[#361] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #358

Ja osobiście też mam wątpliwości czy pod emulatorem Settlers2 działają szybciej niż pod BVision i PPC (wersja WarpOS, bo wersja pod AOS4.1 jak pokazał Benek działa TRAGICZNIE )
Zauważmy, że wersje pod PC i MACa nie miały licznika FPS, więc trudno rozstrzygnąć to na podstawie jakiegoś tam wrażenia (szczególnie z przeszłości).
Patrząc na filmiki z YT z działania Settlers2 pod emulowanym Macintoshem pod Amigą 060 z kartą graficzną, to moim zdaniem przesuw ekranu pod moją Amigą z 060 60mhz i Voodoo3 jest porównywalny lub szybszy.

Spróbuję jeszcze odpalić ShapeShiftera i porównać na tym samym sprzęcie.

Co do stabilności, to widzę, że zgłaszają to głównie użytkownicy Warpa, trochę dziwne, bo u mnie pod CS MK3 nie miałem żadnej zwiech, tak samo pod CS MK1 060 50mhz (pod PPC też nie zaliczyłem żadnej).
Warto zgłosić autorowi, że jest jakiś problem z Warpem, żeby testerzy to sprawdzili u siebie.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 21:09:10 przez BULI
[#362] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #335

Ja mam Warp 1260 z 68060@100MHz, więc przez RTG gra działa nieźle

ZAPYTANIE
[#363] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #361

Może problemy występują dopiero po dłuższej grze i po wczytaniu save, tak jak pisał juen?
[#364] Re: The Settlers 2 Amiga

@karolb, post #363

Może problemy występują dopiero po dłuższej grze i po wczytaniu save, tak jak pisał juen?

Nie wykluczone, że może tak być ok, racja
Pograłem ok 2h, przeszedłem do drugiej misji i dość regularnie sejwowałem- ale jak pisałem to na CS MK1 i SC MK3 nie na Warpie.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 09:25:10 przez BULI
[#365] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #364

Może to kwestia podkręcanych procesorów na Warpie ?
Nie wszystkie osoby z Warpem mają ten problem.

PS
Problem z niebieskimi paskami na ekranie to ewidentny problem hardwarowy karty Warp1260 lub dziwnych łatek, bibliotek w systemie.
[#366] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #365

A to występuje przy RTG czy w trybie AGA?
[#367] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #366

A to występuje przy RTG czy w trybie AGA?

Moim zdaniem to wina podkręcania procesorów.
Procesor procesorowi nierówny - różne rewizje, zużycie ...

Problemy mogą sprawiać także niestandardowe biblioteki matematyczne, łatki ..

--- Copy & Paste ---

Podczas gry (Warp 1260/50 RTG) gra co jakiś czas loguje (zamraża się).

Postanowiłem to sprawdzić po podkręceniu CPU i albo notoryczny reset po intrze, który to problem zniknął dopiero jak wyłączyłem komputer z zasilania (intro notabene strasznie klatkuje niezaleznie od szybkości CPU), albo jeżeli gra się uruchomi rysują mi się jakieś pionowe kropkowane linie, które się rozmnażają co dwie sekundy.... i jak zmienię ekran to od nowa. Pod Workbench`em nie ma tej przypadłości, tylko w grze.

--- End ---
[#368] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #367

Jak dla mnie to zbyt proste wyjaśnienie, Warpy i rev6 generalnie śmigają bezproblemowo i nikt nie uskarżał się na problemy wynikające z wyższych częstotliwości w przypadku innych wymagających gier.
Nie wspominając o takich efektach wizualnych, 060 jak 060 (w dodatku świetnie chłodzone, bo na 100 MHz nie przekracza 40 stopni np. u mnie), natomiast to co różni Warpa od innych turbiaczy to RTG i może tu gra ma z czymś problem.

I tak zupełnie uczciwie: u siebie nie sprawdziłem, bo wciąż czekam z zakupem na fixy tego i owego

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 11:07:30 przez Jacques
2
[#369] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #365

Kwestia taktowania. Ja na 105MHz mam przekłamania, na 100MHz ich nie mam.
1
[#370] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #369

ź na:
Kwestia taktowania. Ja na 105MHz mam przekłamania, na 100MHz ich nie mam.

Co potwierdza moją tezę.
Dziękuję.
2
[#371] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #370

Moim zdaniem warto zatem program optymalizować pod standardowe taktowania procesorów serii M680x0 w Amidze klasycznej. Wtedy taki overclocking nie byłby potrzebny.

Jeżeli Pan Steffen ma Amigę One X1000 do testowania to pewnie nie zauważa potrzeby takiej optymalizacji. Ale ona jest na wagę złota.

Sugerowałbym następujące usprawnienia (jako osobna wersja dla konkretnych konfiguracji):

- audio.device (systemowe urządzenie do obsługi dźwięku, natywne, korzystające z DMA), zamiast AHI,
- Blitter pod AGA, zamiast niektórych funkcji rysujących bitmapy,
- Kompilowanie pod dany procesor z użyciem opcji kompilatora.

Skoro program ma minimalną konfigurację 68040/40MHz, to takie usprawnienia powinny mieć miejsce.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 16:48:22 przez Hexmage960
1
[#372] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #369

U mnie na 105MHz od razu freeze i ratuje mnie 30 sekundowa trójca. Za to na 100MHz mam stable co sprawdziłem kilkugodzinną grą w Quake2, Blood, itp. Settlers 2 tez nie sprawia mi żadnych problemów, choć na A1200 z Warpem gram w nią zaledwie 2 godziny z hakiem, bo najwolniejszy sprzęt okołoamigowy jaki posiadam, PowerBooki G4 - 50fps, A500 z PiStorm ~35fps, A1260-18 fps i spada przy rozbudowanej mapie.
Reasumując - na 100MHz nie mam żadnych problemów z grą Settlers 2, a dzięki driverowi MHI mam włączoną w tle mp3 w AmigaAMP z Heavy Metalowym coverem Settlers 1 Main Theme od Nestalgica. (dla mnie rewelacja!!)

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 17:53:04 przez waldiamiga
2
[#373] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #371

I jeszcze do tego ubicie systemu żeby nie marnować zasobów i operowanie bezpośrednio na sprzęcie . Nie mówię tego złośliwie, ale jeżeli mamy takie marne moce przerobowe i wymagającą aplikację to albo idziemy w warstwy abstrakcji tylu AHI, srachi, i mamy elegancko albo robimy wszystko niskopoziomowo i mamy szybko...
[#374] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #367

Zgodnie z moim cytatem, cykliczne przerwy nie są zależne od szybkości CPU, bo na 50 MHz też tak jest. Z tym się da żyć, ale nie powinno to tak wyglądać i nie ma to nic wspólnego z autosave, które jest ustawione na 15 minut. Te pionowe kreski nie rysują się za każdym razem. Zauważyłem, że na te przypadłość można trafić najczęściej po wyjściu z gry i jej ponownym uruchomieniem, choć i tutaj nie ma reguły. Co do latek i bibliotek, to ja niczego nie dodawałem od tego, co mi kiedyś CiZAR z CS-Lab Zainstalował, choć faktycznie nie rozumiem, dlaczego na belce WB wyświetla się 3.9, ale KickStart to 3.1.4 osiągnięty z pliku. Na płycie głównej mam 3.2, ale jeszcze go nie uruchomiłem, bo ciągnie z Warpa.
1
[#375] Re: The Settlers 2 Amiga

@bfgmatik, post #373

Chodzi wyłącznie o optymalizację dla słabszych procesorów serii M680x0 oraz skorzystanie z koprocesorów graficznych w przypadku Amig z AGA.

AHI znacząco używa procesor główny, podczas gdy audio.device nie zużywa tych zasobów niemal w ogóle.

Blitter jest po prostu wolny do użycia w Amidze, podobnie jak Copper, który też ładnie synchronizuje animację. Oba koprocesory nie zakłócają pracy procesora.

Podejście systemowe jest OK. Chodziło mi tylko np. o podpięcie wymienionych rozwiązań w miejsce gdzie ta wydajność może być bardzo nadszarpnięta.

Tak jak napisałem, Autorzy mogą rozwijać i kompilować program na sprzęcie gdzie nie widzą problemu.

Są osoby, którym się Settlers II bardzo podobają. Ale są osoby które dostrzegają pewne wady takiej zbiorczej kompilacji.
2
[#376] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #375

Jakie to szczęście, że mamy Pistorma i tylko problem z kaszaniącą się łapką jak i brakiem suwaka do głośności odtwarzanej muzyki, bo na optymalizację to trzeba będzie latami czekać i można się nie doczekać, bo młodzi już nie jesteśmy.
1
[#377] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #374

Co do latek i bibliotek, to ja niczego nie dodawałem od tego, co mi kiedyś CiZAR z CS-Lab Zainstalował, choć faktycznie nie rozumiem, dlaczego na belce WB wyświetla się 3.9, ale KickStart to 3.1.4 osiągnięty z pliku. Na płycie głównej mam 3.2, ale jeszcze go nie uruchomiłem, bo ciągnie z Warpa.

Nie bierzemy odpowiedzialności za AmigaOS typu "zombi".
Settlers 2 wymaga oryginalnego AmigaOS 4.1 FE Update 3 oraz najnowszej wersji AmigaOS 3.2+.
Settlers2 było testowane na AmigaOS 3.3 (obecnie w betatestach)
[#378] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #377

typu potwór frankensteina raczej
1
[#379] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #2

Pytanie natury technicznej czy gra pójdzie na wykastrowanym z FPU procesorze 68060 50 MHz
1
[#380] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #379

Jeśli nie ma wymagań co do FPU, to powinna.
[#381] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #379

Z tego co czytam wątek, to jest wymagany. Ale ruszy gdy zastosujesz emulator FPU, lecz wtedy cześć mocy procesor przeznaczy na emulacje FPU 😃
[#382] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #377

A to ciekawe, bo minimalne oficjalne wymagania co do systemu operacyjnego dla 68k to OS 3.1.

Tak widnieje na stronie wydawcy, dystrybutora, pudełku oraz instrukcji obsługi (w której notabene jak wspomniałem już wcześniej jest kilkukrotnie mowa nawet o CPU 68030... )

Czyli zmiana wymagań, po wydaniu gry ?

Mnie i tak całe szczęście na takiej konfiguracji typu "zombie" idzie to całkiem płynnie (za wyjątkiem losowych sytuacji, o których pisałem ), w odróżnieniu od wielu innych klasycznych konfiguracji 68k.... dlatego mam wątpliwości czy z takim podejściem, kolejna jakaś planowana konwersja osiągnie taki sukces sprzedażowy, jak The Settlers II.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 15:17:41 przez lukjan
1
[#383] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #382

Tak naprawdę Amiga jest "zombie", na którym obowiązujące systemy dla maszyn z AGA to wg mnie nadal 3.1 wzwyż i nic się tu nie zmieniło, poza tu i ówdzie czasem próbą odgórnego lobbingu za neoklasycznymi 3.1.4 wzwyż.

Uważam, że powinno się testować i gwarantować działanie gry na "czystych" systemach 3.1, 3.5, 3.9. 3.1.4, 3.2, itd. jedynie nie ręcząc, że jakieś łatki nie wykoleją gry (bo to zdarzyć się może zawsze i wszędzie zresztą).
Wszystko co dodatkowo potrzebne jeśli chodzi o biblioteki używane przez grę (np. do odtwarzania video w intrze), powinna opcjonalnie doinstalować gra i tyle, co pozwoliłoby skontrolować grę na kilku wersjach świeżo zainstalowanego AmigaOS przed wydaniem. Oczywiście logiczne, że sterowniki RTG pozostają w gestii użytkownika, itp.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 16:09:04 przez Jacques
1
[#384] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #382

Czyli zmiana wymagań, po wydaniu gry ?

https://lookbehindyou.de/en/product/thesettlers2amiga/

System requirements for The Settlers II Gold Edition (Amiga version)
68k version

Minimum system requirements 68k version:

Amiga with AGA chipset
68040 with 40 MHz

32 MB Fast RAM
AmigaOS 3.1
AHI 4.18
600 MB free hard disk space
[#385] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #384

Odpowiedź winna raczej być do Amig_OS, bo teraz minimalne wymagania to niby OS 3.2
[#386] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hellena, post #381

Proszę o podpowiedź jaki użytek służy do emulacji FPU bo wpisując w google to podaje mi odpowiedź tyle, że jak pod WINUAE emulować FPU.
[#387] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #386

SoftIEEE
[#388] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #387

Dziękuję stary teraz od kopa odpaliłem demko Starstruck bez tego miałem Guru
[#389] Re: The Settlers 2 Amiga

@miro_78, post #388

I działa płynnie ? Bo jak uruchamiałem w ten sposób porty 3D wymagające FPU pod 060LC to strasznie kratkowały nawet przy podkręconym CPU
[#390] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #389

Niestety kratkuje...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem