kategoria: Sklepy
[#361] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@selur, post #360

mi kasę oddał a raczej jego partnerka po kilku rozmowach
i dla mnie temat jest zakonczony
natomiast chętnie kupię jego książki te które wydał, jak ktoś posiada i mu są zbędne to pisać
4
[#362] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #361

O, Pan Zalepa powrócił... link Papierowe wersje przekierowują do sklepu amazonu, cyfrowe do google play. Widzę też zupełnie nowe wydawnictwo Retro Guide i nr 1 do kupienia.

Regulaminu sklepu nie ma, ale widocznie poszedł w model sprzedaży przez pośredników.

Edit: Przy kupnie A2 ExtraCd jest wymóg płatności bezpośredniej i tam się pojawia regulamin sprzedawcy, co prawda kontakt tylko przez proton.mail, telefonu się jeszcze nie dorobił: link

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 12:59:32 przez Splavinho
1
[#363] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #362

Wydaje mi się, że wraz z utratą poprzednich domen i skrzynek pocztowych - o czym pisano w tym wątku 3 lata temu - jednak nie utracono wszystkiego, bo dostałem dzisiaj na mojego e-maila powiadomienie “Retro Guide znowu działa!”

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 13:57:00 przez lord_spider
1
[#364] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lord_spider, post #363

Właśnie też dostałem, stąd się dowiedziałem że nastąpiła reaktywacja. Widzę sporo rzeczy wydrukowanych na Amazonie, także np. 3 tom Morphosa po polsku, który chyba nigdy nie wyszedł (już nie pamiętam czy go zamawiałem w preorderze, muszę sprawdzić historię).
1
[#365] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #364

Ja też muszę sprawdzić, pamiętasz z jakiej domeny przychodziły potwierdzenia zamówień i preorderów?
[#366] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lord_spider, post #365

Te ostatnie to Bitronic.pl, wcześniejsze Amiga.net.pl
1
[#367] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #362

Widzę, że przyszedł do mnie mail z news-lettera o reaktywacji Retro Guide. Dostępne są z tego co widzę wszystkie czasopisma (Amigazyn, Retrokomp), książki (Programowanie od podstaw: AMOS, Blitz Basic, Amiga E). Wersje papierowe też!

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2025 15:03:38 przez Hexmage960
[#368] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Hexmage960, post #367

Czy książka Amiga E ma coś co ją wyróżnia, czy jest kalką tego link
[#369] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #362

tez dostałem ten nie zamówiony spam... bezczelny typ
[#370] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #369

zgadzam się, rozsyłając to do ludzi, których skręcił (jednych bardziej, drugich mniej) to jednak średnie zachowanie...
[#371] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #370

Pelikany łykną

A ja się myliłem. A2 to nie był Titanic. To jest U-Boot. Potrzeba pieniędzy !!! wynurzamy !!! zgarnięte... oj nadpływają wierzyciele. Zalepiamy, zanurzamy, przeczekamy. Uwaga, bo na tej głębokości jest U-Boot unijoe. Chyba jesteśmy na morzu preorderów, bo jakoś tu tłoczno

Wiem wiem. Nie dla wszystkich jest to śmieszne. Sam wtopiłem z klawiszami, więc trochę rozumiem
4
[#372] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@snifferman, post #371

przeciez wiekszosc amigowcow sama mowila, ze teraz tylko w gre wchodza "preordery".
[#373] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@selur, post #372

O masz. Kolega Adam się przypomniał.
Ja chętny jestem za zakupy ale nie mam zamiaru kasy wtopić więc jedynie mogę tylko obserwować
[#374] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #373

Niezły z niego herbatnik...
[#375] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Jacques, post #374

jeżeli sklep jest na Amazonie to jak to wygląda z polityką ochrony kupującego na tym portalu?
ma ktoś doświadczenia czy przejścia z dostawcami?
bo mam ochotę kupić te ksiązki papierowe których mi brakuje ale jest ryzyko
emaila również ja otrzymałem

same eboki tych książek były swego czasu dostępne bezpłatnie do pobrania, dziwię się że teraz je sprzedaje
kto chciał to pościągał
[#376] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #375

Z Amazonem nigdy nie miałem problemów, w przeciwieństwie do Ebay i jego spychologi.
[#377] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #375

kupiłem niedawno router na Amazon, połowa rzeczy się nie zgadzała z opisem. zwrot wyłącznie do sprzedającego (wysylka była z Chin), oddanie tego to kupa zabawy, napisałem negatywa. Amazon odrzucił stwierdzajac, że wypowiedź nie jest na temat produktu... napisałem, że nie jest 5g tylko lte oraz, że ma wbudowana baterie, dość istotne rzeczy a Amazon kazał mi spadać na drzewo.

od wtedy kupuje tam jak coś jest wyłącznie na ich magazynie...

poza tym kupowanie czegokolwiek od niego to chyba mam nadzieję nikt nie wpadnie na taki pomysł...

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 17:24:14 przez juen
1
[#378] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #377

Sam Amazon jest ok, kupuję rocznie z kilkadziesiąt razy, ale tak jak Ty - tylko od Amazona jako sprzedawcy. Nigdy nie miałem żadnych problemów.

Natomiast Zalepa dla mnie jest skreślony, po tym co zrobił - już nigdy niczego od niego nie kupię. Powinien zacząć od rozliczenia z ludźmi, których skręcił - dopóki tego nie zrobi, nie ma o czym rozmawiać.
1
[#379] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #377

Z chin się nie zamawia, bo to są cwaniaki do kwadratu. Tylko sprzedawcy z danego kraju w którym się mieszka.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 18:16:35 przez koczis
[#380] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #377

ok, to póki co tylko obserwuje, zobaczę ile ten sklep się utrzyma
jak by ktoś kupił to niech się tu pochwali czy ścieżka tej transakcji jest ok
[#381] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #364

... czyli co wyśle zamówienie sprzed lat? Czekam.
[#382] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@KM_Ender, post #381

ciekawe na jakiej podstawie wykorzystał adresy emailowe
nigdzie się nie zapisywałem w tym nowym sklepie a otrzymałem newsa
3
[#383] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #377

Widać czasy, kiedy dla Amazon klient był najważniejszy minęły, gdy weszli w taki rodzaj pośrednictwa, bo kiedyś ta platforma wchodziła klientowi do tyłka bez wazeliny. Wiem, bo pracowałem w Amazon UK
[#384] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lukjan, post #383

Te publikacje książek były do ściągnięcia 5 lat temu dokładnie 30.11.2021r
A temat Tomu3 MorphOS w wiersji papierowej czy istniał się wyjaśnił skoro jest do kupienia na tej stronie.
[#385] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #362

Ktoś musi być pierwszy :)

Po 2 dniach przyszła paczka z 3 książkami do paczkomatu InPost :)
Pierwsze wrażenie to ... "miękkie okładki" ale o tym jesteśmy informowani na stronie retro guide.

Jak widać wysyłka działa, nie jest to żadna ściema.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2025 15:14:50 przez Amig_OS
2
[#386] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #385

Jak widać wysyłka działa, nie jest to żadna ściema.

A dlaczego miałaby nie dojść, skoro sprzedającym jest Amazon? Zalepa dostarczył fizyczne egzemplarze do magazynów Amazonu i stamtąd Amazon je rozsyła.

Problemem z Zalepą nie jest to, czy te przesyłki z Amazonu dojdą czy nie, tylko zupełnie coś innego. Może zacząłby od wysłania tych książek ludziom, których zamówień nie zrealizował a wziął za nie pieniądze.
2
[#387] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Splavinho, post #386

Temat znam tylko z forum, bo od Zalepy niczego nie zamawiałem.
Ale ktoś ogólnie odezwał się do typa po jego "wznowieniu" działalności?
[#388] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #385

A jaka jest data wydania / druku tych książek?

One są oznaczone w Amazon jako “ Independently published”, stąd chciałbym wiedzieć czy to jest bieżąca produkcja, czy egzemplarze sprzed 4 lat lub starsze.
[#389] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Amig_OS, post #385

Morphos T3 chętnie bym dostał. Inne tez z tych zamówionych i opłaconych, ale w zasadzie temat chyba umarł. Szkoda, że Adam nie wyśle z opóźnieniem w ramach poczucia honoru.
[#390] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@lord_spider, post #388

nie sadze, ze z poprzedniej "afery" zostaly jakies wydrukowane ksiazki na magazynie skoro pozniej jeszcze pdf'y sprzedawali.
Stawiam, ze to nowe wydania, a kto to drukuje ? ciezko zgadnac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem