[#241] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #239

- intro / filmy - koszmar, 16 kolorów czy coś <<< nie wie kto jak to naprawić?

Pomyślę nad tym.
1
[#242] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #240

Też tak myślę. Wszystkie zamówione u mnie przez Was sztuki dziś zostały nadane do Was. Pan Nico i DHL mile mnie zaskoczyli dostarczając towar w sobotę raniutko. Wolne sztuki jeszcze mam.
2
[#243] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #217

można tego użyć w tooltype ikony?
1
[#244] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #239

- intro / filmy - koszmar, 16 kolorów czy coś <<< nie wie kto jak to naprawić?

Są moim zdaniem tego 3 możliwe powody:
- błędna mpega.library zainstalowana przez Installer (błędny plik, np. zła wersja biblioteki)
- błąd w dystrybucji w pliku mpega.library (zły plik - inna konfiguracja)
- błąd w instalacji filmików (inna konfiguracja)

Dziś pracuję, więc wieczorkiem przeprowadzę śledztwo i dam znać. Jedno wiem -- na pewno instalacja przebiegła poprawnie, również wybierałem poprawne opcje, bo specjalnie powoli to robiłem. Więc to może być błąd w Installerze na mojej konfiguracji akurat.
[#245] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #244

Nie wiem, co mnie napadło.

mpega.library jest poprawny, plik AVI również.

Myślałem że to przez to, że z partycji OS3.2 instalowałem na partycję OS3.9 (i tak samo odpalam).

Na OS3.9 to samo.

Generalnie to jest splot nieszczęśliwych kwestii takich jak
- bardzo mocna kompresja
- niski FPS na tej konfiguracji dla AVI/MPEG (klatkowanie)
- niższa liczba kolorów (z uwagi na wielkość pliku m.in.)

To wszystko powoduje że te filmiki są wymuszone trochę. Ale to samo jest na Gorky 17. Tak jak pisałem - to nie jest feature tej gry, tylko cecha tej konfiguracji w kontekście MPEGów. To nie PPC.

Czyli jest OK.

Przy okazji sprawdziłem: OS3.9, A1200, Warp, 060 z FPU, 100 MHz, 800 x 600 (RTG), daje nam circa 14 FPS.

Jak dla mnie to całkiem przyzwoicie OK
1
[#246] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #245

Kolejny przykład, że RTG Warpa wymiata OK
2
[#247] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #245

A tak z ciekawości: ile miejsca zajmuje gra po instalacji w wersji dla 68k?
[#248] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #247

To zależy od instalacji, bo jest kilka opcji. Dlatego użyto nośnika DVD by zmieścić różne opcje.
[#249] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #247

Sprawdzę, dam znać. Ale na ten moment nie wiem jaką komendą się sprawdza rozmiar katalogu (du jest na linuxie lub macos, tyle wiem).

EDIT*

@koczis Tobie chodzi że inny rozmiar jest instalka Hires powiedzmy RTG a inna AGA bo filmy są innej wielkości? No tak, jasne.

Ale kolega pytał ile u mnie zajmuje więc dla mojej 060 FPU RTG specyfikacji to jest zafixowane i w innej takiej samej będzie to samo (chyba że ktoś wybierze wszystko lores).

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2025 19:04:30 przez _DiskDoctor_
[#250] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #247

około 566MB
1
[#251] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #249

DiskSize na katalogu w Filemasterze 3 robi co trzeba, o ile używasz.

@Yoshitaka
Dziękuję!

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2025 19:27:47 przez Jacques
[#252] Re: The Settlers 2 Amiga

@Yoshitaka, post #250

Czyli zmieściłoby się na CD.

Koszt 1 CD to powiedzmy 1 EUR.

Moim zdaniem mogli zrobić dystrybucję DVD + CD (68k).

Nie każdy czytnik płyt na A1200 obsłuży DVD.
[#253] Re: The Settlers 2 Amiga

@Stoopi, post #243

można tego użyć w tooltype ikony?

Nie, nie można.
Ale można uruchomić sobie Settlers2 ze skryptu który będzie tworzył zmienną środowiskową np:
setenv Settlers2/ForceHWMouse=1
stack 2000000
Settlers2 >NIL:
delete env:Settlers2/ForceHWMouse

lub można sobie na stałe stworzyć w ENVARC:
w katalogu Settlers2/
plik tekstowy ForceHWMouse o treści 1

Można do tego użyć gotowego narzędzia z aminetu Settlers2Prefs.
Wymaga AOS3.2, ale działa też pod 3.9 chociaż rozjeżdżają mu się niektóre gadżety.

Jak by ktoś chciał tym programem zmienić player do odtwarzania Intra (mpeg1) to z wersją PPC (WOS) i 68k to nie zadziała (zgodnie z informacją dostarczoną do Settlers2).
Ja podmieniłem sobie dostarczoną z Settlers2 RIVĘ (RivaS2) na starszą wersję, która znacznie szybciej odtwarza to Intro i da się je oglądać na 060 50mhz ok, racja
4
[#254] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #253

Ja podmieniłem sobie dostarczoną z Settlers2 RIVĘ (RivaS2) na starszą wersję, która znacznie szybciej odtwarza to Intro i da się je oglądać na 060 50mhz

Oo super, u mnie to koszmar. A napiszesz jakie są kroki? Chciałbym, żeby ta starsza Riva odtwarzała tylko Intro z Settlers 2, a całą resztę żeby odkodowywał mpega.library.
[#255] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #254

mpega.library służy do odtwarzania strumienia audio i w ogóle nie jest wykorzystywana przez Settlers2 ani przez Rivę.
Zamień sobie pliki RivaS2 w katalogu z grą na "swoją Rivę" nadając jej nazwę RivaS2 szeroki uśmiech
1
[#256] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #255

Dziękuję.
1
[#257] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #252

Ten temat był przeze mnie podnoszony i wałkowany na tym forum ze 2 miesiące temu, ale ostatecznie przystało na tym, że trzeba sobie samemu zrobić takie CD lub przenieść poprzez CF PCMCIA i ja tak zrobię właśnie. Generalnie żaden w problem w sumie
[#258] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #257

Nie jeśli chcesz mieć oryginalne.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2025 14:06:16 przez _DiskDoctor_
[#259] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #252

Nie każdy czytnik płyt na A1200 obsłuży DVD.

Ba, można się pokusić wręcz o stwierdzenie, że tylko napędy DVD czytają płyty DVD (Blu-Ray raczej pomijamy)

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2025 14:14:20 przez Jacques
4
[#260] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #258

Oryginał wyciągnąłem z paczkomatu. Mnie tam wypalenie dodatkowego CD nie zawadza, choć też bym chciał żeby był ale nie będę już szukał dziury w całym w tym przypadku
[#261] Re: The Settlers 2 Amiga

@fazior, post #98

@fazior @Bastian82 udało Wam się coś zdziałać z krzaczącym kursorem? To chyba nie wina caffeine, bo u mnie na konfiguracji: A1200 + PiStorm + Workbench 3.2.3, też się krzaczy przy wyborze budynków.

Pod WinUae wszystko ok.
[#262] Re: The Settlers 2 Amiga

@rizn, post #261

Jesli to dotyczy tylko PiStorm-a, to w takim razie jest to blad w Emu68.
Prawdopodobnie albo blad w emulacji jakiejs instrukcji przez JIT, albo blad w obsludze CCR przez Emu68.
1
[#263] Re: The Settlers 2 Amiga

@rizn, post #261

Włącz sobie "sprzętowy kursor" ok, racja
2
[#264] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #263

wygląda na to, że to na razie jedyne rozwiązanie :) Jak zasugerowałeś wcześniej "ENV:Settlers2/ForceHWMouse=1" robi robote. Co prawda nie mam już tego pięknego settlersowego kursora, ale sprzętowy lepszy niż ten krzak.
1
[#265] Re: The Settlers 2 Amiga

@rizn, post #261

To dobra wiadomość, bo jakiś mądrala twierdził, że to wina systemu operacyjnego.
[#266] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #265

3.2 dla niektórych jeszcze obecnie to pierwszy chłopak do bicia jak coś nie działa.
[#267] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #266

Akurat tutaj bito OS3.9 i że na OS3.2 będzie ok. Okazuje się, że jednak nie. Coś testerzy dali ciała.
1
[#268] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #267

Dzis zainstalowalem S2 PPC i poki co wszystko dziala ok, 50 klatek w.640x480. Czy dzwiek dziala poprawnie tylko przez Paule? Probowalem puscic na sound blaster (rozne probkowania) i zaczyna harczec.
[#269] Re: The Settlers 2 Amiga

@moulder, post #268

A ja odpaliłem u kumpla na jego Blizzie 1240/40 i 32MB AGA. 11-12 fps, przy przesuwie spada do 4.

Obok jest Amy z Blizzem 1230/50, ale jest tylko 16MB.

3
[#270] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #269

Chcialem sprawdzic wersje 800x600 i 1024x768 i mam dziwny objaw - monitor wywala out of range jakby tracil synchronizacje. Gra chodzi bo muzyka leci. Mam poprawnie skonfigurowane te rozdzialki.na Voodoo 3 w Picasso. Co moze byc przyczyna?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem