[#2221] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@rbej1977, post #2219

Może zabrakło chęci do tworzenia kolejnych poziomów.

To jest bardzo prawdopodobne i całkiem dobrze zrozumiałbym taką niechęć, bo sam właśnie mierzę się z taką sytuacją. Robię wszystkie elementy w grze byle tylko nie brać się za układanie poziomów. Nie wyobrażam sobie zrobić więcej niż 10 poziomów, a niestety trzeba będzie ich zrobić ze 300. Na samą myśl robi mi się słabo. Tylko ja jestem w tej komfortowej sytuacji, że niczego nikomu nie obiecywałem i bezkarnie mogę sobie grzebać kolejne 8 lat.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2026 16:04:41 przez MDW
4
[#2222] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@rbej1977, post #2219

Tylko w momencie gdy się zebrało pełną kwotę kilka lat temu, dobrowolna praca nad grą zmieniła się w obowiązek, więc luksus posiadania (lub nie) chęci, został zastąpiony PLN-ami.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2026 16:06:44 przez Jacques
5
[#2223] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@rbej1977, post #2219

Albo pieniędzy z przedpłat, żeby wydać grę
[#2224] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@MDW, post #2221

To tak na bidę wystarczy zrobić 50, a skoro ktoś woli programować, zamiast tworzyć poziomy, stworzyć edytor i ludziska zrobią resztę.
Nie ma wytłumaczenia na olewatorstwo wobec, było nie było, inwestorów.
Nawet w sytuacjach bardzo kryzysowych wystarczyły by dwa zdania do wyjaśnienia sytuacji.
Tylko skończony idiota by nie zrozumiał.
Ale co ja tam wiem, przecież nie zamawiałem gry, za to zamówiłem UNITHOR-a i nadal jestem w czarnej tej tamtej, bo dopóki nie odbiorę, to nie uwierzę.
Ale to była moja decyzja i znałem ryzyko. Kickstarter to albo zyskasz, albo stracisz. 50/50
1
[#2225] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@MDW, post #2221

A coś więcej możesz zdradzić na temat tej gry? Pamiętam twoją produkcję, Fortis, świetnie się przy tej grze bawiłem, także bardzo jestem ciekaw co następne? ;)
[#2226] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@MDW, post #2221

Nie wyobrażam sobie zrobić więcej niż 10 poziomów, a niestety trzeba będzie ich zrobić ze 300.
Hehe, przypominam sobie jak robiłem poziomy do Untangle. A to tylko trochę kropek i kresek. Ale trzeba zapewnić rozwiązywalność... Zrobienie 200 poziomów to była najnudniejsza część robienia całej gry. A no i potem oczywiście trzeba było wszystkie rozwiązać. Czasem myślę, żeby dorobić jeszcze ze sto (oczywiście o rosnącym poziomie trudności...), ale jest pewna wewnętrzna niechęć.
8
[#2227] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Krashan, post #2226

Zapytam jako totalny laik w temacie pisania gier na Amige (i nie tylko ofc): czy tego nudnego procesu nie rozwiązuje w dzisiejszych czasach sztuczna inteligencja? No przecież takie wspomniane przez ciebie Untangle wydaje się idealne pod AI żeby ten zrobił dla tej gry fajne poziomy?
[#2228] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@luk, post #2227

Nie wiadomo czy zrobi fajne. Druga sprawa, już nie tegez byłoby się podpisać pod grą jako prawowity twórca.

Poza tym, gdzie tu wyzwanie i czerpanie frajdy z tworzenia czegoś.

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2026 20:16:44 przez amikoksu
1
[#2229] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@amikoksu, post #2228

Poza tym, gdzie tu wyzwanie i czerpanie frajdy z tworzenia czegoś.

Przeczytaj jeszcze raz, powoli i ze zrozumieniem wcześniejszy komentarz MDW...
[#2230] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@luk, post #2227

Nie wiem czy AI ogarnie weryfikację planarności grafu (bo tak się fachowo nazywa kwestia czy poziom da się rozwiązać, czy nie). Bo w ogólnym przypadku jakaś losowa kombinacja kropek i kresek może być nierozwiązywalna. Trochę się nad tym nasiedziałem i parę prac naukowych na ten temat przyszło przeczytać. Zagadnienie w żadnym wypadku nie jest trywialne, chociaż na szczęście zostało już rozpracowane.

Trochę później... Próbowałem z chatem GPT, ale nie za dobrze sobie poradził, a już jak chciał mi narysować obrazek z takim grafem, to pełna porażka. Ale ja to mam już rozpracowane, tylko leniwy jestem...
5
[#2231] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@luk, post #2229

Do tego się odniosłem.
No przecież takie wspomniane przez ciebie Untangle wydaje się idealne pod AI żeby ten zrobił dla tej gry fajne poziomy?
[#2232] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@amikoksu, post #2231

To tym bardziej mogłeś zerknąć do czego nawiązuje moje pytanie, bo takie odnoszenie się do czegoś bez poznania kontekstu jest imo bez sensu. Oprócz MDW Krashan też wspomniał, że:

Zrobienie 200 poziomów to była najnudniejsza część robienia całej gry.
[#2233] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@luk, post #2232

Zrobienie 200 poziomów to była najnudniejsza część robienia całej gry.

Nie kwestionuje tego, ale żeby zaraz uciekać w generatory. Oczywiście można, jak kto tam chce.
[#2234] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@amikoksu, post #2233

A jakie ty masz doświadczenia z tego typu problemami? Bo zakładam, że coś tam tworzysz skoro masz na to odmienną opinię?
[#2235] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #2178

U mnie przestało. Samo z siebie. Uruchamia się menu, można w nim operować, ale po kilku sekundach kafelki w tle przestają się ruszać i po wyborze gry wszystko się zamraża. A działo normalnie. Niczego też do systemu nie dogrywałem, przy czym nie jestem pewien czy to się przypadkiem nie mogło przydarzyć po aktualizacji systemu (obecnie już OS 3.2.2). Poprzednio uruchamiałem na OS 3.2.
[#2236] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@lukjan, post #2235

A teraz znowu działa....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem