[#1921] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1919

Podziwiam, że chce Ci się próbować przekonać oponentów. Oni nie chcą być przekonani, to jak zawracanie Wisły kijem.
Pozdrawiam.
1
[#1922] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #1921

Od  jutra siadam  i koduję Jump 2   , ktoś chętny na preorderszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 13:43:02 przez zorkadar
4
[#1923] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1922

Jestem chętny hihi.
3
[#1924] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1922

Jak będzie chodzić na MorphOS-ie - bierę w ciemno!
3
[#1925] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1924

tak, pod uae :)
1
[#1926] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1922

Będzie demo, to się zastanowię. Kiedy wrzucasz?
3
[#1927] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1920

"Cierpliwość wielką chlubą w naszym środowisku"
Tak amigowiec każdy chętnie powie Ci!
Gdy developer zechce dać komuś po pysku,
Kolejka długa stanie wnet u jego drzwi.

Coś kiedyś o drugim policzku pisano
Ale to pewnie były jakieś straszne bzdury
Więc kiedy wstaniesz jutro rano
Prętem przez łeb go, niech cierpi pies bury!
[#1928] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Phantom, post #1918

Ciii, bo wyda się, że budujemy szubienicę
3
[#1929] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1926

Będzie demo, to się zastanowię. Kiedy wrzucasz?

Demo będzie jak będzie
2
[#1930] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1928

Kiepski żart. Wiara ile my mamy lat. Czujecie się oszukani to zgłosicie to na Policję. Nie ma podstaw żeby zgłosić? To po co takie teksty w wątku. Są podstawy to załatwcie to ja komendzie i po sprawie. Forum odetchnie.
3
[#1931] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #1930

Masz rację. Ale to wasza strona trolluje i przekonuje jak to oszukaliśmy Kefira wpłacając pieniądze za obiecany towar. Policja, a po co? Jest od tego sąd, albo sprawy przedsądowe. Jak bym chciał, to bym mu dawno założył. Dlaczego tego nie robię? Bo jednak wierzę, że może jednak zdobędzie się ten jegomość na dobrowolny zwrot pieniędzy. Cóż jeszcze chwilę poczekam.
A to moja opowieść dla ciebie. Kilka lat temu po śmierci mojego ojca, mama została sama. Postanowiła za część lichej emerytury otynkować walącą się ścianę własnego domu. Znajomy znajomego polecił jej fachowca, który wykonał połowę pracy, ale zabrał kasę za całą robotę i nie wrócił do teraz.
Teraz pytanie do ciebie, czym różni się ten fachowiec od Kefira? Bo według mnie jeden i drugi zabrał kasę i się nie wywiązał. Śladu po jednym i drugim nie ma, ani kontaktu. Czyli jest wszystko według ciebie, was ok i trzeba jeszcze klaskać?
14
[#1932] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1931

Naprawdę wierzysz, że pisaniem tu w tym wątku przekonasz go/zmusisz do oddania Ci kasy? Pisz przed sądowe wezwanie do zapłaty lub zgłoś razem z innymi oszustwo na Policję.
Nigdzie nie napisałem, że masz zrezygnować z kasy. Jeżeli chcesz możesz, ja odpuściłem Zalepie chyba 200 zł za książki i nigdy już nie zaryzykuję w amigowym światku.
Mi chodzi o to by, nie żartować sobie, że mu szubienicę szykujecie i żeby albo odpuścić kasę, nie wnikam czy z dobroci serca, czy z powodu złego samopoczucia Kefira, albo iść do sądu lub na Policję i skończyć ten wątek.
Ilekroć tu wchodzę to widzę, oburzenie ludzi i brak decyzji w lewo czy prawo.
Twoje czekanie na wydanie gry, sporo po terminie odczytuje jako odpuszczenie kasy, ale to ja tak to odczytuję.
Tyle mam nadzieję, że wyjaśniłem. Jeżeli nie to też rozumiem i przepraszam, że chciałem przekonać do zakończenia tego mielenia wątku.
Z wiekiem coraz bardziej cenię święty spokój.
Pozdrawiamok, racja

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 18:13:05 przez KM_Ender
2
[#1933] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1931

Teraz pytanie do ciebie, czym różni się ten fachowiec od Kefira? Bo według mnie jeden i drugi zabrał kasę i się nie wywiązał. Śladu po jednym i drugim nie ma, ani kontaktu. Czyli jest wszystko według ciebie, was ok i trzeba jeszcze klaskać?

Oj, daj już spokój. Tak tej Twojej mamie zależy na PINIONDZORACH? To jej oddam! hide2
A następnym razem niech się nie czepia tylko niech się fachowcowi nadstawi... Drugim policzkiem.

@wali7: W nadstawianiu drugiego policzka chodzi o to, że jeśli ktoś cię skrzywdził (uderzył) i przychodzi przeprosić, składając pocałunek przyjaźni to bez wahania masz mu ten drugi policzek nadstawić. Wierzę, że ludzie skrzywdzeni przez Kefira są również skłonni wybaczyć mu skuchę. Brakuje tylko jednej, małej rzeczy - kolega musi przyjść, stanąć w prawdzie i powiedzieć: "No dobra, to mnie przerosło. Bardzo przepraszam tych, którzy poczuli się zawiedzeni". I - kto wie? Może nawet nie trzeba będzie oddawać PINIONDZORÓW, skoro jest z tym taki duży problem?
13
[#1934] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1928

Nie znacie sytuacji i takie rzeczy wam w głowach.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 18:36:52 przez amikoksu
1
[#1935] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@KM_Ender, post #1932

Nie no luzik, a o szubienicy to nie moje słowa. Kolega Wali7 pisze o szubienicach, możesz przeczytać co pisał wcześniej, lub nie. Może za bardzo mi się krzywo udzieliło...Ten wątek już dawno nie dotyczy gry nota bene. Ja żadnej szubienicy nie szykuję. Napisałem wcześniej czego oczekuję od Kefira.
[#1936] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1933

Jest w tym wiele mądrości i wielu by się z tym zgodziło OK
3
[#1937] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1922

Ale w ramach innowacji może zróbmy tak, że to komputer będzie sterował kulką, a gracz będzie tunelem w którym będzie zastawiał pułapki na coraz bardziej inteligentną kulkę.
[#1938] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1929

No wiesz, kefir demo wrzucił.... a ty byś chciał bez dema.
Nie da się.
Wrzucaj najpierw demo.
2
[#1939] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1931

to wasza strona trolluje i przekonuje jak to oszukaliśmy Kefira wpłacając pieniądze za obiecany towar

Gdzie, gdzie to ktoś napisał? Pokaż.
Jesteś poważny?
2
[#1940] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1933

Nadstawianie drugiego policzka nie ma warunków wstępnych. Chodzi o to, że gdy ktoś cię skrzywdzi, masz nie oddać mu tak, aby się nogami nakrył. Bo warunków do skruchy i przebaczenia nie będzie nigdy.
Jesteś pewien, że postawa obrzucania gnojem, tak jak wygląda to tutaj, to jest właściwa?
Tym bardziej że dyskusja została opanowana przez trolli absolutnie niezainteresowanych grą... jak winowajca ma się przebić przez ten gruby kożuch hejtu?
To co piszesz o propozycji Rafała jest zwyczajnie niegodne. Znasz Rafała osobiście i takie rzeczy wypisujesz?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 19:49:49 przez wali7
2
[#1941] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1931

" Znajomy znajomego polecił jej fachowca, który WYKONAŁ POŁOWĘ PRACY, ale zabrał kasę za całą robotę i nie wrócił do teraz."

Czyli DEMO zrobił. Jeszcze jakby do tego był amigowym koderem, to by się obecne tu trole dziwiły, że pretensje jakieś śmiesz mieć...

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 20:08:02 przez mastaszek
9
[#1942] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mastaszek, post #1941

No i potem znajoma tego znajomego znajomego przez dwa lata chodziła i wszystkim opowiadała, że straszna krzywda ją spotkała, że to złodziej i oszust jest i że ona domaga się zwrotu kasy.... ale wcale nie chodzi o kasę. Bo tu chodzi o sprawiedliwość, i spotkała innych ludzi, sprawiedliwych takich, co to żadnego fachowca nie widzieli, ale z czystej życzliwości też teraz chodzą i opowiadają wszystkim, że krzywda taka wielka, i że to zły człowiek jest. Bardzo zły.
A kran cieknie....

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 21:07:33 przez wali7
2
[#1943] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1940

ad. 1 Nie bez znaczenia jest fakt, że słowo στρέφω (strefo), tłumaczone zazwyczaj jako „nadstawiać” policzek, dosłownie znaczy: „odwracać”, „zwracać”, „kierować” coś ku czemuś. Jest to o tyle istotne, że gest zwrócenia ku komuś drugiego policzka – zwłaszcza, gdy pierwszym zostało się uderzonym – oznacza gotowość do relacji, dialogu, przebaczenia. Skoro to sobie już wyjaśniliśmy - jestem prawie pewien, że pokrzywdzeni są gotowi do relacji, dialogu, a nawet - przebaczenia. Póki co jednak - wydali kasę, co gorsza - uwierzyli w marzenie wspaniałej gry na Amigę, a otrzymali w zamian najpierw opóźnienie, potem olewkę, a na koniec - ciszę.

ad. 2 - Znam Rafała osobiście i uważam, że (jak już wspomniałem na poprzedniej stronie) jego propozycja jest bardzo szlachetna. I nigdy nie twierdziłem inaczej. Jeśli uważasz że napisałem coś "niegodnego" o jego propozycji to pokaż gdzie albo zamilknij na zawsze.

Jednakowoż doskonale rozumiem ludzi, którzy odmawiają propozycji - że tak to ujmę - "ugody za pieniądze strony trzeciej". Oni chcą albo gry albo namiastki sprawiedliwości (choćby w postaci zwrotu tych śmiesznych zaliczek albo chociaż szczerych przeprosin), a wygląda na to, że żadna z tych opcji nie jest w danej chwili w menu.

ad. 3 - Odnośnie "znajomej znajomego" mastaszka - pan majster sam sobie zapracował na swoją renomę złego i nieuczciwego fachowca. Jego mama ma prawo opowiadać o nim całą prawdę ile razy i komu tylko zechce.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 21:36:45 przez recedent
6
[#1944] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1943

1. Ciszę powiadasz. Ja tu jakoś tej ciszy nie widzę. Frazesy okraszone greką w żadnym wypadku nie są w stanie zasłonić atmosfery panującej tu agresji, biegunowo różnej od przekazu pism z których zaczerpnąłem przypowieść.
2. Niegodne jest ośmieszanie propozycji, co kilka razy zrobiłeś. Posty 1850, 1858.
3. A kran cieknie.... Sytuacje powinniśmy rozwiązywać, a nie jęczeć/narzekać/obrażać. Kefir nie przeniósł się na Marsa, chcący kontakt znajdzie. Wszystko da się rozwiązać.

Zastanawia mnie co miałeś na myśli pisząc "zamilknij na zawsze". Chodzi tylko o niekomunikowanie się z tobą, czy jakieś bardziej radykalne zamilknięcie?
[#1945] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1942

Wyłania się tu podstawowy problem - całkowite niezrozumienie. Ani ja, ani Rafał, ani zapewne nikt nawołujący do umiaru nie namawia do zapomnienia i bezwarunkowego przebaczenia. Chodzi o zaprzestanie nie wnoszącego nic festiwalu hejtu, a w dalszej konsekwencji o rozwiązanie problemu.
Skoro pieniądze zostały zapłacone, to albo zostanie przekazany stosowny towar, albo pieniądze zwrócone. Nie ma innego rozwiązania, nikt takiego nie proponuje. Ale rozpętanie tego co się tutaj wyrabia w niczym nie przybliża rozwiązania.
Apelujemy (ja na pewno, myślę że inni także) o rozwagę.
4
[#1946] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1945

Popieram, ale administracja powinna rozdzielić ten wątek na przynajmniej dwa wątki. Pierwszy dla kibiców, drugi dla niezadowolonych. W pierwszym wątku powinny być wpisy pozytywne lub obojętne, ale nie negatywne, a w drugim negatywne i obojętne, ale nie pozytywne. Wpisy obojętne, które będą łamały regułę będą surowo karane ponieważ zostaną uznane za hejt.
2
[#1947] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1944

Ciszę, powiadam. Zupełną ciszę ze strony Kefira. I pierwsze co przychodzi poszkodowanym do głowy to: "zniknął z forsą, wymarzonej gry nie zobaczymy nigdy".

Propozycji Rafała nie ośmieszałem, wskazywałem jak może wyglądać w oczach poszkodowanych i dlaczego mogą nie chcieć jego - jak sam napisał - PINIONDZORÓW.

O żadnym kranie nie było mowy, mowa była o ścianie wytynkowanej do połowy. Bardzo trafna analogia mastaszka. Piszesz, że doszliśmy do momentu w którym "tak dalej nie może być, trzeba coś zrobić - do cholery!". To może jakieś konstruktywne rozwiązania, skoro spłacenie długów wierzyciela przez stronę trzecią - jak widać - w grę nie wchodzi? Znaleźć adres? Banalne. Przecież Kefir kupował choćby Warpa, wystarczy że chłopaki nielegalnie udostępnią jego dane osobowe (imię nazwisko, adres i numer telefonu).

A pisząc "odezwij się teraz lub zamilknij na zawsze" nawiązywałem do formuły poprzedzającej przysięgę małżeńską w rycie protestanckim. Myślałem że jako ekspert złapiesz aluzję. Uprzedzając dalsze dywagacje - nie, dziękuję, jestem szczęśliwie żonaty, chociaż wiem że z pewnością dobrze by nam było razem.
2
[#1948] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1935

Kolega Wali7 pisze o szubienicach,

To zamiast iść do sądu to woli sprawy wziąć w swoje ręce?
1
[#1949] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1947

To może jakieś konstruktywne rozwiązania, skoro spłacenie długów wierzyciela przez stronę trzecią - jak widać - w grę nie wchodzi?

Moim zdaniem, zapłacenie komuś kto ma dość czekania (jak zaproponował Rafael), i w razie gdy gra wyjdzie otrzymać jego egzemplarz, ma sens, o ile oczywiście ktoś jest chętny na takie rozwiązanie.

Zdobywanie nielegalnie czyichś danych osobowych i wjazd na chatę - to nie jest konstruktywne rozwiązanie, tylko wymuszenie rozbójnicze, tym bardziej jak ma się możliwość odzyskania pieniędzy odsprzedając swój egzemplarz.
1
[#1950] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Jump! (Amiga Yoomp)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem