@ZbyniuR,
post #101
Kropkowanie
Przy małej ilości kolorów, często zdarza się, że nasza paleta nie pozwala na płynne przejścia. Z pomocą przyjść może "technika kropkowania" polegająca na umiejętnym układaniu punktów w taki sposób aby maskować skutecznie przejście z jednej barwy lub odcienia do drugiej.
Najprostszym ze sposobów jest przeplatanie kolorów jeden przez drugi w tzw szachownicę. Specjalnie dobrałem sobie dosyć mocno kontrastujące do siebie odcienie:

Niestety technika ta jest bardzo mechaniczna, zwykle jest uznawana za brzydką bo przy niektórych kontrastach przejście wygląda na przybrudzone lub poszarpane.
W tej technice można pozwolić sobie na odrobinę "szaleństwa", w dalszej części widać stopniowe oddalanie się kolejnych składowych punktów przy przejściu barwnym.
Jest to dosyć prosta technika ale szamani pikselków uznają zgodnie że powinno się ją stosować bardzo oszczędnie.
Często jednak paleta jest tak zawężona że nie można nic zrobić a tylko i wyłącznie korzystać z tego co się ma.
Dlatego też bardziej polecaną techniką kropkowania jest ustawianie wzorów. Wzory w różnych konfiguracjach wyglądają dużó lepiej niż mechaniczna szachownica.

Technik jest wiele i każdy może wypracować swoją indywidualną. ma to duże walory artystyczne, niestety niektórych przyprawia o ból głowy, a innych bardziej tylnych części ciała. Tutaj technikę możemy dobierać wg własnych "zainteresowań", lub faktur które chcemy zaprezentować.
Miłego eksperymentowania!
Wklejajcie własne piksele!
Tak mi smaku narobiliście tymi pracami aż wygrzebałem stary obrazek który od czasu do czasu szlifuję.

Czas wrócić na stare śmieci i przewietrzyć puchatą agentkę ;)
CDN!