[#361] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #358

Ja osobiście też mam wątpliwości czy pod emulatorem Settlers2 działają szybciej niż pod BVision i PPC (wersja WarpOS, bo wersja pod AOS4.1 jak pokazał Benek działa TRAGICZNIE )
Zauważmy, że wersje pod PC i MACa nie miały licznika FPS, więc trudno rozstrzygnąć to na podstawie jakiegoś tam wrażenia (szczególnie z przeszłości).
Patrząc na filmiki z YT z działania Settlers2 pod emulowanym Macintoshem pod Amigą 060 z kartą graficzną, to moim zdaniem przesuw ekranu pod moją Amigą z 060 60mhz i Voodoo3 jest porównywalny lub szybszy.

Spróbuję jeszcze odpalić ShapeShiftera i porównać na tym samym sprzęcie.

Co do stabilności, to widzę, że zgłaszają to głównie użytkownicy Warpa, trochę dziwne, bo u mnie pod CS MK3 nie miałem żadnej zwiech, tak samo pod CS MK1 060 50mhz (pod PPC też nie zaliczyłem żadnej).
Warto zgłosić autorowi, że jest jakiś problem z Warpem, żeby testerzy to sprawdzili u siebie.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2025 21:09:10 przez BULI
[#362] Re: The Settlers 2 Amiga

@Solo Kazuki, post #335

Ja mam Warp 1260 z 68060@100MHz, więc przez RTG gra działa nieźle

ZAPYTANIE
[#363] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #361

Może problemy występują dopiero po dłuższej grze i po wczytaniu save, tak jak pisał juen?
[#364] Re: The Settlers 2 Amiga

@karolb, post #363

Może problemy występują dopiero po dłuższej grze i po wczytaniu save, tak jak pisał juen?

Nie wykluczone, że może tak być ok, racja
Pograłem ok 2h, przeszedłem do drugiej misji i dość regularnie sejwowałem- ale jak pisałem to na CS MK1 i SC MK3 nie na Warpie.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 09:25:10 przez BULI
[#365] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #364

Może to kwestia podkręcanych procesorów na Warpie ?
Nie wszystkie osoby z Warpem mają ten problem.

PS
Problem z niebieskimi paskami na ekranie to ewidentny problem hardwarowy karty Warp1260 lub dziwnych łatek, bibliotek w systemie.
[#366] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #365

A to występuje przy RTG czy w trybie AGA?
[#367] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #366

A to występuje przy RTG czy w trybie AGA?

Moim zdaniem to wina podkręcania procesorów.
Procesor procesorowi nierówny - różne rewizje, zużycie ...

Problemy mogą sprawiać także niestandardowe biblioteki matematyczne, łatki ..

--- Copy & Paste ---

Podczas gry (Warp 1260/50 RTG) gra co jakiś czas loguje (zamraża się).

Postanowiłem to sprawdzić po podkręceniu CPU i albo notoryczny reset po intrze, który to problem zniknął dopiero jak wyłączyłem komputer z zasilania (intro notabene strasznie klatkuje niezaleznie od szybkości CPU), albo jeżeli gra się uruchomi rysują mi się jakieś pionowe kropkowane linie, które się rozmnażają co dwie sekundy.... i jak zmienię ekran to od nowa. Pod Workbench`em nie ma tej przypadłości, tylko w grze.

--- End ---
[#368] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #367

Jak dla mnie to zbyt proste wyjaśnienie, Warpy i rev6 generalnie śmigają bezproblemowo i nikt nie uskarżał się na problemy wynikające z wyższych częstotliwości w przypadku innych wymagających gier.
Nie wspominając o takich efektach wizualnych, 060 jak 060 (w dodatku świetnie chłodzone, bo na 100 MHz nie przekracza 40 stopni np. u mnie), natomiast to co różni Warpa od innych turbiaczy to RTG i może tu gra ma z czymś problem.

I tak zupełnie uczciwie: u siebie nie sprawdziłem, bo wciąż czekam z zakupem na fixy tego i owego

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2025 11:07:30 przez Jacques
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem