[#1951] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mastaszek, post #1941

Jak można porównać położenie tynku w łazience, do kupna gry? Pierwsze to jakaś tam potrzeba życiowa, drugie to rozrywka.

Osoba potrzebująca weźmie zwrot pieniędzy, podziękuje i zleci remont komuś innemu.

Osoba zaszczuta, w imię zemsty, będzie bez tynku w łazience, ale będzie czerpać przyjemność z chodzenia po osiedlu i krzyczenia jaki on zły. Łazienka nie ważna, więcej radości daje szczucie.

Przykre ale prawdziwe.
1
[#1952] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1949

"O ile ktoś jest chętny" - najwyraźnej średnio na jeża. Jak pisali koledzy w wątku powyżej - to wciąganie do sprawy kolejnej osoby, a poszkodowani traktują to trochę jak "weź już moją kasę i nie jęcz, bidoku", nawet jeśli pomysłodawca miał - oczywiście - zupełnie coś innego na myśli i przyświecały mu tylko szlachetne intencje. Z całą pewnością nie jest to dla nich sprawiedliwe rozwiązanie problemu.

W całym wątku o "odkupywaniu praw do egzemplarza gry" piszesz wyłączne Ty. Ktoś rzucał taką propozycję? Bo mi się wydaje że od samego początku chodziło tylko o spłatę zobowiązań wobec wierzycieli.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2025 10:07:09 przez recedent
6
[#1953] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1952

W całym wątku o "odkupywaniu praw do egzemplarza gry" piszesz wyłączne Ty. Ktoś rzucał taką propozycję? Bo mi się wydaje że od samego początku chodziło tylko o spłatę zobowiązań wobec wierzycieli.

Przyznaję że masz zupełną rację.

Przedstawiłem tylko taką możliwość, nie powinienem wypowiadać się za kogoś.

----edit

A Ty nie powinieneś zachęcać do nielegalnych metod zdobywania danych osobowych splat

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2025 10:48:03 przez karolb
2
[#1954] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1955] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1954

Nie ma sensu walczyć z wiatrakami, czy jak to się mówi kopać się z koniem.

Moderacja PPA gdy uzna za słuszne, to wkroczy.

Każdy jest dorosły i odpowiada za to co napisał.
[#1956] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1955

Ja bym się zapadł pod ziemie jak bym wziął kasę za robotę i jej nie zrobił .
Termin był podany to się mówi tak i taka sprawa proste i wtedy nikt nie mam pretensji do nikogo.
Teraz jest wielka tajemnica że on chory albo diabli wie co , gdzieś tak ktoś słyszał ale ...
Ale są ludzie bez honoru i ambicji , bez wstydu.

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2025 12:02:56 przez Dorian3d
8
[#1957] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1955

Moderacja ma w zwyczaju traktowanie wybiórcze co jest wielokrotnie w kuluarach omawiane, stąd też jest jak jest.
A jak jest?
Część osób wchodzi na forum aby móc zaglądać w tego typu wątki zamiast czytać poranny FAKT czy inny SuperExpress.
Część omija takie wątki szerokim łukiem.
Spora część osób odeszła z tego forum ze względu właśnie na takie wątki i postawę moderacji, która reaguje wtedy kiedy uzna za stosowne.

Nie zapraszam do dyskusji, bo nie ma o czym.
13
[#1958] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@kubaslonka, post #1957

Najrozsądniej byłoby ten wątek zamknąć.
1
[#1959] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@amikoksu, post #1958

Nie
6
[#1960] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1945

zapewne nikt nawołujący do umiaru nie namawia do zapomnienia i bezwarunkowego przebaczenia

No, jakby wykazano skruchę i chęć poprawy to jak najbardziej warto by było przebaczyć.
1
[#1961] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Dorian3d, post #1956

"Ja bym się zapadł pod ziemie jak bym wziął kasę za robotę i jej nie zrobił" toż dokładnie to co zrobił autor Jumpa
15
[#1962] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Aniol, post #1961

szeroki uśmiech
5
[#1963] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@kubaslonka, post #1957

Spora część osób odeszła z tego forum ze względu właśnie na takie wątki i postawę moderacji, która reaguje wtedy kiedy uzna za stosowne.

Jedni narzekają na nadgorliwość, drudzy na opieszałość moderacji. Nie dogodzisz wszystkim.
1
[#1964] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1850

Wszyscy wygrywają! Ty - dostajesz z powrotem pieniądze, sprzedawca - towaru nie dostarczył a kasę wziął, a także filantrop - bo uszczęśliwił wszystkich.

A za miesiąc znowu ktoś robi demo i zbiera preordery. I znowu znika z $$$. Robi to, bo wie, że poprzedniemu się udało. Najwyżej będą płakać na forum. Może będzie miał wyrzuty sumienia, ale kupi sobie A4k, A1k2 i Warpa na podtarcie łez. Może nawet napisze maila do filantropa, żeby znowu oddał, bo jak tak można pokrzywdzonych zostawić.

I czy filantrop uszczęśliwił wszystkich? Za granicą też ludzie kupili grę i czekają. Nie czytają PPA.
6
[#1965] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #1964

A za miesiąc znowu ktoś robi demo i zbiera preordery.

Jakie demo zrobi? Gry w Amosie o mikołaju, i zbierze "preordery"?
1
[#1966] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #1964

To ma swoją nazwę: argumentum in terrorem: za miesiąc kolejny preorder i strata kasy, za dwa miesiące pewnie trzy kolejne preordery.... podczas gdy w ciągu ostatnich kilku lat mamy dwa takie przypadki, i nic nie wskazuje aby miały mieć miejsce kolejne.
Tak w ogóle to artykuł w Wiki podaje spory zestaw technik propagandowych i erystycznych: https://pl.wikipedia.org/wiki/Techniki_propagandowe, trochę przykładów byśmy znaleźli w tej dyskusji.
Bardzo ciekawe informacje o tych technikach mozna też znaleźć w filmie SciFuna https://youtu.be/T1vW8YDDCSc, z tym że to długi film głównie o weryfikacji źródeł informacji, ale też jest trochę o technikach manipulacyjnych.
Żeby nie było, stosujemy je bezwiednie praktycznie wszyscy.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 14:59:51 przez wali7
3
[#1967] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1952

Nie musisz się zastanawiać, napisz do Rafała to ci powie o co mu chodziło, bo nie jest tak jak piszesz. Ja wiem, ale nie będę za niego się wypowiadał.
[#1968] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1966

podczas gdy w ciągu ostatnich kilku lat mamy dwa takie przypadki

Książki z wydawnictwa A2
Joy
Skacząca kulka

Dodatkowo nie preordery ale zbiórki
Klawisze do Amig (tutaj częściowo dostarczone)
Obudowy A500 (zbiorka 2018 a teraz dostarczane nie wiem czy wszystkie)

Dodatkowo była jeszcze zbiórka na "Amiga Global Alliance", która została anulowana dzięki reakcji "podejrzliwych".

film głównie o weryfikacji źródeł informacji,

Źródłem informacji jest przecież sam autor gry.
Zrobił zbiórkę?
Wzioł pieniądze?
Nie dostarczył w terminie?
Powiedział, że nie poda terminu?
Powiedział, że nie będzie się się kontaktował?
Wspomniał coś o zwrotach jakby ktoś chciał?

To, że wyda grę jest kwestią wiary, a nie faktem. Nie wiemy czy to nastąpi.
Jakimi narzędziami dysponują ludzie co chcą grę lub pieniądze? Prawnymi czy twoimi wymysłami o szubienicy?
Umowy cywilno-prawne przewidują konsekwencję dla strony, która jej niedotrzymuje. Po to one istnieją. Jak to nie działa, znajdują się podmioty, które to wykorzystują, lub tacy co egzekwują je po swojemu.
12
[#1969] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #1968

Klawisze do Amig (tutaj częściowo dostarczone)
Obudowy A500 (zbiorka 2018 a teraz dostarczane nie wiem czy wszystkie)

No to chyba jednak nie oszustwo....
Jak pisałem, wielu ludzi potrafi stworzyć coś naprawdę fajnego... jednak ogarnięcie produkcji, logistyki i całego zarządzania finansowego w większej skali to zupełnie inna para kaloszy i wymaga umiejętności zupełnie innego rodzaju.
3
[#1970] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1969

Może żle mnie zrozumiałeś, ale ja nie pisałem o oszustwie tylko o niedotrzymaniu umowy.

Nie odniosłeś się też do sprawy klawiszy gdzie producent sprzedaje w swoim sklepie inne kolory nie produkując tych na które była zbiórka. Sprawę wydawnictwa A2 gdzie gościu sprzedawał towar mając już zamknietą lub zawieszoną działalność i problemy finansowe (co już pokazuje jego intencje) też przeoczyłeś.

Piszesz też o dwóch przypadkach jako fakcie chociaż wymieniłem ich więcej. Widzę, że wiesz jak działa manipulacja i umiesz z niej korzystać.

Jak pisałem, wielu ludzi potrafi stworzyć coś naprawdę fajnego... jednak ogarnięcie produkcji, logistyki i całego zarządzania finansowego w większej skali to zupełnie inna para kaloszy i wymaga umiejętności zupełnie innego rodzaju.

No jak masz na coś pomysł i do końca nie wiesz jak go zrealizować, to podejście "zbierzemy kasy od ludzi i się zobaczy. Jakoś to będzie" nie jest najlepszym rozwiązaniem. Inaczej sprawa wygląda jak sam finansujesz projekt, bo wtedy tobie najbardziej zależy na jego dokończeniu.
7
[#1971] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1969

Może to tak jest z tymi nowinkami technicznymi. Czy to Unithor, czy to Jump.

Może z tym jest trochę tak jak z R&D w branży farmaceutycznej. Tam na 10 prób, wychodzi 1 lek na rynek. Który w firmie spłaca siebie i 9 pozostałych, nieudanych prób.

Pomyślałem sobie, że może tak jest też w świecie retro, po prostu wpłacający akurat trafili na tą nieudaną próbę. Z tym, że tu się projekty finansują niezależnie.

Można na to spojrzeć tak: robiłem 10 preorderów, jeden nie wypalił, ryzyko zawodowe.
[#1972] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #1971

Można na to spojrzeć tak: robiłem 10 preorderów, jeden nie wypalił, ryzyko zawodowe.
Można, ale w tym wątku wymieszano dokładnie kilka modeli finansowania. To że ludziom się wydaje, że crowdfunding to jak zakupy w sklepie internetowym też nie pomaga. A regulaminów nie czytają bo po co. Wpłacenie na kickstarter to jest pewna umowa. Zrobienie preorderu i otrzymanie faktury to też pewna umowa, ale istotnie inna, posiadająca również inne konsekwencje dla tego kto bierze pieniądze.
9
[#1973] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@_DiskDoctor_, post #1971

Czy nikt nie pomyślał o tym, że Kefir po prostu dogadał się z Retro Games i Jump ma być hitem w "karuzeli" gier dostarczanych z Amigą Maxi?

Ewentualnie, skoro kwestia fabuły jest dla niego taka ważna, to po prostu dobił targu z Netflixem w sprawie serialu, a podpisane NDA nie pozwalają na ujawnianie planów? Tu mógłby być screen z s01e01 obrazujący pracę Kefira nad grą

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 09:14:35 przez charliefrown
[#1974] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1975] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1976] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1977] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1978] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@charliefrown, post #1973

Gra była zapowiadana jako współpracująca z Unithorem. Zatem... Przypadek? Nie sądzę!
4
[#1979] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
[#1980] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem