[#1] The Settlers 2 Amiga
Pobrałem grę i czekam na pudełko. Przejrzałem pliki i z tego co widzę to fajnie jest to podzielone. Na AGA i resztę, na low i high maszyny. Biorę się za instalację na Ami.szeroki uśmiech
1
[#2] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

Dzisiaj zostały rozesłane linki do pobrania wersji elektronicznej.
Prosimy o zgłaszanie wszelkich uwag co do pracy gry na różnych konfiguracjach sprzętowych.

PS
Wersja polska otrzyma niebawem drobną poprawkę lokalizacyjną odnośnie dołączonej dokumentacji do gry.
Nie ma to jednak wpływu na rozgrywkę w samej grze.

Miłej zabawy !
4
[#3] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #2

Dzięki! Jest naprawdę zacnie OK
[#4] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

W jakich rozdzielczościach działa na AGA? Miało być grywalne na 060 100Mhz w Hires tylko jakim Hires?
[#5] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #2

Ja jak narazie walczę żeby odpalić, póki co guru za każdym razem 🫣
[#6] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #5

Prosimy o przesyłanie wszelkich zapytań wraz z posiadaną konfiguracją na adres:

Steffen Haeuser
tirionareonwe@gmail.com

Steffen w chwili obecnej przebywa na Amiga40Germany więc odpowie jak tylko będzie mógł najszybciej.

PS.
Podrzuciłem mu także link z tego wątku na telefon :)
[#7] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #6

Dzięki wielkie 👍
[#8] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #7

Ważne abyś miał system bez żadnych dziwnych zamienników które mogą prowadzić do problemów tzn. mcp, dziwne biblioteki matematyczne, WarpX, CoffinOS albo cały system przegrywany od kogoś z niewiadomo czym w środku.

PS.
Poprosiłem kolegę o sprawdzenie na podobnej konfiguracji Warp060+WarpVision.
[#9] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #8

Wydaje mi się że problem leży w odpaleniu początkowej animacji. Przynajmniej tak pokazuje snoopdos
[#10] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #9

Super już coś wiemy :).
Podesłałem do Steena WhatsApp :)
1
[#11] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #9

Używasz AmigaOS3.9 z WarpX czy posiadasz AmigaOS 3.2 - 3.3 ?
[#12] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #11

3.9 z P96
[#13] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #12

Poczekaj na majla os Steffena - może uda się to jakoś pogodzić.

Kolega z Warp060 napisał mi, że lepiej przejść na AmigaOS 3.2/3.3 ponieważ 3.9 to przeżytek i raczej sprawia problemy ze względu na brak wsparcia dla nowych rzeczy :(

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 17:18:42 przez Amig_OS
2
[#14] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

niech ktos wrzuci filmik na jutba z gry na prawdziwej A1200, chetnie obejrze i ocenie
2
[#15] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

No to walczyłem i poległem, bo na MC68030 z FPU wywala błąd: Software Failure , Program Failed (error #800000B). Na A1200 z OS3.0 Blizzard IV MC68030 z MC68882, dróga kick 3.1 MC68030 z MC68882 40Mhz. AHI działa, bo muzyka podczas ładowania się gry gra, ale w momencie na ułamek sekundy gdy pojawia się żółta belka Settlers to program się wywala, a muzyka gra dalej jakby nic się nie stało. Instalowałem wersję na FPU jak i wersję bez FPU czyli z SoftIEEE.lha z Aminetu. Obie po uruchomieniu mają ten sam błąd. Podmieniałem na różne setpache i biblioteki matematyczne z tym samym rezultatem. Na razie dam sobie spokój z wersją na 030, bo najwidoczniej nikt się nie pochylił by sprawdzić czy działa na RH, jeśli jednak jest inaczej to niech ktoś poda na jakim OS i kickstarcie. Przechodzę się bawić na Pistorma.
1
[#16] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #15

Tę samą instalację którą już zrobiłem, uruchomiłem na Pistormie z portu PCMCIA i na AGA wygląda ta gra prześlicznie. FPSy bujają się pomiędzy 50 a 35. szeroki uśmiech Minimalnie rwie muzykę, ale to już wina PCMCIA, bo to samo było podczas niudanych prób na 030 (z IDE muzyka grała bez zarzutu). Zrobię nową instalację na IDE, lub Pistorma SD i powinno być dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 18:22:54 przez koczis
1
[#17] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #15

Zgłoszone do Steffena :)
1
[#18] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

Podobno trzeba wybrać wersje językową pudełkową- angielski lub niemiecki. Wybierał ktoś? Bo na stronie nie ma wzmianki o tym a rozmawiałem dzisiaj z Jacol’em i dostał maila o możliwości wyboru.
[#19] Re: The Settlers 2 Amiga

@Bartek2075, post #18

Dejta filma
[#20] Re: The Settlers 2 Amiga

@Bartek2075, post #18

Podobno trzeba wybrać wersje językową pudełkową- angielski lub niemiecki.

Nic mi nie wiadomo na ten temat - ale wysłałem zapytanie.
[#21] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #20

Gra wygląda prześlicznie,jednak na pistormie cm4 system caffeine kursor się krzaczy przy wyborze budynków itd ma ktoś podobnie?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 19:58:58 przez Bastian82
[#22] Re: The Settlers 2 Amiga

@Bastian82, post #21

Czy komuś udało się odpalić grę na klasycznej Amidze?
[#23] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #22

Tak, gram na A1200 z Warp1260@100MHz i RTG, po instalacji gra zajmuje ok.270MB (Intro Low), w 640x480, detale na fulll mam 17-18fps.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 20:26:33 przez waldiamiga
4
[#24] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #9

1)
Skoro u Ciebie nie działa dobrze komenda "VideoPlayCmd" możesz zastąpić ją komendą "ffplay"

W readme.guide jest napisane:

Ustaw zmienną środowiskową env:Settlers2/VideoPlayCmd na "ffplay -fs S2.avi"

2)
Porównaj swój konfig z waldiamiga -> AmigaOS 3.9, 3.1, 3.2, 3.3 ?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2025 20:41:50 przez Amig_OS
[#25] Re: The Settlers 2 Amiga

@mwb113, post #19

Na jakość to sobie musisz poczekać jak zajmą się tym profesjonaliści, ja to kręciłem na kolanie jakąś komórką.
Gra w niskiej rozdzielczości na AGA z Pistormem RPI4, bo na 030 RH mi nie poszło.
[#26] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #25

Okej, zainstaluje drugą wersję dla AGA, zjadę proca do 50MHz i zobaczymy jak to idzie.
1
[#27] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #24

W readme.guide jest napisane:

Ustaw zmienną środowiskową env:Settlers2/VideoPlayCmd na "ffplay -fs S2.avi"

Czytałem, tyle że to dotyczy os 4.0 a nie 3.9
[#28] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #26

060/50MHz i AGA przez WarpedVision w Low-Res mam ponad 16fps.

Próbowałem wersje dla AmigaOS4x na WinUAE,emulowany klasyk z CSPPC 604e z Voodoo3, 830MB Ramu. I lipa, wywala Grim-Reapera zaraz po uruchomieniu z ikony.

[#29] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #25

czyli tak jak myslalem, Settlers 2 na Amige to kolejny mit.
Trzeba miec emulator PC zeby w to zagrac czyli lepiej zagrac na PC odrazu.
4
[#30] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #25

bo na 030 RH mi nie poszło.

Jak czytałem wymagania na stronie, było min. 040.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem