[#571] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #570

Oczywiście cała ta sprawa z SDL jest dla niektórych kwestią ideologiczną. Mnie ideologia nie obchodzi.

To nie chodzi o kwestie ideologiczne. Chodzi o działanie Settlers II na Amidze 1200, bądź 4000/040, komputerach z lat 90., podobnie jak PC 486/66MHz, również z lat 90.

SDL to technologia nowsza, skierowana do użytkowników Amigi NG.

Co do AHI, to używa tego, co wewnętrznie używa SDL1. Nie jestem pewien, co robi. Podpowiedź jednak – wolny kod dźwiękowy w SDL zazwyczaj nie jest problemem „użyto SDL”. Nie. Problemem zazwyczaj są zbyt duże wywołania zwrotne SDL lub używanie skomplikowanego przełączania zadań/komunikacji podczas grania. Powiedziałbym, że moje wywołania zwrotne są proste i zoptymalizowane.

To jest bardzo ważna kwestia z punktu widzenia Amigi klasycznej. Z mojego doświadczenia AHI wysoko-poziomowe ma problem nawet na Blizzard PPC. Nisko-poziomowe API nie sprawia tych problemów (pisałem replayer muzyki w formacie MOD i MED).

Gra jest reklamowana jako działającą na Amidze z 68040. W przypadku takiej konfiguracji użycie low-level AHI jest kluczowe. Nie wypowiadam się natomiast w kwestii innych funkcji, z których gra jest skonstruowana.

Przetestowałem „z włączonym dźwiękiem” i „z wyłączonym dźwiękiem”. I przynajmniej na moim PiStorm A1200 nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w szybkości (może 1-2 fps). Generalnie gra działa w 45-50 fps w rozdzielczości 1024x768 na PiStorm CM4. Z włączonym dźwiękiem. Z AHI.

Rozumiem. Ile MIPS, taktowania ma ten PiStorm CM4?

Program wykonuje wszystkie czynności na procesorze. I tutaj szybki procesor jest korzystny. Pamiętajmy, że Amiga ma szereg koprocesorów, dzięki czemu programy działają sprawniej.

Podejrzewam, że komputer PC 486/66MHz z kartą Super-VGA ma jakąś akcelerację, dzięki czemu kopiowanie grafiki jest szybsze.

Proszę zauważyć, że bufor 320x240 powinien być obsługiwany w AGA, czy RTG. Więc dodatkowy narzut może mieć miejsce.

Nie chcę się narzucać, Kolega pisze grę w swój sposób i nic mi do tego. Bardzo dziękuję za wsparcie dla 68030 bez FPU. Może z dyskusji będą jakieś praktyczne wnioski.

Jeśli chodzi o sprzęt, to bym odwrócił. Jeśli masz Sam460, tak naprawdę nie potrzebujesz komputera 030 ani 060. Co najwyżej do starszych gier na Amigę (nie gram już w stare gry na Amigę z lat 80. i 90., więc nie mogę się wypowiedzieć w tej dyskusji). Właściwie na Sam 460 prawdopodobnie dałoby się uruchomić te stare tytuły na UAE (dzięki RunInUAE gra jest płynnie zintegrowana, więc można ją uruchomić bez konieczności uruchamiania UAE).

Jestem z AGA, bo zauważyłem, że ta Amiga jest niedoceniona. Wiem, że jak ktoś zorganizuje sobie stanowisko z Amigą NG, to może wygodnie pracować i używać tego komputera.

Mi osobiście wygodniej korzystać z wachlarza programów i gier na Amigę, na mojej Amidze 1200. Mam sporo oryginalnych programów i gier na dyskietkach i płytach CD-ROM. Mam transfer danych pomiędzy Amigą, a PC.

Na zakończenie tej wypowiedzi: gdyby Kolega dajmy na to przenosił Settlers (część 1), lub grę "Z" od Bitmap Brothers na Amigę (obie gry działają na VGA w niskiej rozdzielczości, 256 kolorów), to zakładam, że skorzystałby Kolega z nowoczesnych bibliotek, typu SDL.

Gra działałaby wówczas wydajnie tylko na 68060/100MHz lub PiStorm. No ale przecież te gry odpalane na Windows 95 śmigałyby nawet na słabszym PC z tamtego okresu, z grafiką VGA i CD-ROM.

Zatem akceptuję Kolegi podejście. Ale pozwalam sobie mieć troszkę odmienne, i celować w low-end Amigi.

Serdecznie pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:42:08 przez Hexmage960
[#572] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #571

Chodzi o ideologię. Jak ci wyjaśniłem, pomijanie dźwięku nie daje zauważalnego przyspieszenia. A dźwięk to jedyna część Settlers 2 korzystająca z SDL.
Skoro zmiana z SDL na nie-SDL nie daje przyspieszenia, to jak mogę to nazwać poza ideologią? To ideologia.

Jeśli rzeczywistość nie działa tak, jak chcesz – to nie moja wina.

Znów – jeśli usuniesz muzykę i pliki dźwiękowe, SDL nie będzie używane. Liczba klatek na sekundę (FPS) pozostanie mniej więcej taka sama.

MIPS jest bez znaczenia. Przetestuj oprogramowanie i jego szybkość działania („Bezsensowny wskaźnik szybkości procesora” – ach, po polsku ten stary żart nie działa, bo po polsku BWSP ^^)

Przykład: Heretic 2 ma 25 fps przy rozdzielczości 640x480 na Pi4. Na 100 MHz 060 ma 320x240 przy 7 fps.
Lepszy benchmark niż MIPS.

Koprocesory Amigi są bezużyteczne w Settlers 2.

Gra taka jak Settlers 1 nie miałaby tych problemów i działałaby znacznie szybciej.
Problemem nie jest SDL (ponownie – używany tylko do dźwięku, a nawet po jego wyłączeniu wydajność nie różni się znacząco). Problemem są wymagania sprzętowe gry.

Krótko mówiąc – mylisz się we wszystkim, co twierdzisz.
Możesz teraz oczywiście całkowicie temu zaprzeczyć. Ale to nie zmienia faktów.
3
[#573] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

Jedna rzecz tylko - 1-2 FPSy różnicy SDL vs. bez SDL na PiStormie, to może być 5-10 FPS na 060 a to już ma znaczenie
2
[#574] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

To skoro już porównujemy to Settlers 2 na AGA ma 5.5 fps na Pistorm Pi4 w HL (Hires Laced), a taki Frogger przy dekodowaniu mpeg2 960x540 i skalowaniu na AGA 640x360 w HL ma 16fps z dekodowanym dźwiękiem mpeg2 po AHI w HiFi stereo 24khz.
[#575] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #553

Bardzo ci dziekuję Buli. Fantastyczna rzecz. Jutro to przetestuję na swojej Ami.
[#576] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

Gra taka jak Settlers 1 nie miałaby tych problemów i działałaby znacznie szybciej.
Problemem nie jest SDL (ponownie – używany tylko do dźwięku, a nawet po jego wyłączeniu wydajność nie różni się znacząco). Problemem są wymagania sprzętowe gry.

Ja tu stawiam nacisk na Amigę klasyczną, jako docelową platformę dla Twojego portu.

Settlers 1 działa w 320x256 wykorzystując overscan, w 32 kolorach nawet na 68000 w pełnym framerate.

Zgoda, że Settlers 2 ma sporo większe wymagania. Ale jeżeli wykorzystane zostałyby natywne rozwiązania z Amigi, prędkość na Amidze 4000 z procesorem 68040 byłaby po prostu lepsza, zarówno Settlers 1 w 256 kolorach, jak i Settlers 2 nawet na prostym RTG w tej Amidze.

Koprocesory Amigi są bezużyteczne w Settlers 2.

Settlers 2 to gra 2D, bez manipulacji na kolorach (za wyłączeniem cieniowania Gorauda). Więc uważam, że Blitter znalazłby zastosowanie do kopiowania w obrębie pamięci graficznej.

Na czym opiera się V-Sync w tej grze? Copper potrafi synchronizować animację.

Krótko mówiąc – mylisz się we wszystkim, co twierdzisz.

Bez przesady, że we wszystkim. Mogę się mylić w bardzo wielu kwestiach. Nie mam doświadczenia w portowaniu, ale mam je w optymalizowaniu.

Widzę, że rozmawiamy o różnych platformach. Dlaczego PiStorm CM4 z 2026 roku jest potrzebny tej grze, skoro na PC potrzebny jest 486DX/66MHz z 1996 roku natywny bądź emulowany? Czy odpowiedź nie leży w zastosowanych bibliotekach?

Bardzo szanuję Twoje podejście, już o tym mówiłem. Dziękuję za pracę przy Settlers 2. Jest kilka rzeczy, które można by według mnie po prostu poprawić na przyszłość.

• Wydanie na płycie CD,
  • Kilka odrębnych archiwów - dla Amigi klasycznej i NG,
  • Odczyt niektórych danych z płyty CD bez konieczności instalacji (np. animacja wprowadzająca),
  • Opcja natywnego dźwięku po audio.device bądź low-level AHI,

Piszę to jako nabywca Twojej gry.

Rozumiem, że jednak kierunek rozwoju idzie w PiStorm, więc wymagania będą rosły, no bo i złożoność produkcji też.

Ja nie chcę zmieniać w mojej Amidze z 1995 roku karty na PiStorm, bo mam bardzo dobrą, działającą kartę Blizzard.

Przykład: Heretic 2 ma 25 fps przy rozdzielczości 640x480 na Pi4. Na 100 MHz 060 ma 320x240 przy 7 fps.
Lepszy benchmark niż MIPS.

Heretic 2 ma sporo większe wymagania, więc tu się zgadzam w całej rozciągłości.

Chodzi o ideologię. Jak ci wyjaśniłem, pomijanie dźwięku nie daje zauważalnego przyspieszenia. A dźwięk to jedyna część Settlers 2 korzystająca z SDL.
Skoro zmiana z SDL na nie-SDL nie daje przyspieszenia, to jak mogę to nazwać poza ideologią? To ideologia.

Low-level AHI ma zasadnicze znaczenie na 68k oraz nawet PowerPC w kartach BlizzardPPC. Tutaj będę się upierał. Skąd jest wzięta ta biblioteka SDL dla Amigi, skoro Kolega nie wie co ona ma w środku?

Mam nadzieję, że z dyskusji wynikną jakieś pożyteczne wnioski dla obu stron.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 08:27:00 przez Hexmage960
4
[#577] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #576

Moim zdaniem 68k może dawać radę ale bez karty graficznej nie można spodziewać się komfortu. Po prostu 68K z AGA nadaje się tylko do uruchomienia i zobaczenia jak gra wygląda.
Dla bardziej wymagających gier potrzebna jest karta graficzna.

Czas się pogodzić, że A1200 680xx i AGA to ReTrO.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 12:33:33 przez Amig_OS
1
[#578] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #577

Czas się pogodzić, że A1200 680xx i AGA to ReTrO.

Settlers 2 to gra retro
9
[#579] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

Marecki z kanalu press fire to continue na YT co niedziele (prawie) ogrywa Settlers 2 na Amidze z warpem 060/105mhz. Więc można na żywo zobaczyć jak to działa na tym sprzęcie i na kolejnych rozdziałach.
2
[#580] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #578

Settlers 2 to gra retro

Czytaj ze zrozumieniem.

Pisałem ogólnie do czego nadaje się karta graficzna vs AGA.
Albo zabawa w dyskietki albo poważniejsze gry z kartą graficzną.
1
[#581] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #577

OK, zgoda. Ale czasami można przesadzić w drugą stronę i wymagać bardzo mocnych Amig. Mówimy przecież o komputerach Amiga. Jest szeroki wachlarz. Skoro daje się to odpalić na 68040, to powinno działać lepiej - albo napisać że wymaga PowerPC/PiStorm.

A tutaj 68040 + RTG może dostawać zadyszki na 320x240. Nieporozumienie, np. w kontekście Foundation, które w tej rozdzielczości śmiga na AGA w 256 kolorach.

Ja nie chcę już toczyć boju o mniej lub bardziej oczywiste optymalizacje. Rozumiem, że RTG to minimum dla wielu. Ale powtarzam: nie przesadzać w drugą stronę.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 13:55:48 przez Hexmage960
1
[#582] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #580

Czytaj ze zrozumieniem.

Czytam ze zrozumieniem, i uważam że taka retro gra jak Settlers 2 bez problemu powinna płynnie śmigać na A1200 z 030 i pamięcią fast.
3
[#583] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #582

...zależy jeszcze, czy

1) piszemy kod od zera pod Amigę
2) mamy kod i go portujemy

Sądzę że to "prawie" robi różnicę.
[#584] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #583

Tak, zgoda że to jest bardzo ważne w kontekście optymalizacji.

Wynikałoby z tego, że kolega Steffen dostał kod, który nie będzie działał na 68040 w odpowiednim framerate. Nawet gdyby miało to taktowanie 66MHz i miało RTG na pokładzie.

Ja namawiam na optymalizacje w kilku aspektach, które wymieniłem. Steffen i inni programiści tworzący podobne, wymagające produkcje, idą raczej w kierunku - coraz mocniejszych kart typu PiStorm - bądź komputerów typu Amiga NG.

Posiadacze Amig NG oraz mocniejszych Amig klasycznych są na dobrej pozycji. Wielu osobom pozostaje Settlers 1, który korzysta z wymienionych natywnych dla Amigi rozwiązań.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 15:59:34 przez Hexmage960
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem