[#541] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #538

Wszystko spoko, ale jak dostać te updaty jesli zakupiłem już wersję pudełkową. Byłbym zainteresowany w łatwej zmianie rozdzielczości. Rezygnacja z SDL audio też by wiele usprawniła.
[#542] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #540

SDL może faktycznie być zbyt ciężki dla systemów 68k.

Nie jestem fanem SDL, 8 lat temu pożegnałem tę bibliotekę i nie mam zamiaru do niej wracać pod AmigaOS/MorphOS, bo to wprowadza pewne zależności, które bardzo mi przeszkadzały. Ale kiedyś implementując coś, nie mogłem znaleźć przykładów czy dokumentacji i poszukiwania zaprowadziły mnie od źródeł SDL (to było jeszcze PowerSDL dla MorphOS). Tak przy okazji chwilkę popatrzyłem sobie w te źródła i stwierdziłem, że narzut związany z SDL już na maszynach z 030 powinien być wręcz niezauważalny. Przecież to są proste wrappery na systemowe funkcje. Jeżeli piszemy sobie coś czysto "pod system" to często (trochę nieświadomie) na własny użytem sami sobie robimy taki mini-SDL. Tam naprawdę nie ma co przymulać w porównaniu z normalnym pisaniem "pod system". A jeżeli jakaś produkcja bazująca na SDL zjada bez powodu 100% CPU to po prostu jej pętla główna jest źle napisana. SDL niczego takiego nie wymusza. Te nieszczęsne produkcje często są portami produkcji stworzonych na dzisiejszych maszynach, których twórcy nawet nie zdają sobie sprawy z tego jak przedszkolne błędy popełniają i że coś tam wykonuje się np. 100000 razy, a mogłoby raz na każdą pętlę i efekt byłby identyczny. Ale oni myślą dzisiejszymi kategoriami i mają to serdecznie w nosie (często nawet nieświadomie).
Zwolennikiem SDL nie jestem i nie zamierzam jej bronić, ale myślę, że opinia o tej bilbiotece w amigwoym świecie jest dla niej nieco krzywdząca.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 00:09:03 przez MDW
1
[#543] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #541

A ja ponawiam pytanie. Jak dostać owe updaty, jeśli zakupiłem wersję pudełkową w przedsprzedaży na Allegro.
[#544] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #543

Powinny być podwieszone, w końcu to tylko update'y.
1
[#545] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #543

A to już jest dostępny jakiś update?
1
[#546] Re: The Settlers 2 Amiga

@MDW, post #542

Ja się z tym zgadzam. Być może wrappery na systemowe funkcje nie byłyby problemem.

Zawsze wprowadzamy drobny narzut.

Problem polega na tym, że tu w przypadku Settlers II to raczej nie są tylko wrappery. W plikach z grą znajduje się biblioteka DLL. Co się w niej znajduje? Czy to kod x86, czy 68k? Jak jest wykonywany?

Wydaje się, że ten port to jest pewien potworek, jeśli chodzi o zastosowany kod i biblioteki.

Nie wiem jak skonstruowana jest pętla główna, ale zapewne nie jest to zwyczajna obsługa eventów np. IDCMP. Wymagany jest bardzo duży stos. Dla przykładu port Dune II na Amigę korzysta z input.device do eventów.

Na platformie NG jak widać nie czyni to róznicy, ze względu na moc tego sprzętu. Uważam za pewne nieporozumienie robienie kompilacji dla 68k z tego kodu.

Fajnie, gdyby działało to, jak oryginał na PC, tzn. doczytywać dane z CD-ROMu, a nie instalować wszystko jak leci na dysku, łącznie z ogromną animacją w CDXL.

Pokazany jest pewien dysonans między Amigą klasyczną a NG. Ja rozumiem, że jest przepaść. Ale kompilacja 68k albo nie powinna się pojawić, albo być zoptymalizowana gruntownie, co wymagałoby przekierowania wielu funkcji.

Mimo wszystko dziękuję za pracę zespołu odpowiedzialnego za port i cieszę się, że wersja na 68030 bez FPU powstaje. Pytanie czy nie mogliby wrócić do oryginalnego kodu z MacOS?

Moje uwagi są tylko z punktu widzenia użytkownika konfiguracji Amigi 1200, z CD-ROM, HDD i 030, który uważa że ten konfig dla gier z 1996 jak znalazł.

@Solo Kazuki

Update się jeszcze nie pojawił, jest w trakcie prac.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 10:53:14 przez Hexmage960
1
[#547] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #546

Dlatego się dziwię że ktoś się o niego pyta.
1
[#548] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #1

Tutaj jak wyglądają Osadnicy część 1 na nowym monitorze Acer EK251Q GBI. Nie potrzeba scan-doublera, monitor odbiera sygnał PAL.

Gdyby tylko Settlers II działało tak jak Settlers I na Amigę, które wyświetla model procesora, zaalokowaną pamięć, rozmiar mapy itp. I odtwarza muzykę i dźwięki natywnie. Marzenie w dzisiejszych czasach.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 12:03:39 przez Hexmage960
[#549] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #548

Z niecierpliwością czekam na opisywane w tym wątku update do Settlers II. Obecne wydanie jest praktycznie nie grywalne na maszynach AGA (nawet na 060), co spowodowane jest przez niską rozdzielczość. Niestety ale dla Settlers II minimum to 640x512 i w tym kierunku powinni iść twórcy, robiąc update.
[#550] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #549

Niestety ale dla Settlers II minimum to 640x512 i w tym kierunku powinni iść twórcy, robiąc update.

Żadna aktualizacja na świecie nie jest w stanie zapewnić rozdzielczości 640x512 na procesorze 060 50 MHz. Na procesorze 060 100 MHz z szybką kartą graficzną (CyberVision) jest to możliwe. Nie chodzi o kod, ale o sprzęt. Sprzęt jest zbyt wolny

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 21:17:48 przez Amig_OS
[#551] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #550

Że sprzęt jest za wolny, to jest oczywista oczywistość, zwłaszcza gdy mówimy o AGA. Chodzi o to, by była cywilizowana możliwość wyboru rozdzielczości również na AGA, po to by użytkownik sam mógł decydować co jest dla niego za wolne a co nie i żeby to użytkownik dokonywał wyboru. Niech developer o tym nie decyduje.
Odbiera mi się przyjemność zobaczenia gry na moim dobrym, starym AGA w 3 klatkach na sekundę a może tego właśnie oczekiwałem kupując tę grę
A co do tego czy 060/50 jest zbyt wolne. Cóż... optymalizacja mogłaby zdziałać cuda, naprawdę. Niestety gra jest tylko przeportowana na Amigę - jak widać wraz z dobrodziejstwem inwentarza, a nie napisana dla niej, więc głębiej już w ten temat nie wchodzę.
2
[#552] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #548

I odtwarza muzykę i dźwięki natywnie.

Przecież Settlers II też odtwarza to natywnie.
[#553] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #551

Możesz sam zdefiniować sobie rozdzielczość, np 400x300, 512x384, 640x480 w ENVARC:Settlers2
Jest też do tego programik na AmiNecie: https://www.aminet.net/package/game/edit/Settlers2Prefs
2
[#554] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #552

Kolega Amig_OS napisał, że dźwięk jest odtwarzany za pomocą SDL. Nie wiem czy dotyczy to też muzyki.

Za natywnie w tym przypadku (Settlers 1) uważam odtwarzanie bez udziału procesora, z użyciem DMA.

P.S. Co do AHI to ciekaw jestem jakie API zostało tu użyte. Pamiętam, że niskopoziomowe API jest znacznie lepsze, dla słabszych procesorów.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 10:43:31 przez Hexmage960
[#555] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #554

SDL też jest natywne, nie natywne by było np odtwarzanie z zewnętrznego urządzenia (tak np jest z MIDI).
Tobie chodzi po prostu odtwarzanie przez DMA i tyle, a nie natywne.

Edit: A swoją drogą jak to sobie wyobrażasz odtwarzać przez DMA? Miał byś muzykę i najwyżej dwa dźwięki naraz. Natomiast dźwięków jest więcej.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 12:35:17 przez Solo Kazuki
[#556] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #555

SDL też jest natywne, nie natywne by było np odtwarzanie z zewnętrznego urządzenia (tak np jest z MIDI).

Zgoda. Przy czym sam Amig_OS napisał, że odtwarzanie dźwięków przez SDL obciąża słabsze systemy.

Edit: A swoją drogą jak to sobie wyobrażasz odtwarzać przez DMA? Miał byś muzykę i najwyżej dwa dźwięki naraz. Natomiast dźwięków jest więcej.

Zgadzam się, miksowanie przez AHI daje więcej kanałów.

Ważne jest, czy jest to AHI wysoko czy nisko-poziomowe.

Tobie chodzi po prostu odtwarzanie przez DMA i tyle, a nie natywne.

Zasadniczo tak - chodzi o wykorzystanie podzespołów Amigi, w tym DMA dźwięku, jak czyni to Settlers 1. Przy czym nie chodzi o Asembler.

Dzisiaj mamy takie spektrum procesorów, kart że na pewno trudniej wykryć i wyświetlić model CPU i konfigurację.

Kolega Steffen pisze to "przyszłościowo" i ja to rozumiem. Jest bardzo dużo szczęśliwych graczy, którzy cieszą się Settlers II na swoich konfiguracjach.

Tylko chciałem nadmienić, że bufor 320x256 z Overscanem w Settlers 1 działa bardzo ładnie. Podobnie jest z Napalm i Foundation, czy też Genetic Species.

Dlatego użycie względnie obcych bibliotek może skutkować takim mniej efektywnym działaniem na słabszych 68k (nawet wliczając 68040).

Ja nie chcę krytykować niekonstruktywnie. Dziękuję za wkład pracy autorów portu Settlers II. Podaję praktyczne przykłady.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 13:52:53 przez Hexmage960
[#557] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #546

WTF? To tylko cholerna nazwa.

Jak inaczej nazwać bibliotekę dynamiczną? Nie mogę nazwać jej .library, bo nie jest biblioteką standardową. Nie mogę nazwać jej .so, bo nie jest biblioteką .so.

Więc nazwałem ją DLL.

Ktoś zasugerował mi, żebym nazwał ją .module, żeby ludzie nie myśleli, że jest x86. Powiedziałem, że nikt nie pomyśli, że komponent aplikacji na Amigę jest x86. Użytkownicy Amigi są mądrzejsi od użytkowników PC. A ja nie lubię tak długiego rozszerzenia jak .module.

Co to jest? To standardowy plik wykonywalny Amigi, który ma port komunikatów, przez który aplikacja może zapytać o adres jednej ze swoich funkcji, a następnie ją wykonać.

A zanim zapytasz – ten port komunikatów dzieje się RAZ. Podczas URUCHAMIANIA GRY.

Dlaczego nie użyłem standardowej biblioteki? Ponieważ biblioteka dll (która NIE MA NIC wspólnego z bibliotekami DLL systemu Windows) może eksportować zarówno funkcje, jak i sekcje danych, podczas gdy biblioteki standardowe obsługują tylko funkcje. Jest też łatwiejsza w montażu, nie muszę pisać elementów include, pragm, proto itp.

Mogliście sami znaleźć odpowiedź, ponieważ magicsystem.dll jest OpenSource. Dokładny mechanizm można znaleźć na stronie https://github.com/SteffenHaeuser/magicsoundsystem/blob/main/dlltables.c

Teoretycznie ktoś mógłby nawet napisać zmodyfikowaną wersję, która na przykład używałaby EHB 64 Color (ECS) zamiast 256 kolorów. Albo używałaby trybu HAM lub czegoś podobnego. Sam planuję kiedyś napisać wersję obsługującą Graffiti (prawdopodobnie zajmę się tym w przyszłym tygodniu).

To nawet nie jest nowy system. Na przykład dodatki do Quake 2 lub dodatkowe biblioteki do H2 – wszystko to ten sam system.
3
[#558] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #551

3 fps? Zakładam, że na 030? Nawet na 030 waha się między 2-6 fps, a 030 było oznaczone jako „nieobsługiwane. Zbyt wolne”.
2
[#559] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #556

W Settlers 2 nie widziałem (przynajmniej po znacznej optymalizacji kodu dźwiękowego) dużej różnicy w szybkości podczas włączania/wyłączania dźwięku.

Możesz przeprowadzić eksperyment samodzielnie. Zmień nazwę katalogu z muzyką i dźwiękiem. Po zmianie nazwy dźwięk NIE BĘDZIE UŻYWANY.

W moich własnych eksperymentach (przyznaję, że najwolniejszym systemem, jaki posiadam, jest Apollo Vampire) nie zauważyłem żadnej różnicy w szybkości. Tester 030 stwierdził, że różnica wynosi 1-2 kl./s. Ale wydaje się, że nie skaluje się to procentowo do wyższych kl./s. Prawdopodobnie na szybszym systemie różnica nadal wynosi 1-2 kl./s i oczywiście nie widać różnicy między grą działającą w 30 kl./s a 32 kl./s.

Ale przyznaję – nie mierzyłem tego zbyt często na różnych systemach.

Zwróć uwagę, że wkrótce wydany plik magicsystem.dll zoptymalizowany pod kątem Vampire będzie korzystał z bezpośredniego dostępu do układu ARNE do odtwarzania dźwięku. Posiada również szybsze odświeżanie karty graficznej za pomocą instrukcji move16 i najwyraźniej zyskuje około 25% prędkości. Zauważyłem też pewne przyspieszenie dla gier innych niż Vampire, ale wydaje mi się, że jest to około 5% (nie ma tam polecenia move16). Powiedziano mi, że jest to szczególnie zauważalne podczas przewijania. Oczywiście przyspieszenie dotyczy tylko wersji karty graficznej, w przypadku AGA mamy już bardzo szybki algorytm c2p.

Oczywiście na Vampire V4 wszystko działało już wcześniej dość szybko, na poziomie ok. 30 fps przy rozdzielczości 800x600, jeśli dobrze pamiętam (PiStorm jest jeszcze szybszy, osiągając ok. 45 fps lub coś koło tego przy rozdzielczości 1024x768).

Osobiście mam nadzieję, że gry takie jak Settlers 2 zachęcą ludzi do aktualizacji. Właściwie staram się zdobyć licencję na inną grę, a ta będzie wymagała karty graficznej, ponieważ wykorzystuje wyższą rozdzielczość i 16-bitową grafikę. Myślę/mam nadzieję, że będzie działać na 060 lub nowszym. Niestety, nie mogę jeszcze ujawnić tytułu. Oczywiście systemy PiStorm, OS4 lub WarpOS będą dla niej optymalne (zakładając, że licencja się powiedzie).

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 17:59:43 przez MagicSN
2
[#560] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #558

3 fps to i tak zawsze lepiej niż 0 fps.

[#561] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #557

WTF? To tylko cholerna nazwa.

Jak inaczej nazwać bibliotekę dynamiczną? Nie mogę nazwać jej .library, bo nie jest biblioteką standardową. Nie mogę nazwać jej .so, bo nie jest biblioteką .so.

Więc nazwałem ją DLL.

No OK, DLL to Dynamic Link Library w systemie Windows.

Dziękuję za wyjaśnienie.

W Settlers 2 nie widziałem (przynajmniej po znacznej optymalizacji kodu dźwiękowego) dużej różnicy w szybkości podczas włączania/wyłączania dźwięku.

Możesz przeprowadzić eksperyment samodzielnie. Zmień nazwę katalogu z muzyką i dźwiękiem. Po zmianie nazwy dźwięk NIE BĘDZIE UŻYWANY.

Mam do Ciebie ważne pytanie. Czy dźwięk po AHI jest oparte o API niskopoziomowe (lowlevel), czy wysokopoziomowe?

https://wiki.amigaos.net/wiki/AHI_Device#Opening_the_AHI_Device_for_Low-level_Access

Osobiście mam nadzieję, że gry takie jak Settlers 2 zachęcą ludzi do aktualizacji.

Tak, Settlers II może zachęcać do aktualizacji. Ale można też myśleć w ten sposób, że gra z 1996 roku nie wymagała wtedy sprzętu rzędu Pentium, czy Pentium II. To nie krytyka, tylko spostrzeżenie.

Moja Amiga 1200 ma 68030/50MHz, druga ma 68060/50MHz. Lubię ten konfig i gry dedykowane. Nie chcę instalować różnych nowych kart w mojej Amidze. Mam też Sam440ep.

Na X1000 mnie nie stać. A karty Blizzard sprawują się bardzo dobrze.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 18:22:57 przez Hexmage960
[#562] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #561

Mam też Sam440ep.
Na X1000 mnie nie stać.

Nie musisz kupować AmigaOne X1000.

Otrzymałeś na czas realizacji bounty komputer Sam440ep aby napisać nowoczesny edytor ikon dla AmigaOS4.

Od 11 kwietnia 2011 (wg. os4depot.net) - Sam440ep marnuje się bo nie została odesłana do autora bounty :(
Byłeś proszony o dopisanie do edytora kilku funkcji rysujących - aby powstał z tego prosty edytor graficzny dla AmigaOS4.
Niestety nie byłeś zainteresowany.

Sam440ep radzi sobie bardo dobrze z Heretic II 2025, SiN, Quake2, Settlers 2 Gold Edition oraz Saga Baldurs Gate.

----------- REKLAMA -----------

Download:

32-bit capable fixed Icon Editor for AmigaOS4

* Here's the final release of 32-bit capable Icon Editor for AmigaOS4 which is a
replacement for original Icon Editor included with AmigaOS4 system. The original one
doesn't work very well and doesn't work with modern icons at all that's why the bounty
was opened to create 32-bit capable Icon Editor. I am responsible to fulfill the
bounty.

------------------------------------------------------------------------------------

* The program provides paint-like program functions.

* The program does exchange the old Icon Editor very well. It allows to load
any type of icon, old or new, bitmapped or palette-mapped and convert them all
to direct-mapped icons. And it does it correctly.

* The program allows to modify 32-bit icons with selectable tool,
and color. The color can be chosen by selecting its Red, Green and Blue
component and the Alpha level can be chosen as well. The 8-bit alpha map can be
edited separately when only Alpha level is applied to the bitmap.

* The program offers almost unlimited Undo/Redo functions which means you can
discard unneeded changes made to the icon.

* You can load any datatype recognizable image as an icon image.

* You can edit up to 256x256 pixels large icons.

* The program writes the configuration of windows and palette to
configuration file "S:IconEditor.config".

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 19:25:22 przez Amig_OS
1
[#563] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #562

Od 11 kwietnia 2011 (wg. os4depot.net) - Sam440ep marnuje się bo nie została odesłana do autora bounty :(

Pan Troels Ersking nie pytał się o odesłanie pożyczonego sprzętu. Nadal go posiadam.

W razie czego mogę odesłać, ale obawiam się o odpowiednie zapakowanie komputera.

Nie używam obecnie go prawie w ogóle (z różnych przyczyn). Stoi obok na biurku.

Byłeś proszony o dopisanie do edytora kilku funkcji rysujących - aby powstał z tego prosty edytor graficzny dla AmigaOS4.
Niestety nie byłeś zainteresowany.

Tak, nie dodałem wszystkich postulowanych funkcji.

Mimo to projekt został uznany za ukończony, a ja dostałem wynagrodzenie za przygotowanie tego programu.

Sam440ep radzi sobie bardo dobrze z Heretic II 2025, SiN, Quake2, Settlers 2 Gold Edition oraz Saga Baldurs Gate.

To dobra wiadomość. Jeżeli się uda, to sprawdzę jak działa Settlers II na tym sprzęcie. Ale to odległa perspektywa.

Jedyne gdzie obecnie programuję to Amiga 1200 i czasami też PC.
1
[#564] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #563

Jedyne gdzie obecnie programuję to Amiga 1200 i czasami też PC.

Nie chodzi o tłumaczenie się bo twoje bounty jest super i wiele ludzi go używa.

Chciałem Cię zmotywować do pracy nad systemem AmigaOS.
Masz talent, jesteś bystrym programistą ale marnujesz swój potencjał.

Czy nie chciałbyś zobaczyć swojego nazwiska w creditsach AmigaOS 4.2 czy w kolejnym update do Setlers 2 ?
Może kolejne bounty na zakup X1000, X5000, Mirari ?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 21:08:24 przez Amig_OS
1
[#565] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #564

Dziękuję za docenienie moich możliwości. Bounty nie jest konieczne, ani lepszy sprzęt. Aktualnie już mam kilka zobowiązań.
[#566] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #565

Aktualnie już mam kilka zobowiązań.

Możesz podać link do tych projektów-zobowiązań ?

PS.

Już widzę:
Gra Magazyn, Zaczarowana Kopalnia i inne moje projekty: https://coreprogramming.pl

PS. 2

Robbo jest OK.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 23:04:39 przez Amig_OS
[#567] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #566

W tej chwili realizuję moje Robbo z implementacją wszystkich elementów. Projekt jest dość zaawansowany. I jest to priorytet.

Poza tym niedawno zrobiłem odtwarzacz animacji z gry Dune II: Building of a Dynasty, o nazwie Westwood Viewer.

W związku z tym badałem format muzyki do tej gry i tu udało się bardzo dużo ustalić, mimo że jest to zadanie opcjonalne.

Jak już Robbo upublicznię, będę zastanawiał się, czy nie zrobić analogicznych wersji gier, które kiedyś pisałem, doczekały się grywalnych wersji, ale nie dokończyłem ich należycie.

Za bieżące zobowiązanie uważam pełną wersję Robbo i Westwood Viewer.

Co do tego zrzutu z Robbo, to ja już przygotowałem lepszą i znacznie czytelniejszą grafikę.

Czeka na dodanie do silniczka, który też już usprawniałem. Wszystko to chciałem zamieścić jak będzie gotowe.

Tak, sporo linków do materiałów znajduje sie na mojej stronie WWW.

Odchodzimy jednak od tematu, który założył kolega Koczis.

Ja ogólnie lubię Amiga OS 4.1, mimo że mam trudności z użytkowaniem, i pewnie Settlers II na nim śmiga, co doświadczyłem w różnych opisach i filmach.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 23:25:25 przez Hexmage960
1
[#568] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #567

Wychowałem się na produkcjach: Robbo, Lasermania, Fred, Misja.

Trzymam kciuki za Robbo :)
2
[#569] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #568

Wychowałem się na produkcjach: Robbo, Lasermania, Fred, Misja.

Trzymam kciuki za Robbo :)

Tak, znam i pamiętam te klasyki z Atari, ale najwięcej grałem w Robbo. Również się na nich wychowałem. Robbo kiedyś już przygotowałem, była to kompletna i grywalna produkcja, ale nie zawierała wszystkich elementów, no i było mało etapów.

Do tej reedycji troszkę zainspirował mnie kolega Tukinem i jego znakomite Ami Robbo 2.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 23:35:43 przez Hexmage960
1
[#570] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #561

Prawdę mówiąc, nazwa mechanizmu DLL (końcówki pliku) nie robi na mnie wrażenia. Ale były one już nazywane DLL w wersji Heretic 2 na WarpOS 25 lat temu. Nie rozumiem więc, dlaczego teraz toczy się dyskusja o tej cholernej nazwie końcówki pliku ^^

Co do AHI, to używa tego, co wewnętrznie używa SDL1. Nie jestem pewien, co robi. Podpowiedź jednak – wolny kod dźwiękowy w SDL zazwyczaj nie jest problemem „użyto SDL”. Nie. Problemem zazwyczaj są zbyt duże wywołania zwrotne SDL lub używanie skomplikowanego przełączania zadań/komunikacji podczas grania. Powiedziałbym, że moje wywołania zwrotne są proste i zoptymalizowane.

Oczywiście cała ta sprawa z SDL jest dla niektórych kwestią ideologiczną. Mnie ideologia nie obchodzi.

Przetestowałem „z włączonym dźwiękiem” i „z wyłączonym dźwiękiem”. I przynajmniej na moim PiStorm A1200 nie zauważyłem żadnej zauważalnej różnicy w szybkości (może 1-2 fps). Generalnie gra działa w 45-50 fps w rozdzielczości 1024x768 na PiStorm CM4. Z włączonym dźwiękiem. Z AHI.

Jeśli chodzi o sprzęt, to bym odwrócił. Jeśli masz Sam460, tak naprawdę nie potrzebujesz komputera 030 ani 060. Co najwyżej do starszych gier na Amigę (nie gram już w stare gry na Amigę z lat 80. i 90., więc nie mogę się wypowiedzieć w tej dyskusji). Właściwie na Sam 460 prawdopodobnie dałoby się uruchomić te stare tytuły na UAE (dzięki RunInUAE gra jest płynnie zintegrowana, więc można ją uruchomić bez konieczności uruchamiania UAE).

Settlers 2 na Sam460 prawdopodobnie działałyby w 40-50 fps w rozdzielczości 1024x768. Maszyna jest o WIELE lepsza od 060, że niszczy Scalę

Pamiętaj też, że przyszłe gry mogą wymagać lepszego sprzętu (060 nadal powinno być w porządku, ale czasami może działać lepiej na Sam460 niż na 060).
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem