[#541] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #538

Wszystko spoko, ale jak dostać te updaty jesli zakupiłem już wersję pudełkową. Byłbym zainteresowany w łatwej zmianie rozdzielczości. Rezygnacja z SDL audio też by wiele usprawniła.
[#542] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #540

SDL może faktycznie być zbyt ciężki dla systemów 68k.

Nie jestem fanem SDL, 8 lat temu pożegnałem tę bibliotekę i nie mam zamiaru do niej wracać pod AmigaOS/MorphOS, bo to wprowadza pewne zależności, które bardzo mi przeszkadzały. Ale kiedyś implementując coś, nie mogłem znaleźć przykładów czy dokumentacji i poszukiwania zaprowadziły mnie od źródeł SDL (to było jeszcze PowerSDL dla MorphOS). Tak przy okazji chwilkę popatrzyłem sobie w te źródła i stwierdziłem, że narzut związany z SDL już na maszynach z 030 powinien być wręcz niezauważalny. Przecież to są proste wrappery na systemowe funkcje. Jeżeli piszemy sobie coś czysto "pod system" to często (trochę nieświadomie) na własny użytem sami sobie robimy taki mini-SDL. Tam naprawdę nie ma co przymulać w porównaniu z normalnym pisaniem "pod system". A jeżeli jakaś produkcja bazująca na SDL zjada bez powodu 100% CPU to po prostu jej pętla główna jest źle napisana. SDL niczego takiego nie wymusza. Te nieszczęsne produkcje często są portami produkcji stworzonych na dzisiejszych maszynach, których twórcy nawet nie zdają sobie sprawy z tego jak przedszkolne błędy popełniają i że coś tam wykonuje się np. 100000 razy, a mogłoby raz na każdą pętlę i efekt byłby identyczny. Ale oni myślą dzisiejszymi kategoriami i mają to serdecznie w nosie (często nawet nieświadomie).
Zwolennikiem SDL nie jestem i nie zamierzam jej bronić, ale myślę, że opinia o tej bilbiotece w amigwoym świecie jest dla niej nieco krzywdząca.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 00:09:03 przez MDW
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem