[#661] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #660

Drugą ważną kwestią jest testowanie na 68k. Skoro jest czarny ekran, to coś jest nie w porządku. Ja też miałem czarny ekran, przy tamtej wersji.

@Steffen

Ja bardzo bym sobie życzył dopracowania wersji AGA. Skupianie się na Amiga NG jest zacne, ale trzeba sobie zdać sprawę, że jednak wciąż na rynku dominują wiedzeni nostalgią zbieracze retro - ja też nim jestem. I skoro oferuje się nam grę w wersji na te słabsze Amigi, to ich użytkownicy oczekują działającego poprawnie i dopracowanego produktu - w końcu za coś płacą.
Wielu ludzi po to, między innymi, rozbudowywało swojego klasyka, by móc na oryginalnym sprzęcie pobawić się programami i pograć w gry nie dostępne na nie rozbudowanej Amidze a ponieważ CPU 060 i układ AGA, mają dość mocy w sobie by udźwignąć S2 - co @Steffen już udowodnił, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać opcję zmiany rozdzielczości w wersji AGA (dokładnie tak jak w wersji RTG) i przetestować to na różnych wariantach Amigi 68k bez RTG. WinUAE jest dostępny za darmo.

Minimalne ulepszenie w jak dotąd słabo grywalnej a w zasadzie w nie grywalnej wersji AGA, na które czekam, to przycisk w opcjach, pozwalający na zmianę rozdzielczości w zakresie 320x200 do 640x400. Prędkość pewnie spadnie i liczę się z tym, ale niech to użytkownik decyduje i niech developerzy mu nie narzucają z góry 320x200. Oczywiście mile widziane jest dalsze usprawnienie szybkości, zwłaszcza konwersji C2P, ale na początek chociaż tyle.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 14:09:49 przez zilog
3
[#662] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #661

Wielu ludzi po to, między innymi, rozbudowywało swojego klasyka, by móc na oryginalnym sprzęcie pobawić się programami i pograć w gry nie dostępne na nie rozbudowanej Amidze a ponieważ CPU 060 i układ AGA, mają dość mocy w sobie by udźwignąć S2 - co @Steffen już udowodnił, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać opcję zmiany rozdzielczości w wersji AGA (dokładnie tak jak w wersji RTG) i przetestować to na różnych wariantach Amigi 68k bez RTG.

Update powinien obsługiwać zmianę rozdzielczości na AGA tymi zmiennymi środowiskowymi, ale na podstawie Twoich raportów wygląda, że jest z tym jakiś problem.

Amiga 1200 może obsłużyć gry dwuwymiarowe w niskiej rozdzielczości 320x240 w 256 kolorach. A do takich należy Settlers II Gold z przesuwaną bitmapą.

Ta gra ma pewną złożoność, która wymaga mocy obliczeniowej na osadników, obiekty, drzewka, pracę budynków itp. Wymaga to odpowiedniego procesora, ale 68030/50MHz + Blitter z grubsza wystarczy (procesor do liczenia logiki, Blitter do grafiki).

Tutaj natomiast mamy rzeczy, które mocno obciążają procesor, czyli AHI oraz C2P, które nie jest wymagane na Amidze 1200. Audio.device wystarczy. Natomiast C2P nie musi być wykonywane na całym ekranie co ramkę, w przeciwieństwie do gier trójwymiarowych.

Dzieje się to głównie dlatego, że jest jedna kompilacja. Są zasadniczo dwie - dla 68k i PPC, ale zdaje się, że bazują na tych samych parametrach wejściowych i źródłach.

Z kolei wersja w 640x480 w 256 kolorach jest dużo trudniejsza, szczególnie jeżeli dalej konwertujemy C2P cały ekran. W wypadku gdy animujemy tylko zmieniane elementy ekranu (a tak jest w oryginalnym Settlers II), mogłoby być lepiej.

AGA obsłuży taką rozdzielczość i głębię barw, jednak to 4x większy obszar.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 14:15:09 przez Hexmage960
[#663] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #662

060 da radę. Zwłaszcza jak się wyłączy "ficzery" typu AHI. Zresztą, tu nie chodzi o granie w 25 klatkach na sekundę. Niech to skacze, ale niech będzie wybór. Ja chcę mieć wybór rozdzielczości na AGA. Chcę wybrać, czy ma mi skakać ale wyglądać, czy być płynne, lecz wielkie i rozmazane/rozpixelowane. W 320x200 w grze żywcem przeniesionej z PeCeta, nie da się grać.
Wybór rozdzielczości powinien być w opcjach gry a nie poprzez ręczne dodawanie pliku w ENV:

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 14:20:44 przez zilog
3
[#664] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #663

Mam takie pytanko małe, a raczej kilka:
1) czy oni w 320x240 dla AGA przepisali całe UI tak, żeby się dało grać w tej rozdziałce?
2) jak to ma się do S1 - bo tam chyba mimo tej samej rozdzielczości(?) widok akcji gry był znacznie większy niż w S2 AGA? Nie można po prostu, zamiast przybliżać widoku "na twardo", to np. wygenerować automatycznie wszytkie zasoby graficzne gry w pikslach (do wyboru) 1x2, 2x2 lub 2x1, zamiast używać zasobów pod SVGA, i zachować w ten sposób "oddalony" widok podobny jak to było w S1 + opcjonalny zoom w realtime (czyli to co jest teraz)? Wtedy i wilk najedzony, i owca cała. Gra będzie wyglądała też wtedy bardziej na S1-like (bardziej ziarnisty), ale to będzie dalej S2. No i A1200 z 030/50 + FAST już wtedy powinna dać radę nawet w 24fps. Albo jeszcze lepiej - zrobić tak jak w niektórych starych grach, że jest możliwy podgląd w SVGA (pewnie byłby z opóźnieniem 0,5-1s) dla statycznego obrazu/kamery, a normalnie chodziłaby w VGA-like j.w.. Można też zredukować kolory do 128 + dithering.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 17:11:00 przez freak_outXP
[#665] Re: The Settlers 2 Amiga

@freak_outXP, post #664

Tylko, że w S2 na Amigę prawdopodobnie cała grafika jest dokładnie w tych samych rozmiarach co na PC bo i z PC jest wzięta. Aby zrobić to o czym mówisz, trzeba by napisać całą grę od nowa, na co pewnie developerzy nie są gotowi. Proponuję więc aby zostało jak jest, ale niech dodadzą przycisk zmiany rozdzielczości. Niech ten przycisk będzie nawet i przełączał rozdziałkę tylko w dwóch trybach, "na sztywno", bez żadnego resizingu ani nic. Aby była tylko taka możliwość by przełączyć na hires+laced. Minimum pracy a efekt duży.
Proponuję to jako nie zadowolony legalny użytkownik, dla którego obecna wersja AGA to nabicie frajera w butelkę i zwykły bubel.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 17:20:26 przez zilog
[#666] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #665

Mi chodzi o to - jak potrafili przerobić/przefasonować całe UI i obraz na 320x240, to znaczy, że prawdopodobnie mogą wyciągnąć bez problemu i po prostu grafikę, zrobić konwersję i wziuu. Nie rozumiem, co ma do tego "robienie całej gry"?
[#667] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #2

Jak zdobyć link do pobrania
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem