Wątek zamknięty
[#331] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #325

Wkleiłem to co chciałem. Przesłanie jest proste i chyba nie muszę się tłumaczyć.

Możesz krytykować jak jest co, ale nie nakręcać się jak blendor i szukać zaczepek jak pewni panowie po pewnym trunku.
[#332] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@selur, post #328

Inna jest wartość użytkowa a inna kolekcjonerska.
A zauważył ktoś że ten sam sprzedawca oferuje A1000, tyle że jeszcze brak fotek i informacji czy sprawna.

Pozdrawiam
[#333] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #332

Trochę mnie wkurza ten tekst, że TYLKO wpłata na konto jest gwarantem otrzymania przedmiotu i że to ma być szybko! Przecież przelewy są szybkie tylko pomiędzy tymi samymi bankami, a poprzez Allegro już po chwili dostajesz maila, że sprzedający otrzymał pieniądze. Chyba bym zapłacił specjalnie poprzez Allegro, spróbowałby nie wysłać.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2012 17:24:23 przez rafgc
[#334] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #333

No właśnie jak to jest. Czy sprzedający może nie wysłać przedmiotu jeśli w aukcji zaznacza że nie zgadza się na płatność po przez allegro?
[#335] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #334

O ile nie ma konta bankowego, to chyba nie może, Płacę z Allegro nie da się odznaczyć w formach płatności.
[#336] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #334

Z tego co wiem to jest to opcja domyślna allegro czyli PayU zatem jeśli ma wprowadzone dane swojego konta to pieniądze dostaje szybciej niż w banku i tutaj nie ma żadnych tłumaczeń że pieniądzy jeszcze nie ma na rachunku bo albo ma nieustawiony rachunek bankowy albo nie ma automatycznej wypłaty ale wszystko można sprawdzić w profilu konta allegro wpłaty od kogo i ile zatem z tytułu nie wysłania towaru "bo nie ma pieniędzy na koncie " może sobie pogorszyć miałem takiego użytkownika kiedyś napisałem do zespołu allegro dostał pouczenie przecież nie będę wpłacał 2x tej samej sumy...a to że nie każdy zna się na allegro mimo posiadania konta to inna sprawa sam pewnie nie znam wszystkich opcji do tej pory.
[#337] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #333

Ten fragment jest niezgodny z regulaminem allegro i jak bardzo ci przeszkadza to napisz w tej sprawie do allegro, potrafią szybko "naprostawać" w tym temacie sprzedającego.
Z tego co wyczytałem na grupie dyskusyjnej na temat "płacę z allegro" rozumiem że część sprzedawców czuje niechęć do tej formy płatności a nie mają możliwości jej wyłączenia w swoich aukcjach a ja widząc taki czy podobny tekst wpłacam na konto sprzedawcy a nie allegro.
Kolejna sprawa to w przypadku jakiejś większej przepychanki ze sprzedającym lepiej i wygodniej jest mieć dowód wpłaty na jego konto a nie na konto allegro.

Pozdrawiam
[#338] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #337

Denerwuje mnie styl w jakim jest to napisane, a w szczególności wzmianka o gwarancji dostarczenia przedmiotu.
[#339] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@rafgc, post #338

Rozumiem, mnie denerwują teksty w stylu "nie przyjmuje negatywów", dla mnie to oznacza że sprzedający wie że sprzedaje złom i negatywa się spodziewa a tylko udaje że jest inaczej, tyle że z tym nie bardzo coś można zrobić, z tekstami o PzA jak najbardziej można.

Pozdrawiam
[#340] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #1

Ponieważ dyskusja zboczyła z tematu (przypominam: wątek założono w celu ostrzegania pokazywania fałszywych podejrzanych ofert (dotyczących Amigi oczywiście) na ebay, allegro) na płatności, koszty wysyłki i takie tam, pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, poświęcony tylko tym, palącym problemom. Znajduje się on tutaj.

Ostatnia aktualizacja: 29.02.2012 09:04:06 przez recedent
[#341] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#342] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@recedent, post #340

Od postu #333 zaczęła się dyskusja na inny temat. Jeśli ten post został tutaj, to znaczy że jest na temat :P
[#343] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@kjb666, post #342

[#344] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #343

Ciekawy jestem na co liczy sprzedający ? Że trafi na głupszych od siebie ?

Pozdrawiam
[#345] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #344

Najśmieszniejsze że ktoś dwie aukcje wcześniej ją wygrał ale chyba musiał zrezygnować
[#346] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #345

OOo coś się zmieniło:

Allegro wymusza płacenie przez Allegro?
[#347] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Tomski, post #346

Ha Ha blendor niedługo wychodzi z paki znowu będzie jazda

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 12:22:52 przez Amigos1
[#348] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Tomski, post #346

Napisał że delikatnie nalega

Cena ostateczna.Nie sprzedaję poza allegro. OK

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2012 12:29:13 przez Dark_luke
[#349] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #348

Same dyskietki nie zeszły więc ratuje sytuacje dokładając komputer.
Mam wrażenie że w tej cenie dalej nie sprzeda.
Może ktoś napisze biedakowi że przez godzinę czy dwie można ściągnąć z sieci kilka gigabajtów starych Amigowych gierek które bez problemu dadzą się uruchomić w odróżnieniu od tych z jego dyskietek.

Pozdrawiam
[#350] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #349

Nie chce zakladac innego watku bo chodzi o Ebay (ale nie o wytykanie komus tam czegos - tylko o oplaty)

1.sprzedalem cos tam na EBAY BRYTYJSKIM za 97 GBP (z wysylka) (cost zaplacilem za wystaiwenie ale nie moge dojsc ile)
2.pobrali prowizje za kup teraz 7.82 GBP (po 5.02 zl)
3.Potem paypal przewalutowal mi po kursie 4.8 zl (w tym samym dniu) .. i pobral oplate (
Wysokość opłaty:
-£3,89 GBP)

czyli skasowali mnie na 11 funciakow .. (55 zl + niekorzystny kurs walut PayPAl)

Pytanie co zrobilem zle ? lub czy tak wysokie sa koszty tych operacji aby dostac pieniedze na polskie konto w PLN ??? (sprzedalem za 485 .. na konto dostalem 426 zl)

jest to moja pierwsza transacja sprzedazowa na ebay ale koszta sa porazajace (na allegro zaplacilbym 32 zl)
[#351] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@HOŁDYS, post #350

Niestety jeśli sprzedajesz na eBay-u + płatność PayPal pobierane są prawie zawsze 3 opłaty:

pierwsza za wystawienie, jeśli wystawiasz powyżej 1 GBP na licytacji lub opcja kup teraz
druga od wartości sprzedanego przedmiotu około 10 procent
trzecia za transakcję PayPal od 2 do 5 procent

Odnośnie kosztu wystawienia wyświetlany jest on na dole listy przy akceptacji wystawienia i dodatkowo w zakładce dotyczącej twojego konta na tzw. liście rachunku.

Mam wątpliwą przyjemność handlować na eBay UK od ponad pięciu lat, moja dobra rada doliczaj sobie conajmniej 15% procent i naprawdę nie warto korzystać z opcji "Free delivery" angole prawie na to nie zwracają uwagi

Odnośnie kursów walut to zauważyłem, przynajmniej na PayPal UK, że zawsze jest korzystny wobec GBP, nie wiem czy to stała reguła

Powodzenia i wytrwałości
[#352] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@macsad, post #351

nie no to co jest warte 200 zl na allegro wystawilem na Ebay UK kontrolnie za 485 kup teraz :) wiec stratny nie jestem tylko zdziwilem sie tyloma oplatami .. zanim pieniadze trafia do PL

dziwne rowniez jest ze prowizje licza po kursie wyzszym funta ... a jak mi wyplacaja kase to po kursie o 20 groszy nizszym ...czyli robia polakow w trabe ten caly paypal

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2012 14:04:12 przez HOŁDYS
[#353] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#354] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@HOŁDYS, post #352

Jeśli to będzie jakiekolwiek pocieszenie to tak samo "robią w trąbe" tych z USA, Australii i Chin
[#355] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@macsad, post #354

http://warszawa.gumtree.pl/c-Sprzedam-gry-video-konsole-AMIGA-500-W0QQAdIdZ359989668

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2012 17:10:52 przez hardstyle4ever
[#356] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@hardstyle4ever, post #355

Z tego co widzę to na Ebayu opłaca się ale kupować ze sprzedażą już jest gorzej sam PayPal pobiera następujące opłaty

0,00 PLN - 5 000,00 PLN 2,9% + 0,80 PLN
5 000,01 PLN - 20 000,00 PLN 2,5% + 0,80 PLN
20 000,01 PLN - 100 000,00 PLN 2,3% + 0,80 PLN
100 000,01 PLN - 200 000,00 PLN 2,1% + 0,80 PLN
200 000,00 PLN 1,9% + 0,80 PLN
[#357] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@miro_78, post #356

O następny który założył konto na PPA żeby okazyjnie sprzedać Amigę Giełda Mr.Daniłko.73 OK
[#358] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #357

Nie przesadzaj, konto założył ponad pół roku temu, Amiga mu się znudziła to sprzedaje, ale faktycznie były przypadki że konto zostało założone tylko w celu wpisania ogłoszenia na giełdzie.

Pozdrawiam
[#359] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #358

To kup okazje. OK
A koszt przesyłki chyba lotnicza.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2012 20:18:28 przez Dark_luke
[#360] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Dark_luke, post #359

Dla mnie taka oferta to nie okazja. Ale skoro dla ciebie to jest okazja to nie powstrzymuj się.
Za koszt przesyłki to jakaś nagroda mu się należy, "umyślnego" będzie do dostarczenia zatrudniał czy taki pazerny ?

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem