No niestety ja zakupiłem Settlersów 2 na M68k. Wsparłem w ten sposób autorów i tego nie żałuję. Niech jednak się bardziej przyłożą do aktualizacji oraz nowych wydawnictw.
Autor, Pan Steffen jest z tego co wiem autorem pakietu RTGMaster, więc powinien posiadać spore doświadczenie o Amidze, jak również znać możliwości procesorów MC68060, w tym rozmiar cache.
Z jednej strony jest to troszkę siłowe przenoszenie, kompilacja na procesory które nie nadają się do wykonywania tego kodu, za wyjątkiem procesorów klasy ARM z dużym cache i emulacją M68k.
Zatem kompilacja w GCC jest zrobiona troszkę na siłę, zresztą Pan Steffen mówi o dużej problematyczności wersji dla M68k i ogólnie tych procesorów. Zapewne bierze się to z tego, że gdyby nie Bebbo, GCC nie kompilowałby jakichś repozytoriów które wymagają wysokiej wersji GCC. A repo Settlers 2 na takie wygląda.
Ogólnie nie chodzi mi jednak o wydajność. Ale właśnie o to, by kompilacja poprawnie wykonywała się na procesorach M68k. Niech wykrywa model procesora i na tej podstawie uruchomi się - lub nie - wyświetlając stosowny komunikat. Czyli zależałoby mi na bardziej rzetelnym podejściu do portu.
Na pewno wielu programistów, którzy programują dla M68k by mu w tym pomogło. A tak - w liście autorów na stanowisku deweloper figuruje tylko jedna osoba.
Co prawda nie ma co winić dewelopera, że otrzymał kod, który nie nadawał się do kompilacji nawet dla MC68060, bez większej ingerencji. Ale nadal uważam, że sama gra powinna wyświetlać stosowne komunikaty, a wszelakie GURU powinny zostać skorygowane.
Reasumując jest to port, który po prostu jest bardzo wymagający, zaś wersja M68k nie jest należycie dopracowana. Być może zdecydowałbym się zakupić lepszą kartę turbo, ale tylko gdyby gra była przeportowana zdecydowanie staranniej. Dla mnie oczywiste jest, że gra powinna poprawnie alokować zasoby komputera Amiga i systemu.
Z tego co wiem gra korzysta z różnych "obcych" rozwiązań jak Magicsystem (z tego co wiem to biblioteka odpowiedzialna za interfejs użytkownika), które dodatkowo zwiększają narzut i pewnie są problematyczne pod kątem działania na Amidze i Amiga OS. Ale to tak na marginesie.
Jako nabywca oryginalnej gry uważam, że powinno się zrewidować środowisko programistyczne przed przystąpieniem do realizacji następnych gier. Albo niech umieszczają realne minimalne wymagania gry na stronie. Jeśli to karta PiStorm, to OK, ale warto o tym wiedzieć.
Póki co sam wróciłem siłą rzeczy do Settlers 1, którą mam w oryginale. Natomiast w Settlers 2 gram czasami na PC (wersję nabytą na GOG, która działa pod DOSBoxem na Windows 11). Ciekaw jestem jak do sprawy by podszedł autor Settlersów - czasy się troszkę zmieniły, ale mam prawo domagać się rzetelniejszych portów, które są reklamowane jako działające na MC68040, za które zapłaciłem.
Patrzę jednak w przyszłość z optymizmem - również jeśli chodzi o obsługę Amig klasycznych. M68k to ranga procesorów od MC68000 do MC68060, które montowane są standardowo w małych i dużych Amigach - i to jest według mnie standard w przypadku Amigi M68k, a nie PiStorm.
PowerPC to inna klasa procesorów, w AmigaOne oraz MorphOS, która otrzymuje dedykowane oprogramowanie.
Niech deweloperzy stojący za Settlers 2 wezmą sobie do serca głos klientów/nabywców.

I najlepiej doszkolą pod kątem pisania pod M68k - po to by ich programy działały na Amigach, które są targetem -
niezawodnie (nie mówię o wydajności).
Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 15:18:49 przez Hexmage960