[#601] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #599

Marudzić zawsze można, to podstawowe prawo każdego konsumenta. Jeśli kupuję towar, obojętnie co to jest, i mi się to nie podoba, to mam pełne prawo wyrażać swoją opinię.
I owszem mógłbym mieć do siebie pretensje, gdyby nie to, że podoba mi się pudełko i sam fakt, że gra w ogóle wyszła i że coś wokół niej jeszcze się  dzieje. Zresztą nie pouczaj mnie tutaj, jak i na co mam wydawać moje pieniądze i czy mogę marudzić czy nie. Jak mam ochotę, to marudzę, od tego jest forum.
Fakt jest faktem, że gra mogłaby być o wiele bardziej dopracowana i szybsza, zwłąszcza na mocniejszych klasykach. To, że na 060/100MHz nie można ustawić trybu hi-res na Amidze z AGA zakrawa na kpinę.
Naiwnością i głupotą jest być ślepym piewcą czegoś, tylko dlatego, że ktoś to raczył napisać i wydać na Amigę w XXI wieku.
14
[#602] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #573

Jeśli dobrze pamiętam, na procesorze 040 taktowanym 40 MHz różnica wynosiła około 1 klatki na sekundę. W przypadku PiStorm nie dało się zauważyć żadnej różnicy w szybkości działania, niezależnie od tego, czy dźwięk był włączony, czy nie. Możecie to zresztą przetestować samodzielnie – wystarczy zmienić nazwy katalogów z dźwiękami i muzyką na inne; gra nadal będzie działać, lecz nie będzie wówczas korzystać z biblioteki SDL (choć, rzecz jasna, pozostanie też bez dźwięku).
W rzeczywistości jednak przepisanie kodu obsługi dźwięku tak, aby nie wykorzystywał on SDL, przyniosłoby mniejszy wzrost wydajności niż wspomniany 1 fps – różnica między grą z dźwiękiem a grą bez dźwięku jest bowiem, co oczywiste, większa niż różnica między dźwiękiem realizowanym przez SDL a dźwiękiem realizowanym w inny sposób.
Jak już wspomniałem – jest to kwestia natury ideologicznej.
[#603] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #600

Nie mam pojęcia, ja też nie mogę pobrać bo konto zrobiłem po zakupie.:/
[#604] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #601

No nie wiem, taka moim zdaniem dosyć ostra krytyka zniechęca do robienia czegokolwiek.

Z własnej praktyki mogę powiedzieć, że jak klient wyrażał zbyt ostrą krytykę czegoś co robiłem i uznałem, że przegiął pałę, to często miał gwarancję, że jego postulaty nigdy nie zostaną spełnione. Fajne uczucie :).
5
[#605] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #571

Jeszcze raz – nawet jeśli całkowicie wyłączysz dźwięk w grze (co jest jedynym obszarem, w którym wykorzystuje ona SDL), różnica w szybkości mieści się w przedziale 1–2 kl./s (i mam tu na myśli maszynę z niższej półki; na sprzęcie z wyższej półki różnica w liczbie klatek jest tak znikoma, że ​​wręcz niemierzalna). Prędzej będzie to 1 kl./s (na systemie z zegarem 40 MHz lub czymś w tym stylu).

A blitter jest bezużyteczny ze względu na sposób zaimplementowania gry. Wymaga ona jedynie kopiowania typu chunky.

>CD release,

Wydanie na CD zamiast na DVD byłoby możliwe, gdybyśmy zrezygnowali z wersji AGA (specjalny format animacji dla AGA zajmuje sporo miejsca) lub ograniczyli się do intra w jednym języku dla tej platformy. Zdecydowaliśmy się jednak na inne rozwiązanie, uznając rynek AGA za istotny.

Albo gdybyśmy wydali grę wyłącznie w języku angielskim. Uważam jednak, że na rynku Amigi szczególnie istotne są lokalizacje niemiecka i polska.

Wersja wyłącznie angielska i przeznaczona wyłącznie dla kart graficznych zmieściłaby się w około 300 MB. I nie – wykonywanie kilku serii kopii dla różnych krajów NIE wchodzi w grę; rynek Amigi jest na to zbyt mały.

>Several separate archives - for Amiga classic and NG,

Dlaczego? Gdzie leży w tym przewaga?

>Reading some data from a CD without the need for installation (e.g. introductory animation),

Nikt nie chce wracać do krainy, w której zadaje sobie pytanie: „gdzie, do cholery, położyłem tę płytę?”.

>Native audio option via audio.device or low-level AHI,

To nie jest tak duży problem, jak wam się wydaje. Przeprowadźcie ten test sami. Zmieńcie nazwy katalogów z dźwiękami i muzyką. Porównajcie liczbę klatek na sekundę. Najprawdopodobniej nawet nie zauważycie różnicy.

Warto zauważyć, że to, czy dany element opiera się na SDL, czy też nie, jest mniej istotne niż sposób, w jaki został on zakodowany. Dotyczy to w szczególności kodu odpowiedzialnego za dźwięk. Często programiści podchodzą do tego w stylu typowym dla Linuksa – wykorzystując obszerne wątki poboczne do obsługi konwersji oraz przeprowadzając konwersję częstotliwości próbkowania „w locie”.

Ja przyjąłem inne rozwiązanie: stworzyłem niewielki moduł (tzw. hook) integrujący dźwięk z SDL. Wszystkie pliki dźwiękowe utrzymane są w tym samym zakresie częstotliwości, dzięki czemu wyeliminowałem konieczność jakiejkolwiek konwersji „w locie” (co jest absolutnie kluczowe, jeśli zależy nam na uzyskaniu wysokiej wydajności przy wykorzystaniu dźwięku w SDL). Ponadto wszędzie stosuję pliki w formacie WAV – rezygnując całkowicie z .ogg czy .mp3. Dzięki temu nie marnuję zasobów systemowych na procesy dekompresji danych. I, rzecz jasna, wykorzystuję czysty format PCM WAV.
1
[#606] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #581

Gra działa w pełni grywalnie w rozdzielczości 320x240 na układzie AGA lub z wykorzystaniem karty graficznej. Niewykluczone jednak, że moje przyszłe produkcje będą wymagać obecności karty graficznej – chociażby dlatego, że niektóre gry potrzebują większej głębi kolorów (na przykład powyżej 8 bitów) lub wykorzystują grafikę 3D (a PiStorm3D czyni ostatnio ogromne postępy). PiStormy są tanie...
1
[#607] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #598

Istnieją dokładnie trzy obszary, w których wciąż może tkwić potencjał do optymalizacji: 1) Konfiguracja wielokątów dla podłogi (choć nie spodziewam się tu znaczącego wzrostu prędkości), 2) Sztuczki z tzw. „Dirty Rectangles” (lecz skoro konwersja c2p odbywa się w trybie pełnoekranowym, rozwiązanie to przyniosłoby korzyści wyłącznie w wersji wykorzystującej kartę graficzną), 3) Rozdzielenie silnika logiki gry od silnika odświeżania grafiki. Byłoby to OGROMNE przedsięwzięcie i nie jestem przekonany, czy faktycznie przyniosłoby aż tak dużą różnicę. Twierdzenia, jakoby gra „powinna działać na procesorze 060 z taktowaniem 50 MHz, w rozdzielczości 640x480 i na platformie AGA” – lub cokolwiek w tym stylu – są dość ŚMIAŁE, zważywszy na brak dostępu do kodu źródłowego. Mówię wam: nie, to niemożliwe. Przynajmniej nie w przypadku tej gry. I nie jest to kwestia braku optymalizacji, lecz po prostu zbyt wolnego sprzętu. Pamiętajcie: modernizacja to stosunkowo niewielki wydatek (ile kosztuje PiStorm? 100 euro?).
[#608] Re: The Settlers 2 Amiga

@bfgmatik, post #604

No ale jak mam nie krytykować, skoro nie mogę pobrać update a jestem legalnym posiadaczem gry? Co z tego, że kupiona w przedsprzedaży. Developer nawet nie raczył odpisać. I jak tu nie być sfrustrowanym?

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2026 14:32:51 przez zilog
[#609] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #607

Twierdzenia, jakoby gra „powinna działać na procesorze 060 z taktowaniem 50 MHz, w rozdzielczości 640x480 i na platformie AGA”

Pisałem o 060/100 MHz i AGA.
Gra mogłaby działać na 640x400, już te 80 pixeli w pionie utnijmy. Dla Amigi AGA natywny hires+laced to 640x512 PAL lub 640x400 NTSC (+ overscan).

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2026 14:34:39 przez zilog
[#610] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #608

Pomyśl, że mógłby to być płatny update a jest darmowy i pewnie po naprawieniu problemów technicznych pewnie go w końcu pobierzesz.
1
[#611] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukzer, post #587

Dziś dostałem maila z informacją i linkiem do pobrania update.
Plik zajmuje około 1GB:

Settlers2_Update1.lha (28.48 MB)
music22.lha (328.92 MB)
music44.lha (720.1 MB)

Pewnie wszyscy dostali albo dostaną takiego maila.
2
[#612] Re: The Settlers 2 Amiga

@mav571, post #611

Jakby co to wrzuciłem też na swój serwer:

Settlers2_Update1.lha
Settlers2_music22.lha
Settlers2_music44.lha
1
[#613] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #609

Możesz ustawić rozdzielczość na 640x400, korzystając ze zmiennych env:Settlers2/ResX i ResY.
[#614] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #605

>CD release,

Wydanie na CD zamiast na DVD byłoby możliwe, gdybyśmy zrezygnowali z wersji AGA (specjalny format animacji dla AGA zajmuje sporo miejsca) lub ograniczyli się do intra w jednym języku dla tej platformy. Zdecydowaliśmy się jednak na inne rozwiązanie, uznając rynek AGA za istotny.

> 2 x CD release?
[#615] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #614

Zasadniczo wyższe koszty.
Zasadniczo wiąże się to z wyższymi kosztami. Cóż, skoro już mowa o grach niewykonalnych na AGA – wydanie „wszystko na jednej płycie CD” powinno być możliwe do zrealizowania. Choć tego typu gry mogą zawierać większą liczbę plików z danymi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem