[#601] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #599

Marudzić zawsze można, to podstawowe prawo każdego konsumenta. Jeśli kupuję towar, obojętnie co to jest, i mi się to nie podoba, to mam pełne prawo wyrażać swoją opinię.
I owszem mógłbym mieć do siebie pretensje, gdyby nie to, że podoba mi się pudełko i sam fakt, że gra w ogóle wyszła i że coś wokół niej jeszcze się  dzieje. Zresztą nie pouczaj mnie tutaj, jak i na co mam wydawać moje pieniądze i czy mogę marudzić czy nie. Jak mam ochotę, to marudzę, od tego jest forum.
Fakt jest faktem, że gra mogłaby być o wiele bardziej dopracowana i szybsza, zwłąszcza na mocniejszych klasykach. To, że na 060/100MHz nie można ustawić trybu hi-res na Amidze z AGA zakrawa na kpinę.
Naiwnością i głupotą jest być ślepym piewcą czegoś, tylko dlatego, że ktoś to raczył napisać i wydać na Amigę w XXI wieku.
16
[#602] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #573

Jeśli dobrze pamiętam, na procesorze 040 taktowanym 40 MHz różnica wynosiła około 1 klatki na sekundę. W przypadku PiStorm nie dało się zauważyć żadnej różnicy w szybkości działania, niezależnie od tego, czy dźwięk był włączony, czy nie. Możecie to zresztą przetestować samodzielnie – wystarczy zmienić nazwy katalogów z dźwiękami i muzyką na inne; gra nadal będzie działać, lecz nie będzie wówczas korzystać z biblioteki SDL (choć, rzecz jasna, pozostanie też bez dźwięku).
W rzeczywistości jednak przepisanie kodu obsługi dźwięku tak, aby nie wykorzystywał on SDL, przyniosłoby mniejszy wzrost wydajności niż wspomniany 1 fps – różnica między grą z dźwiękiem a grą bez dźwięku jest bowiem, co oczywiste, większa niż różnica między dźwiękiem realizowanym przez SDL a dźwiękiem realizowanym w inny sposób.
Jak już wspomniałem – jest to kwestia natury ideologicznej.
[#603] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #600

Nie mam pojęcia, ja też nie mogę pobrać bo konto zrobiłem po zakupie.:/
[#604] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #601

No nie wiem, taka moim zdaniem dosyć ostra krytyka zniechęca do robienia czegokolwiek.

Z własnej praktyki mogę powiedzieć, że jak klient wyrażał zbyt ostrą krytykę czegoś co robiłem i uznałem, że przegiął pałę, to często miał gwarancję, że jego postulaty nigdy nie zostaną spełnione. Fajne uczucie :).
5
[#605] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #571

Jeszcze raz – nawet jeśli całkowicie wyłączysz dźwięk w grze (co jest jedynym obszarem, w którym wykorzystuje ona SDL), różnica w szybkości mieści się w przedziale 1–2 kl./s (i mam tu na myśli maszynę z niższej półki; na sprzęcie z wyższej półki różnica w liczbie klatek jest tak znikoma, że ​​wręcz niemierzalna). Prędzej będzie to 1 kl./s (na systemie z zegarem 40 MHz lub czymś w tym stylu).

A blitter jest bezużyteczny ze względu na sposób zaimplementowania gry. Wymaga ona jedynie kopiowania typu chunky.

>CD release,

Wydanie na CD zamiast na DVD byłoby możliwe, gdybyśmy zrezygnowali z wersji AGA (specjalny format animacji dla AGA zajmuje sporo miejsca) lub ograniczyli się do intra w jednym języku dla tej platformy. Zdecydowaliśmy się jednak na inne rozwiązanie, uznając rynek AGA za istotny.

Albo gdybyśmy wydali grę wyłącznie w języku angielskim. Uważam jednak, że na rynku Amigi szczególnie istotne są lokalizacje niemiecka i polska.

Wersja wyłącznie angielska i przeznaczona wyłącznie dla kart graficznych zmieściłaby się w około 300 MB. I nie – wykonywanie kilku serii kopii dla różnych krajów NIE wchodzi w grę; rynek Amigi jest na to zbyt mały.

>Several separate archives - for Amiga classic and NG,

Dlaczego? Gdzie leży w tym przewaga?

>Reading some data from a CD without the need for installation (e.g. introductory animation),

Nikt nie chce wracać do krainy, w której zadaje sobie pytanie: „gdzie, do cholery, położyłem tę płytę?”.

>Native audio option via audio.device or low-level AHI,

To nie jest tak duży problem, jak wam się wydaje. Przeprowadźcie ten test sami. Zmieńcie nazwy katalogów z dźwiękami i muzyką. Porównajcie liczbę klatek na sekundę. Najprawdopodobniej nawet nie zauważycie różnicy.

Warto zauważyć, że to, czy dany element opiera się na SDL, czy też nie, jest mniej istotne niż sposób, w jaki został on zakodowany. Dotyczy to w szczególności kodu odpowiedzialnego za dźwięk. Często programiści podchodzą do tego w stylu typowym dla Linuksa – wykorzystując obszerne wątki poboczne do obsługi konwersji oraz przeprowadzając konwersję częstotliwości próbkowania „w locie”.

Ja przyjąłem inne rozwiązanie: stworzyłem niewielki moduł (tzw. hook) integrujący dźwięk z SDL. Wszystkie pliki dźwiękowe utrzymane są w tym samym zakresie częstotliwości, dzięki czemu wyeliminowałem konieczność jakiejkolwiek konwersji „w locie” (co jest absolutnie kluczowe, jeśli zależy nam na uzyskaniu wysokiej wydajności przy wykorzystaniu dźwięku w SDL). Ponadto wszędzie stosuję pliki w formacie WAV – rezygnując całkowicie z .ogg czy .mp3. Dzięki temu nie marnuję zasobów systemowych na procesy dekompresji danych. I, rzecz jasna, wykorzystuję czysty format PCM WAV.
1
[#606] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #581

Gra działa w pełni grywalnie w rozdzielczości 320x240 na układzie AGA lub z wykorzystaniem karty graficznej. Niewykluczone jednak, że moje przyszłe produkcje będą wymagać obecności karty graficznej – chociażby dlatego, że niektóre gry potrzebują większej głębi kolorów (na przykład powyżej 8 bitów) lub wykorzystują grafikę 3D (a PiStorm3D czyni ostatnio ogromne postępy). PiStormy są tanie...
2
[#607] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #598

Istnieją dokładnie trzy obszary, w których wciąż może tkwić potencjał do optymalizacji: 1) Konfiguracja wielokątów dla podłogi (choć nie spodziewam się tu znaczącego wzrostu prędkości), 2) Sztuczki z tzw. „Dirty Rectangles” (lecz skoro konwersja c2p odbywa się w trybie pełnoekranowym, rozwiązanie to przyniosłoby korzyści wyłącznie w wersji wykorzystującej kartę graficzną), 3) Rozdzielenie silnika logiki gry od silnika odświeżania grafiki. Byłoby to OGROMNE przedsięwzięcie i nie jestem przekonany, czy faktycznie przyniosłoby aż tak dużą różnicę. Twierdzenia, jakoby gra „powinna działać na procesorze 060 z taktowaniem 50 MHz, w rozdzielczości 640x480 i na platformie AGA” – lub cokolwiek w tym stylu – są dość ŚMIAŁE, zważywszy na brak dostępu do kodu źródłowego. Mówię wam: nie, to niemożliwe. Przynajmniej nie w przypadku tej gry. I nie jest to kwestia braku optymalizacji, lecz po prostu zbyt wolnego sprzętu. Pamiętajcie: modernizacja to stosunkowo niewielki wydatek (ile kosztuje PiStorm? 100 euro?).
[#608] Re: The Settlers 2 Amiga

@bfgmatik, post #604

No ale jak mam nie krytykować, skoro nie mogę pobrać update a jestem legalnym posiadaczem gry? Co z tego, że kupiona w przedsprzedaży. Developer nawet nie raczył odpisać. I jak tu nie być sfrustrowanym?

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2026 14:32:51 przez zilog
[#609] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #607

Twierdzenia, jakoby gra „powinna działać na procesorze 060 z taktowaniem 50 MHz, w rozdzielczości 640x480 i na platformie AGA”

Pisałem o 060/100 MHz i AGA.
Gra mogłaby działać na 640x400, już te 80 pixeli w pionie utnijmy. Dla Amigi AGA natywny hires+laced to 640x512 PAL lub 640x400 NTSC (+ overscan).

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2026 14:34:39 przez zilog
[#610] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #608

Pomyśl, że mógłby to być płatny update a jest darmowy i pewnie po naprawieniu problemów technicznych pewnie go w końcu pobierzesz.
2
[#611] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukzer, post #587

Dziś dostałem maila z informacją i linkiem do pobrania update.
Plik zajmuje około 1GB:

Settlers2_Update1.lha (28.48 MB)
music22.lha (328.92 MB)
music44.lha (720.1 MB)

Pewnie wszyscy dostali albo dostaną takiego maila.
3
[#612] Re: The Settlers 2 Amiga

@mav571, post #611

Jakby co to wrzuciłem też na swój serwer:

Settlers2_Update1.lha
Settlers2_music22.lha
Settlers2_music44.lha
4
[#613] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #609

Możesz ustawić rozdzielczość na 640x400, korzystając ze zmiennych env:Settlers2/ResX i ResY.
1
[#614] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #605

>CD release,

Wydanie na CD zamiast na DVD byłoby możliwe, gdybyśmy zrezygnowali z wersji AGA (specjalny format animacji dla AGA zajmuje sporo miejsca) lub ograniczyli się do intra w jednym języku dla tej platformy. Zdecydowaliśmy się jednak na inne rozwiązanie, uznając rynek AGA za istotny.

> 2 x CD release?
[#615] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #614

Zasadniczo wyższe koszty.
Zasadniczo wiąże się to z wyższymi kosztami. Cóż, skoro już mowa o grach niewykonalnych na AGA – wydanie „wszystko na jednej płycie CD” powinno być możliwe do zrealizowania. Choć tego typu gry mogą zawierać większą liczbę plików z danymi.
[#616] Re: The Settlers 2 Amiga

@Davka, post #612

Czy wersje WarpOS i AOS4 działają na AGA?

Katalog AGA zawiera tylko binarki 68k
[#617] Re: The Settlers 2 Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #616

Chyba nie.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 06:34:51 przez Solo Kazuki
[#618] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #606

Niewykluczone jednak, że moje przyszłe produkcje będą wymagać obecności karty graficznej – chociażby dlatego, że niektóre gry potrzebują większej głębi kolorów (na przykład powyżej 8 bitów) lub wykorzystują grafikę 3D (a PiStorm3D czyni ostatnio ogromne postępy). PiStormy są tanie...

Ale często to nie jest kwestia ceny czy ktoś wybiera PiStorma czy nie, wielu ludzi lubi/woli mieć Motorolę pod maską ze świadomego wyboru. Ja rozumiem, że czasem prościej jest zwiększyć wymagania (znamy to z epoki z czasów PC) zamiast silić się na optymalizację, ale jeśli produkcja ma być na Amigę klasyczną, to jednak minimum powinno przynajmniej zahaczać o którąś Motorolę. Przez całe lata nie było gier WinUAE only, oby teraz nie było PiStorm only Bo, "no fajnie, ale to soft na współczesny sprzęt udający CPU w Amidze".

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2026 11:07:29 przez Jacques
2
[#619] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #618

WinUAE/Amiberry only od dawna powinno być standardem i Amigą Next. To najtańsza, najbardziej wydajna i najbardziej ogólnodostępna forma Amigi w dziejach ludzkości.
1
[#620] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #619

O, fan Borga. Potraktuję to jedynie jako trolling
8
[#621] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #618

Próba uruchomienia jak na razie nie powiodła się na 030 z AGA i FPU. Najpierw zainstalowałem wersję z FPU, a później bez FPU, ale softIEEE odmówił współpracy. Jutro wyjmę kooprocesor to może gra ruszy dalej.

Wynik przed aktualizacją i po aktualizacji jest taki sam, z tą różnicą, że po aktualizacji pojawia się ekran tytułowy gry. Po kliknięciu myszą i kilku sekundach program jednak odmawia współpracy.

Ciekawe, jak poszło u innych.
[#622] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #621

Masz może jakieś dodatki doinstalowane w sekwencji startowej, np ftext fblit.
Ewentualnie MCP lub inne bajery.
Jak masz to wyłącz to i próbuj odpalić.
Po co używasz softieee jak masz fizyczne fpu?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2026 07:46:29 przez mwb113
2
[#623] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #621

Mozesz sprawdzic czy plik Settlers2 to exek czy skrypt.
A jak to skrypt to pokaz zawartosc.
Bo "quiet" wyglada tutaj od czapy (jako Unknown Command), jakby to byl po prostu blednie napisany skrypt.
Bo "quiet" to jest argument dla roznego rodzaju komend.

Byc moze problem jest w dlugosci linii wykonywanych komend w skrypcie, ktos sie rozpisal bez sensu, a bodaj powinien sie zmiescic w 256 bajtach dla kazdej linijki, czy nawet mniej.
[#624] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #623

Kliknięcie lewym przyciskiem myszki, czy to myszą czy klawiaturą wywala program. Planszę tytułową pokonałem klawiszem "Esc" z klawiatury i przeszedłem do planszy z opcjami. Myszą można podświetlać opcje i używać prawego przycisku, ale po kliknięciu lewego przycisku pojawia się znany komunikat.
[#625] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #624

Czyli ewidentne 8000000B guru wyskakuje.
Niby masz FPU, wiec nie powinno.
Na FPU slabo sie znam, wiec nie wiem czy istnieje jakas instrukcja FPU dzialajaca na 68060FPU , a nie dzialajaca na 68881/2 FPU.
Te twoje FPU to 68881 czy 68882?
Ewentualnie uzywana jest instrukcja move16, ktora tez zdaje sie wywoluje takie samo guru.
[#626] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #625

Mam 68882. Ciekawe czy u posiadaczy TF1260 LC jak i z pełnym CPU gra działa?
[#627] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #626

u mnie na tf1260 pełnym działa, z intrem miałem problemy i na nim sie wieszało. Sama gra działą.
1
[#628] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #626

Jak miałem TF 1260 /060LC gra działała
1
[#629] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #626

No to trzeba pytać autorów, skoro gra ma działać na 030+FPU, to powinna działać.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 09:03:20 przez Jacques
[#630] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #629

Przypominam, że mnie się udało uruchomić S2 przed aktualizacją na 030 i SoftFPU, ale była "jakaś losowość", której przyczyny nie udało mi się rozwikłać, że gra czasem nie odpalała, lub bardzo długo wisiała na ekranie tytułowym ok, racja
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem