[#451] Re: The Settlers 2 Amiga

@Madman, post #449

Nie.
[#452] Re: The Settlers 2 Amiga

@michal_zukowski, post #450

A to były jakieś problemy na innych amigaosach niż AmigaOS 3.2?

A mnie skąd wiedzieć? Ja przecież tej gry nie kupiłem, zresztą nawet gdybym miał mocniejszą amigę i czytając te prawie 500 postów w tym wątku, nie kupiłbym tej gry.
1
[#453] Re: The Settlers 2 Amiga

@Madman, post #449

W pewnym sensie masz rację, ale co zrobić. Wychodzę z założenia, że jak będzie duża sprzedarz to gra zostanie poprawiona. Czyż na wiodących platformach do grania gry zawsze były doskonale przetestowane? Doświadczenie wydawców z tym produktem będzie owocować w ich następnych produktach i mam nadzieję, że raz w roku będzie można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa.
2
[#454] Re: The Settlers 2 Amiga

@Madman, post #449

No niestety ja zakupiłem Settlersów 2 na M68k. Wsparłem w ten sposób autorów i tego nie żałuję. Niech jednak się bardziej przyłożą do aktualizacji oraz nowych wydawnictw.

Autor, Pan Steffen jest z tego co wiem autorem pakietu RTGMaster, więc powinien posiadać spore doświadczenie o Amidze, jak również znać możliwości procesorów MC68060, w tym rozmiar cache.

Z jednej strony jest to troszkę siłowe przenoszenie, kompilacja na procesory które nie nadają się do wykonywania tego kodu, za wyjątkiem procesorów klasy ARM z dużym cache i emulacją M68k.

Zatem kompilacja w GCC jest zrobiona troszkę na siłę, zresztą Pan Steffen mówi o dużej problematyczności wersji dla M68k i ogólnie tych procesorów. Zapewne bierze się to z tego, że gdyby nie Bebbo, GCC nie kompilowałby jakichś repozytoriów które wymagają wysokiej wersji GCC. A repo Settlers 2 na takie wygląda.

Ogólnie nie chodzi mi jednak o wydajność. Ale właśnie o to, by kompilacja poprawnie wykonywała się na procesorach M68k. Niech wykrywa model procesora i na tej podstawie uruchomi się - lub nie - wyświetlając stosowny komunikat. Czyli zależałoby mi na bardziej rzetelnym podejściu do portu.

Na pewno wielu programistów, którzy programują dla M68k by mu w tym pomogło. A tak - w liście autorów na stanowisku deweloper figuruje tylko jedna osoba.

Co prawda nie ma co winić dewelopera, że otrzymał kod, który nie nadawał się do kompilacji nawet dla MC68060, bez większej ingerencji. Ale nadal uważam, że sama gra powinna wyświetlać stosowne komunikaty, a wszelakie GURU powinny zostać skorygowane.

Reasumując jest to port, który po prostu jest bardzo wymagający, zaś wersja M68k nie jest należycie dopracowana. Być może zdecydowałbym się zakupić lepszą kartę turbo, ale tylko gdyby gra była przeportowana zdecydowanie staranniej. Dla mnie oczywiste jest, że gra powinna poprawnie alokować zasoby komputera Amiga i systemu.

Z tego co wiem gra korzysta z różnych "obcych" rozwiązań jak Magicsystem (z tego co wiem to biblioteka odpowiedzialna za interfejs użytkownika), które dodatkowo zwiększają narzut i pewnie są problematyczne pod kątem działania na Amidze i Amiga OS. Ale to tak na marginesie.

Jako nabywca oryginalnej gry uważam, że powinno się zrewidować środowisko programistyczne przed przystąpieniem do realizacji następnych gier. Albo niech umieszczają realne minimalne wymagania gry na stronie. Jeśli to karta PiStorm, to OK, ale warto o tym wiedzieć.

Póki co sam wróciłem siłą rzeczy do Settlers 1, którą mam w oryginale. Natomiast w Settlers 2 gram czasami na PC (wersję nabytą na GOG, która działa pod DOSBoxem na Windows 11). Ciekaw jestem jak do sprawy by podszedł autor Settlersów - czasy się troszkę zmieniły, ale mam prawo domagać się rzetelniejszych portów, które są reklamowane jako działające na MC68040, za które zapłaciłem.

Patrzę jednak w przyszłość z optymizmem - również jeśli chodzi o obsługę Amig klasycznych. M68k to ranga procesorów od MC68000 do MC68060, które montowane są standardowo w małych i dużych Amigach - i to jest według mnie standard w przypadku Amigi M68k, a nie PiStorm.

PowerPC to inna klasa procesorów, w AmigaOne oraz MorphOS, która otrzymuje dedykowane oprogramowanie.

Niech deweloperzy stojący za Settlers 2 wezmą sobie do serca głos klientów/nabywców. I najlepiej doszkolą pod kątem pisania pod M68k - po to by ich programy działały na Amigach, które są targetem - niezawodnie (nie mówię o wydajności).

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 15:18:49 przez Hexmage960
5
[#455] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #445

Napisz co mam zrobic. Nie wiem co to ahi
[#456] Re: The Settlers 2 Amiga

@JacK_Swidnik, post #455

Gra wymaga pakietu AHI do odtwarzania dźwięków.

Pobierzesz pakiet stąd: https://aminet.net/package/driver/audio/ahiusr_4.18.

Skorzystaj proszę z instalatora (jest dostępny pod ikonką).

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 15:31:19 przez Hexmage960
2
[#457] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #456

Trzeba jeszcze sobie w AHI ustawić UNITy. Ja mam ustawione zdaje się "Paula 8 bit stereo ++" i 22Khz dla każdego. Tak mi kędyś zasugerowano przy okazji braku dźwięku w Gorky17 i takie ustawienie jako działające już zostawiłem. Z Settlersami też musiałem tak ustawić, żeby mieć dźwięk, tylko jak ostatnio stawiałem OS3.2 od początku + AHI to przy fabrycznych ustawieniach AHI nie miałem dźwięku nawet w intrze, a tu jest mowa że intro ma dźwięk...

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 17:03:59 przez lukjan
1
[#458] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #454

Z jednej strony jest to troszkę siłowe przenoszenie, kompilacja na procesory które nie nadają się do wykonywania tego kodu, za wyjątkiem procesorów klasy ARM z dużym cache i emulacją M68k.

Ale ta kompilacja jest ponoć na podstawie wersji 68k dla maca, która to ponoć powstała na podstawie źródeł 68k dla Amigi (niewydanej wówczas)
1
[#459] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #457

Ja w intrze miałem dźwięk (wersja CDXL i AGABlaster). Natomiast po zakończeniu intra komputer u mnie się zresetował, bez komunikatów.

AHI mam zainstalowane, zaś SoftIEEE być może wykrywa - niepoprawnie - koprocesor matematyczny w karcie Blizzard 1230-IV. Na tej karcie standardowo jest miejsce przeznaczone na dodatkowy montaż FPU, ale ja go nie mam.

Ale ta kompilacja jest ponoć na podstawie wersji 68k dla maca, która to ponoć powstała na podstawie źródeł 68k dla Amigi (niewydanej wówczas)

Bardzo chciałbym, żeby tak było. Ja nie grałem w Settlers 2 w czasach jego wydania. Kod z 1996 roku raczej nie powienien tyle wymagać.

No ale spoko - koledzy z wydajnymi Amigami nie zgłaszają problemów. Ale to nie oznacza że problemu nie ma, tylko dotyczy części użytkowników.

Można kupić AmigaOne lub skonfigurować sobie wydajne karty, ale to trochę kosztuje i nie rozwiązuje problemów z Software Failure. Dlatego namawiam autorów - o ile to możliwe - na zajęcie się tymi poprawkami jeszcze w ramach tego projektu.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2026 20:09:14 przez Hexmage960
2
[#460] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #456

ok, wielkie dzięki
po instalacji tego pakietu dźwięk się pojawił zarówno w menu jak i podczas gry
w filmie to też jest ale i był wcześniej
2
[#461] Re: The Settlers 2 Amiga

@JacK_Swidnik, post #460

Jeszcze mam taki dylemat. Zainstalowalem sobie wersje jezykowa angielska i ok ale widzę ze jest wersja pl. Zaczalem juz grać i troche pobudowalem czy mozna w locie doinstalować ten jezykmpolski. To by mi ulatwilo czytanie tych wiadomości czy opisow nowych budynków
1
[#462] Re: The Settlers 2 Amiga

@JacK_Swidnik, post #461

ok już rozwiązałem problem
przeinstalowałem grę wybrałem język pl i jest ok, zapisy gry zostały, zmieniłem też filmik na low zamiast high żeby lepiej się oglądało
2
[#463] Re: The Settlers 2 Amiga

@alt_, post #441

A tak zapytam z ciekawości, skoro już został SDL wspomniany - czy znacie projekt https://siedler25.org/?

Priorytetem w tym roku jest wydanie "Mistery Game".
S25 znamy i jest duża szansa na amigową wersję.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2026 10:34:04 przez Amig_OS
2
[#464] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #463

A co to takiego ?
1
[#465] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #464

A co to takiego ?

Niespodzianka.
2
[#466] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #465

Niespodzianka

Polecam i kibicuję! OK
1
[#467] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #463

S25 znamy i jest duża szansa na amigową wersję.

Edytor map dla AOS4 jest oparty na s25 (jest częścią pakietu Return to the Roots).
Oto link z ppa -> link
Jest to nieoficjalny (stworzony przez fanów) dodatek z okazji premiery gry The Settlers 2 dla AOS4.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem