[#181] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #180

Sprawdziłem wersje low i high-res, zarówno na 060 z FastATA jaki i na 040 z 4xEIDE od Elboxu - to samo. Trzeszczy.
[#182] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #181

A jaką wersję AHI masz? I czy odtwarzasz po Pauli?
[#183] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #182

Chyba standardowa, jakaś 4.x. Tak, na Pauli.
[#184] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #183

Z AHI korzystałem dość dawno temu w grze Genetic Species na 030 i 060 - tu problemów nie miałem.

Pamiętam, że wysoko-poziomowy medplayer.library w wersji na Amiga OS 4 miał problemy z odtwarzaniem muzyki na Amidze z BlizzardPPC.

Nisko-poziomowy nie sprawiał problemów.

AHI ma opcję CPU Usage Limit w preferencjach. Spróbuj zwiększyć ten wskaźnik (tak zalecają w instrukcji w takim przypadku).

Ogólnie AHI wysoko-poziomowy jest wymagający.
1
[#185] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #184

Ok, zaraz sprawdzę to. Dzięki!
[#186] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #185

Gra używa w mode settings AHI unit 0, tam można sobie wybrać najmniej obciążające stereo: Paula:8bit stereo i dać frequency na 22050. W Advance Settings CPU usage limit na 90%, ale można poeksperymentować.
[#187] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #186

Próbowałem z CPU limit od 60, przez 90 i 99% - to samo.
Mam tam ustawione Fast Stereo - może to to?
[#188] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #187

Fast stereo jest w wersji 4.18, ja mam 4.33. Ale tomoże być to bo to daje najgorszą jakość. Najlepsza jakość to tryby calibrate z HiFi.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 18:41:59 przez koczis
[#189] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #188

Znaczy się miałem na myśli wersję AHI.
[#190] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #189

Tryb Fast i niskie próbkowanie (8KHz) dawało właśnie taki efekt. Przestawiłem na 14bit stereo i 22KHz i jest już OK.
Ale gra jest strasznie niestabilna - szczególnie przy intrze - jeśli skipniemy je w złym momencie, momentalnie jest crash.

Sprawdzone na wszystkich wersjach (low/high), 040-060 i Pistorm.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2025 20:03:36 przez _arti
[#191] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #190

To nie gra tylko Frogger tak ma, bo to on ma takie odpały. Klikniesz myszką to nie zdażyło mi się by była zwiecha. Za to klawiaturą, przeważnie spacją to często.
1
[#192] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #191

To Forgger z tyłu odtwarza?? :D
[#193] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #190

To na swojej 040 ile masz fps?
[#194] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #193

Low-res - ok. 15 FPS
High-res - ok. 5-7 FPS

Wszystko spada o połowę podczas scrollowania. Aha, gafikę mam na Zorro 2.
1
[#195] Re: The Settlers 2 Amiga

@_arti, post #194

Czyli w Highres idzie grać. Używaj mapki pod przyciskiem "L".
[#196] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #188

Do wszystkich znanych mi gier zalecana wersja to 4.18.
1
[#197] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #196

U was też rozpakowywanie lha trwa tak długo? .Wreszcie udało mi się przesłać wersję Digital na amigę . Bez DVD bo ten co mam nie bangla z amigą . Ciekawe co będzie dalej jak się rozpakuje , na pewno kolejne problemy . Wersja na DVD jest nie trafioną propozycją dla starszych systemów .
[#198] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacol, post #197

Na Amidze nawet nie próbuję takich dużych plików rozpakowywać. Amidze daję, już na gotowo i instaluję.szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2025 00:19:34 przez koczis
[#199] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #198

Zobaczymy czy do rana rozpakuje .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem