[#181] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #180

Sprawdziłem wersje low i high-res, zarówno na 060 z FastATA jaki i na 040 z 4xEIDE od Elboxu - to samo. Trzeszczy.
[#182] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #181

A jaką wersję AHI masz? I czy odtwarzasz po Pauli?
[#183] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #182

Chyba standardowa, jakaś 4.x. Tak, na Pauli.
[#184] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #183

Z AHI korzystałem dość dawno temu w grze Genetic Species na 030 i 060 - tu problemów nie miałem.

Pamiętam, że wysoko-poziomowy medplayer.library w wersji na Amiga OS 4 miał problemy z odtwarzaniem muzyki na Amidze z BlizzardPPC.

Nisko-poziomowy nie sprawiał problemów.

AHI ma opcję CPU Usage Limit w preferencjach. Spróbuj zwiększyć ten wskaźnik (tak zalecają w instrukcji w takim przypadku).

Ogólnie AHI wysoko-poziomowy jest wymagający.
1
[#185] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #184

Ok, zaraz sprawdzę to. Dzięki!
[#186] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #185

Gra używa w mode settings AHI unit 0, tam można sobie wybrać najmniej obciążające stereo: Paula:8bit stereo i dać frequency na 22050. W Advance Settings CPU usage limit na 90%, ale można poeksperymentować.
[#187] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #186

Próbowałem z CPU limit od 60, przez 90 i 99% - to samo.
Mam tam ustawione Fast Stereo - może to to?
[#188] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #187

Fast stereo jest w wersji 4.18, ja mam 4.33. Ale tomoże być to bo to daje najgorszą jakość. Najlepsza jakość to tryby calibrate z HiFi.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 18:41:59 przez koczis
[#189] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #188

Znaczy się miałem na myśli wersję AHI.
[#190] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #189

Tryb Fast i niskie próbkowanie (8KHz) dawało właśnie taki efekt. Przestawiłem na 14bit stereo i 22KHz i jest już OK.
Ale gra jest strasznie niestabilna - szczególnie przy intrze - jeśli skipniemy je w złym momencie, momentalnie jest crash.

Sprawdzone na wszystkich wersjach (low/high), 040-060 i Pistorm.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 20:03:36 przez _arti
1
[#191] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #190

To nie gra tylko Frogger tak ma, bo to on ma takie odpały. Klikniesz myszką to nie zdażyło mi się by była zwiecha. Za to klawiaturą, przeważnie spacją to często.
1
[#192] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #191

To Forgger z tyłu odtwarza?? :D
[#193] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #190

To na swojej 040 ile masz fps?
[#194] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #193

Low-res - ok. 15 FPS
High-res - ok. 5-7 FPS

Wszystko spada o połowę podczas scrollowania. Aha, gafikę mam na Zorro 2.
1
[#195] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #194

Czyli w Highres idzie grać. Używaj mapki pod przyciskiem "L".
[#196] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #188

Do wszystkich znanych mi gier zalecana wersja to 4.18.
1
[#197] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #196

U was też rozpakowywanie lha trwa tak długo? .Wreszcie udało mi się przesłać wersję Digital na amigę . Bez DVD bo ten co mam nie bangla z amigą . Ciekawe co będzie dalej jak się rozpakuje , na pewno kolejne problemy . Wersja na DVD jest nie trafioną propozycją dla starszych systemów .
[#198] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacol, post #197

Na Amidze nawet nie próbuję takich dużych plików rozpakowywać. Amidze daję, już na gotowo i instaluję.szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 00:19:34 przez koczis
1
[#199] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #198

Zobaczymy czy do rana rozpakuje .
[#200] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacol, post #199

Tak sobie czytam jakie mają ludzie "problemy" z nowo wydaną grą...

Chyba jednak wolę poczekać na TheA1200 - ma wyjść w połowie przyszłego roku i mieć zainstalowaną grę The Settlers 2... pewnie grę zoptymizują "pod konsolę", więc powinna działać od włączenia zasilania.

I właśnie dla takich ludzi jak ja (co nie lubią się męczyć z konfiguracją systemu- by gra w ogóle znośnie działała - powstają takie "konsole Amigi"...

W sumie to jestem ciekaw czy ktoś próbował uruchomić grę na TheA500 mini?

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 12:36:22 przez PWS
2
[#201] Re: The Settlers 2 Amiga

@PWS, post #200

Z Settlers II problem jest taki, że wyszła jedna wersja na bardzo szeroki wachlarz sprzętów. Oraz to, że wymagania tej gry są bardzo wysokie, łącznie z pamięcią operacyjną i dyskową.

Obawiam się, na podstawie relacji, że grafika AGA i 68040/40MHz może nie wystarczyć do komfortowej rozgrywki. Czyli minimalna konfiguracja jest też zaniżona.

Podejrzewam, że kod przekazany do osoby, która zajmowała się portowaniem, to nie był natywny kod z PC, który wymagał 486DX/66MHz i Super-VGA.

Generalnie najwięcej frajdy będą mieli posiadacze sprzętu NG. Niestety koszt Amigi One X5000 jest bardzo wysoki. A ja w mojej głównej Amidze 1200 nie chcę zmieniać turbo. Ta karta, którą mam mi generalnie wystarczy.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 13:55:53 przez Hexmage960
4
[#202] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #201

Wersja amigowa powstała na podstawie źródeł... wersji amigowej - nigdy niewydanej ale wykorzystanej później do stworzenia protu na Maca 68k.
1
[#203] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #194

Odpalał ktoś na 040/40 mhz i Aga ? Jak to wygląda w low res i hi Res? Pytam z czystej ciekawości..
[#204] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #202

A to ciekawe. AHI i RTG nie był wtedy jeszcze tak popularny, o ile w ogóle obecny. Nie mówiąc o PiStorm. Jakie wymagania ma wersja Mac68k?

Jestem przekonany, że "coś tu nie gra" z wymaganiami i kod ma jakiś dodatkowy narzut.

Można poszukać "wąskich gardeł" w tej implementacji - oczywiście zupełnie niezależnie. Ja wierzę osobiście w to, że karta RTG jaką masz i 040 (ew. 060) powinna wystarczyć do pełnej płynności tej gry.

W roku 1996 używałem tylko swojej Amigi, a Settlers II widziałem tylko na monitorze na Gambleriadzie.

Jeżeli osoba portująca ma na przykład Amigę One X5000 do kompilowania, to może po prostu nie zauważyć konieczności optymalizacji.

Słyszałem też, że 68k w PiStormie ma być zastąpiony przez WarpOS - znów ze względu na "niedomagania".

Rozumiem, że trzeba iść z duchem czasu, ale ta gra jest z 1996 roku.
2
[#205] Re: The Settlers 2 Amiga

@Atryda, post #203

Wersje AGA należy traktować jako ciekawostkę. 320 x 256 to nie jest odpowiednia rozdzielczość do tej gry. (odpalałem na 060@50 i 060@94). ~15 i 25 klatek. Nie ma hires na aga. Mam wrażenie, że zrobili ją tylko dlatego, zeby nie słuchać jęczenia na forach ze nie działa na AGA.
4
[#206] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #204

030-040 ale Mac miał zawsze szybszą grafikę. 640x480 w 256 kolorach na 030 a tym bardziej na 040 nie jest żadnym problemem.
[#207] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #202

Ja słyszałem, że obecna amigowa wersja jest portowana na podstawie wersji pecetowej, która jest nowsza od macowej, ma poprawione błędy, trochę większe możliwości (podobno w macowej nie da się użyć zewnętrznych map) i niestety większe wymagania. Być może wykorzystano jakieś elementy ze źródeł makowych...
Tyle mi powiedział kolega, trudno mi powiedzieć na ile jest to zgodne z rzeczywistością... ale pewne symptomy prawdopodobieństwa nosi. A na pewno tłumaczy, dlaczego na maku 68040 25 MHz gra chodzi lepiej niż na Amidze z analogicznym prockiem, nawet 40 MHz i RTG, bo na pewno nie można tego tłumaczyć wtedy powolną grafiką.
3
[#208] Re: The Settlers 2 Amiga

@Mirq, post #205

Istnieje ponoć możliwość odpalenia w hi-res na AGA, opisane jest to tutaj.
1
[#209] Re: The Settlers 2 Amiga

@wali7, post #207

Tyle mi powiedział kolega, trudno mi powiedzieć na ile jest to zgodne z rzeczywistością... ale pewne symptomy prawdopodobieństwa nosi

Nie jest to zgodne z rzeczywistością. Wersja amigowa jest oparta na źródłach Maca, a te ekstra levele dołączone do gry zostały stworzone na pececie.
[#210] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #204

Jeżeli osoba portująca ma na przykład Amigę One X5000 do kompilowania, to może po prostu nie zauważyć konieczności optymalizacji.

Autor ma akurat X1000, no ale testerzy mieli różne konfigurację o różnej mocy obliczeniowej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem