[#1861] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1858

jak nie daj boze Rafaello zostanie bez piniendzy, to sie oglosi bankructwo i bedziemy mieli afere A2 bis.

a swoja droga... ktos wie jak tam sie skonczyla sprawa z A.Zalepa, juz siedzi ? ile lat ?
1
[#1862] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@recedent, post #1858

aha ...a dla bezpieczenstwa calej transakcji w trakcie przelewu na konto Kefira, żyrować moglaby moderacja PPA. Ludzie ufaja moderacji, w koncu moderacji nikt nie wykiwa
1
[#1863] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1851

Nie będę się produkował po raz kolejny... Poczytaj wątek od początku...
O co mi chodzi?
To odpowiadam - zadośćuczynienia(niekoniecznie w takiej kolejności):
1. Zwrotu pieniędzy od Kefira - pomimo deklaracji kolegi z forum, nie jest to żadna ze stron i w moim odczuciu nie jest to osoba właściwa do zwrotu pieniędzy,
2. Przeprosin(nie, nie na kolanach).
3. Prostego wytłumaczenia się z zaistniałej sytuacji( tak wiem o chorobie, każdy ma swoje problemy i nie ma sensu się chyba licytować co? - innych jego powodów).

To tak wiele, naprawdę? Robisz ty i jeszcze parę osób z nas wpuszczonych w maliny, sprawców i ciemiężycieli biednego Kefira.
To odpowiedz, dlaczego jak wiedział, że zamknie lada chwila firmę, nakręcał sprzedaż preorderów za tańszą sumę?
Zakupiłem towar, którego nie otrzymałem, robi to ze mnie ofiarę, czy sprawcę?
Ach no i przypomnę, że był termin wydania gry, którego nie dotrzymał, a nas kupujących ma w głębokiej dvpie...
No i Kefir kilka razy udzielał się tu na forum, że gra ukończona i tylko brakuje mu intra....
4
[#1864] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1856

Odpisywałem na ostatni post, ale miałem na myśli tych, którzy nagle zwrotu pieniędzy nie chcą, zmienili zdanie, bo jak widać nie o pieniądze chodziło.

Nie za daleko się zapędzasz ferując wyroki o co komu chodziło?
Każdy ma swój intelekt, osąd i poczucie sprawiedliwości, ja po prostu nie uważam za słuszne by jeden dorosły wyręczał drugiego dorosłego z jego zobowiązań.
Co innego rodzic dziecka, które nabroiło, ale to nie ta sytuacja.

Że też trzeba pisać o takich oczywistościach.
3
[#1865] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@selur, post #1862

Moderacja nie zagląda w ten wątek. Inaczej poleciałoby już kilka banów (albo przynajmniej ostrzeżeń) za politykę/religię na forum.
2
[#1866] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1863

..ale nie wziales pod uwage tego, ze nasylanie prawnikow/sadow na autora gry, raczej nie spowoduje jej wydania tylko po prostu zwrot pieniedzy po jakims czasie (zalezy jak dlugo sprawa sie bedzie toczyc a znajac "wolne sady" to... sam sobie odpowiedz).

Wiec niektorzy musza sie mocno okreslic czy chca odrazu zwrotu pieniedzy czy wydania gry. Ja chcialbym jednak dostac w koncu gre.
1
[#1867] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@AD99, post #1863

Nie będę się produkował po raz kolejny... Poczytaj wątek od początku...

Ja z kolei nie będę czytał wątku od początku, po raz kolejny.

Zwrotu pieniędzy od Kefira - pomimo deklaracji kolegi z forum, nie jest to żadna ze stron i w moim odczuciu nie jest to osoba właściwa do zwrotu pieniędzy,

Po pierwsze nie wiesz czy jest to jedna ze stron, po drugie nie wiesz na jakiej zasadzie działa ten zwrot, wiesz tylko tyle że na chwilę obecną ktoś chce zapłacić krzyczącym o zwrot pieniędzy, którzy jak się okazuje krzyczeli nie po to aby je odzyskać, ale dla linczu.

Zakupiłem towar, którego nie otrzymałem, robi to ze mnie ofiarę, czy sprawcę?

No to teraz chyba Ty nie czytałeś wątku od początku, bo ja również kupiłem, nawet dwie sztuki.
I nie robię z siebie ofiary, tylko cierpliwie czekam.

@Jacques

Nie za daleko się zapędzasz ferując wyroki o co komu chodziło?

Nie zawsze pamiętam dodać "moim zdaniem", dopiszę sobie do "stopki". Dzięki za zwrócenie uwagi ;)
2
[#1868] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1867

ktoś chce zapłacić krzyczącym o zwrot pieniędzy, którzy jak się okazuje krzyczeli nie po to aby je odzyskać, ale dla linczu.

Chodzi raczej o sprawiediwość. Jak pokazujesz, że jest na coś przyzwolenie, to za chwile rynek retro będzie pełen takich co dużo obiecują, biorą kasę i znikają albo przesuwają termin o dekady.

Lincz, a sięganie po kroki prawne to w sumie przeciwieństwa.

No i ta propozycja płacenia przez osobę trzecią. To tak jakby ktoś coś przeskrobał i przychodzi matka i płaci, żeby nie było problemów. Przyzwolenie i perspektywa braku konsekwencji w przyszłości. To często rodzi nowy problem.
7
[#1869] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #1868

Na razie nie ma żadnych kroków prawnych, jest lincz. A lincz jest biegunowo odległy od sprawiedliwości, w linczu chodzi o zapach grilowanego mięsa, i to właśnie się tu unosi. I jak przy każdym linczu ściąga tych, którzy nie są bezpośrednio związani ze sprawą, za to chętnie ubiorą się w szaty ludowego obrońcy sprawiedliwości z rozgrzanymi do czerwoności szczypcami.
Nikt tu nie wzywa do bezkarności, tylko do umiarkowania i rozsądku, a ostatecznie do rozwiązania sprawy.
Rafał zaproponował najbardziej potrzebującym zwrot kasy z własnych pieniędzy (jego pieniądze, uznał że go stać), i ten gest wspaniałomyślności został uznany za coś niewłaściwego. Smutne.
Już kilka osób dla których robiłem coś z Amigami, zapytane czy znają PPA (jestem tu blisko 20 lat i promuję portal) oświadczały, że znają, ale tu jest toksyczna atmosfera i trzymają się z daleka. Zaprzeczałem. Już nie będę, bo mają rację.
7
[#1870] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1869

Już kilka osób dla których robiłem coś z Amigami, zapytane czy znają PPA (jestem tu blisko 20 lat i promuję portal) oświadczały, że znają, ale tu jest toksyczna atmosfera i trzymają się z daleka. Zaprzeczałem. Już nie będę, bo mają rację.

Jak dla mnie to krzywdząca, niesprawiedliwa i niezasadnie uogólniona opinia. Nawet jeśli jest kilka osób z których zdaniem się nie zgadzasz, bądź masz krytyczny osąd ich postaw, wypowiedzi itp. to serio? Nie widzisz całej masy fajnych, życzliwych ludzi? Często z ogromną wiedzą, pomocnych, wspierających, kreatywnych?

Masz prawo oczywiście - jak każdy - do własnej opinii, moja jest zupełnie na drugim biegunie. PPA to dla mnie jeden z lepszych retro portali, dużo się z tego miejsca nauczyłem, trochę fajnych rzeczy udało się zrobić lub w nich współuczestniczyć i ogólnie bardzo lubię tu zaglądać. Mam też poczucie, że współfinansowałem ogrom inicjatyw tu i w innych miejsach amigowego czy ogólnie retro-świata. Jeśli zabieram głos w temacie takim jak Unijoy czy Jump, to tylko dlatego że chciałbym żeby ta sytuacja była rozwiązana. Bo nierozwiązana, ciągnąca się latami nie pomaga społeczności, podważa zaufanie do kolejnych inicjatyw i zmniejsza ich szanse na finansowanie. I uważam - zupełnie serio - że moja propozycja zwrotu środków tym kilkunastu osobom, które tego chciały prowadzą do znacznie szybszego rozwiązania tej sprawy, niż podejmowanie batalii sądowych i nieudzielanie się w tym wątku żeby tylko był spokój.

Jest nas tu sporo, nigdy nie będziemy się zgadzali we wszystkim. Z tego co widzę to ogromna większość odnosi się do siebie z szacunkiem, nawet jak się nie zgadza. Nie widzę tu toksyczności nawet u różnych ciekawych indywiduuów, z którymi się generalnie nie zgadzam ;) Jedyną osobą, którą zablokowałem w kilkunastoletniej historii na ppa to świnkamor, ale nie dlatego że się z nim nie zgadzałem, tylko jego agresywny ton mi nie odpowiadał. A co do reszty, czytam to co mnie interesuje, nie czytam tego co mnie nie interesuje.
1
[#1871] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@snifferman, post #1868

to za chwile rynek retro będzie pełen takich co dużo obiecują, biorą kasę i znikają

I rynek będzie pełen takich koderów jak Kefir, którzy (można by powiedzieć że) przełamują bariery sprzętowe Amigi, robią grywalne demo, i znikają.

