[#391] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #390

bo to pic na wodę i fotomontaż tak naprawdę jest. W praktyce raczej bezużyteczne. Być może w The Settlers II akurat się przydaje, ale nie sprawdzałem jeszcze, bo odpalam pod Warp z pełnym rev. 6
1
[#392] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #382

Nie posiadamy praw autorskich do AmigaOS3.9 posiada je H&P.
Dlatego nie możemy zagwarantować poprawnego działania dla wersji tego systemu - jego dziwnych odmian/mutacji.

Staramy się zapewnić jak największą kompatybilność z wszystkimi możliwymi rozwiązaniami sprzętowymi/katami turbo etc. - ale tu piłeczka leży też po stronie producentów aby zapewnić zgodność z najnowszymi wersjami AmigaOS.

Co do sukcesów sprzedaży naszych kolejnych tytułów - zadecydują kupujący.
Ze swojej strony dołożymy wszelkich starań aby były to jak najbardziej atrakcyjne tytuły.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 22:43:47 przez Amig_OS
2
[#393] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #384

Tam są podane wydania minimalne dla 3 segmentów i tak trzeba to rozumieć np. aga/os3.1/040
1
[#394] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #392

Nie posiadamy praw autorskich do AmigaOS3.9 posiada je H&P.
Dlatego nie możemy zagwarantować poprawnego działania dla wersji tego systemu - jego dziwnych odmian/mutacji.

Że jak, autorskich? Przecież nie chodzi o sprzedaż systemu, tylko gry na AmigaOS w ogólności i co najwyżej przetestowanie na świeżej instalacji każdej wersji.
I znów jakaś negatywna narracja, jakie dziwne odmiany/mutacje 3.9 masz na myśli? To raczej 3.1.4+ nieustannie mutuje.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 06:44:27 przez Jacques
3
[#395] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #394

Gry są testowane na AmigaOS od Hyperionu w wszystkich jego wersjach.

Dziwne mutacje to "Cofiny" oraz wszystko co jest dodawane do systemu a może sprawiać problemy np. różnego rodzaje łatki czy dziwne biblioteki matematyczne etc.

AmigaOS 3.9 nie ma "świeżej instalacji" - ponieważ nie jest aktualizowany od wielu lat.
Masz problem z AmigaOS 3.9 - kieruj zapytania do H&P.
Może dostaniesz BoingBag 4.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 08:54:14 przez Amig_OS
[#396] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #395

3.9 ma tak świeżą instalację jak 3.1, 3.5 czy 3.2, czyli z natywnego nośnika (tu CD) - o to mi chodziło, że wystarczy wiedzieć, że gra działa na nie zaśmieconym systemie, postawionym dopiero co.
I ogólnie przecież to port starej gry z ery 3.1, kiedy powstawała część / większość(?) kodu jak rozumiem, w epoce też wymagałaby czegoś wyżej niż 3.1? Nie no, nie chcę się wykłócać, ale widzę w tym lobbing, który mi się nie podoba, ale pogodziłem się, że tego nie zmienimy.
Tylko nie upadlajmy 3.9 tym, że powstał jakiś Coffin czy coś, bo 3.9 to kompletne i dobre rozwiązanie, na którym Amiga z powodzeniem funkcjonuje.
Ba, śmiem twierdzić, że te nowe AmigaOSy wydawane co rusz w nowej wersji nadal stanowią mniejszość wśród użytkowników.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 09:09:07 przez Jacques
2
[#397] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #396

Chciałbym Ci jakoś pomóc :)
Jeżeli chcesz to zapraszam Cię do testowania naszych produktów pod kątem twojego systemu i hardware.

Wszelkie raporty wysyłaj na: tirionareonwe@gmail.com
[#398] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #397

Jasne, tyle mogę zrobić gdy nabędę swoją kopię OK
Generalnie nie przypuszczam by były jakieś problemy na 3.9, po prostu trochę uwiera to nieco nieuzasadnione piętnowanie tegoż, bo co on winny za jakieś Coffiny

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 09:38:36 przez Jacques
2
[#399] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #398

Osobiście nadal używam Workbencha 3.9 bo sprawia u mnie najmniej "niespodzianek" ok, racja
6
[#400] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #395

Według wikipedii H&P zostało zamknięte, tak że raczej nie będą już dawać wsparcia dla 3.9 ani reszty ich softu. Ciekawe czy ktoś to przechwycił, czy też wpadło w nicość.
[#401] Re: The Settlers 2 Amiga

@czlowiekimadlo, post #400

Do gierek zawsze miałem oddzielną partycje z czystym 3.1 plus niezbedne biblioteki, ahi i jak sie cos wysypało, to juz byl tylko problem softu... wszystkie system po 3.1 powoduja mniejsze lub wieksze nieprzewidziane konflikty.
[#402] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #376

Optymalizacja przyda się każdemu, na każdej konfiguracji.

Podałem możliwe metody by odciążyć CPU na Amidze klasycznej. Sam stosowałem i stosuję te metody z powodzeniem. Chciałem tylko pomóc.

@Amig_OS

Mam nadzieję, że rozpatrujecie wsparcie sprzętu Low-End w przyszłych produkcjach. Bardzo prosiłbym o nośnik CD.

Ja rozumiem, że portowanie nie jest proste, zaś wskazane przeze mnie metody przydadzą się tylko pewnemu gronu odbiorców.

Dziękuję za Waszą pracę i oczywiście chętnie wesprę.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 12:37:59 przez Hexmage960
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem