[#301] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #297

Wymagania systemowe wyraźnie wskazują „minimum 40 MHz 040”. Zatem to, co oferuje instalator, jest nieistotne (i tak, zapomniałem usunąć opcję 030). Poza tym – beta testerzy uruchomili (w żółwim tempie, jak sam zauważyłeś) grę na 030 z powodzeniem. Zawieszenie wynika, jak sądzę, z: 1) niewyłączenia odtwarzacza wideo na systemie bez FPU lub korzystania z wersji biblioteki mpega.library niezgodnej z 030, 2) korzystania z 030 bez FPU i niezainstalowania SoftIEEE, lub 3) instalacji Workbencha z mnóstwem narzędzi, z których niektóre powodują niezgodności (na przykład poprawki WPA8 wydają się powodować problemy, prawdopodobnie również niektóre poprawki funkcji matematycznych). Ale znowu – istnieje jasno określone minimalne wymagania.

Skompilowane wersje oferują wersje dla

- 040 (o ile wiem, działa również na 030, ale ponownie minimalne wymagania to 40 MHz 040)
- 060
- WarpOS
- OS4
5
[#302] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #301

To może dodać w ewentualnym patchu:

- przy uruchomieniu na <040 informację "Ta gra wymaga 68040 lub wyżej",
- usunięcie z instalatora opcji instalacji na 68030
- dodanie głośności MSX i SFX
- usunięcie ewentualnych błędów
- coś co jeszcze do tego czasu się pojawi

Co sądzisz na to @MagicSN?
3
[#303] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #302

Wrzucić kod do AI i niech optymalizuje.
3
[#304] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #303

I gra będzie chodzić na A500 1mb w 60fps.
4
[#305] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #301

Zrobiłem testy na swoim sprzęcie i instalacja Settlers2 dla 030 działa bezproblemowo pod 060, na prawdziwym 68030 bez FPU trochę się "stawiało", ale też poszło ok, racja
Tak to wygląda w 320x240 na TV 49 cali i CD32 TF330 50mhz szeroki uśmiech

6
[#306] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #305

A jak działa?
Kolejny krok: bootowalna płyta CD

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 09:58:36 przez Jacques
[#307] Re: The Settlers 2 Amiga

@rbej1977, post #304

Żarty żartami, ale A500 nie ma AGA.
[#308] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #307

Jak AI zoptymalizuje to będzie w HAM 6 popylać :).

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 13:28:21 przez fazior
[#309] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #306

A jak działa?

To dość ciekawe doświdczenie
Grając wcześniej w normalnej rozdzielczości, czyli minimum 640x480 obserwowany tu obszar gry jest za mały, ale po chwili grania zauważyłem, że w sumie to wygląda jak Settlers 1 z bajerami, chociaż w Settlers1 na Amidze była wyższa rozdzielczość niż 320x240, ba- nawet większa niż 320x256, bo gra wykorzystuje OVERSCAN, więc w jedynce widać znacznie więcej.
Na liczniku FPS jest coś koło 6 klatek, czasem lekko więcej, czasem lekko mniej, po ruchach ludków, trzepoczących flagach, "szumiących" drzewach i pływających kaczkach widać, że szybkość gry jest ok, wydaje się, że nie gorzej niż na A500 w Settlers 1.

Największą bolączką jest scroll ekranu i w zasadzie tylko to przeszkadza w sensownej grze, oczywiście można sobie z tym "poradzić", ale ja ma wersję WOS 50 FPS na A4000 z PPC, więc ten test mi wystarczy

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 14:47:13 przez BULI
6
[#310] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #309

o kurcze, ja właśnie tłuke w Settler II na pc, i jest zupelnie inna grafika. Nawet budynkitutaj są bardziej kanciaste i mocno uproszczone. Szkoda...
Bo szykuje Amige i zakup gry.
[#311] Re: The Settlers 2 Amiga

@habit, post #310

Jak inna? Może odpaliłeś inne plemię
2
[#312] Re: The Settlers 2 Amiga

@MagicSN, post #301

Nie pamiętam, żebym widział wyjaśnienie, dlaczego amigowa wersja ma takie kolosalne wymagania w porównaniu z wersją makową?
2
[#313] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #305

A jaki AmigaOS masz postawiony na CD32?
[#314] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #309

No prosze, uruchamia się na 030. Kumpel z Blizzardem IV 030/50 ma tylko 16MB w tej Amidze, nawet nie wiem czy ma FPU. Nie chciało nam się rozbierać Amigi w E/Box z Blizzem 1240/40 by przełożyć kostkę Ram.

ale ja ma wersję WOS 50 FPS na A4000 z PPC, więc ten test mi wystarczy

Szkoda że nie da się ustawić większych rozdziałek, taka 1680x1050 w PowerBooku G4 też pewnie była by grywalna bardziej niż w HiRes na A1260/100MHz i RTG.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 18:07:22 przez waldiamiga
2
[#315] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pinto, post #312

No i na emulatorze Maca MMU przyspiesza grafikę, a tutaj pewnie gnije.
[#316] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #313

A jaki AmigaOS masz postawiony na CD32?

Ja wciąż cenię sobie Workbench 3.9 OK
1
[#317] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #316

A kickstart jaki?
[#318] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #307

Na Aminecie jest emulator:

http://www.aminet.net/package/game/gag/AGAEmul10
[#319] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hubez, post #318

Działa to ?? Ktoś to tetował ????
[#320] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hubez, post #318

Ale wiesz że to w dziale GAME/GAG ?
[#321] Re: The Settlers 2 Amiga

@Norbert, post #320

Swoja droga czy nie ma uae pod m68k dla rtg ? Ptzy pistorm powinno ogarnąć gry AGA.
[#322] Re: The Settlers 2 Amiga

@Sventevith, post #319

Zwróciłem uwagę na datę wrzucenia tego na Aminet.
[#323] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #317

Odpalałem na:
- Workbench 3.9
- Kick 3.1

Do uruchomiania potrzebna jest:
- emulacja FPU - SoftIEEE (jeśli nie ma fizycznego FPU), bez tego jest GURU.
- zainstalowane AHI i skonfigurowany UNIT 0 (!!!), na początek proponuje ustawić Paula DMA 8bit stereo (powinno najmniej obciążać CPU). Ilość kanałów ustawiamy na 1, więcej nie ma sensu bo to są kanały miksera a nie PAULI.

Nie sprawdziłem czy to pomaga, ale ja miałem również:
- włączony sprzętowy kursor Amigi: setenv Settlers2/ForceHWMouse=1
- rozdzielczość 320x240: setenv Settlers2/ResX=320 i setenv Settlers2/ResY=240 (400x300 też zadziałała)
- wyłączony streaming oraz muzyka (to można sobie również ustawić w menu gry).
Wszystkie te parametry najłatwiej ustawić "hurtowo" programikiem Settlers2Prefs z Aminetu

I jeszcze jedna uwaga, jak już się nie wywala GURU i przejdzie intro (AGA_BLASTER to jest MOC super) to gra potrafi długo się ładować, jakby na coś czekała ("nie zjada" żadnych zasobów), u mnie raz potrafiła się wczytać szybko, czyli przejść do ekranu tytułowego Settler2, a za kolejnym razem ładować się "strasznie długo".
Nie wiem od czego to zależy, jeszcze nie zrobiłem śledztwa tej sprawie aczkolwiek może winna jest moja CD32.

Powodzenia OK
3
[#324] Re: The Settlers 2 Amiga

@Sventevith, post #321

Jest taki e-uae na m68k z AGA.

Co pewien czas pokazują się nowsze wersje tego emulatora
1
[#325] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #323

A nie pomaga do szybszego ładowania gry taki wpis ?
addbuffers dysk: 1000

Ostatnia aktualizacja: 27.11.2025 13:32:31 przez Norbert
[#326] Re: The Settlers 2 Amiga

@Norbert, post #324

Ktoś testował na A600 z PiStormem ?
[#327] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #263

Ten sprzętowy kursor to się włącza automatycznie na słabym sprzęcie i wg mnie wcale to nie jest lepsze, powinien być wybór bo w wersji na Macintosh jest normalny oryginalny kursor łapka z gry i chodzi znośnie. Na amidze ze sprzętowym kursorem tak dziwnie trzeba dusić kilka razy lewy klawisz myszy albo dłużej go przytrzymywać żeby załapał...
1
[#328] Re: The Settlers 2 Amiga

@habit, post #310

Budynków jest 4 rodzaje. A że Rzymianie mieli kanciaste budowle, to takie są w grze. Inne plemiona mają mniej kanciaste budynki.
1
[#329] Re: The Settlers 2 Amiga

@Pawelek, post #327

Z obsługą kursora rzeczywiście jest jakiś problem bo u mnie na jednej konfiguracji (060 50mhz + GFX) gdy nie jest włączony sprzętowy kursor to w menu gry pojawia się settlersowa łapka, ale już w samej grze kursor jest systemowy
Nie zauważyłem, żeby to zależało od "słabszej" konfiguracji, to raczej jakiś problem/bug.

I tak jak piszesz, jest problem z "naduszaniem", trzeba czasem wcisnąć dłużej LMB, żeby kliknąć, jest to bardziej widoczne na wolniejszych konfiguracjach- rzeczywiście to pasowało by zgłosić ok, racja
1
[#330] Re: The Settlers 2 Amiga

@habit, post #310

Może grasz w Settlers 2: 10-lecie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem