[#91] Re: The Settlers 2 Amiga

@lukjan, post #89

Emu68.
[#92] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #77

Ja też sprawdziłem, na warpie 105 wyciągam w hiresie w okolicach 15-16 klatek w 640x480 a na 603e 330 z bwizją ze 13-14, też w 640x480. Nic to, instaluję na pistormie.
[#93] Re: The Settlers 2 Amiga

@fazior, post #92

A'propos wydania Settlersów na Amigę to byłem trochę sceptycznie nastawiony do tej akcji, bo przecież gra nieźle działa na emulowanym Macintoshu pod Amigą, ale to co tu dostałem to jest "miodzio"- dzięki Steffen OK
Gra u mnie na G3 i G4 zasuwa aż miło, już zapomniałem jaka to dobra gra, (pomimo, że ma słabe intro, szczególnie w porównaniu do jedynki).
Pomimo, że granie w każdej rozdzielczości jest w końcu bardzo przyjemne na mojej Amidze, to obecnie preferuję 640x480, dzięki czemu mogę z bliska przyglądać się osadnikom na moim 17calowym monitorze CRT (wiem, że można sobie ustawić "stałe okno obserwacyjne" z powiększeniem), ale obserwacja jak to żyje swoim życiem daje sporo radochy, tak samo miałem z jedynką ok, racja
9
[#94] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #93

Spytalem na A40 dlaczego nie ma splitscreen ani multi. Panowie przyznali ze nie dostali wszystkich zrodel. Byc moze pojawi sie aktualizacja w ktorej to wroci.
4
[#95] Re: The Settlers 2 Amiga

@arturB, post #94

Czy ma ktoś informacje kiedy będą wysyłane wersje fizyczne gry?

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 21:55:13 przez Bastian82
1
[#96] Re: The Settlers 2 Amiga

@Bastian82, post #95

Czy tylko u mnie jest bug - nie moge szkolic nowych żołnierzy pomimo, że w zamku mam miecze tarcze i złoto.
[#97] Re: The Settlers 2 Amiga

@luka, post #96

A browary masz? Słyszałeś kiedy o jakimś wojaku, który na trzeźwo by się chciał szkolić?

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 09:38:08 przez alt_
7
[#98] Re: The Settlers 2 Amiga

@Bastian82, post #21

U mnie kursor krzaczy się również, też mam caffeine.
1
[#99] Re: The Settlers 2 Amiga

@fazior, post #98

mam caffeine.

AmigaOS 3.5 - 3.9 - nie spełnia zaleceń producenta.

Zalecenia producenta to:

AmigaOS 4.1 FE -> Update 3
AmigaOS 3.1 -> 3.2
AmigaOS 3.3 (w produkcji) - przetestowane z Warp060

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:51:01 przez Amig_OS
1
[#100] Re: The Settlers 2 Amiga

@luka, post #96

"Czy tylko u mnie jest bug - nie moge szkolic nowych żołnierzy pomimo, że w zamku mam miecze tarcze i złoto."

Wszelkie problemy zgłaszajcie do Steffena.
Zbieramy informacje aby wypuścić update jeśli będzie potrzeba.

tirionareonwe@gmail.com

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:51:52 przez Amig_OS
1
[#101] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #100

To ja bym dodał dopracowanie menu, bo widziałem gdzieś na screenie takie, gdzie język ang. był pomieszany z polskim w opcjach.
Takie rzeczy trochę rażą i powinny być tip-top.

EDIT:
O tutaj

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:57:39 przez Jacques
1
[#102] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #99

Nie spełnia wymogów?
Bez przesady, mam 3.9 i sprawdzałem wersję pod 060 i pod WOS i nie mam problemów z kursorem a kolega @fazior ma caffeine u siebie i to raczej kwestia któregoś dodatku w tym pakiecie ok, racja tym bardziej, że problem z kursorem pod coffeine zgłasza też @Bastian82
3
[#103] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #102

Zgadzam się. Masz oryginalny produkt AmigaOS :)
Dzięki, za testy z AmigaOS 3.5-3.9.
Pod AmigaOS 3.1 3.5 3.9 3.2 3.3 4.1 4.2 Beta - będzie działać .

Coffeine jest patchowany przez userów różnymi pchełkami: MCP, bibliotekami matematycznymi, oxypaczerami etc.
Na taki produkt nie dajemy gwarancji działania :)
To właśnie potwierdza że Coffeine należy unikać.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 13:34:09 przez Amig_OS
4
[#104] Re: The Settlers 2 Amiga

@alt_, post #97

Tak, brak bomrowaru, widocznie nie zapisalem gry wieczorem. Nauka alkoholizmu już od malego... :)
1
[#105] Re: The Settlers 2 Amiga

@Amig_OS, post #103

Unikać. Skoro większość użytkowników Pistormów używa tego systemu to nie warto by było pochylić się nad tym tematem. Również zgłaszam reklamację.
1
[#106] Re: The Settlers 2 Amiga

@luka, post #104

Łukasz, to jest nawet gorsze od piwa bezalkoholowego i szampana Picollo. Trzeba dać znać Robertowi Rutkowskiego, on z tą alkopropagandą w Settlers II się rozprawi. A przynajmniej napiętnuje
[#107] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #101

gdzie jest serwer PPA, skoro z UK nie widać obrazka?
[#108] Re: The Settlers 2 Amiga

@habit, post #107

Obrazek jest na Imgur, a chyba ruch sieciowy z UK do tego serwisu został zablokowany 30 września. Obrazki na forum nie pochodzą z serwera PPA.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 19:10:53 przez mailman
4
[#109] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #105

Pobawiłem cię coffeine i tyle. Miałem problemy z wifi pod os3.9 i prześledziłem jak to jest zrobione w coffeine. Można się złapać za głowę. Przebrnięcie przez wszystkie skrypty. Tam jest misz-masz 3 stosów TCP i dopiero po pełnej analizie wychodzi na to, że faktycznie używane jest Miami. Generalnie dystrybucja to wielki śmietnik a ja lubię wiedzieć, co piszczy u mnie w systemie. Ostatecznie kupiłem OS3.2 i konfiguruję po swojemu.
5
[#110] Re: The Settlers 2 Amiga

@mareq, post #109

To nie jest wina WiFi bo u mnie nie jest włączone.
[#111] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #105

U mnie na PiStorm Classic & Caffeine też to jest, ale nie zgłaszam reklamacji, nie jest to aż tak uciążliwe (przynajmniej dla mnie)
1
[#112] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #111

Z tą reklamacją to przesadziłem, mnie ten błąd nie drażni tylko dziwi, że jest. Bardziej mnie drażni muzyka, która jest za głośna. Są trzy rozwiązania. Jedno to wyłączyć muzykę, drugie przerobić pliki audio na cichsze, trzecie to już jest po stronie developera, czyli umieszczenie opcji regulowania głośności.
1
[#113] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #112

Hej, jak wyglądają w tej wersji na Amigę ustawienia gry (menu gry)?

Tutaj, jak wygląda oryginalna "Złota Edycja" dla PC:

Jak widzisz są ustawienia głośności muzyki i efektów. Zresztą w Settlers 1 na Amigę też są takie ustawienia.

1
[#114] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #113

Midi nie widziałem u siebie, ani tych opcji od głośności. Może mam okrojoną wersję.
[#115] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #114

Możesz spróbować z ustawieniami AHI. Ten podsystem dźwiękowy ma swoje ustawienia (preferencje). AHI posiada swoje "jednostki" (np. AHI unit 0, unit 1 itp.), tzn. być może da się regulować muzykę i efekty dźwiękowe niezależnie.

Czy jest instrukcja z Settlers 2 dla Amigi? Możesz się z nią skonsultować.

Jeśli nic nie pomaga, można skontaktować się z autorami (Steffen), by dodali stosowną opcję.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 22:38:02 przez Hexmage960
[#116] Re: The Settlers 2 Amiga

@waldiamiga, post #111

Ale dokładnie, to pierdoła jest i nie ma najmniejszego wpływu na grę. A Caffeine lubię za "wszystko manie" i auto aktualizację. Nie mam teraz czasu ani ochoty cyzelować systemu.
5
[#117] Re: The Settlers 2 Amiga

@fazior, post #116

Ponoć CaffeineOS po potraktowaniu Butcherem (przejście z 3.9 -> 3.2.3) też nie rozwiązuje problemu...
1
[#118] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #115

Możesz spróbować z ustawieniami AHI. Ten podsystem dźwiękowy ma swoje ustawienia (preferencje). AHI posiada swoje "jednostki" (np. AHI unit 0, unit 1 itp.), tzn. być może da się regulować muzykę i efekty dźwiękowe niezależnie.

Toć mogę sprawdzić z którego unitu to bangla, ale wątpię w to bym mógł w AHI mieć możliwość ściszania osobno muzyki i osobno SFX, chyba że leci po osobnych unitach, to jest możliwe.
1
[#119] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #118

Szczerze, to powinno być dorobione w patchu bez kombinacji alpejskich (zwłaszcza nieskutecznych) ze strony graczy, w końcu produkcje komercyjne rządzą się innymi standardami.
3
[#120] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #119

Kto zajumał logo w menu?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem