Pecet to komputer z mostkami północnym (NB) i południowym (SB), spiętymi jakąś magistralą (najczęściej jakaś odmiana PCI), na której siedzi sporo różnych urządzeń I/O (wiele siedzi w SB), do tego kontroler pamięci i magistrala FSB
Jako troll napisze ;) . Szyny FSB już od dawna się raczej nie używa , teraz mamy różne QPI, HT, EIB i inne potworki :) - wbrew pozorom filozofia działania takiego QPI jest zupełnie inna od FSB . Zresztą, te mostki NB i SB - w nowych PC raczej też ich nie uświadczysz. W nowych PC wszystkie funkcje mostka północnego zostały wbite w procesor, nawet współczesne mostki południowe są mocno okrojone z funkcji w porównaniu z tym co było parę lat temu .
Prawda jest taka, że dzisiejszy PC bardziej przypomina klasyczne Amigi, niż nowe współczesne Amigi :) .
Pecet to komputer z mostkami północnym (NB) i południowym (SB), spiętymi jakąś magistralą (najczęściej jakaś odmiana PCI)
Dobra, to w takim razie co ja mam

, bo na mojej płycie nie ma ani NB, ani FSB , nie ma magistrali PCI :P , ba nie ma nawet BIOS- u, tylko mam EFI :

.
Tym komentarzem chciałem pokazać , ze definicja co jest jakimś komputerem a co nie jest, jest mocno...płynna . Jak widać nawet PC za bardzo nie można zdefiniować - owszem można napisać, i to najprościej, że to komputer kompatybilny z architekturą x86, na którym m.in. można uruchomić Windowsa . W sprawie Amigi.... tu zaczynają się "jaja" . Z tego co widzę to CUSA ma prawa do nazwy AMIGA, Hyperion natomiast ma prawa do nazwy AmigaOS ale nie ma prawa do nazwy Amiga. Czyyyyliiii jeżeli się nie mylę to... :
CUSA - w świetle prawa produkuje nowe Amigi - czy to się komuś podoba czy nie, to SĄ nowe Amigi.
Hyperion - tworzy system o nazwie AmigaOS , który działa na określonych konfiguracjach sprzętowych. Uruchomienie takiego systemu na danej konfiguracji nie sprawia że staje się ona automagicznie Amigą. Jest to komputer z uruchomionym systemem AmigaOS z Hyperionu. Owszem dla poprawy samopoczucia można powiedzieć że ma się Amigę .
Zresztą trzeba zadać pytanie - co to jest AmigaOS

. Za czasów C= wszystkie dyskietki były podpisane Commodore Workbench x.x, Commodore Extras x.x itd. Nie było tam nazwy np. AmigaOS 1.3 , tylko Commodore Workbench v 1.3, pod koniec istnienia C= na dyskietkach pisało np. Commodore Amiga Workbench 3.0 . AmigaOS jako tako pierwszy raz zobaczyłem chyba z systemem w wersji 3.5, systemu stworzonego wiele lat po śmierci C= , czyli jak nazwa AmigaOS ma się do pierwszych systemów

. Pamiętam też że dawniej ne mówiło się - Mam AmigaOS 2.0, tylko każdy mówił mam workbencha 1.3, 2.0 itd . więc nawet sama nazwa AmigaOS nie ma jakoś nic wspólnego z dawnymi komputerami Amiga robionymi przez C= . A wogóle, KAŻDY z nas ma inną definicję Amigi - no i czekam na 1000 komentarz