Lincz, a sięganie po kroki prawne to w sumie przeciwieństwa.

Zgadza się, pierwsze to samosąd.

No i ta propozycja płacenia przez osobę trzecią.

Ten kto pisał uczciwie że chce tylko odzyskać pieniądze, niech się tym nie martwi która to osoba.
W momencie wysyłki gotowej gry, gdy dostanie pytanie przez email od Kefira o potwierdzenie adresu wysyłki/paczkomatu, po prostu odpisze że już nieaktualne ponieważ otrzymał zwrot gotówki.

I tylko tyle.

Bez zbędnego nakręcania tych, którzy nadal spokojnie czekają.
[#1872] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1871

Odnoszę nieodparte wrażenie, że trolujesz.

EDIT: sorry, to miało być do wali7.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 10:15:25 przez mastaszek
7
[#1873] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mastaszek, post #1872

Sorry, to o Tobie:

płaczpłaczpłacz

nie karmić trolla!

----edit2

Ile sztuk gry kupiłeś? Bo nie pamiętam, przepraszam.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 10:31:29 przez karolb
[#1874] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@karolb, post #1871

I rynek będzie pełen takich koderów jak Kefir, którzy (można by powiedzieć że) przełamują bariery sprzętowe Amigi, robią grywalne demo, i znikają.

Pominąłeś coś.

robią grywalne demo, biorą pieniądze i znikają.

Pomiędzy jeszcze kupują Warpa i obudowę Checkmate, żeby umilić sobie czas podczas choroby?

Na razie nie ma żadnych kroków prawnych, jest lincz.

Skąd masz imformacje, że nie ma kroków prawnych?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 10:44:13 przez snifferman
5
[#1875] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1869

A może to lepiej, że ludzie wyładowują swoje żale tutaj zamiast podjąć ostre kroki prawne i dojechać człowieka, który jest w nie wiadomo jakiej sytuacji?

BTW, fora internetowe z zasady są dziwnymi miejscami. Ja już z 15 lat temu puściłem pawia na Elektrodę przez wszystkowiedzących szeryfów leczących swoje kompleksy na innych. Aż się boje pomyśleć co się dzieje na forach wędkarskich.
2
[#1876] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@mastaszek, post #1872

Odnoszę nieodparte wrażenie, że trolujesz

Masz rację - odnosisz wrażenie.
2
[#1877] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@bfgmatik, post #1875

OK, bardzo się cieszę, że nikt nie podjął kroków prawnych. Szkoda, że urządza się tutaj grupowe grillowanie, bo inaczej nazwać tego nie mogę. Póki co do niczego sensownego to nie prowadzi, poza zerwaniem jakiejkolwiek komunikacji. Bo podejrzewam, że kefir tego nie czyta. Ja bym nie czytał.
Co do forów wędkarskich, to jest o tym fajny film. Pewnie widziałeś :)
2
[#1878] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Splavinho, post #1870

Jak dla mnie to krzywdząca, niesprawiedliwa i niezasadnie uogólniona opinia

Pewnie masz rację, jednak piszę to wciąż w stanie pewnych emocji, w sytuacji gdzie wczoraj wieczorem już nie mogłem. Obrzydzenie było zbyt wielkie.
[#1879] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@wali7, post #1878

Jasne, też jestem w stanie to zrozumieć.
1
[#1880] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@bfgmatik, post #1875

Aż się boje pomyśleć co się dzieje na forach wędkarskich.

Tylko złote haczyki. Na zwykłych nie bierą.
1
[#1881] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@amikoksu, post #1880

Moje wędzisko jest większe niż Twoje!
1
[#1882] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Rafael/ARMO, post #1835

Jeszcze raz napiszę, jak ktoś chce dostać zwrot kasy za grę Jump to proszę do mnie napisać tu na ppa, podam adres email gdzie należy mi przysłać potwierdzenie/mail zakupu gry Jump. I jeszcze w tym tygodniu taka osoba dostanie zwrot swoich PINIONDZORÓW.
Ostatnim razem jak to ogłosiłem to nikt do mnie nie napisał.

I nie dało Ci to do myślenia? Że Twoja propozycja, to taki pomysł z d...? Nikt nie skorzystał, bo nie Ty jesteś im winny kasę, proste. Twoja propozycja zresztą brzmi lekko obraźliwie. Dajesz do zrozumienia, że Ciebie to stać. Płacisz, żeby był spokój na forum. Masz PINIONDZORY i gęba na kłódkę. Ale jak widzisz zero odzewu. Bo tutaj chodzi o poczucie elementarnej sprawiedliwości, a nie same pieniądze.
Myślę, że na przyszłość (jeśli to ponowisz) zdecydowanie powinieneś informować wyraźnie o tym, że pieniądze, które chcesz oddawać, są Twoje, a nie od Kefira. W pierwszej wiadomości o tym napisałeś, ale w tej wczoraj już nie. Ja sam pomyślałem, że jesteś w kontakcie z Kefirem, i nie tylko ja, bo jak widać w tym wątku ktoś też tak pomyślał i poprosił o przelew, a następnie o jego anulowanie...
11
[#1883] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@bfgmatik, post #1881

Moje wędzisko jest większe niż Twoje!

A mój spławik jest niezatapialny.
1
[#1884] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@marskow, post #1882

Nie, to jest normalna propozycja.
Tylko, ze czesc osob nie jest nia zainteresowana, bo wtedy nie mieliby juz o czym pisac i na co narzekac.
Oni ciagle wola "gonic zajaczka" niz dostac kase.
Ewentualnie uwazac, ze to dzieki nim gra sie w koncu ukazala.
3
[#1885] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Don_Adan, post #1884

Opary absurdu, postawienie wszystkiego na głowie, zachwianie elementarnej logiki i rozsądku i po raz kolejny szklana kula, wchodzenie z butami w czyjąś głowę, co kto woli lub myśli i oczernianie rzekomym linczowaniem.
Może dla Ciebie liczy się tylko kasa, a nie poczucie sprawiedliwości, ale nie mierz wszystkich swoją wiarą, bo takie oddawanie przez osobę trzecią nieumocowaną w transakcji, dla wielu może być jednak niestrawne moralnie.

Normalna propozycja byłaby, gdyby proponował ją niedoszły wydawca (przez chwilę myślałem, że tak jest i że do niego trafiły fundusze z preorderu), ale sam wyjaśnił to w tym dawniejszym wpisie, w tym najnowszym "szlachetnym" ponowieniu jednak tego zabrakło.
Propozycja typu "kij w mrowisko", ale fajnie, że zaczyna się piętnowanie potencjalnych poszkodowanych, to takie postępowe, nowoczesne i świętsze od papieża

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 14:45:45 przez Jacques
6
[#1886] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Jacques, post #1885

To coś w stylu tego co napisał @marskow, "take my money and shut up". Już pisałem wcześniej że nie czuł bym się z tym dobrze i dlatego zwróciłem kasę. Poza tym jak już pisałem chodzi tutaj bardziej o wywiązanie się Kefira z zawartej z nami umowy niż o kasę a już na pewno nie kasę w taki sposób. To jest obraźliwe i kojarzy mi się z wprowadzaniem płatnej cenzury.
5
[#1887] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Jacques, post #1885

Ja nie sledze dokladnie tego watku, bo jest po prostu NUDNY, od tego czasu gdy stal sie OT.
Ale, o ile zrozumialem, to chodzi o przejecie dowodu zakupu na nowego uzytkownika.
Cos jak odsprzedanie udzialu po cenie zakupu, gdy te udzialy moga byc nic nie warte.
Jak rozumiesz to inaczej to trudno.
Sprawiedliwosc nie ma tutaj znaczenia.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 15:08:04 przez Don_Adan
2
[#1888] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Don_Adan, post #1887

OK, rozumiem co miałeś na myśli.
I już doprecyzowuję: chęć otrzymania zwrotu od firmy-beneficjenta preorderu wiązała się (w moim przypadku) z utratą wiary w realizację zamówienia 2.5 roku po przyrzeczonym terminie przy fatalnym stylu komunikacji z kupującymi, a później jej zerwaniu.

Skoro nie wierzę w jego realizację lub mam wielkie obawy, nie chcę przerzucać tego ryzyka wtopy na altruistycznego ochotnika (jakiekolwiek pobudki nim kierują) i to już mój moralny wybór, do którego mam prawo.

I tak, sprawiedliwość i rozliczenie się lub dostarczenie produktu ma znaczenie.
Peace.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 15:16:06 przez Jacques
5
[#1889] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@Rafael/ARMO, post #1835

zwrot swoich PINIONDZORÓW.

Jest szansa na zwrot piniondzorów za Unithora ? szeroki uśmiech
10
[#1890] Re: Jump! (Amiga Yoomp)

@zorkadar, post #1889

Nie chcę nic mówić, ale co poniektórzy kupili też w 2002 członkostwo w klubie "I am Amiga", koszulkę i rabat na AmigaOS 4.0 za 50 USD i nigdy nie otrzymali swoich dóbr...
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem