kategoria: Sklepy
[#451] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Norbert, post #446

O super, dzięki za info, lubie to wydawnictwo
[#452] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@dynx, post #451

ciekawe pod którym tu komentującym ukrywa się az...
6
[#453] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@juen, post #452

Słuszna uwaga. Przyznam, że przez moment się nawet zastanawiałem czy Amig_OS to nie zakamuflowany AZ. Tak zachwalał, że paczka dotarła i nie jest to ściema. Nawet od razu zaryzykował 3 książki szeroki uśmiech Taki naganiacz jak w grze w 3 kubki

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 20:27:21 przez -tbn-
3
[#454] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #445

Raz już ją kupiłem i nie dostałem. Gratuluję, że Tobie się udało.
[#455] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@KM_Ender, post #454

ja już skompletowałem swoją kolekcję książek, mam już wszystkie co kiedyś planowałem i chciałem zakupić nowe czy z drugiej ręki.
sam wydruk książek to jest raczej 100 % wydruk z darmowego pliku pdf z tego amazonowego wydawnictwa no-name
wygląda to dosyć dziwnie bo na okładce jest znaczek wydawnictwa A2 a z tyłu wydawca no-name
jedno z drugim się gryzie
[#456] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #455

Nie no, profeska... I jeszcze zapchaj-treść w środku
1
[#457] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #455

ja już skompletowałem swoją kolekcję książek

Gratulacje. Ja chyba odpuszcze sobie na razie, niektóre pozycje A2. Ze względu na marną treść. Książka "Asembler Programowanie od podstaw" to dla mnie jakaś masakra.

A jeśli chodzi o druk książek z Amazon.
Z tego co ja zauważyłem na podstawie kupna kilku książęk (ponad trzech jeśli chodzi o Amigę) z Amazona.
Mówię o książkach:
Bare-Metal Amiga Programming ( i jeszcze jednej tego samwego autora)
Amiga Assembly Game Programming
To wszystkie one były drukowane we Wrocławiu. Ja podejrzewam, że działa to w ten sposób, że trzeba dostarczyć do Amazon pdfa i resztą oni się zajmują. Dzięki temu że drukowane to jest we Wrocławiu, to czekałem tylko jeden-dwa dni na przesyłkę. Ja spekuluje, że oni cały czas siędzą i myślą jak to ogarnać żeby jak najszybciej towar trafił do klienta :)
Jak pamiętam to na EAB autor Amiga Assembly Game Programming pisał na temat Amazon i dostarczania im pdfa.
1
[#458] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@asman, post #457

ok, nad samą treścią książek nie będę dyskutował już zostało wiele powiedziane, mi w zupełności ta amigowa wiedza wystarczy
tą książkę "Asembler Programowanie od podstaw" mam zdublowaną i jak komuś brakuje to mogę sprzedać
[#459] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #458

ok, nad samą treścią książek nie będę dyskutował już zostało wiele powiedziane, mi w zupełności ta amigowa wiedza wystarczy

W pełni Cię rozumiem, ale z drugiej strony jeśli wiesz jaką jakość miały książki "z epoki" to z niedowierzaniem patrzysz na wytwory A2. Dla mnie szlagierem jest książka "AMOS - Programowanie od podstaw", która nawet nie jest godna stać na półce obok takich pozycji jak "Amos Professional w praktyce" Prusika i Sypniewskiego. Ja wciąż idealistycznie wierzę, że jako ludzkość idziemy do przodu (nawet w retro). Cofanie się strasznie mnie irytuje.
8
[#460] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #459

To jest książka z epoki. Zgadzam się z przedmówcą w 100%.

Nie ma lepszej, do tego przykłady na dwóch dyskietkach, bez lania wody, jak to ma w zwyczaju Pan AZ.

Peace.
2
[#461] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@karolb, post #460

A te 2 dyskietki sa zarchiwizowane przez Polish Amiga Floppy Preservation Group?
Skoro dyskietki zbieraja to powinni to tez ogarnac.
Z tego co pamietam to 1 czy 2 gry byly dystrybuowane podczas pokazow polskich filmow jako promocja.
Do tego dochodza zachodnie tytuly dystrybuowane w Polsce, zwykle to byly ostatnie wersje danych gier jak Pirates! czy NAM (Vietnam), czesto bez zabezpieczenia.
[#462] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@MarX, post #459

Dla mnie szlagierem jest książka "AMOS - Programowanie od podstaw", która nawet nie jest godna stać na półce obok takich pozycji jak "Amos Professional w praktyce" Prusika i Sypniewskiego.

Założeniem książek z serii "programowanie od podstaw" Adama Zalepy była nauka zupełnych podstaw, wliczając w to pobieranie i instalację kompilatora.

Zatem odbiorcą są osoby początkujące, które chciałyby rozpocząć naukę programowania.

Jak korespondowałem z Adamem Zalepą, to nawet wskazywał na potrzebę wytłumaczenia czytelnikom, którymi mogą być osoby bez amigowego doświadczenia, zupełnych podstaw, w tym opis obecnych na rynku rozwiązań.

Pisał też, że w około połowie pracy nad książką następuje największy kryzys, ale jak go przełamiemy, jesteśmy w stanie książkę napisać do końca.

Mi podoba się rzetelna praca Adama Zalepy. Zawsze przygotowywał konspekt przed przystąpieniem do pracy. Podobają się mi też motta jego książek.
2
[#463] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Hexmage960, post #462

Nie wiem czy czytałeś "Asembler Programowanie od podstaw" tegoż autora. Przyko mi ale tam nie wykonano rzetelnej pracy. Mi osobiście ciężko to nazwać książką, tu w zupełności zgadzam się z MarX, że to jakiś wytwór.
Ja uważam że taki początkujący czytelnik o ile uda mu się dotrwać i przeczytać, to nie sądzę by cokolwiek zrozumiał. Jest tam masakryczna ilość błędów. Jednyny plus to twarda okładka, ale co z tego skoro w środku nic nie ma interesującego. Po to by na półce postawić ? Kompletnie tego nie rozumiem. Dla mnie to jest przykład jak nie pisać książki.
6
[#464] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Don_Adan, post #461

A te 2 dyskietki sa zarchiwizowane przez Polish Amiga Floppy Preservation Group?
Skoro dyskietki zbieraja to powinni to tez ogarnac.
Temat ogarnięty wieloma dumpami. OK
1
[#465] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@KM_Ender, post #454

Zamówiłem tom 3. Dotarł. Nie wiem czy szczęśliwie czy nie. Po prostu jest.
[#466] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Don_Adan, post #461

Zrobiliśmy w tym zakresie więcej niż sama archiwizacja
1) Z nasze inicjatywy pojawił się w TOSEC DAT:
Commodore Amiga - Book's Companion Diskette (TOSEC-v2025-01-15_CM).dat

2) Zarchiwizowane zostały poniższe dyski dodawane do książek:

Amiga - Prawie wszystko o - Zeszyt 1 (1992)(ABUK)(PL)
AMIGA … po godzinach (1995)(Intersofland)(PL)
Amiga Opis Bibliotek - graphics.library, layers.library (1992)(P&P)(PL)
AMIGA OS od środka (1997)(Wydawnictwo Pracowni Komputerowej Jacka Skalmierskiego)(PL)
Programować może każdy: AMOS PROFESSIONAL w praktyce (1993)(RaWi)(PL)

Jeśli ktoś ma wiedzę o innych brakujących pozycjach to prosimy o info.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 19:55:26 przez rygar997
4
[#467] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@asman, post #463

Popieram pogląd, najgorszym elementem tej książki jest indeks alfabetyczny na końcu, tyle zmarnowanego papieru tylko po to by książka wyglądała na obszerne tomiszcze.
5
[#468] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Lucus, post #467

"AMOS PROFESSIONAL w praktyce" też posiada indeks, i bywa przydatny
[#469] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@karolb, post #460

o poznaję jest bardzo podobna do mojego egzemplarza :)
masz może do niej te dyskietki w adf ?
[#470] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #469

1
[#471] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@karolb, post #468

A niechaj i posiada i będzie przydatny, nie wiem nie widziałem, ale w tej książce o assemblerze są to w większości puste strony.
[#472] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Lucus, post #471

Był już poruszany temat że AZ pisze/tworzy książki w taki sposób, żeby były jak największe objętościowo, niekoniecznie treściowo, czyli tak jak napisałeś puste strony i lanie wody.

Dlatego ja nie widzę sensu kupowania jego pozycji, mam wrażenie że nadaj się tylko na półkę bo fajnie wyglądają.
3
[#473] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@karolb, post #472

No to pewnie błędnie odczytałem Twój poprzedni wpis jako próbę usprawiedliwienia tego stanu rzeczy, bo co do powyższego to pełna zgoda ;)
1
[#474] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Lucus, post #473

chyba jednak on właśnie wydał nową pozycję książkową
"AMIGA - praktyczny przewodnik (tom 1) Miękka oprawa – 2 grudnia 2025 Adam Zalepa (Autor)"
[#475] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #474

Na to wygląda. Również strona retroguide.pl jest aktywna i zacząłem dostawać ostatnio "spam" o niej i tej książce, mimo że się na niej nie zapisywałem do newslettera, więc pewnie użyta stara baza klientów poprzedniej działalności.
[#476] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Davka, post #475

Wiemy już na 100%, że osobą, która stoi za reaktywacją RetroGuide jest p. Adam Zalepa.

Nowa pozycja w księgozbiorze "AMIGA - praktyczny przewodnik (tom 1)" jest sygnowana jego nazwiskiem.

https://www.amazon.pl/dp/B0G4VK89B9

Widzę, że w opracowaniu jest też drugi numer czasopisma "Retro Guide".

Pomimo pewnych niedociągnięć, na które wskazywali koledzy, uważam książki Zalepy za udane.

Indeks jest dość obszerny (patrzę np. do książki "Amiga E - programowanie od podstaw"), ale dzięki temu jest wyraźny i widoczny.

Jego książki mają duży walor edukacyjny i przekazują wiedzę w przystępny sposób. Pan Zalepa ma też swój wyjątkowy styl i charakter, co widać po podejściu do tematu oraz pasję, która wręcz wylewa się z każdej strony jego książek.

Być może takie podejście może nie podobać się osobom doświadczonym, które oczekują po tej serii o programowaniu kompletnego kompendium, a nie stawiania pierwszych kroków.
[#477] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Hexmage960, post #476

litości!!!!!! A Pan A.H. był wspaniałym malarzem

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 05:44:56 przez juen
9
[#478] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@Hexmage960, post #476

Czasem brakuje na PPA kciuka w dół.
10
[#479] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@vojo, post #478

No dokładnie, niesmaczny komentarz biorąc pod uwagę co ów pan odwinął.

"Styl, charakter"... wymiotuje

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 09:02:38 przez Jacques
5
[#480] Re: Kącik uwielbienia A2 :-)

@JacK_Swidnik, post #474

--- copy & paste ---

chyba jednak on właśnie wydał nową pozycję książkową
"AMIGA - praktyczny przewodnik (tom 1) Miękka oprawa – 2 grudnia 2025 Adam Zalepa (Autor)"

--- end ---

Wczoraj Amazon dostarczył mi tą książkę - czas dostawy 2 dni.
Potwierdzam autentyczność :)

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 09:09:27 przez Amig_OS
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem