Tak, przeczytałem. I nawet jeden raz udało mi się wywołać requester. I co z tego, skoro zamiast gry w wyższej rozdzielczości mam czarny ekran.
Gra dosłownie jest zamęczona przezemnie i to pod każdym względem, zarówno po emulatorem w różnych konfiguracjach, jak i na realnej, rozbudowanej Amidze 1200 z 060/75Mhz, 128MB RAM, portem zegara i Indivision MK4.
O ile wersja RTG chodzi dość stabilnie, tak wersja AGA ma swoje fochy i da się w nią grać jedynie w nie grywalnej rozdzielczości 320x200.
Dziękuję za informację. Sam nie testowałem tego Update, który wprowadza obsługę 030 bez FPU, mimo że otrzymałem e-mail z Updatem od producenta. Wygląda na to, że wersja AGA tego Update nie była rzetelnie przetestowana.
Ja wiem, że na forum siedzi cała masa "hurra-optymistów" przywykłych do ślepego wychwalania czegokolwiek co właśnie wyszło na Amigę, już za sam fakt, żę w ogóle w końcu wyszło, lecz niestety smutna prawda jest taka, że S2 są niedopracowane i to co nam się prezentuje jako final release i sprzedaje za grubą kasę (231 złociszy w przedsprzedaży na Allegro), powinno być co najwyżej betą i to raczej wczesną.
Ja podtrzymuję, że gra jest dedykowana pod RTG oraz sprzęt Amiga Next Generation czyli AmigaONE, dla którego oryginalna rozdzielczość gry 640x480 w 256 kolorach nie stanowi wyzwania, bo ten sprzęt ma bardzo dużą nadwyżkę mocy.
Jednak ta moc jest z tego powodu troszkę trwoniona, tzn. deweloperzy piszą to na dogodnej konfiguracji i mogą nie zauważyć problemów na słabszych Amigach. Dlaczego? Bo ich Amigi obsłużą 1280x1024 w 24 bitach i więcej.
Drugą ważną kwestią jest testowanie na 68k. Skoro jest czarny ekran, to coś jest nie w porządku. Ja też miałem czarny ekran, przy tamtej wersji.
@Steffen
Ja dziękuję @Steffenowi za odpowiedzi i informacje. Ale proszę go o większą rozwagę w testowaniu na 68k. Skoro rekomendowany jest PiStorm, i wręcz wskazywany jako jedyna rozsądna opcja, znaczy pewnie że gra na 68060 RTG jest traktowana po macoszemu i nie testowana należycie.
1. Gra na płycie CD zamiast DVD daje Wam dostęp do dużo szerszej klienteli, bo większość Amig (w tym moja) ma CD zamiast DVD.
2. Opcjonalna instalacja na twardym dysku bardzo dużego pliku z animacją wprowadzającą jest bardzo mile widziana. Wtedy CD będzie potrzebne tylko do obejrzenia tej animacji.
3. Podział na Amigę klasyczną (AGA) oraz Amigę NG byłby bardzo mile widziany. Koszty nie są przecież duże, nawet jeśli wyda się na dwóch płytach CD. Korzyści są przeogromne - wersja AGA mogłaby być bardziej kompaktowa, wydajniejsza i zużywać mniej zasobów.
4. Dla informacji: blitter potrafi kopiować grafikę. Jeżeli jest w formacie Chunky, to można skonwertować do Bitmapy planarnej dla Blittera i potem w tej postaci używać. Warto mieć na uwadze, że Amiga CD32 ma AKIKO do konwersji, z którego można skorzystać w wypadku tej Amigi.
5. Audio.device powinno być jako opcja dla ludzi posiadających np. 68030/50MHz. Ja rozumiem, że narzut SDL może nie być bardzo duży. Była już o tym długa dyskusja, ale czemu nie dodać po prostu fajnej opcji w postaci natywnego dźwięku na Amidze klasycznej, który odciąża procesor?
Ostatnia aktualizacja: 03.06.2026 13:24:31 przez Hexmage960