[#571] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #570

Oczywiście cała ta sprawa z SDL jest dla niektórych kwestią ideologiczną. Mnie ideologia nie obchodzi.

To nie chodzi o kwestie ideologiczne. Chodzi o działanie Settlers II na Amidze 1200, bądź 4000/040, komputerach z lat 90., podobnie jak PC 486/66MHz, również z lat 90.

SDL to technologia nowsza, skierowana do użytkowników Amigi NG.

Co do AHI, to używa tego, co wewnętrznie używa SDL1. Nie jestem pewien, co robi. Podpowiedź jednak – wolny kod dźwiękowy w SDL zazwyczaj nie jest problemem „użyto SDL”. Nie. Problemem zazwyczaj są zbyt duże wywołania zwrotne SDL lub używanie skomplikowanego przełączania zadań/komunikacji podczas grania. Powiedziałbym, że moje wywołania zwrotne są proste i zoptymalizowane.

To jest bardzo ważna kwestia z punktu widzenia Amigi klasycznej. Z mojego doświadczenia AHI wysoko-poziomowe ma problem nawet na Blizzard PPC. Nisko-poziomowe API nie sprawia tych problemów (pisałem replayer muzyki w formacie MOD i MED).

Gra jest reklamowana jako działającą na Amidze z 68040. W przypadku takiej konfiguracji użycie low-level AHI jest kluczowe. Nie wypowiadam się natomiast w kwestii innych funkcji, z których gra jest skonstruowana.

Przetestowałem „z włączonym dźwiękiem” i „z wyłączonym dźwiękiem”. I przynajmniej na moim PiStorm A1200 nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w szybkości (może 1-2 fps). Generalnie gra działa w 45-50 fps w rozdzielczości 1024x768 na PiStorm CM4. Z włączonym dźwiękiem. Z AHI.

Rozumiem. Ile MIPS, taktowania ma ten PiStorm CM4?

Program wykonuje wszystkie czynności na procesorze. I tutaj szybki procesor jest korzystny. Pamiętajmy, że Amiga ma szereg koprocesorów, dzięki czemu programy działają sprawniej.

Podejrzewam, że komputer PC 486/66MHz z kartą Super-VGA ma jakąś akcelerację, dzięki czemu kopiowanie grafiki jest szybsze.

Proszę zauważyć, że bufor 320x240 powinien być obsługiwany w AGA, czy RTG. Więc dodatkowy narzut może mieć miejsce.

Nie chcę się narzucać, Kolega pisze grę w swój sposób i nic mi do tego. Bardzo dziękuję za wsparcie dla 68030 bez FPU. Może z dyskusji będą jakieś praktyczne wnioski.

Jeśli chodzi o sprzęt, to bym odwrócił. Jeśli masz Sam460, tak naprawdę nie potrzebujesz komputera 030 ani 060. Co najwyżej do starszych gier na Amigę (nie gram już w stare gry na Amigę z lat 80. i 90., więc nie mogę się wypowiedzieć w tej dyskusji). Właściwie na Sam 460 prawdopodobnie dałoby się uruchomić te stare tytuły na UAE (dzięki RunInUAE gra jest płynnie zintegrowana, więc można ją uruchomić bez konieczności uruchamiania UAE).

Jestem z AGA, bo zauważyłem, że ta Amiga jest niedoceniona. Wiem, że jak ktoś zorganizuje sobie stanowisko z Amigą NG, to może wygodnie pracować i używać tego komputera.

Mi osobiście wygodniej korzystać z wachlarza programów i gier na Amigę, na mojej Amidze 1200. Mam sporo oryginalnych programów i gier na dyskietkach i płytach CD-ROM. Mam transfer danych pomiędzy Amigą, a PC.

Na zakończenie tej wypowiedzi: gdyby Kolega dajmy na to przenosił Settlers (część 1), lub grę "Z" od Bitmap Brothers na Amigę (obie gry działają na VGA w niskiej rozdzielczości, 256 kolorów), to zakładam, że skorzystałby Kolega z nowoczesnych bibliotek, typu SDL.

Gra działałaby wówczas wydajnie tylko na 68060/100MHz lub PiStorm. No ale przecież te gry odpalane na Windows 95 śmigałyby nawet na słabszym PC z tamtego okresu, z grafiką VGA i CD-ROM.

Zatem akceptuję Kolegi podejście. Ale pozwalam sobie mieć troszkę odmienne, i celować w low-end Amigi.

Serdecznie pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:42:08 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem