[#2131] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@koczis, post #2130

Uff, no to możemy spać spokojnie.
1
[#2132] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #2131

A w międzyczasie nie jeden wyczekujący Amigowiec straci rachubę czasu.

3
[#2133] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@koczis, post #2132

Jestem tak stary, że już dawno straciłem rachubę czasu. Nadal czekam ale bez spiny, świat nie kończy się na jakimś tam joysticku
3
[#2134] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@koczis, post #2115

Gra do kupienia była kilka lat temu. Teoretycznie, bo praktycznie z kupujących nikt jej jeszcze nie otrzymał. A co do ewentualnej kasy z powrotem, to jeżeli mam nie otrzymać tego za co zapłaciłem, to chętnie przeznacze wówczas zwrócone środki na jakis cel charytatywny.
1
[#2135] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@lukjan, post #2134

I cyk kolejne 4 miesiące minęły, czy coś już wiadomo?
[#2136] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Lapka555, post #2135

Ale to nie do mnie to pytanie, bo ja jestem tylko płacąco - czekający
[#2137] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Lapka555, post #2135

link

W tym linku jest wszystko na temat i od tamtej pory kolega nie pojawił się już na PPA. Będzie po co to się pojawi i da znać. Pozostaje tylko czekać.
2
[#2138] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@lukjan, post #2136

Tak, sorki, źle mi się kliknęło.
[#2139] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Lapka555, post #2138

Czy jest na forum ktos kto podjąłby się pociągnięcia tego oszusta do sądu?
Nikt nie może złożyć zawiadomienia do prokuratury?
3
[#2140] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Ralpheeck, post #2139

Dajesz.
2
[#2141] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Ralpheeck, post #2139

Nikt nie może złożyć zawiadomienia do prokuratury?

Może, ale raczej nie będzie to skuteczne, bo musiałby być wykazany zamiar oszustwa, czyli od samego początku zaplanowane wzięcie pieniędzy i niedostarczenie niczego. Z całej historii wynika, jakby gra powstawała, tylko później pojawiły się jakieś trudności. Argumentem potwierdzającym ewentualny zamiar oszustwa mogłaby być dalsza prowadzona sprzedaż mimo już narastających roszczeń i dużej wątpliwości co do finalizacji. Ściganie jest z urzędu, więc można spróbować.

Z mojego punktu widzenia raczej wchodziłby pozew cywilny w postępowaniu grupowym. To jak najbardziej ma szanse na powodzenie. Wtedy trzeba sprawdzić z kim była umowa (spółka/JDG itp) i czy jest tam jakiś majątek, który może zaspokoić roszczenia. Może się to skończyć komornikiem i niespłacalnymi długami no i kosztami dwóch stron. Jak pozwany się uprze, albo zrobi się "biedny" to tylko straci już zszargane imię i zyska trochę makulatury w skrzynce. Przy takich sprawach często jednak wychodzą jeszcze nieścisłości podatkowe. Jeśli chodzi o branże IT, to jeśli pozwany pracuje na etacie, lub bierze zlecenia, to pracodawca też może nieprzychylnie na to wszystko patrzeć jak się dowie. Da się tak zrobić, żeby się dowiedział :D

Można mu uprzykrzyć trochę życie na kilka w pełni legalnych sposobów, co może zmotywować do wydania gry, lub oddania $$$ jeśli ma z czego. Albo w ramach udowodnienia, że są jakieś konsekwencje. Tylko to dodatkowe koszty bez gwarancji zwrotu.
4
[#2142] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #2141

Wrzucić sobie to w koszty Amigowania
Ja sie kiedys wyleczyłem z preorderow i chyba mialem racje
14
[#2143] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@HOŁDYS, post #2142

Dokładnie w d z nim
[#2144] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #2141

Czy nie można załatwić tego przez Urząd Skarbowy. Czy faktury były wystawione ?
Czy współtworzące osoby grę nie mogą dokonać zwrotów preorderów?
1
[#2145] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Amig_OS, post #2144

Tak, faktura wystawiona przez firmę "Maszyneria - M.D."

Właśnie zrobiłeś przedpłatę na wersję pudełkową gry JUMP!
Dziękujemy w imieniu zespołu tworzącego grę.

Planowany termin wysyłki: wiosna 2022r.

Faktura znajduje się w załączniku.

M.D.
Maszyneria

Imię i nazwisko zastąpiłem inicjałami.

Już dość dawny e-mail z prośbą o anulowanie zamówienia i zwrot pieniędzy nie spotkał się z żadnym odzewem ze strony autora czy tegoż podmiotu.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 09:28:14 przez Jacques
1
[#2146] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Amig_OS, post #2144

Nie jestem przekonany czy to kwestia skarbówki. Wpłacono zaliczkę, której otrzymanie rodzi obowiązek wystawienia faktury, co nastąpiło. Należy domniemywać, że od faktury został zapłacony podayek VAT i dochodowy (niektórzy z nas ten VAT może nawet odliczyli). Teraz to bardziej chyba podpada pod sprawę cywilną w wyniku braku wywiązania się z umowy kupna-sprzedaży.

Tak głośno myślę.
6
[#2147] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mailman, post #2146

Przypomnijmy, że tutaj "zaliczka" to 100% ceny zakupu + koszty niedoszłej wysyłki, łącznie 197 zł w moim przypadku.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 10:12:52 przez Jacques
1
[#2148] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mailman, post #2146

Tak głośno myślę.

Dobrze myślisz

Najlepiej takie ryzyko kalkulować na samym początku. Autor na początku budził zaufanie, bo ma jakąs historię w naszej społeczności. Mało kto się spodziewał takiego obrotu sprawy. Autor postanowił przejść na ciemną stronę mocy i niestety wyszło jak wyszło. Ja już nie biorę udziału w żadnych preorderach i zbiórkach po klawiszach, których nie dostałem. Olewam nowe powstawanie gier czy sprzętu. Kupuję z półki jak już wszystko gotowe. Czasem nawet okazuje się, że wychodzi taniej później nawet jak zbiórka jest udana. Rynek się szybko nasyca i ceny nowości spadają.
7
[#2149] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #2148

Pod logiem 'Machinery Software' jest kilka innych projektów rozwijanych gdzie (nomen omen) kontakt z autorem urwał sie również w czerwcu tego roku. Mam nadzieje że to nie oznacza tego najgorszego.
2
[#2150] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@HOŁDYS, post #2142

Jedyne preordery w jakie wchodzę to takie z płatnością przy odbiorze :)
[#2151] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Jacques, post #2147

Tak dokładnie
[#2152] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Jacques, post #2147

Tak dokładnie

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2026 13:43:48 przez Dorian3d
[#2153] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #2141

Przyznaję, że nie czytałem całego wątku ale czy ja dobrze rozumiem, że twórca gry, Kefir z grupy niegdyś Union zrobił ludziom taki przekręt ? Cholera ...może mu się coś stało bo aż dziw bierze, żeby facet się chciał tak spalić w oczach tyłu ludzi ...xtd go znał i chyba robił do tego projektu muzykę....może warto spytać ?
[#2154] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@eightbm, post #2153

Xtd juz sie wypowiedział
A sam "autor" nie zamierza podawać kiedy będzie gra, dopóki nie będze skończona
1
[#2155] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Ralpheeck, post #2154

Ta wypowiedź jest sprzed dwóch lat... przyznaję, że wygląda to na słaby przekręt ...
[#2156] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@eightbm, post #2155

przyznaję, że wygląda to na słaby przekręt

Eeee, to jeszcze nie wszystko.

Z tego co pamiętam w między czasie nakupował jeszcze trochę dodatków do Amigi. Między innymi Warpa i obudowę Checkmate, więc zainkasowane pieniądze się przydały
1
[#2157] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #2106

Obejrzyj "Morderczą oponę". Da się wymyślić fabułę
2
[#2158] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #2148

Kupuję z półki jak już wszystko gotowe.

Jak się okazało - bardzo dobre podejście.

Anyway - każdy kto nie zakupił, może zagrywać się wersją demo Jump! do upadłego i za free, a jest to majstersztyk jakby nie było ok, racja
4
[#2159] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Stoopi, post #2149

Żyje żyje, ale nie przedstawiam tu dowodów, że ma Was w d.pie, bo nie kupiłem gry więc wg niektórych nie powinienem zabierać głosu
3
[#2160] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #2158

U mnie pod Warp 1260 nie chce działać. Uruchamia się tylko ekran powitalny z identyfikacją "fast Amiga" i nawet w wersję demo zagrać nie mogę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem