[#361] Re: A-EON AmigaOne A1222

@WojtekX, post #360

Pod warunkiem, że WinUAE nie jest jednym procesem - jeśli się nie mylę tylko wtedy emulacja rozłoży się na więcej niż jeden rdzeń.
[#362] Re: A-EON AmigaOne A1222

@WojtekX, post #360

Nie, żaden i7, i9, r7 itp. nie może tego dokonać. Musiałby istnieć emulator JIT PPC, który byłby na tyle wydajny, że taki QorIQ z X5000 byłoby słabsze. Rzecz w tym, że takiego nie ma. A możesz wziąć threadrippera czy epyc i nic to nie zmieni. Nadal będzie emulacja jednego (!!) aktywnego rdzenia PPC zbyt wielkim wysiłkiem by rozwiązanie było wydajniejsze niż prawdziwy PPC. Może za jakiś czas o ile będzie utrzymany wzrost IPC i zegara. Niemniej rozwiązanie to jest bez większego sensu. Mając x86 nie trzeba się martwić o dostępność softu, jedyny problem to brak możliwości odpalenia AmigaOS4.x czy MorphOS (czy to ogółem, czy też z sensowną prędkością). Co za tym idzie rozsądniejsze jest przepisanie systemu niż emulacja na siłę.
[#363] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@Norbert, post #352

Kurcze a co z tym AROSem na x86? Wtedy NG będzie na bank szybsze od WinUAE
[#364] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #363

Takie małe podsumowanie z mojej strony w postaci listy od najlepszego do najgorszego:

1. WinUAE (czy tam po prostu UAE).
2. NG.
3. Amiga klasyczna.

Udowodniliście, że bardziej opłaca się kupić peceta + UAE, niż drogiego powolnego klasyka z 68k. NG też się bardziej opłaca, od klasyka (np. taki G5 za 200 zeta szybciej zaemuluje 68k od real A500).

Na pewno nie chcieliście celowo dokopywać klasykowi, ale cóż, jakoś tak głupio wyszło...
[#365] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #363

To OS najpierw jeszcze musi ten sprzęt wykorzystywać, może 15 lat temu tak było z x86, teraz powiedziałbym że AROS pod tym kątem wygląda marnie. Chyba prędzej AEROS na Raspberry 2 albo 3, ale to też inna bajka.
[#366] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #364

Haha, mocne!

No właśnie nie, jeśli tego nie zakumałeś, to Ci wyjaśnię, mianowicie OBALONE zostało to, co lansował profesor Świnka, że NG odpala soft 68k szybciej on WinUAE. Przy czym do testów nie użyto nawet w miarę świeżych pecetów z mocnymi CPU, (bo wtedy z NG nie byłoby co zbierać).

I co, myślisz też, że teraz (z "naszej" winy) zacznie się paniczna wyprzedaż klasycznej Amigi? ok, racja
[#367] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #364

(np. taki G5 za 200 zeta szybciej zaemuluje 68k od real A500).

G4 7447 1.67GHz z E-Uae JIT wyciąga wg. Sysinfo 81.53MIPS czyli 4,2 razy szybciej niż stockowa A4000.
[#368] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@mccnex, post #366

No właśnie nie, jeśli tego nie zakumałeś

Właśnie TAK! Zakumaj, że tymi testami dokopaliście klasykowi. Udowodniliście że wszystko jest lepsze od klasyka, byle gówniany pecet za 50 zeta bije go na głowę.

I co, myślisz też, że teraz (z "naszej" winy) zacznie się paniczna wyprzedaż klasycznej Amigi?

Ja nie, a Ty?

Myślę że został smród i niesmak. Udowodniliście że UAE na grzybie jest tańsze i lepsze (bo szybsze) od klasyka.

W sumie nic nowego nie odkryliście, ale żeby tak "na głos o tym mówić" na portalu amigowym? A fe, panowie, jak tak można

P.S. Jak już pisałem jestem zwolennikiem klasyka jak i NG czy UAE, proszę co powyżej czytać z przymrużeniem oka, dziękuję OK
[#369] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@abcdef, post #365

teraz powiedziałbym że AROS pod tym kątem wygląda marnie

Jeśli na i7 postawisz AROSa, to chyba szybciej zaemuluje 68k niż AOS/MOS na PPC G4 1.25GHz. WinUAE też ponoć jedzie tylko na jednym rdzeniu (czy głównie na jednym), więc wyniki mogły by być ciekawe.

P.S. Pisząc AROS mam na myśli wszystkie jego wersje/odnogi.
[#370] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #369

Jedynie klasyk obroni się z Vampire 4 na pokładzie. ...
Bo tam sysinfo pokaże duuuzo mipsow....
[#371] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@WojtekX, post #370

Dużo to pojęcie względne. Dużo jak na 68k to fakt. Chociaż nie samym MIPSem żyje człowiek...
[#372] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@pisklak, post #371

Jak na 68k to może i tak, ale karty z PPC w klasyku biją na głowę jakiekolwiek Vampire.
[#373] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #368

Właśnie TAK! Zakumaj, że tymi testami dokopaliście klasykowi. Udowodniliście że wszystko jest lepsze od klasyka, byle gówniany pecet za 50 zeta bije go na głowę.

Ale przecież to są tak oczywiste sprawy, że każdy chociaż trochę ogarnięty użytkownik Amigi o tym od dawna wie, a udowadniać to trzeba co najwyżej świnkom morskim i innym takim, co uważają, że rowerem można przegonić samochód

P.S. Jak już pisałem jestem zwolennikiem klasyka jak i NG czy UAE, proszę co powyżej czytać z przymrużeniem oka, dziękuję

OK OK
[#374] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@pisklak, post #371

Tutaj ta idiotyczna bitwa o pietruszkę, jakbyście się na tych NG i 68k wybierali w kosmos, w wątku obok i w ankietach natomiast dyskusja, czy nowe gry powinny powstawać na 68000/1MB, czy też na zaczepiście rozbudowane maszyny z 020 i z dwoma mega.

Nie pogubiliscie się już czasem w rozumie z nudów?
[#375] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@Daclaw, post #374

Tutaj ta idiotyczna bitwa o pietruszkę, jakbyście się na tych NG i 68k wybierali w kosmos, w wątku obok i w ankietach natomiast dyskusja, czy nowe gry powinny powstawać na 68000/1MB, czy też na zaczepiście rozbudowane maszyny z 020 i z dwoma mega.

Pozwoliłem sobie zamienić miejscami "ta idiotyczna bitwa o pietruszkę" z "dyskusja", i wyszło takie coś:

Tutaj dyskusja, jakbyście się na tych NG i 68k wybierali w kosmos, w wątku obok i w ankietach natomiast ta idiotyczna bitwa o pietruszkę, czy nowe gry powinny powstawać na 68000/1MB, czy też na zaczepiście rozbudowane maszyny z 020 i z dwoma mega.

Mając te dwie wersje, zastanawiam się co miałeś na myśli używając określenia "zaczepiście rozbudowane maszyny z 020". Sarkazm to wiem :). Ale w sumie to dobrze że większość chce produkcji na 020 + 2MB, czy źle?

Nie pogubiliscie się już czasem w rozumie z nudów?

Chyba nie, bo mamy w naszym amigowym środowisku nostalgików np. z A500 512+512, jak i A1200 4MB Fast, 030, 040 czy 060, PPC, x86, UAE, itd....

No więc, wszyscy sobie robimy dobrze, czy to grając na A500, czy robiąc benchmarki na UAE vs X5000 :)

Takie hobby, nie poradzisz OK
[#376] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@morph123, post #375

Nam trzeba produkcji na minimum 060 i 128MB, jeśli mówimy o klasycznej Amidze.
To było kuriozalne, że w 1997 roku, żeby pokazać co potrafi dopalona Amiga, po wyswietleniu kilku demek musiałem ShapeShiftrera odpalać. Byle płytka z demami gierek, dołączana do MacAdicta już wtedy biła wszystko, co było na classica dostępne.
[#377] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@michal_zukowski, post #372

Powiedzmy upraszczając że jeśli chodzi o 'RAW speed' to Vamp zbliża się do wolniejszych klasykowych PPC. Natomiast posiada szybką pamięć i można prosto prockiem + odrobinką AMMXa robić naprawdę fajne rzeczy w 2D.
[#378] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@pisklak, post #377

Do pamięci Chip pod implemantacją AGA w Vampire jest szybszy dostęp procesora niż klasycznie w A1200?
[#379] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@ede, post #378

Nie, ale w standalone powinien być ( żeby nie napisać że na 100% będzie )
[#380] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@pisklak, post #379

Ale... kolega pytał chyba o SAGA ...
[#381] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@abcdef, post #380

Nie pytałem o tryb RTG.
[#382] Re: A-EON AmigaOne A1222

@swinkamor12, post #312

Dziecko, sprawdź sobie jak z tym 386sx jest bo najwyraźniej nigdy styczności z nim nie miałeś.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 15:43:03 przez michalmarek77
[#383] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A-EON AmigaOne A1222
[#384] Re: A-EON AmigaOne A1222

@mschulz, post #328

Ja tam nie rozumiem skąd się biorą tacy co myślą że ludzie będą se wmawiać:
"nie to wcale nie pc, nie można na tym włączyć windows i zrobić wszystko sto razy szybciej"
Rozumie się samo przez się że aros czy inny klon amiga os na x86 musi być na tym samym poziomie co windows/linux/mac os x.
Nikt normalny nie będzie siedział nad arosem nie wiadomo ile jak to samo zrobi za pięć minut na windows/linux/mac os x.
[#385] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A-EON AmigaOne A1222
[#386] Re: A-EON AmigaOne A1222

@Splavinho, post #354

Miło by było, gdyby każdy bawił się, korzystał ze swoich amig w taki sposób jaki mu się podoba.

Zgadza się. Nie każdego muszą interesować gierki 2D sprzed 30 lat.

Amigi NG to takie same komputery jak PC-ty

pecet to komputer z cpu x86 lub kompatybilnym. W amigach ng nie ma x86 więc to nie pecety.

Jako były użytkownik amigi od c= powiem że zawsze chciałem mieć w swojej Amidze 1200 lepszą grafikę, to był fajny komputer, ale grafikę miał niesamowicie wolną.
Od momentu kiedy kupiłem twardy dysk i zająłem się amiga bardziej na poważnie, zawsze chciałem mieć lepszą grafikę w amidze. Grafika w amidze 1200 to był wstyd przed ludźmi, takie to było wolne.
Wreszcie można mieć porządną grafikę w amidze bez wydawania absurdalnych pieniędzy na amigę 4000 i specjalne karty do niej, to zamiast się cieszyć że mamy amig ng, jak pisałem:

Paru gupich robi na siłę problemy tam gdzie problemów nie ma, bo gry nie chodzą i nie kosztuje to 100 PLN.
[#387] Re: A-EON AmigaOne A1222

@WojtekX, post #360

Jeżeli na najszybszym PC pod WinUAE, na emulowanym Amiga OS 4.1 wolniejszy będzie zestaw PPC z górnej półki czyli X5000 oraz Apple PPC G5 quad, wtedy uznamy że PPC stało się retro i nie ma sensu się tym zajmować w sensie sensownej platformy.

Coś w tym jest. Wtedy będę się tym zajmował na zasadzie hobby.
Chyba że będzie klon amiga os na poziomie win/lnx/osx.
[#388] Re: A-EON AmigaOne A1222

@swinkamor12, post #386

Nazwa pecet pochodzi od skrótu PC.
PC to Personal Computer.
Taki napisz można znaleźć np. na pudełku ZX Spectrum ( zaskoczę Cię. Nie ma on x86 ani nie jest kompatybilny )

Swinkamor12 musisz zweryfikować swoją wiedzę.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2018 20:26:56 przez Norbert
[#389] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@Daclaw, post #376

To było kuriozalne, że w 1997 roku, żeby pokazać co potrafi dopalona Amiga, po wyswietleniu kilku demek musiałem ShapeShiftrera odpalać.

ShapeShifter był zajefajny. Miło wspominam Worda, Excela, Photoshopa, Netscape Navigator na amidze pod ShapeShifterem. I oczywiście Duke Nukem.
Word na macu na ss na amidze to było to, nigdy później już nie spotkałem tak przyjemnego edytora tekstu.
Niestety, tak tuż przed rokiem 2000 to też się skończyło.
Na pc wszyscy mieli już windows 95 a potem 98 i nie chcieli przyjmować dokumentów z maca ani z wcześniejszych od 1997 wersji Microsoft Office.
[#390] Re: NG vs emulacja, czyli od wyższości bytu nad mytem (ewentualnie mytu nad bytem)

@swinkamor12, post #389

Posiadanie czy to win95 czy win98 nie powoduje braku możliwości odczytywania plików Worda z wersji Office z przed 2000 roku.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2018 20:45:16 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem