@MagicSN, post #570
Oczywiście cała ta sprawa z SDL jest dla niektórych kwestią ideologiczną. Mnie ideologia nie obchodzi.
Co do AHI, to używa tego, co wewnętrznie używa SDL1. Nie jestem pewien, co robi. Podpowiedź jednak – wolny kod dźwiękowy w SDL zazwyczaj nie jest problemem „użyto SDL”. Nie. Problemem zazwyczaj są zbyt duże wywołania zwrotne SDL lub używanie skomplikowanego przełączania zadań/komunikacji podczas grania. Powiedziałbym, że moje wywołania zwrotne są proste i zoptymalizowane.
Przetestowałem „z włączonym dźwiękiem” i „z wyłączonym dźwiękiem”. I przynajmniej na moim PiStorm A1200 nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w szybkości (może 1-2 fps). Generalnie gra działa w 45-50 fps w rozdzielczości 1024x768 na PiStorm CM4. Z włączonym dźwiękiem. Z AHI.
Jeśli chodzi o sprzęt, to bym odwrócił. Jeśli masz Sam460, tak naprawdę nie potrzebujesz komputera 030 ani 060. Co najwyżej do starszych gier na Amigę (nie gram już w stare gry na Amigę z lat 80. i 90., więc nie mogę się wypowiedzieć w tej dyskusji). Właściwie na Sam 460 prawdopodobnie dałoby się uruchomić te stare tytuły na UAE (dzięki RunInUAE gra jest płynnie zintegrowana, więc można ją uruchomić bez konieczności uruchamiania UAE).
@Hexmage960, post #571
@MagicSN, post #572
Gra taka jak Settlers 1 nie miałaby tych problemów i działałaby znacznie szybciej.
Problemem nie jest SDL (ponownie – używany tylko do dźwięku, a nawet po jego wyłączeniu wydajność nie różni się znacząco). Problemem są wymagania sprzętowe gry.
Koprocesory Amigi są bezużyteczne w Settlers 2.
Krótko mówiąc – mylisz się we wszystkim, co twierdzisz.
Przykład: Heretic 2 ma 25 fps przy rozdzielczości 640x480 na Pi4. Na 100 MHz 060 ma 320x240 przy 7 fps.
Lepszy benchmark niż MIPS.
Chodzi o ideologię. Jak ci wyjaśniłem, pomijanie dźwięku nie daje zauważalnego przyspieszenia. A dźwięk to jedyna część Settlers 2 korzystająca z SDL.
Skoro zmiana z SDL na nie-SDL nie daje przyspieszenia, to jak mogę to nazwać poza ideologią? To ideologia.
@Hexmage960, post #576
@Amig_OS, post #577
@_DiskDoctor_, post #583