[#331] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #330

A tutaj kolega Benek o Settlersach2 szeroki uśmiech
8
[#332] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #331

4
[#333] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #301

Zauważyłem jeszcze dwie rzeczy w czasie rozgrywki:

- ESC daje opcje zapisu gry tak samo jak F2. Chyba na ESC powinny być opcje gry?
- Brak opcji usunięcia zapisu gry, przez co po jakimś czasie w zapisanych grach może być nieporządek.

Poza tym raz po zakończeniu gry wyskoczył mi SUSPEND/RESET. Nie zwróciłem uwagi jaki błąd.

Edycja: Znowu mi wyskoczył błąd po zamknięciu gry - #80000003

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 09:52:54 przez Solo Kazuki
[#334] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #333

Programiści Settlers2 w wersji na Amigę 68k się nie popisali…
Na najmocniejszych Amigach 68060 oryginalny wskaźnik myszy z gry (ta łapka) strasznie muli, więc poratowali się obejściem przez włączenie sprzętowego wskaźnika myszy (który zamienia się w strzałkę) co tylko powoduje oszukanie wizualne i w ogóle nie załatwia problemu (widać jak za sprzętowym wskaźnikiem goni i nie nadąża pod spodem podświetlenie bieżącego elementu). Tak i tak trzeba czekać chwilę zanim się naciśnie lewy przycisk, a często trzeba go dusić kilka razy albo dłużej przytrzymywać żeby załapał.

Muzyka w tragicznej jakości 11Khz , skoro jest w formacie WAV to czemu tak mocno obcięli jakość? Instalacja posiada katalog music22 gdzie muzyka jest w wersji 22khz , ale ta trochę lepsza wersja instaluje się tylko na mocnej Amidze NG PPC.
Intro w wersji amigowej w niskiej rozdzielczość na 060/50 i karta graficzna – strasznie klatkuje – dlaczego nie wybrano formatu o mniejszej kompresji który poleci płynnie?

Gra w wersji dla Macintosh na 6060/50mhz z kartą graficzną Voodoo3 w rozdzielczości 640x480 śmiga dużo lepiej pod emulacją (Shapeshifter), gdzie wskaźnik myszki jest oryginalny (łapka) i zasuwa płynnie , okienka budynków/menu otwierają się bardzo szybko, ogólnie przycisk reaguje bez zacięć na klik. Intro - tutaj odpowiednio dobrany codec który wyświetla się płynnie na 68k. Dodatkowo muzyka sobie leci z płyty CD – audio w pełnej jakości 44khz. Minimalne wymagania dla Macintosh 040/33.
14
[#335] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #334

Ja mam Warp 1260 z 68060@100MHz, więc przez RTG gra działa nieźle. Niemniej przydała by się optymalizacja kodu i poprawienie niedociągnięć i błędów. Ogólnie jestem jednak zadowolony z gry.
4
[#336] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #335

Ja się pod tym podpisuję.
2
[#337] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #334

U mnie na Apocalypse dziala bardzo dobrze, wiec nie mam co narzekac.
2
[#338] Re: The Settlers 2 Amiga

@moulder, post #337

Zgadzam się ok, racja
Pod G3 i G4 gra fruwa w praktycznie każdej rozdzielczości OK
2
[#339] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #259

A czy ktoś wie, czym podepnę plik ISO DVD pod AmigaOS 68k?

Zrobiłem sobie pod Windą ISO, ale DiskImageGui nie widzi tego pliku (choć niby go montuje). Podejrzewam, że program obsługuje tylko ISO CD.
[#340] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #339

Tylko po co ci ISO, jak cyfrowa wersja to skompresowany katalog?
[#341] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #340

Bo chciałem jakoby z "płyty" to zainstalować instalatorem.

Nie mam jeszcze ściągniętej wersji cyfrowej, która podobno się bardzo długo później dekompresuje.

Jakie są jeszcze alternatywy prostej i skutecznej (bez niespodzianek po drodze) instalacji ?

Pod A1200 z Warp mogę przenieść zawartość płyty przez pendrive USB
[#342] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #341

Skopiowałem zawartość płyty na pendrive, ale instalator przerywa już na pierwszym odwołaniu do katalogu, więc próbuję z Shell`a: Assign Settlers2: WUSB:Settlers2 i mam komunikat "can`t cancel Settlers2"

Co robię źle ?

Na Pendrive jest katalog "Settlers2" z zawartością DVD. Sam Pendrive też się tak nazywa
[#343] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #342

Masz prawdopodobnie konflikt nazw. Próbujesz zrobisz assign nazwy Settlers2 do zasobu na pendrive, a sam pendrive tak się nazywa. Zmień nazwę pendrive'a i napisz czy pomogło.
2
[#344] Re: The Settlers 2 Amiga

@mailman, post #343

Pomogło, dzięki szeroki uśmiech
[#345] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #301

To po co w instrukcji obsługi jest poruszany CPU 030 kilkukrotnie jako najsłabsza konfiguracja (konkretnie słabsze konfiguracje 68030/68040, czyli jakby jednak oficjalnie wspierana, mimo iż w tej samej instrukcji minimalne wymagania to 68040/40 Mhz ? Notabene ta gra się niektórym uruchamia na 030 z emulowanym nawet FPU.
[#346] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #334

Bo prawdziwy amigowy port - zoptymalizowany pod Amigę 500/1200 - dopiero przed nami..
[#347] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #338

Pod G3 i G4 gra fruwa w praktycznie każdej rozdzielczości OK

Fajnie, bo to przecież gra z ery 486/Pentium 1
1
[#348] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #347

Jeśli np. komuś gra się nie uruchomi po Interze, znaczy się zawiesi.
U mnie przyczyną takiego zachowania było włączone BlazeWCP.
Wyłączenie go zaczyna poprawnie uruchamiać S2
2
[#349] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #338

Na Sam440ep 667mhz/512mb też działa super.
3
[#350] Re: The Settlers 2 Amiga

@mwb113, post #348

Mnie się po intrze zawiesiła (reset komputera) na A1260 (Warp). Uruchomiłem raz jeszcze i poszło. Niczego nie wyłączałem. Loteria.

Co ciekawe, pierwsze wrażenie pozytywne, bo przy 640*480 przy 50 Mhz jest ok. 10 klatek i jest całkiem grywalne. Podejrzewam, że przy większej ilości ludzików itp, trzeba będzie procek podkręcić.
1
[#351] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #350

Dziś zacząłem sobie pogrywać i zaczęły się schody....

Podczas gry (Warp 1260/50 RTG) gra co jakiś czas loguje (zamraża się).

Postanowiłem to sprawdzić po podkręceniu CPU i albo notoryczny reset po intrze, który to problem zniknął dopiero jak wyłączyłem komputer z zasilania (intro notabene strasznie klatkuje niezaleznie od szybkości CPU), albo jeżeli gra się uruchomi rysują mi się jakieś pionowe kropkowane linie, które się rozmnażają co dwie sekundy.... i jak zmienię ekran to od nowa. Pod Workbench`em nie ma tej przypadłości, tylko w grze.

Gra wymaga wielu poprawek, bo to jest loteria, żeby ją u mnie w ogóle uruchomić i po początkowym miłym zaskoczeniu zostaje mi ładny box na półkę, gra na PC za 10 zł (za tyle latem kupiłem wersję cyfrową) i/lub Settlers część pierwsza, którą sobie wcześniej na tym sprzęcie odpaliłem i na A500 też odpalę szeroki uśmiech

P.S. W końcu za którymś razem uruchomiłem grę, tym razem przy 95 Mhz i dalej gra laguje co jakiś czas, liczba klatek wzrosła o jakieś 4-5/s i poprawiła się responsywność na przyciski myszki (bo z tym też był lekki problem) i płynność przesuwu ekranu, co w porównaniu do 50 Mhz szału nie robi.

Prośba do autorów portu o poprawki

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 18:56:21 przez lukjan
[#352] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #351

Na pudełku powinno być napisane minimalne wymagania 68060/100mhz, a do wygodnego grania pistorm.
PPC to wiadomo że musi fruwać.
1
[#353] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #352

I wtedy się gra nie będzie wieszać, albo nie będzie rysować na ekranie kresek ?

Generalnie na A1260 + RTG (Warp) jest grywalna przy 50 Mhz i rozdzielczości 640*480
[#354] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #353

Dla mnie też jest grywalna w tym konfigu ale nie wiem czemu ciągle łapie te freezy, gra się blokuję. Zero ruchu, muzyka gra dalej a system żyje.. widzę że nie tylko u mnie :)

za pierwszym razem jak grałem działała dość długo, ale już później od wczytania sejwu do zwiechy bardzo szybko i przez to odłożyłem ja na później...
[#355] Re: The Settlers 2 Amiga

@juen, post #354

Settlers 2 Amiga part II

"Śmiać się czy płakać" dobrze powiedziane

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 11:42:32 przez Pawelek
5
[#356] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #355

Klasyka ratuje tylko Warp1260. Bo skoro na A1200 PPC z BVision idzie wolniej niż pod emulatorem maca 68k to widać, że jest dużo niedociągnięć, a pamiętam jak autor mi na ppa latem nawet sugerował posiadanie BVision, co w latach `90 było nieosiągalnym marzeniem a dzisiaj to już zupełnie nieosiągalna mega droga zabawka.

Panowie autorzy konwersji, czekamy na aktualizację !
1
[#357] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #356

O ile szybciej działa gra pod emulatorem Mac ?
1
[#358] Re: The Settlers 2 Amiga

@Sventevith, post #357

Nie wiem dokładnie, ale są filmiki pokazujące, że emulacja działa szybciej. Poza tym w oryginale nie ma licznika klatek, który i tak jest dla niektórych nieco wątpliwy z tego co wyczytałem
[#359] Re: The Settlers 2 Amiga

@juen, post #354

U mnie nawet muzyka się wówczas przerywa. Taka sytuacja jest co najmniej raz na 5 minut, a po godzinie grania musiałem nawet maszynę zresetować bo zamroziło się na stałe (dokładnie na 0,16 kl/s), ale wskaźniki myszki działał, bo jest ponoć systemowy.

Na Warp 1260 75 Mhz RTG jest już bardziej responsywna, mimo, że liczba klatek na liczniku podobna niż przy 50 Mhz
[#360] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #359

https://www.youtube.com/watch?v=8LuPlVKbenM jakby ktos nie widział
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem