Dawno nie publikowałem żadnego tutoriala. Zebrałem ostatnio trochę materiału i chyba udało się coś z tego ulepić.
Kolega Selur poprisił mnie abym zaprojektował obrazek otwierający do jego nowej gry "Keymaster". Jak nie trudno się domyślić byłem bardzo podjarany tym tematem, toteż od razu zabrałem się do pracy. Selur dał mi spore pole do popisu, pełnoekranowy obrazek głównego bohatera. Trochę bez pomysłu zacząłem rozrysowywać samą postać, ogólny koncept.
Nie bardzo byłem zadowolony z ciemnego tła toteż zmieniłem je na ciemnoszare i ciemniejszym odcieniem zacząłem obrysowywać to co mnie najbardziej interesowało. Powoli wyciągając szczegóły które mnie najbardziej interesowały. Dbałem też aby kreska choć trochę prezentowała się dobrze, czyli nie było zbyt dużych przeskoków. Korekcji poddałem przede wszystkim głowę która w pierwszym szkicu wydała mi się zbyt duża.
znów zamieniłem kolor konturu na jasny i zacząłem po kolei kolorować postać. nie miałem z tym zbyt dużego problemu gdyż z pomocą przyszły mi sprajty już zrobione przez Selura. Paleta którą użył swobodnie nadawała się do pomalowania całej postaci.
Zastanawiałem się, jak podejść do tematu pochodni trzymanej przez głównego bohatera. Obserwując niektóre prace doszedłem do wniosku że dużo zależy od dobrego rozłożenia przejść tonalnych. Brakowało mi jednak jakiegoś odniesienia, postać jakby fruwała... Dorysowałem szczurka ;)
Korekcja perspektywy kluczy, poprawki w kolorowaniu...
Dalszy etap pracy z kolorowaniem. Kilka punków sugerujących odbicie światła na metalowym hełmie. Zastosowałem też mechaniczne kropkowanie które miałoza zadanie odróżnić połyskujące części od matowych.
Cały czas zastanawiałem się nad kamiennym tłem, ostatecznie patrząc na sprajty zdecydowałem się na kamienie, sugerujące wnętrze pieczary.
Długo nie mogłem sobie poradzić z refleksami na kamieniach, czy zrobić je wszystkie lekko mokre i połyskujące, czy tez matowe, ciemniejsze. Kolejne wersje... Szczurek zmieniał miejsce, teraz zaczął mi trochę zawadzać. Bardzo zależało mi na jakimś sensownym rozłożeniu niebieskich refleksów odbić.
Dodałem jeszcze troche prostych refleksów czerwieni z pochodni i... Tu zdecydowałem się zakończyć pracę, w tej formie przesłałem do Selura. Prawdopodobnie wiele rzeczy zostanie przez niego poprawionych. Zdaję sobie sprawę, że sporo jest jeszcze do zrobienia. Po tym jak zobaczyłem postęp jestem pewien, że ucieszycie się z fajnego menusowego Kluczmajstra z gry "Keymaster" ;) Trzymajcie kciuki!

Chyba warto było
Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 10:47:57 przez Koyot1222