[#511] Re: The Settlers 2 Amiga

@Dorian3d, post #503

... moja jest ok normalnie czyta ...

Twoja wersja gry DVDBox to angielska wersja z tłoczonym CD.

Matay.pl wydał swoją wersję CD zatytułowaną: Earth 2140 - "polska wersja językowa".

Okładki są drukowane w drukarni, natomiast sam CD był wypalany na płytce z PS1 (czarnej) i miał naklejoną papierową obwolutę z tytułem gry.
Niestety w chwili obecnej żaden z czytników nie jest w stanie już tej płytki odczytać.
Prawdopodobnie utleniła się z biegiem czasu - na szczęście mam kopię ISO.
[#512] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #510

Mamy ciekawy pomysł który być może kompleksowo rozwiąże "klatkaż" dla 68k :)
Jednak wymaga to większego wkładu pracy niż dotychczas.
Mamy ochotnika do pracy więc trzymajcie kciuki :)

Byłoby super, gdyby Settlers 2 nie wymagał tylko PowerPC lub podkręcanych 68k w Amigach.

To zacna gra, która powinna być godnie reprezentowana na Amidze klasycznej ze standardowym 68k.

Bardzo proszę też o poprawki dla 68030 (jak dla systemu MacOS) i, o ile to możliwe, brak wymogu FPU (np. biblioteki matematyczne). Może wtedy uda mi się pograć u siebie w zakupiony egzemplarz.

Będę cieszyć się z każdego usprawnienia.

P.S. Ja służę poradą odnośnie optymalizacji. Już podałem kilka rozwiązań dla Amigi klasycznej (Blitter, audio.device, WriteMask odciążają procesor i koprocesor graficzny).

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2026 18:13:58 przez Hexmage960
[#513] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #511

Kopia ISO jest ważna. OK

A to prawdopodobnie jest płytka Dysana - oni dawno temu takie wypuszczali. Kolor spodu nie wpływa na nic, a fajnie wygląda.
Wszystkie, które nagrałem działaja do dzisiaj, więc może była nagrywana z maksymalną prędkością, stąd słaba jakość zapisu.
[#514] Re: The Settlers 2 Amiga

@Gandalf, post #513

Wszystkie, które nagrałem działaja do dzisiaj, więc może była nagrywana z maksymalną prędkością, stąd słaba jakość zapisu.

Mój wypalony Dysan (700MB) 2002 rok też bez problemu odczytuje się :)
1
[#515] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #514

Mam i ja.
Jak na razie udało mi się odpalić na AGA tylko w lowresie, jednak chciałbym spróbować zobaczyć grę w wersji hires na tym sprzęcie jako, że w lowres jest raczej słabo grywalna.
Konfig real A1200 + TF060 70Mhz + Indi AGA MK4.
Ktoś ma jakieś pomysły?
1
[#516] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #515

Nie wiem, to się wypowiem.

Nie wiem, czy masz FPU w TF060.

Ja mam u siebie w Warp060 i (raczej) chwaliłem FPSy.

Zakładam że tu (ale tego nie wiem) FPU przyspiesza działanie gry.

Poza tym, pokombinuj w opcjach, są bodaj 2-4 opcje powiązane z grafiką (mniej/bardziej intensywne).

Nie pamiętam teraz dokładnie jaki FPS uzyskiwałem na 060/100, ale coś bliżej 14/18 chyba, jest to gdzieś wyżej pewnie.
[#517] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #516

Jak już zajrzałem do wątku - to kiedy jakiś update? Ostatnio usiadłem do niej na dłużej i pomijając już błędy, ta gra jest cholernie niestabilna - potrafi zawiesić się dosłownie w każdym możliwym momencie - intro, menu, wybór scenariusza, gra.
3
[#518] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #517

Eee nie wydaje mnie sie, cytując klasyka.
U mnie jest bardzo stabilnie nie mam z nią żadnych problemów.
[#519] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #517

Heh, mam ją na trzech maszynach, PowerBooku G4 (wersja WarpOS), A500 z PiStorm oraz A1200 z Warp1260. Na każdej tej konfiguracji trochę grałem (5-10h) i gra ani razu się nie zawiesiła. Stable jak diabli.
1
[#520] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #519

[#521] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #519

U mnie OS4.1 w menu fixuje takimi ludzikami na całym ekranie .Takie dziwne błedy w menu pokazuje ale chodzi gra jako taka.
[#522] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #519

Potwierdzam. Na Powerbooku 50 FPS jak skala i zadnych zwiech.OK
2
[#523] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #517

Też miałem zwiechy na Gorky 17.

Sugestie nie pomogły.

Tak że rozumiem.
[#524] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #520

jakby ktoś chciał wersje PC:

https://myrient.erista.me/files/Total%20DOS%20Collection/Games/Images/CD/1996/Settlers%20II%2C%20The-%20Veni%2C%20Vidi%2C%20Vici%20v1.02%20(1996)(Blue%20Byte%20Studio%20GmbH)%20[bin-cue].zip

trzeba zrobić kopiuj wklej w/w link,
bo samo klikniecie nie zadziała z powodu "dziwnych" znaczków :)

albo tu:

https://myrient.erista.me/files/Total%20DOS%20Collection/Games/Images/CD/1996/

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 21:47:38 przez Cezarykl
[#525] Re: The Settlers 2 Amiga

@Cezarykl, post #524

jakby ktoś chciał wersje PC:

Ale wersje PC czego ?
[#526] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #525

Ale wersje PC czego ?

CD/1996/ Settlers II ... reszta linku .,... The-%20Veni%2C%20Vidi%2C%20Vici%20v1.02%20(1996)(Blue%20Byte%20Studio%20GmbH)%20[bin-cue].zip
1
[#527] Re: The Settlers 2 Amiga

@Cezarykl, post #526

Czy jest możliwe, względnie udało się komuś odpalić Settlers 2 na Amidze AGA w hires?
[#528] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #527

Tak. link
[#529] Re: The Settlers 2 Amiga

@Dorian3d, post #501

dosłali mi ten magnes listem zwykłym 😀
I nic poza tym. z tych kart pocztowych mam w sumie 3szt i tak jak u Ciebie
A na filmie sa 4szt w tym jedna powielona
[#530] Re: The Settlers 2 Amiga

@JacK_Swidnik, post #529

dosłali mi ten magnes listem zwykłym 😀
I nic poza tym. z tych kart pocztowych mam w sumie 3szt i tak jak u Ciebie
A na filmie sa 4szt w tym jedna powielona

Rozmawiałem o tym magnesie ze Steffenem i cieszę się że go dosłali.

Moja wersja Deluxe-Edition zawiera:

01. drewniany Box
02. pocztówka żółta z zamkiem
03. pocztówka zielona z zamkiem
04. pocztówka z rycerzem na koniu
05. pocztówka z klawiszologią z gry
06. poster na czerpanym papierze
07. instrukcja obsługi
08. książeczka na czerpanym papierze - atlas
09. magnes
10. okrągła naklejka S2 Gold Edition
11. żelki PAC-MAN

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 18:37:35 przez Amig_OS
1
[#531] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #512

Bardzo proszę też o poprawki dla 68030 (jak dla systemu MacOS) i, o ile to możliwe, brak wymogu FPU (np. biblioteki matematyczne). Może wtedy uda mi się pograć u siebie w zakupiony egzemplarz.

Zbliżający update zawiera między innymi:

Wersja 68k:
- Dodano wersję 68030 bez FPU
- Opcjonalnie: instalacja muzyki 22 kHz zamiast 11 kHz
- Parametry ResX/ResY do zmiany rozdzielczości między 320x240 a 1024x768 działają teraz zarówno dla RTG, jak i AGA

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 20:14:28 przez Amig_OS
5
[#532] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #531

No to Hexmage zobaczy grę... Bo raczej nie pogra przy tym framerate.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 20:22:26 przez waldiamiga
1
[#533] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #530

Nie tylko nie Wojtek nie nie nie !!
[#534] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #530

to brakowało mi tylko tego magnesu, dzięki
wg tego co piszesz to mam już komplet
oprócz wersji kolekcjonerskiej mam również wersję klasyczną
[#535] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #532

W niskiej rozdzielczości powinno być ok, ale trzeba będzie grać na minimapie, która zajmie cały ekran gry.
[#536] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #532

Niestety :(

Moja minimalna konfiguracja na której testuję nasze gierki (Heretic II, Saga Baldurs Gate, Settlers 2, Sin etc ...) to SAM440ep/667/512MB/RadeonM9 64MB i tu raczej wszystko spokojnie działa zarówno w 2D/3D.

Wszystko poniżej tej konfiguracji moim zdaniem służy raczej do zapoznania się z w/w tytułami.
[#537] Re: The Settlers 2 Amiga

@Dorian3d, post #533

Nie tylko nie Wojtek nie nie nie !!

Upss ... nie wiem o co chodzi :(
Jeśli o filmik to wrzuciłem pierwszy lepszy z YT.
[#538] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #531

Zbliżający update zawiera między innymi:

Wersja 68k:
- Dodano wersję 68030 bez FPU
- Opcjonalnie: instalacja muzyki 22 kHz zamiast 11 kHz
- Parametry ResX/ResY do zmiany rozdzielczości między 320x240 a 1024x768 działają teraz zarówno dla RTG, jak i AGA

Super wiadomość! Bardzo dziękuję za ten update.

@WaldiAmiga

Co do framerate to zobaczymy. Gra wygląda bardzo ładnie na Twoich zrzutach ekranu, nawet w 320x240.

To duży krok naprzód i spełnienie mojego marzenia. Bardzo się cieszę, że Autorzy posłuchali głosu swoich klientów.

Może wejdą drobne optymalizacje dla każdego.

Wszystko poniżej tej konfiguracji moim zdaniem służy raczej do zapoznania się z w/w tytułami.

Amiga One na pewno obsługuje wszystkie nowe produkcje bez żadnych problemów z takim CPU, pamięcią RAM i kartami.

To są dwie różne rodziny systemów do obsługi. Uważam, że 320x240 to nie jest zbyt duży bufor grafiki dla 68k.
2
[#539] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #538

To są dwie różne rodziny systemów do obsługi. Uważam, że 320x240 to nie jest zbyt duży bufor grafiki dla 68k.

Wszystko zabija SDL używany do odtwarzania dźwięku - na słabszych maszynach :(
Osoba która miała pomóc w tym temacie niestety wycofała się :(

Może wpadniesz na jakiś pomysł ?
Kawałek kodu ;) od mile widziany.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 21:38:27 przez Amig_OS
2
[#540] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #539

SDL może faktycznie być zbyt ciężki dla systemów 68k.

Z tego co widziałem to dźwięk jest w formacie WAV bez efektów specjalnych.

Sugerowałbym skorzystanie z natywnego audio.device. Najlepiej skorzystać z konwersji z WAV do IFF 8SVX.

Druga opcja to Datatypy. Amiga OS w wersji 3.x może za ich pomocą ładować oraz odtwarzać dźwięki z WAV i innych zainstalowanych datatypów.

AHI jest w porządku ale jeżeli Amiga posiada słabszy 68k, zdecydowanie lepiej korzystać z powyższych rozwiązań. Wysoko-poziomowa wersja AHI nawet na BlizzardPPC może być obciążająca. Nisko-poziomowe AHI już sprawuje się lepiej.

Amiga ma 4 kanały dźwiękowe i trzeba by w razie czego dodać priorytety dla dźwięków.

Jeżeli autor obawia się za dużej ingerencji w kod, może to dodawać na oddzielnej gałęzi.

- Można łatwo wykryć, czy system to obsłuży, otwierając OpenDevice("audio.device", ...), które też rezerwuje kanały, bądź OpenLibrary("datatypes.library", ...).

- Ładowanie dźwięków zaś za pomocą iffparse.library lub NewDTObject("Sound.wav", DTA_GroupID, GID_SOUND, ...).

- Odtwarzanie sampli za pomocą CMD_WRITE, ADCMD_PERVOL lub metod sound.datatype.

To są rozwiązania, z których bym skorzystał, gdybym był autorem portu dla Amigi z 68k.

Wdrożenie tego nie powinno być aż tak trudne dla autora.

Pytanie w jakim stopniu ten kod jest zależny od SDL... No i na ile autor jest zdeterminowany by to działało lepiej na klasycznej Amidze.

Dzięki za dotychczasowy update. Jeżeli gra będzie u mnie działać na Blizzard 1230/50MHz, będę szczęśliwy.

Framerate w 320x240 autor może usprawniać później, albo w następnych produktach dla 68k bez SDL i jej narzutów.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 22:42:15 przez Hexmage960
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem