[#571] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #570

Oczywiście cała ta sprawa z SDL jest dla niektórych kwestią ideologiczną. Mnie ideologia nie obchodzi.

To nie chodzi o kwestie ideologiczne. Chodzi o działanie Settlers II na Amidze 1200, bądź 4000/040, komputerach z lat 90., podobnie jak PC 486/66MHz, również z lat 90.

SDL to technologia nowsza, skierowana do użytkowników Amigi NG.

Co do AHI, to używa tego, co wewnętrznie używa SDL1. Nie jestem pewien, co robi. Podpowiedź jednak – wolny kod dźwiękowy w SDL zazwyczaj nie jest problemem „użyto SDL”. Nie. Problemem zazwyczaj są zbyt duże wywołania zwrotne SDL lub używanie skomplikowanego przełączania zadań/komunikacji podczas grania. Powiedziałbym, że moje wywołania zwrotne są proste i zoptymalizowane.

To jest bardzo ważna kwestia z punktu widzenia Amigi klasycznej. Z mojego doświadczenia AHI wysoko-poziomowe ma problem nawet na Blizzard PPC. Nisko-poziomowe API nie sprawia tych problemów (pisałem replayer muzyki w formacie MOD i MED).

Gra jest reklamowana jako działającą na Amidze z 68040. W przypadku takiej konfiguracji użycie low-level AHI jest kluczowe. Nie wypowiadam się natomiast w kwestii innych funkcji, z których gra jest skonstruowana.

Przetestowałem „z włączonym dźwiękiem” i „z wyłączonym dźwiękiem”. I przynajmniej na moim PiStorm A1200 nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w szybkości (może 1-2 fps). Generalnie gra działa w 45-50 fps w rozdzielczości 1024x768 na PiStorm CM4. Z włączonym dźwiękiem. Z AHI.

Rozumiem. Ile MIPS, taktowania ma ten PiStorm CM4?

Program wykonuje wszystkie czynności na procesorze. I tutaj szybki procesor jest korzystny. Pamiętajmy, że Amiga ma szereg koprocesorów, dzięki czemu programy działają sprawniej.

Podejrzewam, że komputer PC 486/66MHz z kartą Super-VGA ma jakąś akcelerację, dzięki czemu kopiowanie grafiki jest szybsze.

Proszę zauważyć, że bufor 320x240 powinien być obsługiwany w AGA, czy RTG. Więc dodatkowy narzut może mieć miejsce.

Nie chcę się narzucać, Kolega pisze grę w swój sposób i nic mi do tego. Bardzo dziękuję za wsparcie dla 68030 bez FPU. Może z dyskusji będą jakieś praktyczne wnioski.

Jeśli chodzi o sprzęt, to bym odwrócił. Jeśli masz Sam460, tak naprawdę nie potrzebujesz komputera 030 ani 060. Co najwyżej do starszych gier na Amigę (nie gram już w stare gry na Amigę z lat 80. i 90., więc nie mogę się wypowiedzieć w tej dyskusji). Właściwie na Sam 460 prawdopodobnie dałoby się uruchomić te stare tytuły na UAE (dzięki RunInUAE gra jest płynnie zintegrowana, więc można ją uruchomić bez konieczności uruchamiania UAE).

Jestem z AGA, bo zauważyłem, że ta Amiga jest niedoceniona. Wiem, że jak ktoś zorganizuje sobie stanowisko z Amigą NG, to może wygodnie pracować i używać tego komputera.

Mi osobiście wygodniej korzystać z wachlarza programów i gier na Amigę, na mojej Amidze 1200. Mam sporo oryginalnych programów i gier na dyskietkach i płytach CD-ROM. Mam transfer danych pomiędzy Amigą, a PC.

Na zakończenie tej wypowiedzi: gdyby Kolega dajmy na to przenosił Settlers (część 1), lub grę "Z" od Bitmap Brothers na Amigę (obie gry działają na VGA w niskiej rozdzielczości, 256 kolorów), to zakładam, że skorzystałby Kolega z nowoczesnych bibliotek, typu SDL.

Gra działałaby wówczas wydajnie tylko na 68060/100MHz lub PiStorm. No ale przecież te gry odpalane na Windows 95 śmigałyby nawet na słabszym PC z tamtego okresu, z grafiką VGA i CD-ROM.

Zatem akceptuję Kolegi podejście. Ale pozwalam sobie mieć troszkę odmienne, i celować w low-end Amigi.

Serdecznie pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 15:42:08 przez Hexmage960
[#572] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #571

Chodzi o ideologię. Jak ci wyjaśniłem, pomijanie dźwięku nie daje zauważalnego przyspieszenia. A dźwięk to jedyna część Settlers 2 korzystająca z SDL.
Skoro zmiana z SDL na nie-SDL nie daje przyspieszenia, to jak mogę to nazwać poza ideologią? To ideologia.

Jeśli rzeczywistość nie działa tak, jak chcesz – to nie moja wina.

Znów – jeśli usuniesz muzykę i pliki dźwiękowe, SDL nie będzie używane. Liczba klatek na sekundę (FPS) pozostanie mniej więcej taka sama.

MIPS jest bez znaczenia. Przetestuj oprogramowanie i jego szybkość działania („Bezsensowny wskaźnik szybkości procesora” – ach, po polsku ten stary żart nie działa, bo po polsku BWSP ^^)

Przykład: Heretic 2 ma 25 fps przy rozdzielczości 640x480 na Pi4. Na 100 MHz 060 ma 320x240 przy 7 fps.
Lepszy benchmark niż MIPS.

Koprocesory Amigi są bezużyteczne w Settlers 2.

Gra taka jak Settlers 1 nie miałaby tych problemów i działałaby znacznie szybciej.
Problemem nie jest SDL (ponownie – używany tylko do dźwięku, a nawet po jego wyłączeniu wydajność nie różni się znacząco). Problemem są wymagania sprzętowe gry.

Krótko mówiąc – mylisz się we wszystkim, co twierdzisz.
Możesz teraz oczywiście całkowicie temu zaprzeczyć. Ale to nie zmienia faktów.
3
[#573] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

Jedna rzecz tylko - 1-2 FPSy różnicy SDL vs. bez SDL na PiStormie, to może być 5-10 FPS na 060 a to już ma znaczenie
3
[#574] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

To skoro już porównujemy to Settlers 2 na AGA ma 5.5 fps na Pistorm Pi4 w HL (Hires Laced), a taki Frogger przy dekodowaniu mpeg2 960x540 i skalowaniu na AGA 640x360 w HL ma 16fps z dekodowanym dźwiękiem mpeg2 po AHI w HiFi stereo 24khz.
[#575] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #553

Bardzo ci dziekuję Buli. Fantastyczna rzecz. Jutro to przetestuję na swojej Ami.
[#576] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #572

Gra taka jak Settlers 1 nie miałaby tych problemów i działałaby znacznie szybciej.
Problemem nie jest SDL (ponownie – używany tylko do dźwięku, a nawet po jego wyłączeniu wydajność nie różni się znacząco). Problemem są wymagania sprzętowe gry.

Ja tu stawiam nacisk na Amigę klasyczną, jako docelową platformę dla Twojego portu.

Settlers 1 działa w 320x256 wykorzystując overscan, w 32 kolorach nawet na 68000 w pełnym framerate.

Zgoda, że Settlers 2 ma sporo większe wymagania. Ale jeżeli wykorzystane zostałyby natywne rozwiązania z Amigi, prędkość na Amidze 4000 z procesorem 68040 byłaby po prostu lepsza, zarówno Settlers 1 w 256 kolorach, jak i Settlers 2 nawet na prostym RTG w tej Amidze.

Koprocesory Amigi są bezużyteczne w Settlers 2.

Settlers 2 to gra 2D, bez manipulacji na kolorach (za wyłączeniem cieniowania Gorauda). Więc uważam, że Blitter znalazłby zastosowanie do kopiowania w obrębie pamięci graficznej.

Na czym opiera się V-Sync w tej grze? Copper potrafi synchronizować animację.

Krótko mówiąc – mylisz się we wszystkim, co twierdzisz.

Bez przesady, że we wszystkim. Mogę się mylić w bardzo wielu kwestiach. Nie mam doświadczenia w portowaniu, ale mam je w optymalizowaniu.

Widzę, że rozmawiamy o różnych platformach. Dlaczego PiStorm CM4 z 2026 roku jest potrzebny tej grze, skoro na PC potrzebny jest 486DX/66MHz z 1996 roku natywny bądź emulowany? Czy odpowiedź nie leży w zastosowanych bibliotekach?

Bardzo szanuję Twoje podejście, już o tym mówiłem. Dziękuję za pracę przy Settlers 2. Jest kilka rzeczy, które można by według mnie po prostu poprawić na przyszłość.

• Wydanie na płycie CD,
  • Kilka odrębnych archiwów - dla Amigi klasycznej i NG,
  • Odczyt niektórych danych z płyty CD bez konieczności instalacji (np. animacja wprowadzająca),
  • Opcja natywnego dźwięku po audio.device bądź low-level AHI,

Piszę to jako nabywca Twojej gry.

Rozumiem, że jednak kierunek rozwoju idzie w PiStorm, więc wymagania będą rosły, no bo i złożoność produkcji też.

Ja nie chcę zmieniać w mojej Amidze z 1995 roku karty na PiStorm, bo mam bardzo dobrą, działającą kartę Blizzard.

Przykład: Heretic 2 ma 25 fps przy rozdzielczości 640x480 na Pi4. Na 100 MHz 060 ma 320x240 przy 7 fps.
Lepszy benchmark niż MIPS.

Heretic 2 ma sporo większe wymagania, więc tu się zgadzam w całej rozciągłości.

Chodzi o ideologię. Jak ci wyjaśniłem, pomijanie dźwięku nie daje zauważalnego przyspieszenia. A dźwięk to jedyna część Settlers 2 korzystająca z SDL.
Skoro zmiana z SDL na nie-SDL nie daje przyspieszenia, to jak mogę to nazwać poza ideologią? To ideologia.

Low-level AHI ma zasadnicze znaczenie na 68k oraz nawet PowerPC w kartach BlizzardPPC. Tutaj będę się upierał. Skąd jest wzięta ta biblioteka SDL dla Amigi, skoro Kolega nie wie co ona ma w środku?

Mam nadzieję, że z dyskusji wynikną jakieś pożyteczne wnioski dla obu stron.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 08:27:00 przez Hexmage960
4
[#577] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #576

Moim zdaniem 68k może dawać radę ale bez karty graficznej nie można spodziewać się komfortu. Po prostu 68K z AGA nadaje się tylko do uruchomienia i zobaczenia jak gra wygląda.
Dla bardziej wymagających gier potrzebna jest karta graficzna.

Czas się pogodzić, że A1200 680xx i AGA to ReTrO.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 12:33:33 przez Amig_OS
1
[#578] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #577

Czas się pogodzić, że A1200 680xx i AGA to ReTrO.

Settlers 2 to gra retro
9
[#579] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

Marecki z kanalu press fire to continue na YT co niedziele (prawie) ogrywa Settlers 2 na Amidze z warpem 060/105mhz. Więc można na żywo zobaczyć jak to działa na tym sprzęcie i na kolejnych rozdziałach.
2
[#580] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #578

Settlers 2 to gra retro

Czytaj ze zrozumieniem.

Pisałem ogólnie do czego nadaje się karta graficzna vs AGA.
Albo zabawa w dyskietki albo poważniejsze gry z kartą graficzną.
1
[#581] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #577

OK, zgoda. Ale czasami można przesadzić w drugą stronę i wymagać bardzo mocnych Amig. Mówimy przecież o komputerach Amiga. Jest szeroki wachlarz. Skoro daje się to odpalić na 68040, to powinno działać lepiej - albo napisać że wymaga PowerPC/PiStorm.

A tutaj 68040 + RTG może dostawać zadyszki na 320x240. Nieporozumienie, np. w kontekście Foundation, które w tej rozdzielczości śmiga na AGA w 256 kolorach.

Ja nie chcę już toczyć boju o mniej lub bardziej oczywiste optymalizacje. Rozumiem, że RTG to minimum dla wielu. Ale powtarzam: nie przesadzać w drugą stronę.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 13:55:48 przez Hexmage960
1
[#582] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #580

Czytaj ze zrozumieniem.

Czytam ze zrozumieniem, i uważam że taka retro gra jak Settlers 2 bez problemu powinna płynnie śmigać na A1200 z 030 i pamięcią fast.
4
[#583] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #582

...zależy jeszcze, czy

1) piszemy kod od zera pod Amigę
2) mamy kod i go portujemy

Sądzę że to "prawie" robi różnicę.
[#584] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #583

Tak, zgoda że to jest bardzo ważne w kontekście optymalizacji.

Wynikałoby z tego, że kolega Steffen dostał kod, który nie będzie działał na 68040 w odpowiednim framerate. Nawet gdyby miało to taktowanie 66MHz i miało RTG na pokładzie.

Ja namawiam na optymalizacje w kilku aspektach, które wymieniłem. Steffen i inni programiści tworzący podobne, wymagające produkcje, idą raczej w kierunku - coraz mocniejszych kart typu PiStorm - bądź komputerów typu Amiga NG.

Posiadacze Amig NG oraz mocniejszych Amig klasycznych są na dobrej pozycji. Wielu osobom pozostaje Settlers 1, który korzysta z wymienionych natywnych dla Amigi rozwiązań.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 15:59:34 przez Hexmage960
2
[#585] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

13
[#586] Re: The Settlers 2 Amiga

@Mirq, post #585

I takie wiadomości lubię OK
2
[#587] Re: The Settlers 2 Amiga

@Mirq, post #585

działa wam ten link ? dostałem maila z info o update loguje się na stronie ale nic nie mogę znaleźć w download pusto ! kupiłem wersje cyfrowa może mi się update nie należy ?
[#588] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukzer, post #587

Nie działa. Założenie konta z adresu na który otrzymałem wiadomość nic nie dało.
Zakładka download jest pusta :(
[#589] Re: The Settlers 2 Amiga

@Yoshitaka, post #588

Ktos sie pospieszyl. Moze na Swieta mialo byc z premiera the A1200
Tez mam wersje cyfrowa i lipa na razie.
[#590] Re: The Settlers 2 Amiga

@Elvis, post #589

Zgłoszone.
3
[#591] Re: The Settlers 2 Amiga

@Davka, post #586

I takie wiadomości lubię

Wiadomość dobra, ale nawet nie mogę się zalogować. A co dopiero ściągnąć to czego niema.
[#592] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #583

...zależy jeszcze, czy

1) piszemy kod od zera pod Amigę
2) mamy kod i go portujemy

Sądzę że to "prawie" robi różnicę.

To zależy co rozumiesz pod pojęciem "portować". Czy ma to oznaczać tylko podmianę odwołań do funkcji wyświetlających grafikę na stosowane w Amidze a następnie kompilację kodu, czy też bardziej ambitne podejście , polegające na głębokiej ingerencji w kod gry i zoptymalizowanie go pod kątem Amigi i jej koprocesorów.
@Hexmag960 i @Hellena mają rację. Ta gra powinna chodzić wyśmienicie na dopalonych Amigach. Co więcej, powinna umożliwiać wybór rozdzielczości na tych bardziej dopalonych Amigach, nawet jeśli nie mają CGX.
Dostępnych jest na przyjaciółkę multum portów gier w znacznie lepszym stopniu zoptymalizowanych, za które nikt nie domagał się pieniędzy. Jeśli chcesz za coś zapłaty, zrób to chociaż dobrze, tak aby osoby, które wyłożyły na grę swoje pieniądze były zadowolone.
Ja jestem akurat tą osobą, która wyłożyła pieniążki na Settlers II i jest nie zadowolona z tego jak ta gra działa na A1200 z kartą TF060 i AGA. Sorry ale po gierce 2D jaką jest Settlers, oczekiwałbym, nawet na AGA, możliwości wyboru rozdzielczości i ekranu Hires+Laced w 256 kolorach. I niech nikt nie mówi, że to nie możliwe, bo staruteńki Settlers I na gołej A600 pokazuje, że możliwe jest jak najbardziej - po prostu trzeba chcieć.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2026 15:30:03 przez zilog
3
[#593] Re: The Settlers 2 Amiga

@Yoshitaka, post #588

Napisalem do nich z zapytaniem o ten update. Zobaczymy co odpisza.
2
[#594] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #592

Nie widziały gały co brały ale i tak zrobiły preorder a teraz narzekają i marudzą jak kiepsko chodzi.
[#595] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #594

A co mają zrobić osoby które kupowały w Polsce, np. od pong777, wersję box?
[#596] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #595

Mam od niedawna Pistorma gra działa bardzo dobrze. Jestem zadowolony.
[#597] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #596

Mi chodziło o update.
1
[#598] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #594

Nie widziały gały co brały ale i tak zrobiły preorder a teraz narzekają i marudzą jak kiepsko chodzi.

No nie widziały. Poza tym trochę kultury kolego. Bez sensu piszesz, bo jak niby gały mogą marudzić i robić preorder.

Gra i owszem, działa kiepsko na AGAcie. Mam nadzieję, że update to poprawi. Ludzka rzecz i prawo każdego klienta narzekać z kiepskiego produktu a nie gębę rozewrzeć i piać peany z zachwytu, nie wiadomo nad czym.
2
[#599] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #598

Albo się robi preorder i wtedy nie ma co marudzić. Chyba że na swoją naiwność i głupotę. A jak się nie zrobiło preordera i kupiło po premierze, to zdrowy rozum nakazuje poczytać w necie jak dana gra chodzi i wygląda i wtedy podjąć decyzję o ewentualnym kupnie. W obu przypadkach kupujący może mieć pretensje wyłącznie do siebie.
[#600] Re: The Settlers 2 Amiga

@Mirq, post #585

Dobra, jak to pobrać jak się kupiło toto bezpośrednio do autora i nie ma się nawet FV?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem