, w momencie kiedy nikt żadnych Amig nie produkował wydawało się to bez znaczenia, w momencie kiedy firma Commodore USA produkuje i sprzedaje komputery pod marką Amiga marka AmigaOne jest marką AmigaOne a nie Amiga i nie zmienią tego prawa do nazwy systemu zwanego AmigaOS4.

Pozdrawiam
[#779] Re: Moja definicja Amigi

@RadoslawF, post #778

Ciekawe, czy producent "nowej Amigi" posiada pełną dokumentację techniczną wszystkich poprzednich Amig klasycznych? Chyba powinien ją mieć i powinien jej użyć do napisania dokładnego emulatora "klasyka". Tak właśnie zrobiło Apple i Sony - mając pełną dokumentację do sprzętu poprzedniej generacji, mogą w nowych produktach zawrzeć sprawny, praktycznie 100% emulator.
[#780] Re: SamFlex Core

@RadoslawF, post #746

Wydawało mi się że WB to tylko gui dla AmigaOS, co dziennie się człowiek nowych rzeczy uczy ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem