@Don_Adan, post #301
@tukinem, post #302
@Don_Adan, post #305
@tukinem, post #306
@Don_Adan, post #307
@tukinem, post #308
@Don_Adan, post #311
Tylko incbin to dolacza ten plik do Twojego exeka, a tutaj chodzi, zeby player byl na zewnatrz.
Wiec musisz uzyc jakiejs procedury z BB2
@Don_Adan, post #303
@MDW, post #313
Myślę, że kod to nie jest miejsce na oszczędności, bo za wiele się nie oszczędzi
@c64portal, post #309
oczywiście że przejdzie. robiłem tak w jednym demie, że miałem jakiś nietypowy depacker. zassemblowałem go w asm-one do pliku .o a w kodzie BB zrobiłem
depaker:
IncBin "plik.o"
a potem tylko JSR depaker
@MDW, post #313
Myślę, że kod to nie jest miejsce na oszczędności, bo za wiele się nie oszczędzi.
dla przykładu cały kod Scorpion Engine, taki można by powiedzieć runtime to 200kb!
@tukinem, post #304
Może któraś z systemowych bibliotek jest w stanie to wykonać.Tak, funkcja LoadSeg() (albo NewLoadSeg(), ale kick 2.0+) z exec.library. Ładuje plik wykonywalny do pamięci rozmieszczając wszystkie sekcje gdzie trzeba i robiąc relokacje. Gdy kod jest już niepotrzebny, robi się UnLoadSeg().
@Krashan, post #319
@tukinem, post #320
No, ale kick 2.0+ odpadaChyba źle zrozumiałeś. LoadSeg() jest w systemie od zawsze, bo właśnie nią system ładuje do pamięci programy. Natomiast NewLoadSeg() jest wygodniejsza trochę w użyciu i jest dostępna od kicstartu v36. Chcąc więc pisać pod kick 1.2+, spokojnie używasz tej pierwszej.
@Don_Adan, post #327
Commodore planowal moze cos ekstra dodac.Tak, po to jest taglista jako dodatkowy argument, ale... "no tags are currently defined" i to się nie zmieniło do systemu 3.2 włącznie. Więc poprawiam się, nie ma sensu używać NewLoadSeg(), bo ona i tak nic nie robi oprócz wywołania LoadSeg().
@tukinem, post #323