[#631] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #630

To już można wyciągnąć poza nawias, skoro autorzy wraz z aktualizacją ogłaszają wsparcie dla 030 z opcją FPU, to zakładamy, że testowali i powinno działać u użyszkodników

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 09:43:24 przez Jacques
2
[#632] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #629

No to trzeba pytać autorów

Trzeba będzie się dowiedzieć jaka to A1200 z 030 i FPU z OS3.1 brała udział w testach i czy OS3.1 przypadkiem nie wymaga specjalnych bibliotek.
[#633] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #632

Z tego co wiem to prawie kazda 68030 ma dzialajace MMU.
Wiec najprosciej byloby uruchomic wczesniej jakis Enforcer lub podobny program debugujacy, i przechwycic po prostu ta komende.

link

Wtedy po prostu byloby widac jaka komenda (jaki dokladnie hex) wywoluje to guru.
A potem juz tylko ten hex znalezc w exeku gry lub w jakiejs bibliotece zewnetrznej.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 12:20:30 przez Don_Adan
[#634] Re: The Settlers 2 Amiga

@Jacques, post #631

To już można wyciągnąć poza nawias, skoro autorzy wraz z aktualizacją ogłaszają wsparcie dla 030 z opcją FPU, to zakładamy, że testowali i powinno działać u użyszkodników

No i tu racja- trzeba to będzie zweryfikować na swojej 030 ok, racja
2
[#635] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #632

No i czy czasem nie mieli też na myśli rtg
1
[#636] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #633

68030 ec nie maja mmu
[#637] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #633

nie każda. 030\ec nie ma
[#638] Re: The Settlers 2 Amiga

@michal_zukowski, post #636

Z tego co czytalem na EAB to nie ma DZIALAJACEGO MMU, a nie ze nie ma.
To sa jakies braki produkcyne, ktore nie przeszly testow Motoroli.
I dosc czesto, sie zdarza, ze MMU w jakiejs czesci dziala w takich 68030.
Ale moze zle pamietam.
[#639] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #638

Podobno Motorola produkowała wersje 68030 bez MMU, oczywiście jako EC sprzedawali wersje pełne z niesprawnym MMU, a gdy popyt na EC przerósł ich możliwości, to jako EC sprzedawali wersje ze sprawnym MMU.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 17:43:51 przez wali7
1
[#640] Re: The Settlers 2 Amiga

@wali7, post #639

tak samo jak z 60 było.
[#641] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #621

The Settlers 2 Amiga CD32 TF330 64MB RAM

https://youtu.be/kXvmn7GINLs?t=536
[#642] Re: The Settlers 2 Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #641

Może OS3.2 jest tutaj game changerem, bo chyba z takiego systemu Benedykt zaprezentował S2.
[#643] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #642

Najprawdopodobniej to sprawa kicku 3.2, bo na kicku 3.1 na pewno byl limit tekstu na 1 linie ponizej 256 bajtow.
I nie dawalo sie uzywac zbyt dlugich komend w linii.
Byc moze wystarczy wyedytowac taka komende, o ile nie jest ona wykonywana bezposrednio z exeka samej gry, a jest w formie zewnetrznego skryptu.
Musialbys zobaczyc jakie ta gra ma (krotkie) pliki tekstowe dolaczone.
[#644] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #643

To w końcu wyszedł ten update, czy nie wyszedł?
1
[#645] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #644

Ja kupiłem w Polsce. Dostałem mailem aktualizację.

Ona nie jest publiczna z tego, co wiem.
[#646] Re: The Settlers 2 Amiga

@koczis, post #642

Przecież na filmiku u Benka to nie jest AOS 3.2
[#647] Re: The Settlers 2 Amiga

@BULI, post #646

Ja tam widze na tym filmiku, ze gra w polskiej wersji jezykowej jest dla Amiga OS 3.x dosc slabo przetestowana.
Co to ma np. byc?

""11 - Pierwszy Kontak"

2 bledy w 1 linijce?
Albo slabe polskie tlumaczenie lub zle fomatowanie polskich tekstow przez gre Settlers 2.

Edycja.
Czyli amatorka jak na platna gre.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2026 08:58:35 przez Don_Adan
1
[#648] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #645

Ja kupiłem w Polsce. Dostałem mailem aktualizację.

Ona nie jest publiczna z tego, co wiem.

Napisałem do gościa, który mi tą grę sprzedał na Allegro ("JaceKKK84"). Czekam na odpowiedź.
Skoro dostałeś to uaktualnienie, to może się podzielisz? Mogę udowodnić, że posiadam oryginalną wersję.
[#649] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #648

Akurat ten Jacek jest tu na forum...
1
[#650] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #648

Ten "gość" od gry również jest stałym bywalcem PPA. Spokojnie możesz pisać tu. Jest to pong777, z tego co pamiętam, to pisał pod newsem o aktualizacji settlersów, że napisze do wydawcy.
[#651] Re: The Settlers 2 Amiga

@Don_Adan, post #647

2 bledy w 1 linijce?
Albo slabe polskie tlumaczenie lub zle fomatowanie polskich tekstow przez gre Settlers 2.

Za polskie tłumaczenie, intro, napisy odpowiada wydawca wersji PC na Polskę.
Nie jesteśmy jej autorami.

W następnym update usuniemy powyższe literówki :)
3
[#652] Re: The Settlers 2 Amiga

@wali7, post #650

Ten "gość" od gry również jest stałym bywalcem PPA. Spokojnie możesz pisać tu. Jest to pong777, z tego co pamiętam, to pisał pod newsem o aktualizacji settlersów, że napisze do wydawcy.

Właśnie mi wysłał update. Mam już i dziś po powrocie do domu przetestuję
3
[#653] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #652

Napisz co się robi z fragmentami archiwum do audio.

Czy instalator wkopiowuje tam gdzie trzeba, czy trzeba ręcznie.

Mój update nadal czeka, niestety.
[#654] Re: The Settlers 2 Amiga

@_DiskDoctor_, post #653

Chyba trzeba ręcznie. Nie zauważyłem, żeby installer kopiował muzykę, chociaż o nią pyta.

Jestem rozczarowany, bo w wersji AGA nadal nie ma możliwości wyboru rozdzielczości - no chyba, że coś robię źle. Niech ktoś mnie oświeci, czy udało mu się zwiększyć rozdziałkę na AGA.
1
[#655] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #654

Przeczytaj Readme_Update w archiwum LHA z aktualizacją.

Ażeby wywołać requester wyboru trybu ekranu na AGA, ustaw zmienną środowiskową env:Settlers2/UseReq na dowolną wartość.
1
[#656] Re: The Settlers 2 Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #641

"Ja nie wierzę, że TAKA STARA GRA na tak mocnym jednak sprzęcie (Picasso IV na Z3, 060/100) (...) <że tak kiepsko chodzi>".

No nie wiem. Setters II to wychodził sobie właśnie na pierwsze Pentiumy (P5) i najmocniejsze DX4, więc sprzęt ciut szybszy (P75 to ma chyba ze 20 MIPS więcej niż 060/75, a samo P5 ma lepsze MMU, FPU i jest częściowo 64-bitowe), o dużo dojrzalszym ekosystemie hardwareowym, softwareowym, programistycznym i ekonomicznym [np. kartę S3 z takimi samymi ficzerami jak ten PIV można było sobie kupić w 1996 za ~150 zeta w każdym sklepie komputerowym w Polsce, nawet w totalnej pipidówie jak Środa Śląska, a Windows akcelerował siebie samego, kursor, blitowanie i gry 2D na niej "przeźroczyście" - więc to nie było tak, że ktoś budżetowo, pół-profesjonalnie dostosowywał kartę z PC do AmigaOS/Z3, które to IMO średnio się do tego nadawały, skoro nawet MMU i FPU potrafi zrobić na tych systemach "psikusa"]. IMO Picasso96 to jest taka obca proteza zrobiona przez garstkę programistów i pewnie po godzinach od normalnej roboty, a nie standard przemysłowy, podobnie jak obsługa sprzętów z 040+ na pokładzie w AmigaOS, a sam anachroniczny Buster nie miał już startu do PCI 2.x i każdy średnio-budżetowy mostek [północny + południowy] na typowej płycie głównej AT z roku 1996+ robił sobie wokół niego kółeczka. Wersja na Maca wyszła rok później zresztą. Więc jak mówimy o rozdzielczościach ~SVGA, to IMO NIE.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 05:25:42 przez freak_outXP
[#657] Re: The Settlers 2 Amiga

@freak_outXP, post #656

Polecam obejrzeć drugą część ;)

https://youtu.be/8LuPlVKbenM

[#658] Re: The Settlers 2 Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #657

Nie wiem, co mam o tym myśleć, bo facet - chociaż się stara - to zamiast robić konkretne, skompresowane zestawienie w 1-2 minuty razem z podpisami i wersją na Maca M68k pod emu, to robi to bardzo chaotycznie i jeszcze sepleni, ale jakoś dotarłem do końca. Uff... Zresztą ta gra dalej nie wygląda, jakby chodziła w 50fps na 060 + RTG (to nawet nie wygląda, jakby chodziło w 24. fpsach), chyba że na totalnie pustej planszy i tylko np. z trawką bez ludzikó, ale tego autor już nie pokazał.

Nie chce mi się szukać, ale braliście na warsztat dla konwersji wersję Mac czy PC? I macie jakiś devlog czy bloga, bo samo to mnie bardziej ciekawi, niż gotowa gra, którą zapewne mogę sobie odpalić na moim Amithlonie z częściami 20 letniego PC z epoki w 300fps-ach (albo pod DOS-em czy DOSBoxem obok na tym na dysku) ;)

Apropo - co Wy widzicie w tym, że wychodzi natywna wersja "pudełkowa" za ile? 200-400 zeta, gry 30. letniej na Amigę, w którą można było sobie zagrać na dokładnie na tej samej Amidze 25 lat temu pod emulatorem (zapewne jak się miało 040+) i podobno dużo lepiej to wtedy chodziło? Chodzi o ten magiczny "dwuklik" i pokazanie znajomkom,, że "Amiga umi"? Druga rzecz - jeżeli wersja na Maca wymaga leciwej Motorolki 68030, czyli odpowiednika ~386, to czy to nie jest jakaś wersja a) wykastrowana z zawartości; b) bardzo agresywnie zoptymalizowana (i możliwe, że i tak wykastrowana z zawartości)? c) ZWŁASZCZA, że na emu Maca chodziło to podobno płynnie od pstryknięcia (rozumiem, że na 030 też)? Tak z ciekawości pytam.
[#659] Re: The Settlers 2 Amiga

@Hexmage960, post #655

Tak, przeczytałem. I nawet jeden raz udało mi się wywołać requester. I co z tego, skoro zamiast gry w wyższej rozdzielczości mam czarny ekran.
Gra dosłownie jest zamęczona przezemnie i to pod każdym względem, zarówno po emulatorem w różnych konfiguracjach, jak i na realnej, rozbudowanej Amidze 1200 z 060/75Mhz, 128MB RAM, portem zegara i Indivision MK4.
O ile wersja RTG chodzi dość stabilnie, tak wersja AGA ma swoje fochy i da się w nią grać jedynie w nie grywalnej rozdzielczości 320x200.

Ja wiem, że na forum siedzi cała masa "hurra-optymistów" przywykłych do ślepego wychwalania czegokolwiek co właśnie wyszło na Amigę, już za sam fakt, żę w ogóle w końcu wyszło, lecz niestety smutna prawda jest taka, że S2 są niedopracowane i to co nam się prezentuje jako final release i sprzedaje za grubą kasę (231 złociszy w przedsprzedaży na Allegro), powinno być co najwyżej betą i to raczej wczesną.
Oczekiwałem czegoś bardziej stabilnego i dopracowanego za te pieniądze.

A do mądrali od "widziały gały co brały". Tak, widziały i się bardzo zawiodły - hurra.

Na mojego maila do developerów gry, a nawet dwóch maili, tak i nie otrzymałem odpowiedzi. I jest to jawne olewanie klienta.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 12:34:22 przez zilog
3
[#660] Re: The Settlers 2 Amiga

@zilog, post #659

Tak, przeczytałem. I nawet jeden raz udało mi się wywołać requester. I co z tego, skoro zamiast gry w wyższej rozdzielczości mam czarny ekran.
Gra dosłownie jest zamęczona przezemnie i to pod każdym względem, zarówno po emulatorem w różnych konfiguracjach, jak i na realnej, rozbudowanej Amidze 1200 z 060/75Mhz, 128MB RAM, portem zegara i Indivision MK4.
O ile wersja RTG chodzi dość stabilnie, tak wersja AGA ma swoje fochy i da się w nią grać jedynie w nie grywalnej rozdzielczości 320x200.

Dziękuję za informację. Sam nie testowałem tego Update, który wprowadza obsługę 030 bez FPU, mimo że otrzymałem e-mail z Updatem od producenta. Wygląda na to, że wersja AGA tego Update nie była rzetelnie przetestowana.

Ja wiem, że na forum siedzi cała masa "hurra-optymistów" przywykłych do ślepego wychwalania czegokolwiek co właśnie wyszło na Amigę, już za sam fakt, żę w ogóle w końcu wyszło, lecz niestety smutna prawda jest taka, że S2 są niedopracowane i to co nam się prezentuje jako final release i sprzedaje za grubą kasę (231 złociszy w przedsprzedaży na Allegro), powinno być co najwyżej betą i to raczej wczesną.

Ja podtrzymuję, że gra jest dedykowana pod RTG oraz sprzęt Amiga Next Generation czyli AmigaONE, dla którego oryginalna rozdzielczość gry 640x480 w 256 kolorach nie stanowi wyzwania, bo ten sprzęt ma bardzo dużą nadwyżkę mocy.

Jednak ta moc jest z tego powodu troszkę trwoniona, tzn. deweloperzy piszą to na dogodnej konfiguracji i mogą nie zauważyć problemów na słabszych Amigach. Dlaczego? Bo ich Amigi obsłużą 1280x1024 w 24 bitach i więcej.

Drugą ważną kwestią jest testowanie na 68k. Skoro jest czarny ekran, to coś jest nie w porządku. Ja też miałem czarny ekran, przy tamtej wersji.

@Steffen

Ja dziękuję @Steffenowi za odpowiedzi i informacje. Ale proszę go o większą rozwagę w testowaniu na 68k. Skoro rekomendowany jest PiStorm, i wręcz wskazywany jako jedyna rozsądna opcja, znaczy pewnie że gra na 68060 RTG jest traktowana po macoszemu i nie testowana należycie.

1. Gra na płycie CD zamiast DVD daje Wam dostęp do dużo szerszej klienteli, bo większość Amig (w tym moja) ma CD zamiast DVD.

2. Opcjonalna instalacja na twardym dysku bardzo dużego pliku z animacją wprowadzającą jest bardzo mile widziana. Wtedy CD będzie potrzebne tylko do obejrzenia tej animacji.

3. Podział na Amigę klasyczną (AGA) oraz Amigę NG byłby bardzo mile widziany. Koszty nie są przecież duże, nawet jeśli wyda się na dwóch płytach CD. Korzyści są przeogromne - wersja AGA mogłaby być bardziej kompaktowa, wydajniejsza i zużywać mniej zasobów.

4. Dla informacji: blitter potrafi kopiować grafikę. Jeżeli jest w formacie Chunky, to można skonwertować do Bitmapy planarnej dla Blittera i potem w tej postaci używać. Warto mieć na uwadze, że Amiga CD32 ma AKIKO do konwersji, z którego można skorzystać w wypadku tej Amigi.

5. Audio.device powinno być jako opcja dla ludzi posiadających np. 68030/50MHz. Ja rozumiem, że narzut SDL może nie być bardzo duży. Była już o tym długa dyskusja, ale czemu nie dodać po prostu fajnej opcji w postaci natywnego dźwięku na Amidze klasycznej, który odciąża procesor?

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 13:24:31 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem