@rbej1977,
post #276
No właśnie muzyki w grze nie ma, na ekranach HAM zakańczających rozgrywkę również nie ma, oraz na ekranach z postępem fabuły także nie ma. Tu w wersji demo na filmiku ekrany fabuły jedynie wyświetlają obrazki z gry. W pełnej wersji mamy wyświetlane teksty dodatkowo.
Nie dogodzi się wszystkim. Aby gra działała na Amidze 500 z 1 MB fast RAM / stockowej Amidze 500+/600, musiałem pozbyć się muzyki z pamięci. Zarówno muzyka, jak i dźwięki w grze zawsze zajmują sporo chip RAMu. Kod jest napięty, posiada wiele wiele procedur tak, aby uszczuplić ostateczny plik exe. Bardzo mi zależało na tym, aby gra działała na fabrycznej konfiguracji Amigi 500+/600. Na A500 z slow ramem nie miałem co liczyć.
Jeszcze kwestia płynności. Tu na filmiku widać, że bardziej złożone poziomy minimalnie spowalniają, gdy jest bardzo dużo obiektów ruchomych. Ostatnio nagrywałem filmik na konfiguracji A500 z 1MB fast ram, a tym razem na konfigu Amigi 600 1MB chip RAM, więc tu nie mamy szybkiego fast RAMu pod ręką. Moim zdaniem i tak jest dobrze na ilość blitów, która tu się odbywa jednocześnie podczas rysowania widoku top-down. Ale tak szczerze? Wiele gier topowych powalniało na Amigach bez fast RAMu. Wymienię te, które mam akurat w głowie: Another World, Zool 2, Saint Dragon, wszelkie wektorówki typu wyścigi od Microprose, 4D Stunt Driver itp. Nie porównuję mojej gry do tamtych perełek, a jedynie fakt, że gry były wydawane pomimo, że potrafiły bardzo spowalniać na nie dopalonych Amigach.